Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади, ваш Створитељ жели да будете срећни

Млади, ваш Створитељ жели да будете срећни

Живот твој испуњава оним што је добро (ПС 103:5)

ПЕСМЕ: 135, 39

1, 2. Зашто треба да слушамо Створитеља када одлучујемо о циљевима у свом животу? (Видети слике на почетку чланка.)

АКО си млад, сигурно си већ добио доста савета који се тичу твоје будућности. Професори, саветници или неки други можда те подстичу да стекнеш високо образовање и пронађеш уносан посао. Али Јехова ти саветује нешто сасвим друго. Наравно, он жели да вредно учиш и завршиш школу да би сутра могао да се издржаваш (Кол. 3:23). Али када одлучујеш о приоритетима у свом животу, Јехова те подстиче да се водиш мудрим начелима имајући на уму његову намеру и вољу у овом времену краја (Мат. 24:14).

2 Немој заборавити ни то да Јехова види целу слику јер зна шта ће се све десити са овим светом и када ће доћи крај (Ис. 46:10; Мат. 24:3, 36). Он добро познаје и нас. Зна шта нам доноси праву срећу и задовољство, а шта нас води до разочарања и несреће. Зато чак и када се чини да је неки савет разуман, ако није у складу са Божјом Речју, не може се назвати мудрим саветом (Посл. 19:21).

НЕМА МУДРОСТИ НАСУПРОТ ЈЕХОВИ

3, 4. Какву штету су себи и својим потомцима нанели Адам и Ева када су послушали лош савет?

3 Лош савет вуче корене још с почетка људске историје, када се Сатана појавио на сцени. Тај дрски, самозвани саветодавац рекао је Еви да ће она и њен муж бити срећнији ако буду кренули својим путем (Пост. 3:1-6). Али Сатанин мотив је заправо била себичност. Он је желео да се Адам и Ева, као и њихово будуће потомство, подложе њему и да служе њему, а не Јехови. Да ли је Сатана ишта учинио за њих? Захваљујући Јехови имали су једно друго, диван врт као дом и тело које је тако савршено функционисало да су могли живети вечно.

4 Нажалост, Адам и Ева нису слушали Бога и искључили су га из свог живота. Последице су, као што знамо, биле трагичне. Као цвет кад се откине, тако су и они полако почели да вену и на крају су умрли. И њихово потомство трпи последице тог греха (Римљ. 5:12). Али и поред тога, већина људи не жели да се подложи Богу. Желе да живе живот по свом (Еф. 2:1-3). Последице које из тога проистичу јасно показују да „нема мудрости [...] насупрот Јехови“ (Посл. 21:30).

5. Какво поверење Бог има у људе и да ли је оно оправдано?

5 Па ипак, Јехова је знао да ће неки људи, укључујући и многе младе, искрено желети да га упознају и да му служе (Пс. 103:17, 18; 110:3). Јехова заиста воли такве људе! Да ли си и ти међу њима? Ако јеси, Јехова је сигурно твој живот испунио још многим добрим стварима које увелико доприносе твојој срећи. (Прочитати Псалам 103:5; Посл. 10:22.) Као што ћемо видети, у те добре ствари спадају обиље квалитетне духовне хране, најбољи пријатељи које можеш имати, вредни циљеви и истинска слобода.

ЈЕХОВА БРИНЕ О ТВОЈИМ ДУХОВНИМ ПОТРЕБАМА

6. Зашто треба да задовољиш своје духовне потребе и шта Јехова чини да би ти у томе помогао?

6 За разлику од животиња, ми као људи имамо духовне потребе, које може задовољити само наш Створитељ (Мат. 4:4). Ако га с поштовањем слушаш, стећи ћеш разборитост, мудрост и бићеш срећан. Исус је рекао: „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“ (Мат. 5:3). Јехова удовољава твојим духовним потребама преко своје Речи и обиља духовне хране коју обезбеђује „верни и разборити роб“ (Мат. 24:45). Та храна је заиста квалитетна и разноврсна! (Ис. 65:13, 14).

7. Зашто је важно да узимаш духовну храну коју Бог пружа?

7 Захваљујући духовној храни коју Јехова пружа стећи ћеш мудрост и способност просуђивања, које те могу заштитити у многим ситуацијама. (Прочитати Пословице 2:10-14.) На пример, моћи ћеш да препознаш погрешна гледишта, као што је учење да Створитељ не постоји. Нећеш поверовати у то да новац и оно што се њиме може купити доноси срећу. Имаћеш снаге да се одупреш жељама и навикама које ти могу нашкодити. Зато се и даље труди да стичеш Божју мудрост и способност просуђивања, и сматрај их правим благом. Док радиш на томе, из личног искуства ћеш видети да те Јехова воли и да ти жели само најбоље (Пс. 34:8; Ис. 48:17, 18).

8. Зашто сада треба да се приближиш Богу и како ће ти то користити у будућности?

8 Ускоро ће се читав Сатанин свет распасти, а Јехова ће бити наше једино уточиште. Можда ће чак доћи време када ће наш наредни оброк зависити од Јехове (Авак. 3:2, 12-19). Сада је време да се приближиш свом небеском Оцу и да ојачаш своје поуздање у њега (2. Петр. 2:9). Ако то учиниш, шта год да се дешава око тебе, попут псалмисте Давида моћи ћеш да кажеш: „Јехову увек имам пред собом. Он ми је с десне стране, нећу посрнути“ (Пс. 16:8).

ЈЕХОВА ТИ ДАЈЕ НАЈБОЉЕ ПРИЈАТЕЉЕ КОЈЕ МОЖЕШ ИМАТИ

9. (а) Према Јовану 6:44, шта Јехова ради? (б) Због чега се први сусрет са суверником разликује од сусрета са неким ко не служи Јехови?

9 Јехова привлачи себи искрене особе и пружа им могућност да му служе као део његове духовне породице. (Прочитати Јована 6:44.) Кад се упознаш с неким ко није у истини, шта знаш о тој особи? Вероватно ништа осим тога како се зове и како изгледа. Али ситуација је сасвим другачија кад се упознаш с неким ко познаје и воли Јехову. Чак и ако је та особа из неке друге земље или културе, већ знаш много о њој, као и она о теби.

Јехова жели да имамо најбоље могуће пријатеље и да поставимо себи духовне циљеве (Видети одломке 9-12)

10, 11. Шта је заједничко нама као Јеховиним слугама и како нам то користи?

10 На пример, врло брзо препознајеш „језик“ којим говори та особа, а то је „чист језик“ истине (Соф. 3:9). Зато, између осталог, знаш да верује у Јехову, знаш каква су јој морална мерила и шта очекује у будућности. То су заправо најважније ствари које можеш знати о некоме, темељ на коме се гради поверење. То је уједно и темељ на коме се заснивају чврста и трајна пријатељства.

11 Није претерано рећи да као Јеховин слуга имаш најбоље пријатеље које човек може имати, и то широм света. А већину од њих тек треба да упознаш! Може ли неко ко не служи Јехови да се похвали тиме?

ЈЕХОВА ТЕ УСМЕРАВА КА ВРЕДНИМ ЦИЉЕВИМА

12. Које духовне циљеве себи можеш поставити?

12 Прочитати Проповедника 11:9–12:1. Да ли имаш неки духовни циљ на ком тренутно радиш? Можда се трудиш да сваки дан прочиташ неки део из Библије. Или се трудиш да будеш још бољи говорник и учитељ. Шта год да је у питању, како се осећаш кад код себе видиш напредак, или кад други то виде и похвале те? Сигурно си срећан и задовољан због тога. И треба да будеш, јер ти је по узору на Исуса вршење Божје воље важније од тога да угађаш себи (Пс. 40:8; Посл. 27:11).

13. Зашто је боље служити Богу него тежити за другим циљевима?

13 Када си усредсређен на остваривање духовних циљева, ти заправо радиш нешто што ти доноси истинско задовољство и што даје смисао твом животу. Апостол Павле је написао: „Будите постојани, непоколебљиви, увек заокупљени Господовим делом, знајући да ваш труд у Господу није узалудан“ (1. Кор. 15:58). За разлику од тога, живот испуњен амбицијама и циљевима које намеће овај свет, чак и када се чини да је веома успешан, на крају се покаже као испразан (Лука 9:25). Краљ Соломон је из личног искуства видео да је управо тако, а то и нама служи за поуку (Римљ. 15:4).

14. До каквог је закључка Соломон дошао након што је искусио многе ужитке?

14 Соломон је као баснословно богат и моћан човек решио да искуси ужитке и да види да ли ће га то усрећити (Проп. 2:1-10). Направио је куће, вртове и паркове и испунио себи све жеље. Како се на крају осећао? Да ли је био задовољан и испуњен? Одговор не морамо да нагађамо. Он сам је рекао: „Кад сам се осврнуо на сва дела своја која су учиниле руке моје [...] увидео сам да је све то била испразност [...] и од свега тога није било никакве користи“ (Проп. 2:11). Каква снажна поука! Да ли ћеш озбиљно схватити ове речи?

15. Зашто нам је вера неопходна и како Псалам 32:8 показује да је то за наше добро?

15 Најтеже је учити на својим грешкама и Јехова жели да нас поштеди таквог бола. Али мораш имати веру да би слушао Бога и да би ти вршење његове воље било најважније у животу. Таква вера је драгоцена и никада те неће довести до разочарања. Јехова никада неће заборавити љубав коју си показао према његовом имену (Јевр. 6:10). Зато се труди да изградиш јаку веру и да се сам увериш у то да ти твој небески Отац жели само најбоље. (Прочитати Псалам 32:8.)

БОГ ТИ ДАЈЕ ИСТИНСКУ СЛОБОДУ

16. Зашто треба да ценимо слободу и да је мудро користимо?

16 „Где је Јеховин дух, тамо је слобода“, написао је апостол Павле (2. Кор. 3:17). Јехова воли слободу и зато је и у твоје срце усадио љубав према слободи. Међутим, он у исто време жели да одговорно користиш ту слободу, што је у ствари за тебе заштита. Можда знаш неке младе који гледају порнографију или се упуштају у полни неморал, баве се екстремним спортовима, дрогирају се и опијају. То им у неким тренуцима сигурно доноси узбуђење и задовољство, али их врло често скупо кошта, јер могу зарадити неку болест, постати зависници или чак умрети (Гал. 6:7, 8). Јасно је да сами себе обмањују када мисле да су слободни (Титу 3:3).

17, 18. (а) У ком смислу послушност Богу доноси слободу? (б) Какву су слободу имали Адам и Ева у поређењу са људима данас?

17 С друге стране, колико људи знаш који су се разболели зато што су се држали библијских мерила? Очигледно је да послушност Јехови добро утиче на наше здравље и пружа нам слободу (Пс. 19:7-11). Што је још важније, када мудро користиш своју слободу, то јест када се крећеш унутар граница Божјих савршених закона и начела, показујеш Јехови и својим родитељима да заслужујеш да ти укажу још веће поверење. Јехова заправо жели да на крају својим верним слугама да̂ савршену слободу, која је у Библији названа славном слободом Божје деце (Римљ. 8:21).

18 Адам и Ева су искусили такву слободу. Колико ограничења им је Бог поставио у еденском врту? Само једно. Нису смели да једу плод само са једног дрвета (Пост. 2:9, 17). Да ли сматраш да је то била ригорозна забрана? Наравно да није! Само упореди то са безбројним људским законима који се морају научити и поштовати.

19. Како се поучавамо да будемо слободни људи?

19 Јехова веома мудро поступа са својим слугама. Није нам дао безграничан низ закона, већ нас стрпљиво поучава како да поступамо у складу са законом љубави. Он жели да живимо по његовим начелима и да мрзимо оно што је зло (Римљ. 12:9). Пример таквог поучавања је Исусова Проповед на гори. Он је у њој објаснио шта је корен неисправног понашања (Мат. 5:27, 28). Као Краљ Божјег Краљевства, Христ ће нас у новом свету и даље поучавати да бисмо на крају савршено одражавали његов став према праведности и безакоњу (Јевр. 1:9). Помоћи ће нам да и телом и духом будемо савршени. Замисли само, више те ништа неће мамити на грех нити ћеш више морати да трпиш ужасне последице греха. Тада ћеш напокон имати „славну слободу“ коју ти је Јехова обећао.

20. (а) Како Јехова користи своју слободу? (б) Зашто је важно да се угледамо на Јехову?

20 Наравно, никада нећемо имати апсолутну слободу. Увек ћемо се водити љубављу према Богу и ближњима. У суштини, Јехова од нас само тражи да се угледамо на њега. Он има неограничену слободу, али је ипак изабрао да се води љубављу у опхођењу с људима и анђелима (1. Јов. 4:7, 8). Зато је логично да ће наша слобода у пуној мери доћи до изражаја само ако се у свему водимо љубављу какву има Бог.

21. (а) Шта је Давид рекао за Јехову? (б) О чему ће бити речи у следећем чланку?

21 Да ли си захвалан за многе добре ствари које ти Јехова даје, као што су обиље духовне хране, добри пријатељи, вредни циљеви и могућност да добијеш савршену слободу? (Пс. 103:5). Онда и ти можеш рећи исто што и Давид када се према Псалму 16:11 молио Јехови: „Даћеш ми да упознам пут живота. Обиље је радости пред лицем твојим, вечна је срећа у десници твојој.“ У следећем чланку ћемо видети које још вредне поуке можемо наћи у 16. псалму. То ће нам открити како можемо имати заиста испуњен живот.