Пређи на садржај

Пређи на садржај

Родитељи, помозите деци да буду мудра да би добила спасење

Родитељи, помозите деци да буду мудра да би добила спасење

Од раног детињства познајеш свете списе који те могу учинити мудрим како би добио спасење (2. ТИМ. 3:15)

ПЕСМЕ: 141, 134

1, 2. Шта можда брине родитеље чија деца желе да се предају Јехови и крсте?

ХИЉАДЕ оних који су проучавали Библију предали су живот Јехови и крстили се. Међу њима су и многи млади који су одрасли у истини и који су изабрали најбољи животни пут (Пс. 1:1-3). Ако имате децу, сигурно једва чекате дан кад ће се ваш син или ваша ћерка крстити. (Упоредити с 3. Јовановом 4.)

2 Па ипак, можда вас нешто брине. Можда сте видели како су неки млади након крштења почели да доводе у питање Божја мерила, а неки су чак и напустили истину. Можда се бринете шта ће бити ако ваше дете почне да служи Јехови, а онда изгуби љубав према истини. Да ли ће постати попут хришћана који су у првом веку живели у Ефесу и за које је Исус рекао да су оставили љубав коју су у почетку имали? (Откр. 2:4). Шта можете учинити да до тога не дође и како можете помоћи свом детету да добије спасење? (1. Петр. 2:2). Да бисмо добили одговор на ово питање, осмотрићемо пример Тимотеја.

ПОЗНАВАТИ СВЕТЕ СПИСЕ

3. (а) Како је Тимотеј постао хришћанин и како је примењивао оно што је учио? (б) Шта је Павле рекао за Тимотеја?

3 Апостол Павле је први пут посетио Листру 47. године. Тада је Тимотеј вероватно упознао истину. Иако је по свему судећи био у тинејџерским годинама, изгледа да се стварно трудио да живи по ономе што је учио. Две године касније је почео да прати Павла на мисионарским путовањима. Око 16 година након тога, Павле му је написао: „Остани у ономе што си научио и у шта си се уверио, будући да знаш ко те је свему томе поучио и да од раног детињства познајеш свете списе [хебрејски део Светог писма] који те могу учинити мудрим како би добио спасење по вери која је у Христу Исусу“ (2. Тим. 3:14, 15). Запазимо да је Павле за Тимотеја рекао да (1) познаје свете списе, (2) да се уверио у оно чему је поучаван и (3) да је постао мудар да би добио спасење по вери која је у Христу Исусу.

4. Који материјал користите у поучавању своје деце? (Видети слику на почетку чланка.)

4 Као родитељи, сигурно желите да ваше дете добро познаје свете списе, што обухвата и хебрејски и грчки део Светог писма. Чак и веома мала деца могу стећи основно знање о људима и догађајима из Библије. Јеховина организација је обезбедила обиље материјала који се може користити у поучавању деце. Да ли нешто од тога имате на свом језику? Не заборавите да је знање о Библији темељ на ком ваше дете може изградити чврсто пријатељство с Јеховом.

УВЕРИТИ СЕ У ИСТИНУ

5. (а) Шта значи бити уверен у нешто? (б) На основу чега знамо да је Тимотеј био уверен да је Исус заиста Месија?

5 Важно је да родитељи поучавају децу о људима и догађајима о којима се говори у Библији. Али то није довољно. Сетимо се да се Тимотеј „уверио“ у оно чему је био поучаван. Грчка реч коју је Павле на овом месту користио значи „бити потпуно сигуран у истинитост нечега“. Тимотеј је од детињства познавао хебрејски део Светог писма. Касније се уверио да је Исус заиста био Месија. Другим речима, он није само знао чињенице, већ је био потпуно сигуран у њихову истинитост. Заправо, његова вера је постала толико јака да се крстио и придружио Павлу у мисионарској служби.

6. Како можете помоћи деци да изграде веру у Библију?

6 Како можете помоћи својој деци да стекну веру какву је имао Тимотеј? Пре свега, будите стрпљиви. Вера се не стиче преко ноћи нити је ваша деца могу наследити од вас. Свако дете мора да размишља и да се само увери у истинитост онога што стоји у Библији. (Прочитати Римљанима 12:1.) Ви као родитељи имате у томе важну улогу, посебно кад вам деца постављају питања. Погледајмо то на једном примеру.

7, 8. (а) Како један отац стрпљиво поучава своју ћерку? (б) У којим ситуацијама ви морате да будете стрпљиви с вашом децом?

7 Наш брат по имену Томас има једанаестогодишњу ћерку. Он каже: „Ћерка ме некад пита: ’Да ли је Јехова можда путем еволуције створио живот на земљи?‘ или ’Зашто ми не учествујемо у неким стварима, на пример зашто не гласамо? Зар тиме не бисмо учинили нешто добро?‘ Понекад морам да се угризем за језик да не бих био догматичан и да не би испало да је терам да у нешто верује. На крају крајева, није нас једна важна чињеница уверила у истину већ читав низ мањих доказа.“

8 Томас зна да је у поучавању важно стрпљење. Та особина је потребна свим хришћанима (Кол. 3:12). Он је увидео да је понекад потребно више пута разговарати о истој теми. Морао је да подстиче ћерку да сама дође до неких закључака како би се уверила у оно чему је поучавају. Он каже: „Посебно кад је реч о неким важним учењима, моја супруга и ја желимо да знамо да ли наша ћерка заиста верује у оно чему је поучавамо и да ли њој то делује логично. Добро је кад нам поставља питања. Искрено речено, забринуо бих се ако би нешто прихватила без иједног питања.“

9. Како можете поучити децу Божјој Речи?

9 Ако родитељи стрпљиво поучавају децу, она ће постепено разумети „шта је ширина и дужина и висина и дубина истине“ (Еф. 3:18). Важно је да се узму у обзир њихов узраст и способности. Док се све више буду уверавала у оно што уче, биће спремна да пред другима, као и пред школским друговима, отворено говоре о својим веровањима (1. Петр. 3:15). На пример, могу ли ваша деца на темељу Библије објаснити шта се дешава после смрти? Да ли им је то библијско објашњење логично? * Истина је да поучавање деце Божјој Речи захтева много стрпљења, али је вредно сваког труда (Пон. зак. 6:6, 7).

10. Шта треба да буде важан део поучавања?

10 Наравно, да би деца стекла веру, важно је да им пружите добар пример. Наша сестра по имену Стефани има три ћерке и она каже: „Још кад су деца била врло мала, питала сам се: ’Да ли им говорим због чега сам ја уверена у то да Јехова постоји, да нас воли и да су сви његови путеви праведни? Да ли моја деца јасно виде да ја заиста волим Јехову?‘ Не могу да очекујем да она буду уверена у нешто у шта ја нисам уверена.“

МУДРОСТ КОЈА ДОНОСИ СПАСЕЊЕ

11, 12. (а) Шта је мудрост? (б) Зашто мудрост није условљена годинама?

11 Видели смо да је Тимотеј (1) познавао свете списе и да је (2) био уверен у оно чему је био поучаван. На шта је апостол Павле мислио када је рекао да га свети списи могу „учинити мудрим како би добио спасење“?

12 У Библији се под мудрошћу подразумева „способност да се знање и разборитост користе да би се решили проблеми, избегле или спречиле опасности, да би се остварили циљеви или да би се давали савети другима. Права супротност мудрости је лудост“ (Insight on the Scriptures, 2. том). У Библији стоји: „Лудост је привезана детету за срце“ (Посл. 22:15). Дакле, пошто је лудост супротност мудрости, логично је да је мудрост одлика зрелих људи. Да ли ће неко постати духовно зрео не зависи од тога колико има година већ да ли се боји Јехове и да ли жели да му буде послушан. (Прочитати Псалам 111:10.)

13. По чему се види да млада особа има мудрост која је неопходна за спасење?

13 Млада особа која је донекле достигла духовну зрелост није попут особе коју такорећи „бацају таласи“ и која се тешко одупире сопственим жељама и притиску вршњака (Еф. 4:14). Њена „моћ запажања“ је „искуством увежбана за разликовање добра од зла“ (Јевр. 5:14). Њен духовни напредак се види по томе што доноси мудре одлуке, чак и када није у друштву родитеља или других одраслих особа (Фил. 2:12). То је мудрост која је неопходна за спасење. (Прочитати Пословице 24:14.) Како можете помоћи деци да стекну такву мудрост? Веома је важно да се постарате да она јасно разумеју која су то мерила којих се ви држите. У вашим речима и поступцима треба да виде да се трудите да живите по библијским мерилима (Римљ. 2:21-23).

Зашто родитељи морају улагати много труда у поучавању деце? (Видети одломке 14-18)

14, 15. (а) О чему треба да размисли млада особа која жели да се крсти? (б) Како можете помоћи деци да размишљају о благословима које доноси послушност Божјим законима?

14 Међутим, није довољно да деци само кажете шта је добро, а шта није. Треба да их подстакнете да размишљају о питањима попут ових: „Зашто Библија забрањује неке ствари које делују веома привлачно? Шта мене уверава да је увек за моје добро да се држим библијских мерила?“ (Ис. 48:17, 18).

15 Ако ваше дете жели да се крсти, помозите му да озбиљно размисли о неким стварима. На пример, колику одговорност то са собом носи? Које ће му благослове то донети? Које ће жртве можда морати да поднесе? Зашто ће благослови надмашити сваку жртву? (Мар. 10:29, 30). Веома је важно да о томе добро размисли пре него што се крсти. Ако помогнете детету да дубоко размишља о благословима које доноси послушност Богу, као и о последицама непослушности, већа је вероватноћа да ће се лично уверити у то да ће за њега увек бити добро да се држи библијских мерила (Пон. зак. 30:19, 20).

КАД НАКОН КРШТЕЊА МЛАДИ ПОСУСТАНУ

16. Шта родитељи треба да раде ако њиховом детету ослаби вера?

16 Шта можете да учините ако ваше дете након крштења почне да изражава неке сумње у погледу истине? Можда га привлаче неке ствари у свету или се пита да ли вреди живети по библијским мерилима (Пс. 73:1-3, 12, 13). Ваша реакција може утицати на то да ли ће оно наставити да служи Јехови. Немојте да се препирете с дететом, без обзира да ли је оно мало или је у тинејџерским годинама. Најважније је да оно осети да га волите и да желите да му помогнете.

17, 18. Како родитељ може помоћи детету које има неке сумње?

17 Наравно, млада особа се пре крштења предала Јехови. Тада му је обећала да ће га волети и да ће његову вољу ставити испред свега другог. (Прочитати Марка 12:30.) Јехова на то обећање не гледа олако, а такав став треба да имају и сви они који су се крстили (Проп. 5:4, 5). На ту чињеницу треба да подсетите своје дете. Међутим, пре него што то урадите, проучите материјал који је Јеховина организација припремила за родитеље. Затим се потрудите да пронађете прави тренутак и да на леп начин подсетите дете да је одлука да се преда Јехови била веома озбиљна, али да она са собом носи и многе благослове.

18 Корисне предлоге можете наћи у 1. тому књиге Млади питају — практични одговори на њихова питања, у додатку под називом „Родитељи питају“. У њему пише: „Немој пребрзо закључити да твоје дете одбацује твоју веру. У многим случајевима, у питању је нешто сасвим друго.“ Можда је реч о притиску вршњака, усамљености или осећају да други млади брже духовно напредују. У додатку даље стоји: „Занимљиво је што ниједан од ових разлога готово нема везе с твојим веровањима. Пре има везе са условима у којима је, барем засад, тешко живети у складу с тим веровањима.“ Даље се наводе неки практични предлози шта родитељи могу учинити како би помогли детету чија је вера ослабила.

19. Како родитељи могу помоћи деци да стекну мудрост која ће им донети спасење?

19 Као родитељи, имате велику одговорност и част да своју децу васпитавате „на Јеховин начин“ и да им помажете да „усвоје његов начин размишљања“ (Еф. 6:4). У овом чланку смо видели да није довољно само да их поучите ономе што стоји у Библији већ треба да им помогнете да се увере да је то истина. Она морају да стекну јаку веру која ће их подстаћи да се предају Јехови и да му служе целим срцем. Нека им Јеховина Реч, свети дух и ваш труд помогну да стекну мудрост која ће им донети спасење.

^ одл. 9 Материјал за проучавање који се темељи на књизи „Шта Библија заиста научава?“ изузетно је користан и може помоћи и деци и одраслима да разумеју библијска учења и објасне их другима. Он се налази на веб-сајту jw.org на многим језицима. Идите на БИБЛИЈСКА УЧЕЊА > ИСТРАЖИВАЊЕ БИБЛИЈЕ.