Пређи на садржај

Пређи на садржај

„За све захваљујте“

„За све захваљујте“

ДА ЛИ сматраш да си захвална особа? То је питање које свако од нас треба себи да постави. Библија је прорекла да ће многи људи у наше време бити незахвални (2. Тим. 3:2). Вероватно познајеш неког ко је уверен да су други дужни да раде ствари за њега и да има право на све што добија. Изгледа да такви људи сматрају да не треба да буду захвални за оно што добију. Вероватно се слажеш да није пријатно бити у таквом друштву.

С друге стране, Божја Реч подстиче Јеховине слуге: „Будите захвални“ и „за све захваљујте“ (Кол. 3:15; 1. Сол. 5:18). У ствари, захвалност позитивно делује на нас и то из више разлога.

ЗАХВАЛНОСТ И ИСПРАВНО ГЛЕДИШТЕ О СЕБИ

Захвалност доприноси томе да се осећамо добро у својој кожи и то је један од битних разлога да је развијамо. Особа која је захвална вероватно се и сама осећа добро, али добро се осећа и онај коме је захвална. Зашто захвалност усрећује и нас и друге? Размислимо о следећем примеру: Када знаш да су други спремни да учине нешто за тебе, зар ти то не показује да си вредан њиховог труда? Кад схватиш да им је стало до тебе, осећаш се добро. Можемо претпоставити да је тако било и код Руте. Воз је био великодушан према њој. Нема сумње да је Рута била веома срећна што је некоме стало до ње (Рута 2:10-13).

Посебно је на месту да будемо захвални Богу. Сигурно понекад размишљаш о многим духовним и физичким даровима које си добио и које добијаш од Бога (Пон. зак. 8:17, 18; Дела 14:17). Па ипак, зашто не би одвојио време да дубоко размишљаш о бројним благословима које је Бог излио на тебе и оне које волиш, а не да само повремено помислиш на то. Ако дубоко размишљаш о томе колико је Створитељ великодушан, бићеш му још захвалнији и схватићеш колико те воли и цени (1. Јов. 4:9).

Међутим, учини више од тога да само размишљаш о његовој великодушности и благословима. Захваљуј Јехови на његовој доброти (Пс. 100:4, 5). Каже се да изражавање захвалности значајно доприноси људској срећи.

ЗАХВАЛНОСТ ЗБЛИЖАВА ЉУДЕ

Захвалност учвршћује пријатељства и то је још један разлог да је развијамо. Сви желимо да нас други цене. Када си некоме искрено захвалан на нечему што је учинио за тебе, то вас зближава (Римљ. 16:3, 4). Осим тога, захвални људи су често спремнији да помогну другима. Запажају када је неко љубазан према њима и то их подстиче да и они буду љубазни. Помагање другима води до среће. Баш као што је Исус рекао: „Више усрећује давање него примање“ (Дела 20:35).

Роберт Еманс, професор на Калифорнијском универзитету и један од људи који су водили студију о захвалности, рекао је: „Да бисмо свет посматрали захвалним очима, морамо видети мрежу интеракција у којима смо некад даваоци, а некад примаоци.“ Чињеница је да у животу на многе начине зависимо од других. На пример, други нам обезбеђују храну или пружају лекарску помоћ (1. Кор. 12:21). Захвална особа јасно показује да цени све што други чине за њу. С обзиром на то, да ли си створио навику да покажеш захвалност за оно што други чине за тебе?

ЗАХВАЛНОСТ И ПОГЛЕД НА ЖИВОТ

Захвалност нам помаже да на ствари гледамо позитивно и то је још један разлог да је негујемо. У неком смислу, наш мозак је попут филтера који одређене ствари из наше околине пропушта, а друге блокира. Због тога више пажње обраћамо на оно што је позитивно, него на оно што је негативно. Што смо захвалнији то више добрих ствари примећујемо, што нас пак чини још захвалнијима. Ако се усредсредимо на оно за шта можемо бити захвални, биће нам лакше да поступамо према речима апостола Павла: „Увек се радујте у Господу“ (Фил. 4:4).

Увидећемо да захвалност неутралише негативно размишљање. Веома је тешко бити захвалан, а у исто време бити завидан, тужан или озлојеђен. Осим тога, захвални људи нису превише заокупљени материјалним стварима. Они су задовољни оним што имају и нису оптерећени тиме да имају више (Фил. 4:12).

РАЗМИШЉАЈ О БЛАГОСЛОВИМА

Као хришћанин, свестан си да би Сатана желео да те проблеми с којима се суочаваш у овим последњим данима обесхрабре и сломе. Он би волео да постанеш негативан и да се непрестано жалиш на своје околности. Када би постао такав, вероватно би био мање успешан у преношењу добре вести. У ствари, захвалност је уско повезана с плодовима Божјег духа, међу којима су и радост због свега доброг што ти је Бог дао, као и вера у сва његова обећања (Гал. 5:22, 23).

Пошто си део Јеховиног народа, вероватно се слажеш са оним што је о захвалности речено у овом чланку. Па ипак, свестан си тога да захвалност и позитиван поглед на ствари не долазе сами од себе. Међутим, немој дозволити да те то обесхрабри. Ти можеш постати и остати захвалан. Како? Сваког дана одвој време да размишљаш о ономе за шта можеш бити захвалан. Тако ће ти бити све лакше да показујеш захвалност. Због тога ћеш бити много срећнији од оних који се концентришу на проблеме у животу. Размишљај о добрим стварима које Бог и други раде за тебе, а које те храбре и усрећују. Можеш почети и да водиш дневник. У њега можеш записати две или три ствари за које си тог дана захвалан.

Неки који су проучавали ову тему кажу да „редовно показивање захвалности може променити начин на који функционишу наши неурони и довести до формирања позитивнијих образаца размишљања који се аутоматски активирају“. Захвални људи су срећнији. Због тога размишљај о благословима које имаш, уживај у позитивним стварима које ти се догађају у животу и вежбај показивање захвалности. Немој узимати здраво за готово лепе ствари које ти се дешавају, већ захваљуј „Јехови, јер је добар“. Будимо захвални на свему што имамо! (1. Лет. 16:34; 1. Сол. 5:18).