Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си пажљиво читао недавна издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

Зашто родитељи који су избегли у другу земљу треба да размисле који језик више одговара њиховој деци кад је реч о духовној поуци?

Деца имиграната ће у школи и у свом окружењу вероватно учити језик земље у којој живе. Када деца говоре више од једног језика, то им може много значити. Родитељи треба да размисле да ли ће њихова деца лакше прихватити истину и духовно напредовати ако припадају скупштини на језику земље у којој живе или на њиховом матерњем језику. Родитељима који служе Јехови дететова духовност је важнија од њихових личних жеља (w17.05, стр. 9-11).

На шта је Исус мислио када је упитао Петра: „Волиш ли ме више од ових?“ (Јов. 21:15)

Могуће је да га је упитао да ли више воли њега и његову поуку или рибе и рибарење. Након Исусове смрти, Петар се вратио старом послу — рибарењу. Хришћани морају да размисле о томе које место у њиховом срцу заузима посао (w17.05, стр. 22-23).

Зашто је Аврахам тражио од своје жене да каже да му је сестра? (Пост. 12:10-13)

Сара је заиста била Аврахамова полусестра. Уколико би рекла да му је жена, Аврахам би могао бити убијен и тиме би се прекинула лоза која је водила до потомства које му је Бог обећао (wp17.3, стр. 14-15).

Коју технику је Елијас Хутер увео како би олакшао учење хебрејског језика?

Желео је да помогне ученицима да у хебрејским речима у Библији препознају корен речи и њихове префиксе или суфиксе. Да би у томе успео, корен речи је штампао пуним, а префиксе и суфиксе контурним словима. Сличан метод се користи у фуснотама у енглеском преводу Нови свет с референцама (wp17.4, стр. 11-12).

Која начела хришћанин треба да узме у обзир кад је реч о поседовању ватреног оружја ради заштите од других људи?

На пример, живот је свет у Јеховиним очима. Надаље, Исус није рекао својим ученицима да понесу мачеве да би се заштитили од других људи (Лука 22:36, 38). Ми смо прековали своје мачеве у раонике. Живот је вреднији од материјалних ствари. Ми поштујемо савест других и желимо да другима пружимо добар пример (2. Кор. 4:2) (w17.07, стр. 31-32).

Зашто се Матејев и Лукин запис о Исусовом рођењу разликују?

Запис из Матејевог јеванђеља првенствено говори о догађајима који се тичу Јосифа. На пример, о његовој првој реакцији на вест о Маријиној трудноћи, као и на Божје смернице да побегне у Египат са породицом и да се касније врати у Израел. С друге стране, Лука више говори о догађајима који се тичу Марије. На пример, спомиње њен одлазак код њене рођаке Јелисавете и њену реакцију када су пронашли Исуса у храму (w17.08, стр. 32).

Упркос чему је Божја Реч опстала?

Опстала је упркос променама у језику, променама на политичкој сцени које су утицале на језик који се користио као опште средство комуникације међу људима различитих националности и упркос отпору према њеном превођењу на језик обичног народа (w17.09, стр. 19-21).

Имамо ли анђеле чуваре?

Не. Исус је рекао да његови ученици имају анђеле који гледају Божје лице (Мат. 18:10). Он је тиме истакао да су анђели заинтересовани за ученике, а не да на неки чудесан начин штите сваког од њих (wp17.5, стр. 5).

Која је најузвишенија врста љубави?

Љубав која се темељи на праведним начелима, то јест агапе, јесте најузвишенија врста љубави. Она укључује осећања привржености, али подразумева и несебична дела у корист других (w17.10, стр. 7).