Пређи на садржај

Пређи на садржај

ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 50

Јехова нас ослобађа

Јехова нас ослобађа

Прогласите у земљи слободу за све њене становнике (ЛЕВ. 25:10)

ПЕСМА 22 Краљевство је спремно

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. (а) Шта је јубилеј? (Видети оквир „ Шта је била јубиларна година?“) (б) О чему је Исус говорио у Луки 4:16-18?

У НЕКИМ земљама се поводом 50-годишњице владавине краља или краљице организују посебне свечаности. Прославе којима се обележавају такви јубилеји могу трајати један дан, недељу дана или чак и дуже, али када се на крају све то заврши, радост брзо нестаје.

2 Сада ћемо размотрити један много важнији јубилеј, важнији чак и од празника који се сваких 50 година у древном Израелу прослављао читаву годину. У древно доба, тај празник је Израелцима доносио слободу. Али зашто то треба да интересује нас данас? Зато што нас јубиларна година у Израелу подсећа на све оно што Јехова чини да би нам обезбедио трајну слободу, слободу о којој је Исус говорио. (Прочитати Луку 4:16-18.)

Јубиларна година је у Израелу била време радости јер су се робови враћали својој породици и свом наследству (Видети 3. одломак) *

3. Према Левитској 25:8-12, какве су користи Израелци имали од опросне године?

3 Још боље ћемо разумети шта је Исус имао на уму када је говорио о слободи ако најпре размотримо која је била сврха јубиларне године коју је Бог одредио свом народу у старо доба. Јехова је рекао Израелцима: „Посветите педесету годину и прогласите у земљи слободу за све њене становнике. То нека вам буде опросна година, и нека се свако од вас врати на своје наследство и у свој род.“ (Прочитати Левитску 25:8-12.) У прошлом чланку смо видели како је Израелцима користио недељни сабат. Али какве су користи Израелци имали од опросне, то јест јубиларне године? Претпоставимо да је неки Израелац запао у дугове и да је због тога морао да прода своју земљу. Требало је да му током опросне године та земља буде враћена. Тако је могао да се „врати на своје наследство“ које ће остати његовој деци. Или је неко можда запао у толике дугове да је морао своје дете или чак себе продати у ропство. Током опросне године роб је могао да се врати „у свој род“. Тако нико није морао трајно остати у ропству, без изгледа да ће икада више бити слободан! Каква обзирност с Јеховине стране!

4-5. Зашто треба да сазнамо нешто више о јубиларној години?

4 Која је била још једна корист од јубиларне године? Јехова је рекао: „Не би требало да ико међу вама буде сиромашан, јер ће те Јехова благословити у земљи коју ти Јехова, твој Бог, даје да је узмеш у наследство“ (Пон. зак. 15:4). Каква разлика у односу на данашњи свет, у коме богати постају све богатији, а сиромашни све сиромашнији!

5 Као хришћани, ми нисмо под Мојсијевим законом. То значи да не поступамо по законима о јубиларној години у којој су робови ослобађани, дугови отписивани, а земља враћана првобитним власницима (Римљ. 7:4; 10:4; Еф. 2:15). Али ипак је важно да сазнамо нешто више о том јубилеју. Зашто? Зато што нас подсећа на оно што је Јехова учинио да би нас ослободио од греха.

ИСУС ЈЕ ОБЈАВИО СЛОБОДУ

6. Од чега човечанство треба да буде ослобођено?

6 Сви смо ми робови греха, што је заиста тешко ропство, и зато нам је потребно ослобођење. Будући да у себи носимо грех, старимо, оболевамо и на крају умиремо. Доказ тога видимо када се погледамо у огледало или кад потражимо помоћ лекара. Разочарани смо када починимо неки грех. Апостол Павле је рекао да је заробљен „законом греха који је у [његовим] удовима“. Затим је додао: „Јадан сам ти ја човек! Ко ће ме избавити од тела које ме води у такву смрт?“ (Римљ. 7:23, 24).

7. Шта је Исаија прорекао о ослобођењу?

7 Бог се побринуо да будемо ослобођени греха, а у томе Исус има кључну улогу. Више од 700 година пре него што је Исус дошао на земљу, пророк Исаија је прорекао веће ослобођење у будућности. То ослобођење ће бити много боље од ослобођења током јубиларне године у Израелу. Он је написао: „Дух Сувереног Господа Јехове на мени је, јер ме је Јехова помазао да објавим добру вест кроткима. Послао ме је да завијем ране онима који су сломљеног срца, да објавим слободу заробљенима“ (Ис. 61:1). На кога се односи то пророчанство?

8. На кога се односи Исаијино пророчанство о ослобођењу?

8 То важно пророчанство о ослобођењу почело је да се испуњава након што је Исус започео своју службу. Када је у свом родном граду Назарету ушао у синагогу, прочитао је окупљеним Израелцима ово Исаијино пророчанство. На себе је применио следеће речи: „Јеховин дух је на мени, јер ме је Бог помазао да објавим добру вест сиромашнима, послао ме је да проповедам ослобођење заробљенима и враћање вида слепима, да пустим потлачене на слободу, да проповедам Јеховину годину милости“ (Лука 4:16-19). Како је Исус испунио то пророчанство?

ПРВИ КОЈИ СУ ДОБИЛИ СЛОБОДУ

Исус објављује слободу у синагоги у Назарету (Видети 8. и 9. одломак)

9. Каквом су се ослобођењу многи надали у Исусово време?

9 Ослобођење које је Исаија прорекао и о ком је Исус читао започело је у првом веку. Исус је то потврдио када је рекао: „Данас су се испуниле ове речи из Писма које сте управо чули“ (Лука 4:21). Многи који су чули оно што је Исус прочитао вероватно су се надали неким политичким променама и ослобођењу од римске власти. Можда су размишљали попут двојице који су рекли: „Ми смо се надали да је он тај који ће избавити Израел“ (Лука 24:13, 21). Али ми знамо да Исус није подстицао своје следбенике да се побуне против окрутне римске власти, већ им је рекао да дају „цару царево“ (Мат. 22:21). Како је онда Исус донео слободу у то време?

10. Од чега је Исус ослободио људе?

10 Божји Син је дошао да помогне народу да оствари слободу на два подручја. Као прво, помагао је људима да се ослободе погрешних учења која су наметале верске вође. Многи Израелци су у то време робовали традицији и погрешним веровањима (Мат. 5:31-37; 15:1-11). Они од којих се очекивало да у духовном погледу помажу народу били су на неки начин слепи. Пошто су одбацили Месију и духовно просветљење које је донео, остали су у тами и греху (Јов. 9:1, 14-16, 35-41). Поучавајући људе истини и пружајући им добар пример, Исус је показао понизнима како се могу ослободити лажних учења (Мар. 1:22; 2:23–3:5).

11. На ком је још подручју Исус омогућио ослобођење?

11 Као друго, Исус је омогућио људима да се ослободе ропства наслеђеном греху. На темељу Исусове откупне жртве, Бог опрашта грехе онима који исказују веру у ту жртву и својим делима то показују (Јевр. 10:12-18). Исус је рекао: „Ако вас Син ослободи, заиста ћете бити слободни“ (Јов. 8:36). Та слобода је сигурно била већа од оне коју су Израелци могли добити током јубиларне године! На пример, човек који је током јубиларне године повратио слободу могао је поново постати роб и на крају је свакако умро. Али слобода коју Исус пружа трајаће вечно.

12. Ко је најпре добио слободу о којој је Исус говорио?

12 На Педесетницу 33. н. е., Јехова је помазао светим духом апостоле и друге Исусове верне ученике. Усвојио их је као синове тако да је требало да у време које је за то одређено ускрсну на небо да би владали са Исусом (Римљ. 8:2, 15-17). Требало је да најпре они добију слободу о којој је Исус говорио у синагоги у Назарету. Ти мушкарци и жене више нису робовали лажним учењима и традицији које су наметале верске вође. Бог је сматрао да су ослобођени и последица наслеђеног греха. Симболична јубиларна година која је почела помазањем Христових следбеника 33. н. е. завршиће се на крају Исусове Хиљадугодишње владавине. Шта ће до тада бити постигнуто?

СЛОБОДА ЗА МИЛИОНЕ ЉУДИ

13-14. Ко осим помазаних хришћана може добити слободу о којој је Исус говорио?

13 Данас милиони искрених људи из свих народа сачињавају „друге овце“ (Јов. 10:16). Бог их није изабрао да владају са Исусом на небу. Библија за њих каже да имају могућност да заувек живе на земљи. Да ли се и ти томе надаш?

14 Већ сада можеш уживати у неким благословима које имају они који ће бити део Божјег небеског Краљевства. На основу вере у Исусову проливену крв, можеш се молити за опроштење греха. Тако можеш имати чисту савест и добар однос с Богом (Еф. 1:7; Откр. 7:14, 15). Осим тога, размисли које благослове имаш зато што си се ослободио небиблијских учења. Исус је рекао: „Упознаћете истину и истина ће вас ослободити“ (Јов. 8:32). Заиста смо срећни што уживамо у таквој слободи!

15. Какву слободу и које благослове можемо очекивати у будућности?

15 У блиској будућности можеш очекивати још већу слободу. Исус ће ускоро уништити лажну религију и корумпиране људске власти. Бог ће заштитити „велико мноштво“ људи који му служе и омогућиће им да уживају у благословима на земљи која ће бити претворена у рај (Откр. 7:9, 14). Многи људи ће бити ускрснути и имаће прилику да буду ослобођени свих последица Адамовог греха (Дела 24:15).

16. Какву ће величанствену слободу добити човечанство?

16 Исус ће са својим сувладарима током Хиљадугодишње владавине помоћи човечанству да у физичком и духовном смислу постигне савршенство. То време обнове и ослобођења биће попут јубиларне године у Израелу. Тада ће сви људи који верно служе Јехови бити савршени и ослобођени греха.

У новом свету ћемо уживати у корисном и смисаоном раду (Видети 17. одломак)

17. Шта је у Исаији 65:21-23 проречено за Божји народ? (Видети слику на насловној страни.)

17 Пророчански опис живота на земљи налазимо у Исаији 65:21-23. (Прочитати.) То неће бити живот пун доколице. Библија каже да ће Божји народ у то време бити заокупљен сврсисходним послом који ће му доносити задовољство. На крају Хиљадугодишње владавине можемо бити сигурни да ће „стварство бити ослобођено робовања распадљивости и добити славну слободу Божје деце“ (Римљ. 8:21).

18. Зашто смо сигурни да нас очекује светла будућност?

18 Као што се Јехова побринуо да Израелци имају разумно гледиште о раду и одмору, тако ће исто учинити и за свој народ током предстојеће Хиљадугодишње владавине. Сигурно ће одређено време бити посвећено обожавању Јехове. Данас је добар однос с Богом кључ за срећу, а тако ће бити и у новом свету. Имамо добре разлоге да се радујемо послу и духовним активностима који нас очекују кад послушно човечанство буде уживало у благословима током Христове Хиљадугодишње владавине.

ПЕСМА 142 Држимо се своје наде

^ одл. 5 Јехова се на посебан начин постарао да Израелци у древно доба добију слободу. То је учинио тако што је увео опросну, то јест јубиларну годину. Ми као хришћани нисмо под Мојсијевим законом, али јубиларна година ипак има значење за нас. У овом чланку ћемо видети како нас јубиларна година у древном Израелу подсећа на нешто што је Јехова учинио за нас и како нам то користи.

^ одл. 61 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Током јубиларне године, робови су били ослобођени и могли су да се врате својој породици и свом наследству.