Пређи на садржај

Пређи на садржај

16. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

„Твој брат ће ускрснути“

„Твој брат ће ускрснути“

Исус јој је одговорио: „Твој брат ће ускрснути“ (ЈОВ. 11:23)

ПЕСМА 151 Бог ће у живот вратити

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1. Како је један дечак изразио своју веру у ускрсење?

 МАЛИ Матеј је био озбиљно болестан и због тога је више пута оперисан. Кад је имао седам година, с породицом је гледао једну од наших месечних емисија. Пред крај те емисије, у музичком видеу је приказано како људи дочекују своје вољене током ускрсења. b Након тога, Матеј је дошао код својих родитеља, узео их за руке и рекао: „Мама, тата, јесте ли видели? Чак и ако умрем, пробудићу се кад дође ускрсење. Чекајте ме, биће све у реду.“ Можеш ли да замислиш како су се родитељи осећали када су видели колико је његова вера у ускрсење јака?

2-3. Зашто је добро да размишљамо о ускрсењу?

2 Зашто је добро да с времена на време размишљамо о ускрсењу? (Јов. 5:28, 29). Зато што не знамо да ли ћемо се у будућности озбиљно разболети или ћемо изненада изгубити некога кога волимо (Проп. 9:11; Јак. 4:13, 14). Нада у ускрсење нам може помоћи да лакше поднесемо такве животне ударце (1. Сол. 4:13). На чему се она темељи? Свето писмо нас уверава да нас наш небески Отац добро познаје и да нас много воли (Лука 12:7). Али кад размишљамо о ускрсењу, још боље разумемо колико добро нас мора познавати да би нас вратио у живот са истим особинама и успоменама. Толико нас воли да нам је пружио прилику да живимо вечно. Ни смрт га не може спречити да оствари своју намеру јер може да нас ускрсне.

3 У овом чланку ћемо најпре видети зашто можемо веровати у Божје обећање о ускрсењу. Након тога ћемо осмотрити оно што се десило када су изговорене речи из стиха на ком се темељи овај чланак: „Твој брат ће ускрснути“ (Јов. 11:23). То ће нам сигурно ојачати веру. На крају ћемо видети како можемо бити још сигурнији да ће се ускрсење догодити.

ЗАШТО МОЖЕМО ВЕРОВАТИ У ОБЕЋАЊЕ О УСКРСЕЊУ

4. Да бисмо веровали у неко обећање, у шта морамо бити уверени? Наведи пример.

4 Да бисмо веровали у неко обећање, морамо бити уверени да онај ко га даје има и жељу и моћ, то јест способност да га испуни. Да то прикажемо: Замисли да ти је олуја тешко оштетила кућу. Један пријатељ долази код тебе и обећава да ће ти помоћи да поправиш сву штету. Он је искрен и ти си уверен да заиста жели да ти помогне. Ако је добар мајстор и има потребан алат, ти знаш да је и способан да испуни то обећање. Зато му верујеш. Шта онда можемо рећи о Божјем обећању да ће ускрснути мртве? Да ли он заиста има жељу и моћ да испуни то обећање?

5-6. Зашто можемо бити сигурни да Јехова жели да ускрсне умрле?

5 Да ли Јехова жели да ускрсне умрле? Нема сумње да жели. То је и обећао, што су под надахнућем забележили многи библијски писци (Ис. 26:19; Ос. 13:14; Откр. 20:11-13). А када Јехова нешто обећа, он то увек испуни (Ис. Нав. 23:14). Заправо, он жарко жели да врати умрле у живот. Како то знамо?

6 Погледајмо шта је рекао Јов. Он је био сигуран да ће Јехова чезнути за тим да га поново види у животу (Јов 14:14, 15, фусн.). Јехови исто тако недостају све његове верне слуге које су умрле. Он жели да их врати у живот и да их види здраве и радосне. Шта се може рећи за милијарде људи који су умрли, а нису имали прилику да упознају Јехову? Наш небески Отац жели да ускрсне и њих (Дела 24:15). Он жели да им пружи прилику да постану његови пријатељи и заувек живе на земљи (Јов. 3:16). Све то јасно показује да Јехова жели да ускрсне умрле.

7-8. Зашто можемо бити сигурни да Јехова има моћ да ускрсне мртве?

7 Да ли Јехова има и моћ да ускрсне мртве? Наравно да има! Он је свемоћан (Откр. 1:8). Довољно је моћан да уништи било ког непријатеља, па чак и смрт (1. Кор. 15:26). Та мисао нам улива снагу и теши нас. Осмотримо пример сестре Еме Арнолд. Она и њена породица су током Другог светског рата доживели велике испите вере. Да би утешила своју ћерку, која је била тужна због губитка вољених који су страдали у нацистичким концентрационим логорима, Ема је рекла: „Ако би смрт заувек држала људе у ропству, тада би била моћнија од Бога, зар не?“ Али сигурно није моћнија јер ништа не може стати на пут Јехови. Свемоћни Бог који је створио живот има моћ да врати у живот оне који су умрли.

8 Због чега још можемо веровати да Бог има моћ да ускрсне умрле? Он има неограничено памћење. У Библији пише да сваку звезду зове по имену (Ис. 40:26). Сећа се и свих који су умрли (Јов 14:13; Лука 20:37, 38). Лако се може сетити и најситнијих детаља о онима које ће ускрснути, укључујући и њихов генетски код, њихово животно искуство и њихове успомене.

9. Зашто верујеш у Јеховино обећање да ће ускрснути мртве?

9 Очигледно је да можемо веровати у Јеховино обећање да ће ускрснути мртве зато што знамо да он и жели и може да га испуни. Постоји још један разлог да верујемо у то: Јехова је већ ускрсавао мртве. У библијска времена, он је дао неким својим слугама, међу којима је био и Исус, моћ да ускрсавају мртве. Хајде да погледамо шта у 11. поглављу Јована пише о једном ускрсењу које је извршио Исус.

ИСУС ГУБИ ДРАГОГ ПРИЈАТЕЉА

10. Шта се дешава у Витанији док Исус проповеда на другој обали Јордана и шта он ради? (Јован 11:1-3).

10 Прочитати Јована 11:1-3. Замисли оно што се десило у Витанији пред крај 32. године. У том селу живе Исусови блиски пријатељи – Лазар и његове две сестре, Марија и Марта (Лука 10:38-42). Али Лазар се разболео и његове сестре су забринуте. Оне јављају то Исусу, који се налази на другој обали Јордана, око два дана хода од Витаније (Јов. 10:40). Нажалост, Лазар умире отприлике у време када гласник стиже до њега. Иако Исус зна да је његов пријатељ управо умро, он остаје на истом месту још два дана, а затим креће у Витанију. У време када Исус стиже, Лазар је мртав већ четири дана. Исус намерава да уради нешто што ће донети неизмерну радост његовим пријатељима и прославити Бога (Јов. 11:4, 6, 11, 17).

11. Коју поуку о пријатељству извлачимо из онога што се десило у Витанији?

11 Из овог догађаја извлачимо дивну поуку о пријатељству. Када су Марија и Марта послале поруку Исусу, нису тражиле да дође у Витанију. Једноставно су рекле да је његов драг пријатељ Лазар болестан (Јов. 11:3). Након што је Лазар умро, Исус је могао да га ускрсне иако је био далеко. Али ипак је одлучио да дође у Витанију да би био с Маријом и Мартом. Да ли имаш пријатеља који је спреман да ти прискочи у помоћ и пре него што то затражиш? Ако имаш, знаш да можеш рачунати на њега у време невоље (Посл. 17:17). По узору на Исуса, будимо и ми такви пријатељи. Хајде да видимо шта се даље дешавало.

12. Шта Исус обећава Марти и зашто то нису само празне речи? (Јован 11:23-26).

12 Прочитати Јована 11:23-26. Марта сазнаје да се Исус налази недалеко од Витаније. Она му одмах креће у сусрет и каже: „Господе, да си ти био овде, мој брат не би умро“ (Јов. 11:21). Тачно је да је Исус могао да излечи Лазара. Али он жели да учини нешто још чудесније и зато обећава Марти: „Твој брат ће ускрснути.“ Затим каже нешто што јој даје додатни разлог да верује у његово обећање: „Ја сам ускрсење и живот.“ Бог је Исусу дао моћ да ускрсава мртве. Он је раније ускрснуо једну девојчицу одмах након њене смрти, као и једног младића, могуће истог дана кад је умро (Лука 7:11-15; 8:49-55). Али да ли може ускрснути некога ко је мртав већ четири дана и чије тело је већ почело да труне?

„ЛАЗАРЕ, ИЗАЂИ!“

Исус је дубоко саосећао са својим ожалошћеним пријатељима (Видети 13. и 14. одломак)

13. Према Јовану 11:32-35, како Исус реагује кад види да Марија и други плачу? (Видети и слику.)

13 Прочитати Јована 11:32-35. Замисли шта се затим дешава. Марија, Лазарева друга сестра, долази до места где је Исус. Она му каже исто што и Марта: „Господе, да си ти био овде, мој брат не би умро.“ Она и други који су дошли с њом дубоко су ожалошћени. Када их види и чује како плачу, Исус је потресен. Покренут дубоким саосећањем према својим пријатељима, и он плаче. Он разуме колико је болно изгубити вољену особу. Сигурно жели да отклони узрок њихове патње.

14. Шта из Исусове реакције на Маријине сузе учимо о Јехови?

14 Из Исусове реакције на Маријине сузе учимо да је Јехова веома самилостан. Зашто то можемо рећи? Као што је било споменуто у претходном чланку, Исус савршено одражава размишљање и осећања свог Оца (Јов. 12:45). Дакле, када читамо да је Исус осетио толику самилост према својим ожалошћеним пријатељима да је заплакао, закључујемо да и Јехову дубоко погађају наше сузе и туга (Пс. 56:8). Због тога сигурно желимо да се приближимо нашем саосећајном Богу.

Исус је доказао да има моћ да ускрсне људе (Видети 15. и 16. одломак)

15. Према Јовану 11:41-44, шта се дешава код Лазаревог гроба? (Видети и слику.)

15 Прочитати Јована 11:41-44. Исус долази до Лазаревог гроба и тражи од присутних да склоне камен. Марта каже да Лазарево тело вероватно већ заудара. Исус јој одговара: „Зар ти нисам рекао да ћеш видети Божју славу ако будеш веровала?“ (Јов. 11:39, 40). Затим подиже очи ка небу и пред свима се моли. Он жели да сву заслугу за оно што ће се ускоро догодити припише Јехови. Затим каже: „Лазаре, изађи!“ И Лазар излази из гроба! Исус је управо учинио нешто што су многи сматрали немогућим. c

16. Како догађај из 11. поглавља Јована јача нашу веру у ускрсење?

16 Како догађај описан у 11. поглављу Јована јача нашу веру у ускрсење? Сети се шта је Исус обећао Марти: „Твој брат ће ускрснути“ (Јов. 11:23). Попут свог Оца, Исус и жели и може да испуни то обећање. Његове сузе су откриле да он има снажну жељу да врати умрле у живот и уклони патњу коју смрт наноси људима. Када је Лазар изашао из гроба, Исус је поново доказао да има моћ да ускрсне мртве. Размисли и о речима које је упутио Марти: „Зар ти нисам рекао да ћеш видети Божју славу ако будеш веровала?“ (Јов. 11:40). Имамо добре разлоге да верујемо да ће се Божје обећање о ускрсењу обистинити. Како да будемо још сигурнији у то да ће се ускрсење десити?

КАКО МОЖЕМО БИТИ ЈОШ СИГУРНИЈИ ДА ЋЕ СЕ УСКРСЕЊЕ ДЕСИТИ

17. О чему треба да размишљамо док читамо о ускрсењима која су записана у Библији?

17 Читај и размишљај о ускрсењима која су се већ десила. У Библији се говори о осам људи који су били ускрснути у живот на земљи. d Пажљиво проучавај све те догађаје. Док то радиш, имај на уму да су то били стварни људи – мушкарци, жене и деца. Потруди се да нађеш поуке у сваком од тих примера. Размисли како сваки од њих показује да Бог има и жељу и моћ да врати умрле у живот. Изнад свега, размишљај о најважнијем ускрсењу, а то је Исусово. Сети се да се он појавио пред стотинама очевидаца који су могли да потврде да је он ускрснуо, што нам даје чврст темељ да верујемо да ће се ускрсење заиста догодити (1. Кор. 15:3-6, 20-22).

18. Зашто је добро да слушаш песме које говоре о ускрсењу? (Видети и фусноту.)

18 Слушај и певај песме које говоре о ускрсењу и размишљај о њима (Еф. 5:19). e Оне ће ојачати твоју веру у ускрсење и бићеш још сигурнији да ће се оно десити. Током породичног проучавања, слушај их и певај са укућанима и разговарајте о значењу њиховог текста. Нека ти се речи тих песама урежу у ум и срце. Ако се деси да се нађеш у ситуацији у којој ти је угрожен живот или изгубиш вољену особу, Јеховин дух ће ти помоћи да се сетиш тих песама и оне ће те утешити и ојачати.

19. Какве слике нам се јављају у мислима док размишљамо о ускрсењу? (Видети оквир „ Шта би их питао?“)

19 Користи машту. Јехова нам је дао способност да замишљамо себе у новом свету. Једна сестра каже: „Провела сам много времена замишљајући себе у новом свету, тако да готово могу да осетим мирис процветалих ружа у рају.“ Замисли како срећеш верне Божје слуге из библијских времена. Кога би нарочито волео да упознаш? Шта би га питао? Замисли како срећеш своје чланове породице или пријатеље који су преминули. Замишљај сваки детаљ тог сусрета – прве речи, топао загрљај и сузе радоснице.

 

20. Шта и даље треба да радимо?

20 Неизмерно смо захвални Јехови за обећање о ускрсењу! Можемо бити сигурни да ће се то обећање обистинити зато што Јехова има и жељу и моћ да га испуни. Јачајмо и даље веру у ускрсење. Ако то будемо радили, бићемо све ближи Богу који сваком од нас обећава: „Твоји вољени ће ускрснути!“

ПЕСМА 147 Обећање вечног живота

a Ако ти је умрла драга особа, нема сумње да ти обећање о ускрсењу пружа велику утеху. Међутим, како би другима објаснио зашто верујеш у то обећање? Како можеш бити још сигурнији да ће се ускрсење заиста догодити? Овај чланак ће свима нама помоћи да ојачамо своју веру у ускрсење.

b Реч је о видеу Само што није, који је приказан у месечној емисији од новембра 2016.

c Видети чланак „Зашто је Исусу требало четири дана да стигне до Лазаревог гроба?“, у Стражарској кули од 1. јануара 2008, стр. 31.

d Видети оквир „Библијски записи о осам особа које су враћене у живот“, у Стражарској кули од 1. августа 2015, стр. 4.

e У песмарици Радосно певајмо Јехови видети песме: „Живот у новом свету“ (песма 139), „Гледајмо на награду“ (песма 144) и „Бог ће у живот вратити“ (песма 151). Видети и на веб-сајту jw.org савремене песме „Само што није“, „У новом свету том“ и „Поново ћемо бити заједно“.