Пређи на садржај

Пређи на садржај

15. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Драгоцене поуке из Исусових чуда

Драгоцене поуке из Исусових чуда

Исус је ишао по целој земљи чинећи добро и лечећи (ДЕЛА 10:38)

ПЕСМА 13 Христ, наш Узор

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1. Опиши шта се десило када је Исус учинио своје прво чудо.

 ЗАМИСЛИ да присуствујеш догађају који се одиграо у јесен 29. године, на почетку Исусове службе. Исус, његова мајка Марија и неки његови ученици били су позвани на свадбу у Кани, селу северно од Исусовог града Назарета. Пошто је познавала породице младенаца, Марија је по свему судећи помагала у послуживању гостију. Али током свадбе десило се нешто што је могло нанети велику срамоту породици и младом пару – нестало је вина. b Можда је број гостију био већи него што је очекивано. Марија је брзо отишла код Исуса и рекла му: „Немају више вина“ (Јов. 2:1-3). Шта је Исус урадио? Нешто невероватно – учинио је чудо и претворио је воду у „добро вино“ (Јов. 2:9, 10).

2-3. (а) Каква чуда је Исус чинио? (б) Које поуке можемо извући из Исусових чуда?

2 Исус је током своје службе учинио и многа друга чуда. c Он је своју моћ користио како би помогао десетинама хиљада људи. Осврнимо се на само два таква чуда. Једном приликом је нахранио 5 000 мушкараца, а касније још 4 000 мушкараца. Ако рачунамо и жене и децу, који су такође били присутни, укупан број људи којима је помогао био је преко 27 000 (Мат. 14:15-21; 15:32-38). Исус је у тим приликама излечио и многе који су били болесни (Мат. 14:14; 15:30, 31). Замисли само колико је то мноштво било задивљено кад их је Исус на чудесан начин излечио и нахранио!

3 Из Исусових чуда можемо много тога научити. У овом чланку ћемо говорити о неким поукама које се налазе у њима. Затим ћемо размотрити како можемо бити понизни и саосећајни, баш као што је Исус био док је чинио чуда.

ШТА УЧИМО О ЈЕХОВИ И ИСУСУ

4. Кога боље упознајемо док осматрамо Исусова чуда?

4 У Исусовим чудима налазимо важне поуке не само о њему већ и о његовом Оцу. То је сасвим разумљиво, јер је Јехова дао Исусу моћ да чини чуда. У Делима апостолским 10:38 се каже да је „Бог помазао [Исуса] светим духом и дао му моћ. Исус је ишао по целој земљи чинећи добро и лечећи све које је Ђаво угњетавао, јер је Бог био с њим“. Треба имати на уму и да је Исус савршено одражавао начин размишљања и особине свог Оца у свему што је говорио и радио. То је дошло до изражаја и кад је чинио чуда (Јов. 14:9). Осмотримо три поуке које можемо наћи у Исусовим чудима.

5. Зашто је Исус чинио чуда? (Матеј 20:30-34).

5 Као прво, Исус и његов Отац нас много воле. Док је био на земљи, Исус је показао колико воли људе тако што је користио своју моћ како би олакшао њихову патњу. Једном приликом су га два слепа човека преклињала за помоћ. (Прочитати Матеја 20:30-34.) Запази да се Исус сажалио на њих, а затим их је излечио. Грчка реч која је овде преведена са „сажаливши се“, указује на то да је Исус осетио велики бол када је видео колико ти људи пате. То дубоко саосећање, које је представљало израз његове љубави, покренуло га је да нахрани гладне и да излечи једног губавца (Мат. 15:32; Мар. 1:41). Можемо бити сигурни да нас Јехова, Бог „дубоке самилости“, и његов Син много воле и да их погађа наша патња (Лука 1:78; 1. Петр. 5:7). Они једва чекају да уклоне све проблеме који погађају човечанство!

6. Какву моћ је Бог дао Исусу?

6 Као друго, Бог је Исусу дао моћ да реши све људске проблеме. Чуда која је Исус чинио показала су да он има моћ да реши све проблеме које ми људи никада не бисмо могли сами да решимо. Примера ради, он има моћ да нас ослободи корена наших проблема – наслеђеног греха – и његових последица, болести и смрти (Мат. 9:1-6; Римљ. 5:12, 18, 19). Његова чуда су доказала да он може да излечи „сваку болест“ и чак да ускрсава мртве (Мат. 4:23; Јов. 11:43, 44). Исус има моћ и да умири јаке олује и победи зле духове (Мар. 4:37-39; Лука 8:2). Много нас храбри то што је Јехова такву моћ дао свом Сину!

7-8. (а) У шта нас уверавају Исусова чуда? (б) Ком чуду се ти нарочито радујеш у новом свету?

7 Као треће, можемо бити потпуно сигурни да ће се под влашћу Божјег Краљевства остварити све што је Јехова обећао. Чуда која је Исус чинио док је био на земљи показују шта ће он у још већој мери учинити када буде владао као Краљ у Божјем Краљевству. Погледајмо шта нас ускоро чека под Христовом владавином. Имаћемо савршено здравље јер ће он уклонити сваку болест од које људи данас пате (Ис. 33:24; 35:5, 6; Откр. 21:3, 4). Никада нећемо бити гладни нити ћемо патити због разорних последица природних катастрофа (Ис. 25:6; Мар. 4:41). Радосно ћемо дочекивати наше вољене умрле који су у „спомен-гробовима“ (Јов. 5:28, фусн., 29). Ком чуду се ти највише радујеш у предстојећем новом свету?

8 Док је чинио чуда, Исус је био веома понизан и саосећајан. То су особине које и ми треба да развијамо. Хајде да видимо како је Исус испољавао те особине. Осмотрићемо најпре шта се догодило на свадби у Кани.

ПОУКА О ПОНИЗНОСТИ

9. Зашто је Исус учинио чудо на свадби у Кани? (Јован 2:6-10).

9 Прочитати Јована 2:6-10. Када је на свадби нестало вина, Исус није био дужан да нешто предузме. Ниједно пророчанство није указивало на то да ће Месија чудом претворити воду у вино. Али замисли како би се ти осећао ако би на твојој свадби нестало пића. Исус је вероватно саосећао с породицама младенаца, а посебно с младом и младожењом и желео је да их поштеди непријатности. Зато је учинио чудо, као што је споменуто на почетку овог чланка. Претворио је око 390 литара воде у веома квалитетно вино. Можда је направио толику количину вина како би се оно могло и касније користити или продати, што би младом пару пуно значило у финансијском погледу. Тај пар је сигурно био веома захвалан Исусу!

Угледај се на Исуса тако што се нећеш хвалити оним што си постигао (Видети 10. и 11. одломак) e

10. Које важне детаље налазимо у догађају који је описан у другом поглављу Јована? (Видети и слику.)

10 Размотримо неке важне детаље из догађаја који је описан у другом поглављу Јована. Да ли си приметио да Исус није напунио камене ћупове водом? Рекао је слугама да то ураде јер није желео да скреће пажњу на себе (6. и 7. стих). Након што је претворио воду у вино, он није узео нешто вина и однео домаћину свадбе већ је рекао слугама да то учине (8. стих). Осим тога, Исус није узео чашу вина и хвалио се пред гостима: „Пробајте вино које сам управо направио!“

11. Шта учимо из овог Исусовог чуда?

11 Из овог Исусовог чуда извлачимо поуку о понизности. Исус се није хвалио због тога што је урадио. Заправо, никада се није хвалио због својих достигнућа. Сасвим супротно, увек је понизно сву славу давао свом Оцу (Јов. 5:19, 30; 8:28). Ако попут Исуса имамо понизно мишљење о себи, нећемо се хвалити својим достигнућима. Без обзира на то шта постижемо у служби, не желимо да хвалимо себе већ нашег предивног Бога коме служимо (Јер. 9:23, 24). Њему припада заслуга за све то. На крају крајева, ништа не бисмо могли да постигнемо без Јеховине помоћи (1. Кор. 1:26-31).

12. Како се можемо угледати на Исуса и бити понизни? Наведи пример.

12 Погледајмо како још можемо бити понизни по узору на Исуса. Замисли следећу ситуацију: Један старешина проводи доста времена помажући младом слуги помоћнику да припреми своје прво јавно предавање. Захваљујући томе, млади брат држи одличан говор у ком цела скупштина ужива. Након састанка, неко прилази том старешини и каже му како је тај млади брат одржао фантастичан говор. Да ли старешина треба да каже: „Наравно да јесте кад сам ја провео доста времена помажући му“? Или ће скромно рећи: „Јесте, стварно је био супер. Баш сам поносан на њега“? Када смо понизни, немамо потребу да се хвалимо оним што чинимо за друге. Срећни смо због тога што знамо да Јехова види и цени све што радимо. (Упоредити с Матејем 6:2-4 и Јеврејима 13:16.) Он ће сигурно бити задовољан када види да се угледамо на Исуса и да смо понизни (1. Петр. 5:6).

ПОУКА О САОСЕЋАЊУ

13. Шта Исус види близу Наина и шта ради? (Лука 7:11-15).

13 Прочитати Луку 7:11-15. Замисли следећи догађај који се десио отприлике на половини Исусове службе. Исус је на путу у Наин, галилејски град недалеко од Сунама, где је пророк Јелисеј пре око 900 година ускрснуо сина једне жене (2. Краљ. 4:32-37). Док прилази градским вратима, он види погребну поворку која излази из града. Та ситуација је веома тужна зато што је једна удовица изгубила сина јединца. Али та ожалошћена мајка није сама. С њом је много људи из града. Исус зауставља поворку и чини нешто изванредно за ту удовицу – ускрсава њеног сина! Ово је прво од три ускрсења која је Исус учинио и која су забележена у јеванђељима.

Угледај се на Исуса тако што ћеш бити саосећајан према ожалошћенима (Видети одломке 14-16)

14. Које важне детаље налазимо у догађају записаном у седмом поглављу Луке? (Видети и слику.)

14 Запази неке важне детаље из догађаја који је описан у седмом поглављу Луке. Да ли си приметио да је Исус угледао ожалошћену мајку, а затим се сажалио на њу? (13. стих). Вероватно ју је видео како плаче док хода пред носилима на која је положено тело њеног сина и саосећао је с њом. Он није само осетио сажаљење према њој већ је показао саосећање. Обратио јој се благим тоном и рекао јој: „Немој да плачеш.“ Затим је учинио нешто конкретно за њу. Вратио је младића у живот и „предао [га је] његовој мајци“ (14. и 15. стих).

15. Шта учимо из овог Исусовог чуда?

15 Из овог Исусовог чуда учимо да треба да показујемо саосећање према онима који тугују. Наравно, ми не можемо ускрсавати мртве као што је то Исус радио. Али попут њега можемо запажати потребе ожалошћених. Можемо показати саосећање тако што ћемо рећи или урадити нешто како бисмо им помогли и утешили их (Посл. 17:17; 2. Кор. 1:3, 4; 1. Петр. 3:8). d Чак и једноставне речи и ситнице које урадимо за њих могу им много значити.

16. Као што је приказано на слици, шта учимо из онога што је доживела сестра која је изгубила ћерку?

16 Погледајмо један пример. Пре доста година, током песме на састанку, једна сестра је приметила како друга сестра плаче. Расплакала ју је песма у којој се говорило о ускрсењу зато што је недавно изгубила ћерку. Знајући то, сестра која ју је видела одмах је отишла до ње. Загрлила ју је и остатак песме су отпевале заједно. Ожалошћена сестра је касније рекла: „Осећала сам толико пуно љубави према браћи и сестрама.“ Она је била срећна што је дошла на састанак и рекла је да је Дворана Краљевства место где добијамо помоћ. Можемо бити сигурни да Јехова запажа и цени чак и кад неким малим гестом покажемо саосећање према ожалошћенима, који су „скрханог духа“ (Пс. 34:18).

ОХРАБРИ СЕ ПРОУЧАВАЈУЋИ ИСУСОВА ЧУДА

17. Шта смо научили из овог чланка?

17 Можемо се много охрабрити ако проучавамо Исусова чуда која су забележена у Библији. Из њих сазнајемо да нас Јехова и Исус много воле, као и да Исус има моћ да реши све људске проблеме. Она јачају наше уверење у то да ће се ускоро под влашћу Божјег Краљевства испунити сва Јеховина обећања. Док проучавамо те догађаје, добро је да размишљамо о томе како се можемо угледати на Исуса. Зашто не би поставио циљ да током личног или породичног проучавања осмотриш и друга Исусова чуда? Након што научиш нешто из њих, подели то с другима. Тако ћеш моћи да водиш смисаоне и охрабрујуће разговоре (Римљ. 1:11, 12).

18. О чему ће бити речи у следећем чланку?

18 Пред крај своје службе на земљи, Исус је учинио и своје треће и последње ускрсење које је записано у Библији. Али оно је било другачије од осталих. Том приликом је ускрснуо свог драгог пријатеља који је био мртав већ четири дана. Шта можемо научити из тог чуда и како можемо ојачати своју веру у ускрсење? Одговоре на та питања добићемо у следећем чланку.

ПЕСМА 20 Божји драгоцени Син

a Дивно је читати о Исусовим чудима. Примера ради, он је умирио снажну олују, лечио је болесне и ускрсавао мртве. Његова чуда нису забележена у Библији да бисмо се забавили, већ да бисмо из њих нешто научили. Док их будемо осматрали, вера ће нам бити ојачана и наћи ћемо важне поуке о Јехови и Исусу. Видећемо и које особине треба да развијамо.

b Један библиста објашњава: „Гостопримство се на Истоку сматрало светињом. Домаћин је био дужан да гостима обезбеди и више него што им је потребно. Право гостопримство, нарочито на свадбеној свечаности, подразумевало је изобиље хране и пића на трпези.“

c У јеванђељима је забележено преко 30 Исусових чуда. Поред тога, Исус је учинио и многа друга чуда, али Библија не говори о сваком понаособ. Једном приликом, „цео град“ је дошао код њега и он је излечио „многе који су боловали од разних болести“ (Мар. 1:32-34).

d Неки предлози о томе како да тешимо ожалошћене могу се наћи у чланку „Тешити ожалошћене по узору на Исуса“, у Стражарској кули од 1. новембра 2010.

e ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Док Исус стоји у позадини, младенци и њихови гости уживају у квалитетном вину.