Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Можеш ли одговорити на следећа питања на основу Стражарске куле за 2019?

Шта значи Божје обећање: „Никакво оружје начињено против тебе неће бити успешно“? (Ис. 54:17)

Можемо се поуздати у Бога да ће нас заштитити од уништења „кад насилник навали као олуја“ (Ис. 25:4, 5). Непријатељи неће моћи да нам нанесу трајну штету (w19.01, стр. 6-7).

Како се у начину на који се Бог опходио према Хананцима и тврдоглавим Израелцима огледа његова правда?

Бог је осудио оне који су учествовали у изопаченим сексуалним односима или су угњетавали жене и децу. Благосиљао је оне који су му били послушни и опходили се према другима праведно (w19.02, стр. 22-23).

Шта треба да урадимо ако смо присутни када се моли неко ко није Јеховин сведок?

Можемо ћутати и показати поштовање. Не треба да кажемо „амин“ нити да се држимо за руке с другима током молитве. Можемо се сами помолити у себи (w19.03, стр. 31).

Колико је злостављање деце озбиљан грех?

Злостављање наноси штету жртви, срамоти скупштину, представља кршење закона и грех против Бога. У земљама у којима закон налаже да се злостављање пријави властима, старешине поштују тај закон (w19.05, стр. 9-10).

Како можемо променити или побољшати свој начин размишљања?

Главни кораци су: Разговарај с Јеховом у молитви. Дубоко размишљај како би анализирао своју личност. Мудро бирај друштво (w19.06, стр. 11).

Шта можемо сада урадити како бисмо се припремили за прогонство?

Треба да ојачамо пријатељство с Јеховом. Треба да будемо уверени да нас он воли и да нас неће напустити. Треба да читамо Библију сваког дана и да се редовно молимо. Треба да будемо уверени да ће се обећања о Божјем Краљевству испунити. Добро је да научимо напамет своје омиљене библијске стихове и теократске песме (w19.07, стр. 2-4).

Шта можемо урадити како бисмо помогли члановима своје породице да прихвате истину?

Важно је да показујемо саосећање, да дамо добро сведочанство својим понашањем и да будемо стрпљиви и тактични (w19.08, стр. 15-17).

Како према Исусовом обећању из Матеја 11:28 добијамо окрепу?

Имамо добре надгледнике, најбоље пријатеље и најбољи посао (w19.09, стр. 23).

Како Бог може у нама пробудити жељу да нешто урадимо и дати нам снаге за то? (Фил. 2:13)

Док читамо Божју Реч и дубоко размишљамо о томе, Бог може у нама пробудити жељу да нешто учинимо и дати нам снаге за то. Његов дух може утицати на наше способности (w19.10, стр. 21).

Које кораке би било мудро да предузмемо пре него што донесемо неку озбиљну одлуку?

Пет корака: Темељно проучавај. Моли се за мудрост. Преиспитај своје мотиве. Постави конкретне циљеве. Буди реалан (w19.11, стр. 27-29).

Да ли је оним што је рекао Еви Сатана увео идеју о бесмртности душе?

По свему судећи, није. Сатана није рекао Еви да само њено тело неће умрети. Сва лажна учења су избрисана у Потопу. Веровање у бесмртност душе се вероватно појавило пре него што је Бог расејао људе који су градили вавилонску кулу (w19.12, стр. 15).