Пређи на садржај

Пређи на садржај

ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 52

Родитељи, поучите децу да воле Јехову

Родитељи, поучите децу да воле Јехову

Деца су наследство од Јехове (ПС. 127:3)

ПЕСМА 134 Деца су дар од Бога

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Коју је одговорност Јехова поверио родитељима?

КАДА је створио Адама и Еву, Јехова је у њих усадио жељу за потомством. Зато Библија каже: „Деца су наследство од Јехове“ (Пс. 127:3). Шта то значи? Замисли да те је добар пријатељ замолио да му причуваш велику суму новца. Како би се осећао? Вероватно би ти била част што има толико поверења у тебе. Али сигурно би се бринуо како да сачуваш то богатство. Јехова, наш најбољи пријатељ, поверио је родитељима на чување нешто много вредније од новца. Поверио им је одговорност да се брину за добробит и срећу своје деце.

2. О чему ће бити речи у овом чланку?

2 Ко одлучује о томе да ли ће неки брачни пар имати деце и када ће их добити? Како да родитељи помогну својој деци да воде испуњен живот? Погледајмо нека начела из Божје Речи која хришћанима могу помоћи да донесу мудре одлуке.

ПОШТУЈТЕ ТУЂУ ОДЛУКУ

3. (а) Ко одлучује да ли ће неки брачни пар имати деце? (б) Ког библијског начела треба да се држе родбина и пријатељи?

3 У неким културама се од оних који су се тек венчали очекује да што је пре могуће прошире породицу. Због тога су неки брачни парови под притиском родбине и пријатеља да што пре добију децу. Џетро, наш брат из једне азијске земље, каже: „Неки у скупштини који имају децу наговарају на тај корак оне који их немају.“ Џефри, такође из једне азијске земље, износи следеће запажање: „Онима који немају деце неки кажу да неће имати ко да се брине о њима кад остаре.“ Међутим, на сваком брачном пару је да одлучи да ли ће имати деце. То је искључиво њихова одговорност (Гал. 6:5). Сасвим је разумљиво што родбина и пријатељи желе да младенци буду срећни Међутим, сви морају схватити да они сами одлучују да ли ће проширити породицу (1. Сол. 4:11).

4-5. О која два питања парови треба да разговарају и када би било најбоље да то учине? Објасни.

4 Парови који желе децу треба да разговарају о два важна питања: Као прво, када би желели да добију децу? Као друго, колико деце би желели да имају? Када би било најбоље да о томе разговарају? И зашто су та питања толико важна?

5 У већини случајева о овој теми треба да разговарају пре него што се венчају. Зашто? Зато што је веома важно да се у том погледу слажу. Осим тога, треба да размисле да ли су спремни за такву одговорност. Неки парови одлучују да након венчања сачекају барем годину-две пре него што добију децу, зато што родитељство изискује много времена и снаге. Сматрају да ће им то дати времена да се навикну једно на друго и да се зближе (Еф. 5:33).

6. Шта су неки парови одлучили због времена у коме живимо?

6 Други су одлучили да поступе попут Нојева три сина и њихових жена. Они нису одмах добили децу (Пост. 6:18; 9:18, 19; 10:1; 2. Петр. 2:5). Исус је наше време упоредио са „Нојевим данима“ и нема сумње да живимо у нарочито тешким временима (Мат. 24:37; 2. Тим. 3:1). Имајући то на уму, неки брачни парови су одлучили да сачекају са родитељством како би више времена посветили служби за Јехову.

Када одлучује о томе да ли ће имати децу и колико деце жели, разборит брачни пар најпре „прорачуна трошак“ (Видети 7. одломак) *

7. Како начела из Луке 14:28, 29 и Пословица 21:5 могу помоћи брачним паровима?

7 Када одлучује о томе да ли ће имати децу и колико деце жели, разборит брачни пар најпре „прорачуна трошак“. (Прочитати Луку 14:28, 29.) Искусни родитељи добро знају да подизање деце изискује не само знатна материјална средства већ и много времена и снаге. Зато је важно да брачни парови размисле о следећим питањима: „Да ли ћемо обоје морати да радимо да бисмо подмирили основне потребе наше породице? Да ли се слажемо око тога шта су наше основне потребе? Ако обоје будемо морали да радимо, ко ће чувати децу? Ко ће утицати на њихово размишљање и понашање?“ Парови који озбиљно разговарају о овим питањима узимају к срцу савет из Пословица 21:5. (Прочитати.)

Добар муж ће помагати својој жени (Видети 8. одломак)

8. На које потешкоће родитељи треба да се припреме и шта ће добар муж радити?

8 Дете тражи и заслужује да му оба родитеља посвете много времена и пажње. Ако у породици има више деце међу којима је мала разлика у годинама, родитељима ће вероватно бити тешко да сваком детету посвете потребну пажњу. Неки парови који су били у таквој ситуацији искрено су рекли да су били преоптерећени. Мајка је можда стално физички и емоционално исцрпљена. Да ли због тога нема снаге да проучава, да се моли и да редовно иде у службу проповедања? Још један проблем је то што јој је можда тешко да прати састанак и да има неке користи од њега. Наравно, добар муж ће се потрудити да помогне жени око деце и на састанцима и код куће. На пример, могао би да обави неке кућне послове. Постараће се да као породица редовно проучавају и да сви имају користи од тога. Редовно ће са својом породицом ићи у службу проповедања.

ПОУЧИТЕ ДЕЦУ ДА ВОЛЕ ЈЕХОВУ

9-10. Шта родитељи треба да раде?

9 Како родитељи могу помоћи деци да заволе Јехову? Како да их заштите од опасности које вребају у овом злом свету? Погледајмо које кораке могу предузети.

10 Молите се Јехови за помоћ. Запазимо како су поступали Маноје и његова жена, који су постали Самсонови родитељи. Када су сазнали да ће добити сина, молили су се Јехови да их поучи како да га одгајају.

11. Како су неки родитељи поступили попут Маноја, чији је пример описан у Судијама 13:8?

11 Нихад и Алма, из Босне и Херцеговине, извукли су поуку из овог примера. Они кажу: „Попут Маноја, молили смо се Јехови да нам помогне да будемо добри родитељи. Јехова је на разне начине одговарао на наше молитве – преко Библије, библијске литературе, скупштинских састанака и конгреса.“ (Прочитати Судије 13:8.)

12. Какав су пример Јосиф и Марија пружили својој деци?

12 Пружите им добар пример. Важно је оно што кажете, али на вашу децу ће вероватно много више утицати оно што радите. Јосиф и Марија су сигурно пружили добар пример својој деци, па и самом Исусу. Јосиф је вредно радио да би збринуо своју породицу. Осим тога, било му је важно да његови укућани цене духовне ствари (Пон. зак. 4:9, 10). Иако према Мојсијевом закону није морао да „сваке године“ са собом води породицу у Јерусалим на прославу Пасхе, он је то ипак чинио (Лука 2:41, 42). Неки очеви су у то време можда сматрали да им је веома напорно да жене и децу воде на празник, да то одузима доста времена и да много кошта. Али Јосиф је очигледно ценио духовне ствари и тако је васпитавао своју децу. Поред тога, Марија је добро познавала свете списе. Нема сумње да је речима и делима поучавала децу да воле Божју Реч.

13. Како је један брачни пар поступао попут Јосифа и Марије?

13 Раније споменути Нихад и Алма желели су да буду попут Јосифа и Марије. Како им је то помогло да васпитају свог сина да воли Јехову и да му служи? Они кажу: „Својим начином живота трудили смо се да му покажемо колико је добро живети у складу с Јеховиним мерилима.“ Нихад још додаје: „Будите онакав човек какав желите да ваше дете постане.“

14. Зашто родитељи морају знати с ким се њихова деца друже?

14 Помозите деци да нађу добро друштво. И отац и мајка морају знати с ким се њихова деца друже и шта раде. То значи да треба да знају с ким су њихова деца у контакту на друштвеним мрежама и путем мобилног телефона. То друштво утиче на њихово размишљање и понашање (1. Кор. 15:33).

15. Шта родитељи могу научити од нашег брата Џесија?

15 Шта родитељи могу учинити ако се баш не сналазе с компјутерима или мобилним уређајима? Џеси са Филипина каже: „Ми се не разумемо много у електронске уређаје. Али то нам није сметало да своју децу упозоримо на замке у које би могли упасти.“ Џеси није забранио деци да користе такве уређаје само зато што се он не сналази с њима. Он каже: „Подстицао сам децу да их користе да науче неки страни језик, да се припремају за састанке и да сваког дана читају Библију.“ Ако сте родитељи, да ли сте са својом децом прочитали и размотрили добре савете о слању порука и дељењу слика преко интернета? Такве савете можете пронаћи на сајту jw.org®, у делу „Тинејџери“. Да ли сте заједно погледали кратке филмове Електронски уређаји – да ли си њихов роб? и Играј на сигурно на друштвеним мрежама? * Све то вам може помоћи да научите децу како да паметно користе електронске уређаје (Посл. 13:20).

16. Шта многи родитељи раде и какве резултате то има?

16 Многи родитељи се труде да омогуће својој деци да се друже са онима који дају добар пример у служби Богу. На пример, Ндени и Бомин, брачни пар из Обале Слоноваче, често су примали покрајинског надгледника у свој дом. Ндени каже: „То је веома добро утицало на нашег сина. Уписао је пионирску службу и сада је заменик покрајинског надгледника.“ Можеш ли и ти урадити нешто слично за своју децу?

17-18. Када родитељи треба да почну да поучавају своју децу?

17 Поучавајте децу од малих ногу. Што пре, то боље важи и када је реч о поучавању деце (Посл. 22:6). Узмимо за пример Тимотеја. Кад је одрастао, путовао је са апостолом Павлом. Његова мајка Евникија и бака Лоида поучавале су га „од раног детињства“ (2. Тим. 1:5; 3:15).

18 Још један добар пример су Жан-Клод и Пис, брачни пар из Обале Слоноваче. Поучили су све шесторо своје деце да воле Јехову и да му служе. Шта им је у томе помогло? Поступали су попут Евникије и Лоиде. Они кажу: „Од раног детињства смо усађивали Божју Реч у нашу децу, а почели смо врло брзо након њиховог рођења“ (Пон. зак. 6:6, 7).

19. Шта значи „усадити“ Божју Реч у децу?

19 Шта значи „усадити“ Јеховину Реч у децу? „Усадити“ значи „поучавати честим понављањем“. Да би тако нешто могли, родитељи морају проводити време с децом. Понекад се родитељи обесхрабре кад нешто морају више пута поновити. Али треба да схвате да је то начин да помогну деци да разумеју Божју Реч и да оно што су научили примене.

Родитељи према сваком детету треба да имају другачији приступ (Видети 20. одломак) *

20. Објасни како се Псалам 127:4 може применити на одгајање деце.

20 Будите проницљиви. У 127. псалму деца се упоређују са стрелама. (Прочитати Псалам 127:4.) Као што се стреле разликују по материјалу од кога су направљене и по величини, тако се и деца разликују једно од другог. Зато родитељи према сваком детету треба да имају другачији приступ. Један брачни пар у данашњем Израелу који има двоје деце рекао је шта је њима помогло: „Са сваким дететом смо посебно проучавали Библију.“ Наравно, сваки отац ће одлучити да ли је тако нешто неопходно или изводљиво у његовој породици.

ЈЕХОВА ЋЕ ВАМ ПОМОЋИ

21. Какву помоћ родитељи могу очекивати од Јехове?

21 Родитељи понекад осећају да су проблеми с којима се суочавају исувише тешки, али не смеју заборавити да су деца дар од Јехове. Он је увек ту да им помогне. Спреман је да саслуша њихове молитве. Он одговара на њихове молитве преко Библије, наших публикација, као и примера и савета других искусних родитеља у скупштини.

22. Које су неке од највреднијих ствари које родитељи могу дати деци?

22 Често се каже да је подизање деце 20-годишњи пројекат, али родитељ увек остаје родитељ. Неке од највреднијих ствари које родитељи могу дати својој деци јесу љубав, време и поука заснована на Библији. Свако дете ће на свој начин реаговати на поуку. Многи од оних које су подигли родитељи који воле Јехову слажу се са оним што је рекла Џоана Ме, сестра из једне азијске државе: „Кад размишљам о томе како су ме родитељи васпитали, захвална сам што су ме усмерили и научили да волим Јехову. Не само да су ми дали живот, већ су ми открили шта је његов смисао“ (Посл. 23:24, 25). Милиони наше браће и сестара деле њена осећања.

ПЕСМА 59 Хвалимо Јах

^ одл. 5 Хоће ли неки брачни пар имати деце? Ако хоће, колико деце ће имати? Како ће их поучавати да заволе Јехову и да му служе? У овом чланку ћемо видети неке примере из савременог доба и размотрићемо нека библијска начела која нам могу помоћи да одговоримо на ова питања.

^ одл. 15 Видети и Млади питају – практични одговори на њихова питања, 1. том, 36. погл. и 2. том, 11. погл.

^ одл. 60 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Док разговара о томе да ли ће имати децу, брачни пар узима у обзир радости и обавезе које родитељство доноси.

^ одл. 64 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Родитељи одвојено проучавају са сваким дететом због њиховог узраста и способности.