Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Видимо се у рају!“

„Видимо се у рају!“

Бићеш са мном у рају (ЛУКА 23:43)

ПЕСМЕ: 145, 139

1, 2. Шта људи подразумевају под рајем?

НА КОНГРЕСУ у Сеулу, у Кореји, била су многа браћа и сестре из разних земаља. Кад су одлазили са стадиона, браћа из Кореје су се сјатила око њих. Био је то дирљив призор. Махали су и говорили једни другима: „Видимо се у рају!“ На који рај су мислили?

2 Под рајем људи подразумевају различите ствари. Неки кажу да је рај плод маште. Други рајем називају место на ком могу да се опусте и уживају. За изгладнелог човека сто пун хране је прави рај. Пре много година, још у 19. веку, једна жена се толико одушевила када је угледала долину прекривену пољским цвећем да је узвикнула: „Каквог ли раја!“ То место се још увек зове Рај, иако тамо годишње падне 15 метара снега. Шта ти мислиш да је рај? Да ли се надаш да ће једног дана доћи?

3. Где се у Библији први пут спомиње рај?

3 Библија говори и о некадашњем и о будућем рају. О првобитном рају се говори већ на самом почетку Библије. У једном католичком преводу са латинског, Постанак 2:8 гласи: „Господ Бог је на почетку засадио врт задовољства где је сместио [Адама] ког је створио“ (Douay Version, курзив наш). У хебрејском тексту, ту се користи израз „еденски врт“. Еден значи „задовољство“ и нема сумње да је било право задовољство боравити у том врту. Природа је била прелепа, хране је било у изобиљу, а између људи и животиња је владала хармонија (Пост. 1:29-31).

4. Зашто се еденски врт може назвати рајем?

4 Грчка реч којом се преводи хебрејска реч за „врт“ гласи парадисос. У Маклинтоковој и Стронговој енциклопедији се о тој грчкој речи каже следеће: „Када би неки Грк чуо реч парадисос одмах би замислио прелеп, безбедан и простран парк с нетакнутом природом, којег краси импресивно дрвеће са укусним плодовима и натапају га бистри потоци крај којих мирно пасу стада антилопа и оваца.“ (Упоредити с Постанком 2:15, 16.)

5, 6. Зашто више нема раја и која питања се јављају?

5 Бог је сместио Адама и Еву у такав рај али они нису остали у њему. Нису били послушни Богу и зато су изгубили прилику да живе у рају, а и својим потомцима су ускратили ту могућност (Пост. 3:23, 24). Иако тамо више није било људи, изгледа да је тај врт постојао све до Нојевих дана, док није дошао Потоп.

6 Неки се питају да ли ће на земљи опет бити рај? Шта показују чињенице? Ако се надаш да ћеш живети у рају са својим вољенима, да ли имаш основа за такву наду? Можеш ли објаснити зашто можемо бити потпуно сигурни да ће у будућности земља бити рај?

УКАЗИВАЊА НА БУДУЋИ РАЈ

7, 8. (а) Шта је Бог обећао Аврахаму? (б) Шта је било логично да Аврахам закључи на основу обећања које му је Бог дао?

7 Најлогичније је тражити одговоре у књизи чији је аутор онај ко је начинио првобитни рај, то јест Бог. Размислимо о томе шта је рекао свом пријатељу Аврахаму, наиме да ће умножити његово потомство да га буде „као песка на обали мора“. И још му је обећао: „Преко твог потомства благословиће се сви народи на земљи зато што си послушао мој глас“ (Пост. 22:17, 18). То важно обећање Бог је поновио и Аврахамовом сину и унуку. (Прочитати Постанак 26:4; 28:14.)

8 У Библији нема назнака да је Аврахам мислио да ће Бог верне људе наградити животом у неком небеском рају. Када је Бог рекао да ће бити благословљени „сви народи на земљи“, логично је да је Аврахам закључио да ће се то десити на земљи. Тим речима је Бог обећао боље животне услове за све становнике наше планете. Али да ли је то једино место на ком Библија указује на земаљски рај?

9, 10. Која још обећања указују на будуће благослове?

9 Бог је надахнуо Давида, једног од Аврахамових потомака, да запише да једног дана више неће бити оних који чине зло и неправду (Пс. 37:1, 2, 10). У наставку је рекао: „А кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира.“ Прорекао је и следећи битан детаљ: „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Пс. 37:11, 29; 2. Сам. 23:2). Шта мислиш, како су та Божја обећања деловала на људе који су желели да му буду послушни? На основу тих обећања да ће само праведни људи живети на земљи, могли су да закључе да ће на земљи опет бити рај.

10 С временом је већина Израелаца окренула леђа Јехови и престала да му служи. Зато је Бог дозволио Вавилонцима да покоре његов народ, опустоше им земљу и многе од њих одведу у заробљеништво (2. Лет. 36:15-21; Јер. 4:22-27). Међутим, Божји пророци су прорекли да ће се после 70 година Израелци вратити у своју домовину. Тако је и било. Али та пророчанства се односе и на нас. Док будемо анализирали нека од њих, погледајмо како указују на то да ће земља бити рај.

11. Како се испунило пророчанство из Исаије 11:6-9, али које се питање јавља?

11 Прочитати Исаију 11:6-9. Бог је преко Исаије прорекао да ће његов народ након повратка у домовину уживати у миру, да им неће претити никаква опасност, ни од животиња ни од насилних људи. И млади и стари ће бити безбедни. Зар то не подсећа на услове какви су постојали у еденском врту? (Ис. 51:3). У Исаијином пророчанству стоји да ће земља – дакле цела земља а не само израелска земља – бити „пуна знања о Јехови као што је море пуно воде“. Када ће то бити?

12. (а) Које су благослове вавилонски повратници доживели? (б) Шта показује да стихови из Исаије 35:5-10 имају и будуће испуњење?

12 Прочитати Исаију 35:5-10Исаија је још једном истакао да повратницима неће претити опасност ни од животиња ни од људи. Земља ће им бити плодна и богато ће рађати јер ће подручје обиловати водом, баш као и некада еденски врт (Пост. 2:10-14; Јер. 31:12). Да ли ће то бити једино испуњење овог пророчанства? Нема доказа да су се међу повратницима дешавала чудесна излечења. Примера ради, слепи нису прогледали. Дакле, Бог је указао на то да нам дословна излечења тек предстоје.

13, 14. Како се на повратницима испунило пророчанство из Исаије 65:21-23 и који део тог пророчанства тек треба да се испуни? (Видети слику на почетку чланка.)

13 Прочитати Исаију 65:21-23. По повратку у своју земљу, Јевреји нису затекли удобне куће нити обрађене њиве и винограде. Али пошто су имали Божји благослов, то се с временом променило. За њих је сигурно било право задовољство то што су могли да себи граде куће и живе у њима, и да уживају у здравим плодовима са својих поља.

14 Запази један важан детаљ у овом пророчанству. Да ли ће доћи време када ће наши дани „бити као дани дрвету“? Неко дрвеће опстаје и хиљадама година. Људи би морали бити потпуно здрави да би живели толико дуго. Када би имали услове живота какве је Исаија прорекао, било би то остварење снова, прави рај. И то пророчанство ће се заиста испунити!

Како ће се испунити Исусово обећање о рају? (Видети 15. и 16. одломак)

15. На које будуће благослове указује пророчанство из Исаије?

15 Размисли сада како Божја обећања о којима смо управо говорили указују на будући рај. Бог ће благословити људе на целој планети. Никоме неће претити страх од дивљих животиња ни од злих људи. Слепи, глуви и хроми ће бити излечени. Људи ће себи градити куће и сами ће производити храну. Биће дуговечнији од дрвећа. Библија јасно показује да нас очекује таква будућност. Међутим, неки би приговорили да овим пророчанствима приписујемо значење које немају. Како би ти на то одговорио? Шта тебе уверава да ће на земљи заиста бити рај? Највећи човек који је икада живео дао нам је јак разлог да у то верујемо.

БИЋЕШ У РАЈУ!

16, 17. Када је Исус споменуо рај?

16 Иако ни за шта није био крив, Исус је био осуђен и прибијен на стуб, између два злочинца. Пре него што је умро, један од њих је признао да је Исус краљ тиме што је рекао: „Исусе, сети ме се кад дођеш у своје краљевство“ (Лука 23:39-42). Оно што му је Исус одговорио, а пише у Луки 23:43, тиче се и твоје будућности. Неки савремени изучаваоци су ставили зарез пре речи „данас“ и превели овај стих на следећи начин: „Заиста ти кажем, данас ћеш бити са мном у рају.“ Постоје различита мишљења о томе где зарез треба да стоји у овој реченици. Који је био смисао Исусових речи?

17 Истина је да се данас у многим језицима користи зарез да би се исправно пренео смисао, али у најстаријим доступним грчким манускриптима зарез се ретко користио. Зато се поставља питање да ли је смисао Исусових речи био: „Кажем ти, данас ћеш бити са мном у рају“ или „Кажем ти данас, бићеш са мном у рају“? Преводиоци су стављали зарез према томе како су они схватили Исусове речи, и обе верзије се могу наћи у познатим преводима Библије.

18, 19. Како долазимо до закључка шта је Исус хтео да каже?

18 Ако се присетимо, Исус је раније својим следбеницима рекао: „Син човечји [ће] бити у срцу земље три дана и три ноћи.“ Још је рекао: „Син човечји биће издат и предат у руке људима. Они ће га убити, али он ће трећи дан ускрснути“ (Мат. 12:40; 16:21; 17:22, 23; Мар. 10:34). Апостол Петар је касније записао да је тако и било (Дела 10:39, 40). Дакле, Исус није отишао у неки рај оног дана када су он и злочинац умрли. Он је неколико дана био „у гробу [дословно: ’хаду‘]“ пре него што га је Бог ускрснуо (Дела 2:31, 32, фусн.). *

19 Дакле, пре него што је Исус дао обећање злочинцу, рекао је: „Заиста, кажем ти данас.“ Такав начин изражавања је био уобичајен још у Мојсијево време. На пример, Мојсије је рекао: „Нека ове речи које ти данас заповедам буду у твом срцу“ (Пон. зак. 6:6; 7:11; 8:1, 19; 30:15).

20. Шта нам још помаже да разумемо Исусове речи?

20 Један библијски преводилац са Блиског истока је о Исусовом одговору рекао: „Акценат је на речи ’данас‘ и треба да гласи: ’Заиста ти кажем данас, бићеш са мном у рају.‘ Обећање је дао тог дана, а испуниће га касније. Људи са истока су се тако изражавали да би нагласили да ће одржати реч коју су дали тог дана.“ У складу с тим, један сиријски превод из петог века Исусов одговор преводи на следећи начин: „Амин, кажем ти данас да ћеш са мном у еденском врту бити.“ То обећање је охрабрујуће за све нас.

21. Шта се није десило са злочинцем и зашто?

21 Злочинац није знао да је Исус са својим верним апостолима склопио савез да буду с њим у небеском Краљевству (Лука 22:29). Поред тога, злочинац чак није био ни крштен (Јов. 3:3-6, 12). Тако долазимо до закључка да је Исус мислио на рај на земљи. Годинама касније, апостол Павле је говорио о човеку који је „однесен у рај“ (2. Кор. 12:1-4). За разлику од злочинца на стубу, Павле и други верни апостоли су били изабрани да оду на небо и владају са Исусом. Али Павле је овде говорио о будућем рају. * Да ли ће тај рај бити на земљи? Можеш ли и ти бити тамо?

ЧЕМУ СЕ ТИ МОЖЕШ НАДАТИ

22, 23. Чему се и ти можеш надати?

22 Сети се да је Давид говорио о времену када ће праведници поседовати земљу (Пс. 37:29; 2. Петр. 3:13). Давид је указивао на то да ће у будућности сви на земљи живети у складу с Божјим праведним мерилима. Пророчанство у Исаији 65:22 каже: „Дани мом народу [ће] бити као дани дрвету.“ То показује да ће људи живети хиљадама година. Можеш ли се томе надати? Да, зато што ће према Откривењу 21:1-4 Бог благословити људе, а један од тих благослова је то што више неће бити смрти за оне који буду живели у складу с Божјом вољом.

23 Оно што Библија открива о рају је јасно. Због Адама и Еве рај је изгубљен, али не неповратно. Бог је обећао да ће благословити народе на земљи. Под Божјим надахнућем, Давид је рекао да ће праведници поседовати земљу и заувек на њој живети. Пророчанства која је Исаија записао помажу нам да замислимо колико ће живот на земљи у будућности бити леп. Али када ће то бити? Када Исус испуни обећање које је дао злочинцу. И ти можеш бити у том рају! Тада ће се остварити оно што су браћа на конгресу у Кореји мислила када су говорила: „Видимо се у рају!“

^ одл. 18 Професор Марвин Пејт је написао да многи изучаваоци Библије сматрају да је Исус када је рекао „данас“ мислио да ће бити у рају тог истог дана кад умре. Професор Пејт је додао да то није у складу с другим чињеницама у Библији. Примера ради, Библија каже да је Исус након смрти био у гробу и да је тек касније узашао на небо (Мат. 12:40; Дела 2:31; Римљ. 10:7).

^ одл. 21 Видети „Питања читалаца“ у овом издању.