Пређи на садржај

Пређи на садржај

18. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Храбримо једни друге на скупштинским састанцима

Храбримо једни друге на скупштинским састанцима

Размишљајмо једни о другима, храбримо једни друге (ЈЕВР. 10:24, 25)

ПЕСМА 88 Дај да упознам путеве твоје

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1. Зашто коментаришемо на састанцима?

 ЗАШТО присуствујемо скупштинским састанцима? Главни разлог јесте да бисмо хвалили Јехову (Пс. 26:12; 111:1). Поред тога, тако храбримо једни друге у овим тешким временима (1. Сол. 5:11). Када коментаришемо на састанцима, ми постижемо оба циља – хвалимо Јехову и храбримо нашу браћу.

2. Када можемо коментарисати на састанцима?

2 Сваке седмице имамо прилику да коментаришемо на састанцима. На пример, викендом можемо учествовати на скупштинском Разматрању Стражарске куле. На састанку радним даном можемо коментарисати током тачке Пронађимо драгуље у Божјој Речи, током Скупштинског разматрања Библије и других делова програма који подразумевају учешће присутних.

3. Шта нам може отежавати да коментаришемо и коју помоћ налазимо у Јеврејима 10:24, 25?

3 Сви желимо да хвалимо Јехову и да храбримо своје сувернике. Али неке ствари би нам могле представљати проблем. С једне стране, можда имамо трему када треба да коментаришемо. С друге стране, можда заиста желимо да учествујемо на састанку, али нас водитељ не прозива онолико често колико бисмо волели. Шта бисмо могли да урадимо у том случају? Одговор на ово питање налазимо у Павловој посланици Јеврејима. Када је говорио о томе колико је важно састајати се, рекао је да треба да се усредсредимо на то да „храбримо једни друге“. (Прочитати Јеврејима 10:24, 25.) Када имамо на уму да чак и једноставним коментарима којима изражавамо своју веру можемо охрабрити друге, биће нам лакше да подигнемо руку. А ако нас не прозивају онолико колико бисмо волели, можемо бити срећни што други имају прилику да коментаришу (1. Петр. 3:8).

4. Шта ћемо све размотрити у овом чланку?

4 У овом чланку ћемо најпре видети како можемо храбрити једни друге у малим скупштинама где нема пуно оних који коментаришу. Након тога ће бити речи о томе како можемо храбрити једни друге у великим скупштинама где многи желе да дају коментар. На крају ћемо осмотрити како оно што кажемо може бити заиста охрабрујуће за друге.

ХРАБРИМО ЈЕДНИ ДРУГЕ У МАЛИМ СКУПШТИНАМА

5. Како можеш охрабрити друге ако има мало присутних на састанку?

5 У малој скупштини или групи водитељ можда неће имати прилику да бира кога ће прозвати. Понекад ће морати да чека пре него што неко подигне руку. Због тога би на састанку могло бити досадно, што уопште није охрабрујуће. Шта можеш учинити? Буди спреман да се чешће јављаш за коментар. Тако ћеш мотивисати друге да више учествују на састанку.

6-7. Шта нам може помоћи ако имамо трему кад треба да коментаришемо?

6 Шта ако ти и сама помисао на коментар ствара трему? Многи се тако осећају. Али сигурно желиш да охрабриш своју браћу и сестре. Зато би било добро да истражиш мало о томе како можеш умањити трему. Где можеш наћи добре предлоге?

7 Можда ће ти користити ако размотриш неке предлоге из претходних издања Стражарске куле. b На пример, добро се припреми (Посл. 21:5). Што се боље упознаш с материјалом, биће ти лакше да коментаришеш. Такође, нека твоји коментари буду сажети (Посл. 15:23; 17:27). Имаћеш мању трему ако припремиш кратак коментар. Браћа и сестре ће вероватно лакше разумети кратак коментар који садржи једну или две реченице него неки дугачак и компликован коментар. Ако изнесеш сажет коментар својим речима, видеће се да си се добро припремио и да добро разумеш материјал који се разматра.

8. Како Јехова гледа на то што дајемо све од себе да коментаришемо?

8 Шта ако си применио неке од ових предлога, а и даље ти је тешко да коментаришеш више од једном или двапут? Буди сигуран да Јехова цени што чиниш све што можеш (Лука 21:1-4). Он не тражи од нас да идемо преко својих могућности (Фил. 4:5). Утврди шта би још могао да урадиш, а затим се потруди да то и оствариш и моли се за мир. Неки од нас би у почетку могли да поставе циљ да дају један кратак коментар.

ХРАБРИМО ЈЕДНИ ДРУГЕ У ВЕЛИКИМ СКУПШТИНАМА

9. Који проблем се може јавити у великој скупштини?

9 Ако у твојој скупштини има много објавитеља, могуће је да имаш другачији проблем. Можда се много њих јавља да коментарише, па те брат који води тачку ретко прозове. На пример, Данијела c је увек волела да даје коментаре на састанцима. На то гледа као на службу Богу, као на начин да охрабри друге и да ојача своју веру у библијска учења. Али кад је прешла у већу скупштину, имала је много мање прилика да коментарише – понекад током читавог састанка није добила ни један једини коментар. Она каже: „Била сам фрустрирана, осећала сам као да ми је нешто ускраћено. Кад се то често дешава, почнете да се питате да ли је можда намерно.“

10. Како бисмо могли да добијемо више прилика да коментаришемо?

10 Да ли си се некад осећао попут Данијеле? Ако јеси, можда си био у искушењу да дигнеш руке од коментарисања и само слушаш састанак. Али немој престати да се јављаш. Шта би могао да урадиш? Можда ће ти значити ако за сваки састанак припремиш неколико коментара. У том случају, ако те не прозову на почетку састанка, имаћеш касније прилику да нешто кажеш. На пример, кад се припремаш за чланак из Стражарске куле, размисли како је сваки одломак повезан с темом чланка. Ако тако радиш, вероватно ћеш имати неки добар коментар. Осим тога, могао би да се припремиш да коментаришеш одломке у којима се разматрају библијска учења која је мало теже објаснити (1. Кор. 2:10). Због чега? Зато што се тада мање присутних јавља да коментарише. Међутим, шта ако ниси добио прилику да коментаришеш иако си применио све ове савете? Могао би пре састанка да се обратиш водитељу и кажеш му на које питање би желео да одговориш.

11. На шта смо подстакнути у Филипљанима 2:4?

11 Прочитати Филипљанима 2:4. Апостол Павле је под надахнућем подстакао хришћане да гледају на корист других. Како тај савет можемо применити током састанака? Тако што имамо на уму да и други, попут нас, желе да учествују.

Баш као што пружаш прилику другима да учествују у разговору, дозволи им и да коментаришу (Видети 12. одломак)

12. Како можемо охрабрити друге на састанцима? (Видети и слику.)

12 Размисли о следећем. Кад разговараш с пријатељима, да ли причаш толико да од тебе не могу да дођу до речи? Наравно да не. Желиш да и они учествују у разговору. Слично томе, желимо да дамо прилику што већем броју суверника да дају коментаре на састанцима. Заправо, један од најбољих начина да охрабримо браћу и сестре јесте да им дамо прилику да изразе своју веру (1. Кор. 10:24). Хајде да видимо како то можемо учинити.

13. Шта можемо учинити да би више њих имало прилику да коментарише?

13 Између осталог, ако су твоји коментари кратки, и други ће моћи да коментаришу. Старешине и објавитељи који су дуго у истини могу пружити добар пример у томе. Чак и ако је твој коментар кратак, пази да не истакнеш све поуке. Ако прокоментаришеш све из одломка, други можда неће имати шта да кажу. На пример, у овом одломку се налазе два предлога – дај кратке коментаре и немој истаћи све поуке. Ако први добијеш прилику да коментаришеш овај одломак, могао би да истакнеш само један од ових предлога.

Када ћемо можда одлучити да не подигнемо руку на састанку? (Видети 14. одломак) f

14. Шта нам може помоћи да проценимо колико често ћемо се јављати за коментар? (Видети и слику.)

14 Размисли о томе колико често ћеш се јављати за коментар. Ако ти је рука увек подигнута, водитељ ће можда осећати притисак да те стално прозива иако други још нису имали прилику да нешто кажу. Због тога би они могли изгубити жељу да коментаришу (Проп. 3:7).

15. (а) Како треба да реагујемо ако не добијемо коментар? (б) Како водитељ може бити обзиран према свима? (Видети оквир „ Ако си водитељ“.)

15 Када се много њих јави за коментар, можда нећемо добити прилику да коментаришемо онолико колико бисмо волели. Понекад водитељ неће уопште моћи да нам да коментар. Иако бисмо због тога могли да се разочарамо, не треба то да схватамо лично (Проп. 7:9).

16. Како можеш охрабрити оне који су коментарисали?

16 Ако не можеш да коментаришеш онолико колико би желео, зашто не би пажљиво слушао друге како би након састанка могао да их похвалиш за њихов коментар? Твоја похвала може охрабрити браћу и сестре исто као и коментар који би дао на састанку (Посл. 10:21). Похвала је још један начин да се међусобно храбримо.

ЈОШ НЕКИ НАЧИНИ ДА ОХРАБРИМО ЈЕДНИ ДРУГЕ

17. (а) Како родитељи могу помоћи својој деци да припреме одговарајуће коментаре? (б) Као што је приказано у видеу, која четири корака су укључена у припремање коментара? (Видети и фусноту.)

17 Како још можемо охрабрити друге на састанцима? Ако имаш децу, помози им да припреме коментар који је у складу с њиховим узрастом (Мат. 21:16). Повремено ће се осматрати озбиљније теме, попут брачних проблема или моралне чистоће, али и тада ће се вероватно наћи неки одломак који ће моћи да коментаришу. Такође, објасните им да вероватно неће бити прозвани сваки пут кад се јаве. Онда се неће разочарати када други буду прозвани уместо њих (1. Тим. 6:18). d

18. Како да не скрећемо пажњу на себе док коментаришемо? (Пословице 27:2).

18 Свако од нас може припремити промишљене коментаре који славе Јехову и храбре сувернике (Посл. 25:11). Иако повремено можемо укратко испричати нешто што смо доживели, не треба нашироко да причамо о себи. (Прочитати Пословице 27:2; 2. Кор. 10:18.) Трудимо се да будемо усредсређени на Јехову, његову Реч и његов народ (Откр. 4:11). Наравно, ако питање за одломак позива присутне да кажу лично мишљење о нечему, онда је на месту да то урадимо. Пример тога налазимо у следећем одломку овог чланка.

19. (а) Шта ћемо постићи ако смо обзирни према свима на састанцима? (Римљанима 1:11, 12). (б) Какве коментаре цениш?

19 Иако не постоје строга правила о томе како треба коментарисати, сви се можемо трудити да храбримо једни друге. За неке ће то значити да мало чешће коментаришу, а за друге да буду задовољни приликама које имају и срећни што и остали могу коментарисати. Ако гледамо корист других, сви можемо да се „узајамно охрабримо“ на скупштинским састанцима. (Прочитати Римљанима 1:11, 12.)

ПЕСМА 93 Благослови наше састанке

a Ми храбримо једни друге када коментаришемо на састанцима. Међутим, некима није лако да коментаришу. Други воле да дају коментаре, али немају прилику онолико колико би желели. Шта год да је случај, како можемо бити обзирни једни према другима тако да сви будемо охрабрени? Како можемо давати коментаре који ће покренути нашу браћу и сестре да воле једни друге и да чине добра дела? У овом чланку ће бити речи о томе.

b Још неки предлози могу се наћи у издањима Стражарске куле од јануара 2019, стр. 8-13 и од 1. септембра 2003, стр. 19-22.

c Име је промењено.

d На веб-сајту jw.org погледај видео Буди Јеховин пријатељ – Припреми коментар.

f ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: У великој скупштини, брат који је већ коментарисао пружа прилику другима да учествују на састанку.