Пређи на садржај

Пређи на садржај

17. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Јехова ће ти помоћи да се избориш са животним проблемима

Јехова ће ти помоћи да се избориш са животним проблемима

Праведник има много невоља, али Јехова га из свих њих избавља (ПС. 34:19)

ПЕСМА 44 Молитва у тескоби

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1. У шта смо уверени?

 КАО Јеховине слуге, ми знамо да нас он воли и жели да имамо најбољи живот (Римљ. 8:35-39). Уверени смо да је увек за наше добро да примењујемо библијска начела (Ис. 48:17, 18). Али како треба да реагујемо ако се суочимо с неочекиваним тешкоћама?

2. С којим проблемима бисмо могли да се суочимо и шта бисмо због тога могли да се питамо?

2 Све Јеховине слуге имају проблеме. На пример, члан породице би нас могао нечим разочарати. Можда нам је здравље озбиљно угрожено и због тога не можемо да учинимо за Јехову онолико колико бисмо желели. Можда доживљавамо тешке последице неке природне катастрофе или смо прогоњени због своје вере. Кад наступе такве кушње, можда се питамо: „Зашто ми се ово дешава? Да ли сам учинио нешто лоше? Да ли то значи да немам Јеховин благослов?“ Да ли си се некада тако осећао? Ако јеси, немој бити обесхрабрен. Многе верне Јеховине слуге бориле су се са сличним осећањима (Пс. 22:1, 2; Авак. 1:2, 3).

3. Шта учимо из Псалма 34:19?

3 Прочитати Псалам 34:19. Запази два важна детаља из овог псалма: (1) Праведници имају проблеме. (2) Јехова нас избавља из кушњи. Како он то ради? Између осталог, тако што нам помаже да реално гледамо на живот у овом свету. Иако нам Јехова обећава да ћемо бити радосни док му служимо, он нам не гарантује да ћемо имати безбрижан живот (Ис. 66:14). Подстиче нас да се концентришемо на будућност када ћемо заувек уживати у животу који нам је он наменио (2. Кор. 4:16-18). У међувремену, помаже нам да му верно служимо сваког дана (Тужб. 3:22-24).

4. О чему ће бити речи у овом чланку?

4 Погледајмо шта можемо научити из библијских и савремених примера верних Јеховиних слугу. Као што ћемо видети, могли би нас задесити неочекивани проблеми. Али уколико се ослонимо на Јехову, он ће увек бити ту за нас (Пс. 55:22). Док разматрамо ове примере, питај се: „Како бих ја реаговао у сличној ситуацији? Како ови примери јачају моје поуздање у Јехову? Које поуке бих могао да применим?“

У БИБЛИЈСКА ВРЕМЕНА

Јехова је 20 година био уз Јакова док је он напорно радио код свог превртљивог ујака Лавана (Видети 5. одломак)

5. Какве проблеме је Јаков имао због Лавана? (Видети слику на насловној страни.)

5 Јеховине слуге из библијских времена суочавале су се с неочекиваним проблемима. Погледајмо шта се десило Јакову. Отац му је рекао да се ожени једном од ћерки њиховог рођака Лавана, који је такође служио Јехови. Рекао му је и да ће га Јехова богато благословити (Пост. 28:1-4). Јаков је послушао оца. Отишао је из хананске земље и дошао код Лавана, који је имао две ћерке, Лију и Рахелу. Јаков је заволео млађу ћерку Рахелу и договорио се с Лаваном да му служи седам година да би могао да се ожени њоме (Пост. 29:18). Али ствари нису ишле онако како је Јаков очекивао. Лаван га је преварио и уместо Рахеле дао му је своју старију ћерку Лију. Дозволио му је да се ожени Рахелом недељу дана касније, под условом да му за њу служи још седам година (Пост. 29:25-27). Лаван је био непоштен према Јакову и док је он радио за њега. Све у свему, искоришћавао га је 20 година! (Пост. 31:41, 42).

6. С којим се још проблемима Јаков суочио?

6 Јаков се борио и с другим проблемима. У његовој великој породици није владао мир јер се његови синови нису увек добро слагали. Чак су свог брата Јосифа продали као роба. Два Јаковљева сина, Симеон и Левије, осрамотили су породицу и Јеховино име. Осим тога, Јаковљева жена Рахела, коју је много волео, умрла је док је рађала њихово друго дете. Касније је завладала велика глад, па је Јаков под старе дане морао да се пресели у Египат (Пост. 34:30; 35:16-19; 37:28; 45:9-11, 28).

7. Како је Јехова показао Јакову да има његово одобравање?

7 И поред свих тих потешкоћа, Јаков није изгубио веру у Јехову и његова обећања. Заузврат, Јехова му је доказао да има његово одобравање. Примера ради, упркос Лавановим преварама, Јехова је дао Јакову изобиље. Замисли колико је Јаков био захвалан Јехови када је поново видео свог сина Јосифа за ког је мислио да је одавно мртав! Блискост с Јеховом помогла му је да преброди све кушње (Пост. 30:43; 32:9, 10; 46:28-30). Када смо блиски с Јеховом, и ми можемо изаћи на крај с неочекиваним потешкоћама.

8. Шта је краљ Давид желео да уради?

8 Краљ Давид није могао да учини све што је желео за Јехову. На пример, он је целом душом желео да му сагради храм. То је рекао пророку Натану, који му је одговорио: „Учини све што ти је у срцу, јер је прави Бог с тобом“ (1. Лет. 17:1, 2). Можемо само замислити колико су те речи охрабриле Давида. Можда је одмах почео да прави планове за тај огроман пројекат.

9. Како је Давид реаговао на вест која га је разочарала?

9 Међутим, убрзо након тога, Јеховин пророк се вратио с вестима које су разочарале Давида. Те исте ноћи Јехова је рекао Натану да храм неће саградити Давид, већ један од његових синова (1. Лет. 17:3, 4, 11, 12). Како је Давид реаговао када је то чуо? Поставио је другачији циљ. Усредсредио се на сакупљање новца и материјала који ће његовом сину Соломону бити потребни за тај пројекат (1. Лет. 29:1-5).

10. Како је Јехова благословио Давида?

10 Одмах након што је рекао Давиду да он неће изградити његов храм, Јехова је склопио савез с њим. Обећао му је да ће један од његових потомака владати заувек (2. Сам. 7:16). У новом свету, током Исусове хиљадугодишње владавине, Давид ће бити веома срећан када буде чуо да он потиче из његове породичне лозе! Шта учимо из Давидовог примера? Чак и када не можемо да учинимо све што бисмо желели за Јехову, он нам може дати многе друге добре ствари о којима нисмо ни сањали.

11. Како је Јехова благосиљао прве хришћане иако Божје Краљевство није почело да влада када су они очекивали? (Дела апостолска 6:7).

11 Ни хришћани из првог века нису могли да буду сигурни да ће све ићи онако како су очекивали. На пример, они су једва чекали да Божје Краљевство дође, али нису знали када ће се то десити (Дела 1:6, 7). И поред тога, били су заокупљени проповедањем. Док се добра вест ширила, видели су како им Јехова помаже и благосиља њихов труд. (Прочитати Дела апостолска 6:7.)

12. Шта су први хришћани радили када је наступила глад?

12 У време Клаудијеве владавине завладала је велика глад „по целом свету“ (Дела 11:28). Први хришћани нису били поштеђени тога. Замисли само како је та несташица хране утицала на њих. Нема сумње да су поглавари породица са зебњом размишљали о томе како ће обезбедити храну за своје укућане. А шта је са младима који су желели да се више посвете проповедању? Можда су размишљали о томе да је боље да одложе своје планове. Без обзира на њихове околности, хришћани су се прилагодили новонасталој ситуацији. Наставили су да проповедају онако како је то било могуће и радо су делили све што су имали са суверницима из Јудеје (Дела 11:29, 30).

13. Које благослове су хришћани доживели током периода глади?

13 Да ли су ти хришћани доживели неке благослове током тог периода глади? Они који су добили оно што им је било потребно видели су из прве руке како им Јехова помаже (Мат. 6:31-33). То их је сигурно зближило с браћом и сестрама који су им притекли у помоћ. А они који су давали прилоге или су помагали на неки други начин осетили су радост која произлази из давања (Дела 20:35). Јехова је све њих наградио зато што су се прилагодили новонасталим околностима.

14. Шта се догодило Варнави и апостолу Павлу и до чега је то довело? (Дела апостолска 14:21, 22).

14 Први хришћани су често били прогоњени, понекад кад се уопште нису надали томе. Погледајмо шта се догодило Варнави и апостолу Павлу док су проповедали на подручју Листре. У почетку су их људи лепо примили и слушали су их. Али касније су противници „нахушкали народ“ против Павла, па су га неки од оних који су га у почетку слушали каменовали и оставили да умре (Дела 14:19). Али Варнава и Павле су наставили да проповедају на другом месту. До чега је то довело? Створили су „много ученика“ и њихове речи и пример ојачали су њихове сувернике. (Прочитати Дела апостолска 14:21, 22.) Многима је значило то што су Варнава и Павле наставили да проповедају упркос неочекиваном прогонству. Док год проповедамо и не посустајемо у томе, Јехова ће нас благосиљати.

У САВРЕМЕНО ДОБА

15. Шта учимо од брата Макмилана?

15 Док се ближила 1914, Јеховине слуге су очекивале да ће се те године десити нешто значајно. Осмотри пример брата Александера Макмилана. Попут многих у то време, и он је очекивао да ће убрзо добити своју небеску награду. У једном говору који је одржао у септембру 1914, рекао је: „Ово је вероватно последњи говор који ћу икада одржати.“ Наравно, то није био његов последњи говор. Он је касније написао: „Можда су неки од нас пребрзо закључили да ћемо одмах отићи на небо.“ Још је додао: „Оно што је требало да радимо јесте да будемо заокупљени Господовом службом.“ Брат Макмилан је заиста био заокупљен службом. Ревно је проповедао. Имао је прилику да храбри многу браћу која су била у затвору због своје неутралности. Чак и у позним годинама, редовно је присуствовао скупштинским састанцима. Како је брату Макмилану користило то што је био заокупљен службом док је чекао своју награду? Кратко пре смрти 1966, написао је: „Моја вера је и сада јака као што је увек била.“ И ми треба да имамо исти став као брат Макмилан, нарочито ако кушње трају дуже него што смо очекивали! (Јевр. 13:7).

16. С којим неочекиваним проблемом су се суочили Херберт Џенингс и његова супруга? (Јаковљева 4:14).

16 Многи Јеховини сведоци суочавају се с неочекиваним здравственим проблемима. На пример, брат Херберт Џенингс b је у својој животној причи говорио о томе како су он и његова жена уживали у својој мисионарској служби у Гани. Али после неког времена је установљено да он болује од озбиљног емоционалног поремећаја. Брат Џенингс је цитирао Јаковљеву 4:14 и објаснио да је та ситуација била оно „сутра“ које нису могли ни да наслуте. (Прочитати.) Он је написао: „Тако смо се суочени с реалношћу припремили да напустимо Гану и много блиских пријатеља, и вратимо се у Канаду [ради лечења].“ Јехова је помогао брату Џенингсу и његовој супрузи да му верно служе упркос озбиљном проблему који су имали.

17. Како је пример брата Џенингса помогао другим Сведоцима?

17 Искреност брата Џенингса снажно је утицала на друге. Једна сестра је написала: „Никада ме ништа није толико дирнуло као овај чланак.“ Она је рекла да јој је читање о томе како је брат Џенингс морао да напусти свој задатак како би се лечио помогло да има уравнотежено гледиште о својој ситуацији. Слично томе, један брат је написао да је служио као скупштински старешина десет година, али да је морао да прекине с том службом „због душевне болести“. Он је рекао: „Моје осећање неуспеха било је толико снажно да ми је често било и сувише тешко да читам животне приче у часописима.“ Али истрајност брата Џенингса га је охрабрила. То нас подсећа да можемо охрабрити друге кад стрпљиво подносимо неочекиване проблеме. Чак и ако се живот не одвија као што смо се надали, ми можемо бити добар пример вере и истрајности (1. Петр. 5:9).

Када се ослонимо на Јехову, неочекивани проблеми нас заправо могу зближити с њим (Видети 18. одломак)

18. Као што је приказано на слици, шта учимо из примера једне удовице из Нигерије?

18 Неочекивани догађаји као што је пандемија коронавируса утичу на многе Јеховине сведоке. На пример, једна удовица из Нигерије је имала врло мало хране и новца. Једног јутра, ћерка ју је питала шта ће јести након што скувају последњу шољу пиринча коју су имале. Наша сестра јој је рекла да немају новца нити хране, али да треба да се угледају на удовицу из Сарепте – да припреме свој последњи оброк и да се уздају у Јехову (1. Краљ. 17:8-16). Пре него што су уопште и почеле да размишљају о томе шта ће јести за ручак, добиле су пакет хуманитарне помоћи од својих суверника. У том пакету је било довољно хране за више од две недеље. Сестра је рекла да није ни била свесна тога колико је Јехова пажљиво слушао оно што је рекла својој ћерки. Заиста, када се ослонимо на Јехову, неочекивани животни проблеми нас заправо могу зближити с њим (1. Петр. 5:6, 7).

19. Шта је доживео брат Алексеј Јершов?

19 Последњих година, многа наша браћа и сестре доживљавају прогонство које можда нису очекивали. Осмотримо пример брата Алексеја Јершова, који живи у Русији. Он се крстио 1994, у време када су Јеховини сведоци у тој земљи имали одређену слободу. Међутим, у новије време ситуација у Русији се променила. Полиција је 2020. упала у његов дом, претресла га и запленила многе његове ствари. Неколико месеци касније, против Алексеја је поднета кривична пријава. Да ствар буде још гора, оптужбе су се темељиле на видео-снимцима које је направио човек који се више од годину дана претварао да је заинтересован за проучавање Библије. То је било крајње подло!

20. Како је брат Јершов ојачао своје пријатељство с Јеховом?

20 Да ли је прогонство донело нешто добро брату Јершову? Јесте. Његово пријатељство с Јеховом је постало још јаче. Он каже: „Моја супруга и ја се чешће заједно молимо. Схватам да не бих могао да се изборим са овом ситуацијом без Јеховине помоћи.“ Затим додаје: „Помаже ми проучавање Библије. Размишљам о примерима верних Божјих слугу из прошлости. У Библији има много добрих примера који показују колико је важно остати смирен и уздати се у Јехову.“

21. Шта смо научили из овог чланка?

21 Шта смо научили из овог чланка? Живот у овом свету је несигуран. И поред тога, Јехова увек помаже својим слугама када се ослањају на њега. У стиху на ком се темељи овај чланак стоји: „Праведник има много невоља, али Јехова га из свих њих избавља“ (Пс. 34:19). Зато не будимо усредсређени на своје проблеме већ на Јехову, јер он има моћ да нам помогне. Тада ћемо попут апостола Павла и ми моћи да кажемо: „Све могу уз помоћ онога који ми даје снагу“ (Фил. 4:13).

ПЕСМА 38 Бог ће те ојачати

a Иако нас понекад задесе неочекивани проблеми, можемо бити сигурни да ће Јехова бити уз нас све док му верно служимо. Како је он помагао својим слугама у прошлости? Како помаже нама данас? У овом чланку ћемо размотрити библијске и савремене примере, који ће ојачати наше уверење да ће Јехова бити ту за нас ако се ослонимо на њега.