Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади, можете имати испуњен и срећан живот

Млади, можете имати испуњен и срећан живот

Даћеш ми да упознам пут живота (ПС. 16:11)

ПЕСМЕ: 133, 89

1, 2. Како Тонијево искуство показује да човек може да се промени?

ТОНИ је одрастао без оца. Ишао је у средњу школу али пошто га није много занимала, размишљао је да је напусти. Викенде је проводио гледајући филмове и дружећи се с пријатељима. Није био насилан нити се дрогирао. Једноставно његов живот није имао никакав смисао. Није био сигуран да ли Бог уопште постоји. А онда је упознао један брачни пар Јеховиних сведока и у разговору им је рекао да сумња у постојање Бога. Дали су му брошуре Порекло живота – пет питања која заслужују одговор и Да ли је живот настао стварањем?

2 Када се следећи пут видео с њима, било је очигледно да је потпуно променио мишљење. Толико је читао и листао брошуру да је добила „магареће уши“. Рекао им је да је сада сигуран да Бог постоји. Почео је да проучава Библију и његов поглед на живот се постепено мењао. Постао је један од најбољих ученика у школи. Чак је и директор школе био одушевљен таквом променом. Рекао му је: „Видим колико си се променио и да су ти оцене много боље. Да ли је то због дружења с Јеховиним сведоцима?“ Тони је потврдно одговорио и искористио прилику да му сведочи. Завршио је средњу школу и данас служи као општи пионир и слуга помоћник. Срећан је што сада има брижног Оца, Јехову (Пс. 68:5).

СЛУШАЈ ЈЕХОВУ И БИЋЕШ УСПЕШАН У ЖИВОТУ

3. Који савет Јехова даје младима?

3 Овај пример нас подсећа на то колико је Јехови стало до наших младих. Он жели да водиш испуњен и срећан живот и зато ти каже: „Сећај се свог Величанственог Створитеља у данима младости своје“ (Проп. 12:1). У данашњем свету то није нимало лако, али није ни немогуће. Уз Јеховину помоћ, можеш имати успешан живот не само док си млад већ и у каснијим годинама. Да бисмо то боље разумели, размотрићемо шта је помогло Израелцима да освоје Обећану земљу и шта је Давиду дало снаге да победи Голијата.

4, 5. Шта можемо научити из наведених примера? (Видети слике на почетку чланка.)

4 Када су Израелци били на уласку у Обећану земљу, Јехова им није заповедио да наоштре оружје и да се спремају за бој (Пон. зак. 28:1, 2). Рекао им је да треба да слушају његове заповести и да се уздају у њега (Ис. Нав. 1:7-9). Са људског становишта, такав савет није имао много смисла. Али то је био најбољи могући савет! Уз Јеховину помоћ Израелци су у борби са Хананцима низали победу за победом (Ис. Нав. 24:11-13). Послушност Богу захтева веру, али таква вера увек води до успеха. Тако је било у прошлости, а тако је и данас.

5 Голијат је био моћан ратник, висок скоро три метра и добро наоружан (1. Сам. 17:4-7). А Давид је имао само праћку и поуздање у Бога, Јехову. Они који нису имали вере сигурно су мислили да је Давид био луд. Али много су се преварили! Голијат је на крају испао луд (1. Сам. 17:48-51).

6. О чему ћемо још детаљније говорити у овом чланку?

6 У претходном чланку смо говорили о четири ствари које доприносе нашој срећи и успеху у животу. Научили смо колико је важно да задовољимо своје духовне потребе, да стекнемо добре пријатеље, да поставимо вредне циљеве и да ценимо слободу коју нам даје Бог. Сада ћемо видети још нешто о томе, овог пута на основу неких начела која налазимо у 16. псалму.

ЗАДОВОЉИ СВОЈЕ ДУХОВНЕ ПОТРЕБЕ

7. (а) Шта значи бити духовна особа? (б) Шта је био Давидов „део наследства“ и како је то утицало на њега?

7 Духовна особа има веру у Бога и труди се да гледа на ствари онако како Бог то чини. Допушта Јехови да је води у животу и чврсто је решена да му буде послушна (1. Кор. 2:12, 13). Давид је био управо такав човек. Он се у стиховима овако изразио: „Јехова је део наследства мога и чаше моје“ (Пс. 16:5). Тај „део наследства“ се односио на Давидов добар однос с Богом, код ког је тражио уточиште (Пс. 16:1). Зато је могао рећи: „Весели [се] душа моја.“ Очигледно је да је најсрећнији био када је имао добар однос с Јеховом. (Прочитати Псалам 16:9, 11.)

8. Шта ће допринети томе да твој живот заиста буде смисаон и испуњен?

8 Људи чији се живот окреће око новца или ужитака никада не могу доживети такву радост какву је доживео Давид (1. Тим. 6:9, 10). Један брат из Канаде каже: „Право задовољство нам не доноси оно што можемо извући из живота већ оно што дајемо Јехови, од кога долази сваки добар дар“ (Јак. 1:17). Ако градиш веру у Јехову и служиш му, твој живот ће заиста бити смисаон и испуњен. Како онда можеш градити своју веру? Мораш такорећи проводити време с Јеховом тако што ћеш читати његову Реч, посматрати предиван свет који је створио и размишљати о његовим особинама, укључујући и љубав коју је показао према теби лично (Римљ. 1:20; 5:8).

9. Како можеш допустити Божјој Речи да те обликује?

9 Понекад Јехова показује своју љубав према нама тако што нас исправља када је то потребно, баш као што би то учинио брижан отац. Давид је ценио такве савете и рекао је: „Благосиљаћу Јехову, који ме саветује. Ноћу ме опомињу бубрези моји“ (Пс. 16:7). Он је размишљао о ономе што је Бог говорио, дозволио је да то утиче на њега и да га обликује. Ако и ти то учиниш, још више ћеш волети Јехову, желећеш да му будеш послушан и постаћеш духовно зрела особа. Једна сестра која се зове Кристина је рекла: „Када истражујем и дубоко размишљам о ономе што сам прочитала, имам осећај да је Јехова то написао управо за мене!“

10. Према Исаији 26:3, зашто си у предности ако си усредсређен на духовне ствари?

10 Ако си усредсређен на духовне ствари, Јеховиним очима ћеш гледати на свет и његову будућност. Зашто ти Јехова пружа ту посебну врсту знања и увида? Зато што жели да исправно поставиш приоритете у животу, да доносиш добре одлуке и да с поуздањем гледаш у будућност! (Прочитати Исаију 26:3.) Један брат из Сједињених Држава, који се зове Џошуа, рекао је: „Када си близак с Јеховом ствари сагледаваш у правом светлу.“ То заиста доноси истинско задовољство!

СТЕЦИ ДОБРЕ ПРИЈАТЕЉЕ

11. Како је Давид бирао пријатеље?

11 Прочитати Псалам 16:3Давид је знао како наћи добре пријатеље. Бирао их је међу онима који воле Јехову и дружење с њима доносило му је велику радост. Он је своје пријатеље назвао „светима“, јер су се држали Јеховиних високих моралних мерила. Један други псалмиста је нешто слично написао о својим пријатељима: „Пријатељ сам свима који те се боје и онима који се држе наредаба твојих“ (Пс. 119:63). Као што смо видели у претходном чланку, и ти можеш наћи многе добре пријатеље међу онима који се боје Јехове и слушају га. Они наравно не морају бити твојих година.

12. На чему се заснивало пријатељство између Давида и Јонатана?

12 Давид није имао пријатеље само међу својим вршњацима. Сећаш ли се имена једног од Давидових добрих пријатеља? Био је то Јонатан. Њихово пријатељство је једно од најлепших пријатељстава описаних у Библији. Али да ли си знао да је Јонатан био око 30 година старији од Давида? На чему се онда заснивало њихово пријатељство? На вери у Бога и дубоком међусобном поштовању. Осим тога, обојица су показала велику храброст у борби против Божјих непријатеља (1. Сам. 13:3; 14:13; 17:48-50; 18:1).

13. Како можеш проширити круг пријатеља?

13 И ми се попут Давида и Јонатана можемо радовати у друштву оних који воле Јехову и уздају се у њега. Наша сестра Кира, која већ годинама служи Јехови, каже: „Стекла сам пријатеље широм света, различитог порекла и из различитих култура.“ Ако се и ти потрудиш да прошириш круг пријатеља, и сам ћеш се уверити да смо захваљујући Божјој Речи и светом духу једна велика уједињена породица.

ПОСТАВИ ВРЕДНЕ ЦИЉЕВЕ

14. (а) Шта ће ти помоћи да поставиш вредне циљеве у животу? (б) Шта су неки млади рекли о својим циљевима?

14 Прочитати Псалам 16:8Давиду је најважније у животу било да служи Јехови. И ти можеш имати тако испуњен живот ако постављаш циљеве имајући Јехову у мислима. Један брат, који се зове Стивен, рекао је: „Кад себи поставим циљ, када га остварим и видим колико сам напредовао, осећам велико задовољство.“ Један млади брат из Немачке који сада служи у другој земљи каже: „Кад остарим, не желим да се осврнем на свој живот и схватим да сам живео само за себе.“ Надамо се да и ти тако мислиш. Зато своје способности и таленте искористи на част Јехови и на корист другима (Гал. 6:10). Постави себи духовне циљеве и моли се Јехови да ти помогне да их оствариш. Можеш бити сигуран да ће он услишити твоје молитве (1. Јов. 3:22; 5:14, 15).

15. Које би циљеве себи могао поставити? (Видети оквир „ Неки конкретни циљеви“.)

15 Које би циљеве себи могао поставити? Можда да на нашим састанцима дајеш коментаре својим речима, да почнеш са пионирском службом или да радиш у Бетелу. Можда би могао да научиш неки страни језик да би служио на том говорном подручју. Барак, наш млади брат у пуновременој служби, каже: „Ништа се не може мерити са осећајем који имаш кад се ујутру пробудиш знајући да сву своју снагу дајеш Јехови.“

ЦЕНИ СЛОБОДУ КОЈУ ТИ ДАЈЕ БОГ

16. Шта је Давид мислио о Јеховиним праведним мерилима и зашто?

16 Прочитати Псалам 16:2, 4. Као што смо видели у претходном чланку, када живимо по Божјим законима и начелима постајемо истински слободни јер смо научили да волимо оно што је добро и мрзимо оно што је зло (Ам. 5:15). Давид је био свестан да све што је добро долази од Јехове. Доброта указује на моралне врлине неке особе. Давид се истински трудио да се угледа на Бога и да воли оно што Јехова воли. Научио је и да мрзи оно што Јехова мрзи. Једна од тих ствари је идолопоклонство, којим човек понижава себе, а Јехови одузима славу која му припада (Ис. 2:8, 9; Откр. 4:11).

17, 18. (а) Шта је Давид рекао о последицама које са собом носи обожавање лажних богова? (б) Шта данас наводи људе да умножавају своју муку?

17 У библијска времена, служење лажним боговима често је подразумевало полни неморал (Ос. 4:13, 14). Многима се то допадало јер су тако удовољавали свом грешном телу. Али то им није донело трајну срећу. Напротив! Давид је рекао да су они који су служили другим боговима само умножавали своје муке. А неизмеран бол су наносили и својој деци (Ис. 57:5). Таква окрутност је Јехови била одвратна (Јер. 7:31). Да си живео у то доба, сигурно би био захвалан што су твоји родитељи верни и послушни Јехови.

18 Данас се у многим религијама полни неморал, па чак и хомосексуалност, сматрају прихватљивим. Али последице уживања у таквој слободи у суштини се нису промениле од библијских времена (1. Кор. 6:18, 19). Људи тиме само умножавају своју муку, као што сте и сами приметили. Зато, млади, слушајте свог небеског Оца. Будите уверени да је за ваше добро да му будете послушни. Ако унапред размислите о последицама неморалног понашања, схватићете да ниједно тренутно задовољство није тога вредно (Гал. 6:8). Џошуа, кога смо раније споменули, каже: „Своју слободу можеш да користиш како год хоћеш, али ако је злоупотребиш нећеш бити истински срећан.“

19, 20. Који благослови очекују младе који се уздају у Јехову и слушају га?

19 Исус је својим следбеницима рекао: „Ако останете у мојој речи, заиста сте моји ученици, и упознаћете истину и истина ће вас ослободити“ (Јов. 8:31, 32). Захваљујући Јехови ослободили смо се криве религије, незнања и сујеверја. Али не само то. Као што смо видели, на крају ћемо „добити славну слободу Божје деце“ (Римљ. 8:21). Нешто од те слободе можеш осетити и сада ако се држиш Христових учења. Упознаћеш истину не само тако што ћеш учити о њој већ и тако што ћеш живети по њој.

20 Млади, цените слободу коју вам је Бог дао. Мудро је користите и већ сада доносите одлуке које ће се позитивно одразити на вашу будућност. Један млади брат је рекао: „Када млада особа мудро користи своју слободу, то ће јој касније помоћи код доношења већих одлука, као што је избор запослења или да ли да ступи у брак или да још неко време остане сама.“

21. Како можеш остати на путу који води у „прави живот“?

21 У овом старом свету, чак и живот који се може назвати добрим у најмању руку је несигуран и кратак. Не знамо шта нам носи сутрашњи дан (Јак. 4:13, 14). Зато је мудро да останеш на путу који води у „прави живот“, то јест вечни живот (1. Тим. 6:19). Наравно, Јехова те не присиљава да идеш тим путем. Одлука је на теби. Нека Јехова буде твој „део наследства“. Цени многе добре ствари које ти даје (Пс. 103:5). И буди сигуран да ће ти дати обиље радости и вечну срећу (Пс. 16:11).