Пређи на садржај

Пређи на садржај

ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 51

Колико добро познајеш Јехову?

Колико добро познајеш Јехову?

Они који знају име твоје, уздаће се у тебе, јер ти, Јехова, нипошто нећеш оставити оне који те траже (ПС. 9:10)

ПЕСМА 56 Живи с истином

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. Као што показује Анхелитов пример, шта свако мора урадити?

ДА ЛИ си одрастао у породици Јеховиних сведока? Ако јеси, имај на уму да од родитеља не можеш наследити близак однос с Јеховом. Било да наши родитељи служе или не служе Јехови, свако од нас мора изградити свој однос с Јеховом.

2 Погледајмо пример брата Анхелита. У његовој породици сви су били Јеховини сведоци. Међутим, док је био млађи, није осећао неку блискост с Богом. Он искрено каже: „Служио сам Јехови само зато што му је моја породица служила.“ Па ипак, одлучио је да више чита Божју Реч и дубље размишља о прочитаном, а почео је и чешће да се моли Јехови. До чега је то довело? Он каже: „Схватио сам да се свом Оцу Јехови могу приближити једино ако га добро упознам.“ Његов пример нас наводи на размишљање о следећим важним питањима: У чему је разлика између тога да знамо нешто о Јехови и да га добро познајемо? И како уопште упознајемо Јехову?

3. У чему је разлика између тога да знамо нешто о Јехови и да га добро познајемо?

3 Можда мислимо да познајемо Јехову зато што знамо његово име и зато што су нам познате неке ствари које је рекао и урадио. Али добро познавати Јехову укључује много више. Треба да учимо о њему и његовим дивним особинама. Само тако можемо схватити шта га покреће да нешто каже или уради. То ће нам помоћи да увидимо да ли су му по вољи наша гледишта, одлуке и поступци. Када смо разумели шта Јехова очекује од нас, треба и да поступамо по ономе што смо научили.

4. У чему нам могу помоћи неки библијски примери?

4 Неки нам се можда ругају зато што желимо да служимо Јехови или нам чак праве проблеме јер смо кренули на састанке Јеховиних сведока. Па ипак, ако се поуздамо у Јехову, он нас неће никада изневерити. Тако ћемо поставити темељ за пријатељство с Богом које ће трајати читав наш живот. Да ли заиста можемо упознати Јехову тако добро? Наравно! Пример несавршених људи попут Мојсија и краља Давида потврђује да је то могуће. Док будемо анализирали њихове поступке, добићемо одговоре на два питања: Како су упознали Јехову? И шта од њих можемо научити?

МОЈСИЈЕ ЈЕ ВИДЕО НЕВИДЉИВОГ

5. Шта је Мојсије изабрао?

5 Мојсије је поступао у складу са оним што је учио. Када је имао око 40 година, изабрао је да буде део Божјег народа Израела, а не да га зову „сином фараонове кћери“ (Јевр. 11:24). Он се одрекао високог положаја у Египту. Тиме што је стао на страну Израелаца, који су били робови у Египту, ризиковао је да на себе навуче бес фараона, моћног владара кога су сматрали богом. Какав изванредан пример вере! Мојсије се уздао у Јехову. Такво поуздање је темељ трајног пријатељства (Посл. 3:5).

6. Шта учимо од Мојсија?

6 Коју поуку из овога можемо извући? Попут Мојсија, сви морамо донети једну одлуку: Хоћемо ли служити Богу и бити део његовог народа? Можда ћемо морати да поднесемо неке жртве да бисмо служили Јехови и можда ће нам се противити они који га не познају. Али ако се уздамо у свог небеског Оца, можемо рачунати на његову подршку.

7-8. Шта је Мојсије наставио да открива?

7 Мојсије је наставио да открива Јеховине особине и да чини оно што је Јехови по вољи. На пример, када је изабран да изведе Израелце из ропства, није имао довољно самопоуздања и неколико пута је рекао Јехови да се осећа недорасло. Јехова је показао саосећање и обезбедио му помоћника (Изл. 4:10-16). Тако је Мојсије био у стању да фараону пренесе снажну поруку осуде. Затим је Мојсије био сведок Јеховине огромне моћи када је спасао Израелце и уништио фараона и његову војску у Црвеном мору (Изл. 14:26-31; Пс. 136:15).

8 Након што је Мојсије извео Израелце из Египта, они су се непрестано жалили на нешто. Чак и у таквим околностима, Мојсије је посматрао колико је Јехова стрпљив у опхођењу са својим народом који је извео из ропства (Пс. 78:40-43). Када је Мојсије видео да је Јехова спреман да на његову молбу промени одлуку коју је донео, схватио је да је Јехова изузетно понизан (Изл. 32:9-14).

9. Према Јеврејима 11:27, колико је Мојсије био близак с Јеховом?

9 Након изласка из Египта, Мојсије је постао веома близак са својим небеским Оцем, као да га је могао видети. (Прочитати Јеврејима 11:27.) Говорећи о томе, Библија каже: „Јехова би разговарао с Мојсијем лицем у лице, баш као што човек разговара са својим ближњим“ (Изл. 33:11).

10. Шта треба да радимо да бисмо добро упознали Јехову?

10 Шта учимо из тога? Да бисмо добро упознали Јехову, није довољно само да знамо које особине има већ треба и да радимо оно што он жели. Јехова данас жели „да се све врсте људи спасу и да добро упознају истину“ (1. Тим. 2:3, 4). Један начин да чинимо оно што Јехова жели јесте да друге поучавамо о њему.

11. Како још боље упознајемо Јехову док друге поучавамо о њему?

11 Често се догађа да још боље упознамо Јехову док друге поучавамо о њему. На пример, видимо колико је Јехова саосећајан према људима када нас води до оних који желе да га упознају (Јов. 6:44; Дела 13:48). Видимо моћ Божје Речи на делу док посматрамо како се они с којима проучавамо ослобађају лоших навика и почињу да облаче нову личност (Кол. 3:9, 10). А доказ Божјег стрпљења видимо у томе што он људима на нашем подручју даје много прилика да уче о њему и да се спасу (Римљ. 10:13-15).

12. Према Изласку 33:13, шта је Мојсије тражио и зашто?

12 Мојсије није олако гледао на пријатељство с Јеховом. Чак и након што је учинио многа чуда у његово име, с пуно поштовања је молио Јехову да му допусти да га боље упозна. (Прочитати Излазак 33:13.) Тада је имао око 80 година, али био је свестан да има још много тога да научи о свом небеском Оцу.

13. Како показујемо да ценимо пријатељство с Богом?

13 Шта учимо из тога? Без обзира на то колико дуго служимо Јехови, никада не треба олако да гледамо на пријатељство с њим. Један од најбољих начина да покажемо да ценимо то пријатељство јесте да му се молимо.

14. Зашто је веома важно да се молимо како бисмо боље упознали Бога?

14 Добра комуникација је темељ чврстог пријатељства. Зато се приближи Богу тако што ћеш му се често молити и никада се немој устручавати да му изнесеш своја најдубља осећања (Еф. 6:18). Криста из Турске каже: „Сваки пут када у молитви кажем Јехови како се осећам и видим како ми он помаже, моја љубав према њему расте и све више се уздам у њега. Када сам видела како Јехова одговара на моје молитве, почела сам да гледам на њега као на Оца и Пријатеља.“

ЧОВЕК ПО ЈЕХОВИНОМ СРЦУ

15. Како је Јехова описао краља Давида?

15 Краљ Давид је рођен у народу који је био предан Јехови. Али он није служио Јехови само да би наставио породичну традицију. Изградио је свој однос с Богом и био је веома драг Јехови. Сам Јехова га је описао као „човека по свом срцу“ (Дела 13:22). Како је Давид развио тако блиско пријатељство с Јеховом?

16. Шта је Давид научио о Јехови посматрајући оно што је створено?

16 Давид је учио о Јехови посматрајући свет око себе. Као младић, много времена је проводио напољу чувајући стада свог оца. Можда је у том периоду почео дубоко да размишља о свему ономе што је Јехова створио. Примера ради, посматрајући звездано небо, иза његове лепоте видео је особине онога ко је све то начинио. То га је навело да напише: „Небеса објављују славу Божју; о делу руку његових небески свод збори“ (Пс. 19:1, 2). Када је размишљао о томе како су људи створени, могао је да закључи колико је Јехова мудар (Пс. 139:14). Док је покушавао да разуме све оно што Јехова чини, Давид је схватио колико је незнатан у поређењу с Јеховом (Пс. 139:6).

17. Шта можемо научити ако дубоко размишљамо о ономе што је Јехова створио?

17 Шта учимо из тога? Занимај се за свет око себе. Немој затворених очију корачати кроз овај предиван свет који је Јехова створио. Нека те испуни дивљењем! Сваког дана размишљај о томе шта те биљке, животиње и људи који те окружују уче о Јехови. Тако ћеш из дана у дан откривати нешто ново о свом небеском Оцу (Римљ. 1:20). И осетићеш како га сваким даном све више волиш.

18. Према 18. псалму, чега је Давид био свестан?

18 Давид је разумео да му Јехова помаже. На пример, када је Давид бранио стадо свог оца од лава и медведа, схватио је да му је Јехова помогао да савлада те снажне звери. Када је победио дивовског ратника Голијата, било му је јасно да га је Јехова водио (1. Сам. 17:37). А када је успео да побегне од љубоморног краља Саула, Давид је схватио да га је Јехова спасао (Пс. 18, увод). Поносан човек би преузео заслуге за све те успехе. Али Давид је био понизан и зато је могао да препозна Јеховину руку у свом животу (Пс. 138:6).

19. Шта можемо научити од Давида?

19 Шта учимо из тога? Није довољно само да тражимо од Јехове да нам помогне. Морамо се потрудити да разумемо када и на који начин он то чини. Ако смо понизни, схватићемо да не можемо све сами и да нам Јехова помаже у ономе што је ван наше моћи. Сваки пут када се у то уверимо, осетићемо да смо му још ближи. Ајзак, брат са Фиџија који дуго служи Јехови, уверио се да је то истина. Он је рекао: „Када се осврнем на свој живот, јасно видим да ми Јехова помаже још од кад сам почео да проучавам Библију. Зато ми је он веома стваран.“

20. Шта о пријатељству с Јеховом можемо научити од Давида?

20 Давид је развијао особине које Јехова има. Јехова нас је створио са способношћу да развијамо особине које и он има (Пост. 1:26). Што више знамо о Јеховиним особинама то ће нам бити лакше да их испољавамо. Давид је добро познавао свог небеског Оца и зато је могао да се према другима опходи онако како би то Јехова чинио. На пример, Давид јесте згрешио Јехови када је учинио прељубу с Витсавејом и затим наложио убиство њеног мужа (2. Сам. 11:1-4, 15). Али Јехова је одлучио да буде милосрдан према Давиду, зато што је Давид био милосрдан према другима. Пошто је Давид био толико близак с Јеховом, био је један од омиљених краљева у Израелу и Јехова је друге краљеве процењивао на основу тога колико су били слични Давиду (1. Краљ. 15:11; 2. Краљ. 14:1-3).

21. Према Ефешанима 4:24 и 5:1, зашто је добро да се угледамо на Бога?

21 Шта учимо из тога? Треба да послушамо савет да се угледамо на Бога. То ће позитивно утицати на нас и помоћи ће нам да га добро упознамо. Када се трудимо да градимо личност по узору на њега, доказујемо да смо његова деца. (Прочитати Ефешанима 4:24; 5:1.)

ТРУДИ СЕ ДА ЈОШ БОЉЕ УПОЗНАШ ЈЕХОВУ

22-23. Какви ће бити резултати ако примењујемо оно што учимо о Јехови?

22 Као што смо видели, о Јехови учимо док посматрамо оно што је створио и читамо његову Реч Библију. Та јединствена књига је препуна примера верних Божјих слугу, попут Мојсија и Давида, на које се можемо угледати. Јехова је урадио свој део. Остало је на нама.

23 Никада нећемо престати да учимо о Јехови (Проп. 3:11). Није важно колико знамо о њему, већ шта радимо са оним што знамо. Ако примењујемо оно што учимо и трудимо се да будемо попут свог небеског Оца, он ће нам се и даље приближавати (Јак. 4:8). У својој Речи нас уверава да никада неће напустити оне који га траже.

ПЕСМА 80 „Испитајте и видите да је Јехова добар“

^ одл. 5 Многи људи верују да Бог постоји, али се не може рећи да га познају. Шта значи познавати Јехову и шта од Мојсија и краља Давида можемо научити о томе како изградити чврсто пријатељство с Богом? У овом чланку ћемо добити одговоре на та питања.