Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питања читалаца

Питања читалаца

У ком смислу је апостол Павле „однесен до трећег неба“ и „у рај“? (2. Кор. 12:2-4)

У 2. Коринћанима 12:2, 3, Павле говори о човеку који је био „однесен до трећег неба“. Ко је то био? У својој посланици скупштини у Коринту, Павле је нагласио да га је Бог користио као апостола (2. Кор. 11:5, 23). Затим је споменуо „Господове визије и објаве“. Павле у том контексту није спомињао другу браћу. Зато можемо закључити да је мислио на себе када је говорио о човеку који је имао визије и објаве (2. Кор. 12:1, 5).

Дакле Павле је тај који је „однесен до трећег неба“ и који је „однесен у рај“ (2. Кор. 12:2-4). Користио је израз „објаве“, што показује да му је откривено шта ће се дешавати у будућности.

Шта представља „треће небо“ које је Павле видео?

У Библији се „небо“ може односити на дословно небо (Пост. 11:4; 27:28; Мат. 6:26). Али тај израз се може користити и у неком другом значењу. Понекад указује на људску власт (Дан. 4:20-22). Може се односити и на Божју власт, коју Бог спроводи и путем свог Краљевства (Откр. 21:1).

Павле је у визији видео треће небо. Шта је то заправо било? У Библији се неке ствари понекад понављају три пута да би се нешто додатно нагласило или да би се пренела снага поруке (Ис. 6:3; Језек. 21:27; Откр. 4:8). По свему судећи, кад је говорио о трећем небу Павле је хтео да укаже на једну узвишену власт – Месијанско Краљевство у ком ће владати Исус Христ и 144 000 његових сувладара. (Видети Insight on the Scriptures, 1. том, стране 1 059, 1062.) О том Месијанском Краљевству је говорио и апостол Петар када је написао да очекујемо „нова небеса“ која је Бог обећао (2. Петр. 3:13).

На шта се односи „рај“ који је Павле споменуо?

Израз „рај“ такође се може односити на више ствари: (1) „Рај“ може указивати на будући дослован рај на земљи, налик оном у ком је створен први човек. (2) Може се односити на духовни рај у ком ће Божје слуге уживати у новом свету. (3) Такође, можда су у питању предивни услови који владају на небу, који су у Откривењу 2:7 названи Божјим рајем. (Видети Стражарску кулу, од 15. јула 2015, 8. страна, 8. одломак.)

Могуће је да се Павлова визија забележена у 2. Коринћанима 12:4 односи на све три врсте раја.

До ког закључка можемо доћи?

Треће небо које се спомиње у 2. Коринћанима 12:2 највероватније се односи на Месијанско Краљевство, у ком ће владати Исус Христ са својих 144 000 сувладара, то јест на „нова небеса“ (2. Петрова 3:13).

Будући да је то Краљевство узвишен облик власти, користи се израз „треће небо“.

„Рај“ у који је Павле однесен у својој визији вероватно се односи на (1) дослован рај на земљи који очекујемо, (2) духовни рај који ће бити много већих размера него што је то данас и (3) рајске услове на небу који ће постојати и у време новог света.

Према томе, нови свет подразумева и нова небеса и нову земљу. То ће бити једно ново уређење, које ће обухватати небеску краљевску власт и човечанство које ће служити Јехови у рају на земљи.