Пређи на садржај

Пређи на садржај

50. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

„Бићеш са мном у рају“

„Бићеш са мном у рају“

Обећавам ти данас, бићеш са мном у рају (ЛУКА 23:43)

ПЕСМА 145 Бог нам је обећао рај

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1. Шта је Исус кратко пре своје смрти рекао једном злочинцу? (Лука 23:39-43).

 ИСУС и двојица злочинаца који су били на стубовима поред њега били су у мукама и осећали су како им се живот полако гаси (Лука 23:32, 33). Јасно је да они нису били његови ученици јер су му се обојица ругали (Мат. 27:44; Мар. 15:32). Али један од њих је променио став. Рекао је: „Исусе, сети ме се кад дођеш у своје Краљевство.“ Исус му је одговорио: „Обећавам ти данас, бићеш са мном у рају.“ (Прочитати Луку 23:39-43.) Могуће је да је тај злочинац чуо Исусову поруку „приближило се небеско Краљевство“, али није постао његов ученик. Осим тога, Исус није рекао да ће тај човек ући у Краљевство (Мат. 4:17). Он је говорио о будућем рају који ће бити на земљи. На основу чега то можемо рећи?

Шта можемо закључити о злочинцу који је разговарао са Исусом и о ономе што је знао? (Видети 2. и 3. одломак)

2. Како знамо да је злочинац који се покајао био Јеврејин?

2 По свему судећи, злочинац који се покајао био је Јеврејин. Он је другом злочинцу рекао: „Зар се не бојиш Бога?“ (Лука 23:40). Јевреји су служили једном Богу, а људи из других народа су веровали у многе богове (Изл. 20:2, 3; 1. Кор. 8:5, 6). Да су ти злочинци били нејевреји, питање би вероватно гласило: „Зар се не бојиш богова?“ Штавише, вредно је запазити да је Исус био послат „изгубљеним овцама израелског народа“ и зато је углавном проповедао Јеврејима (Мат. 15:24). Бог је открио Израелцима да ће ускрснути мртве. Злочинац који се покајао је можда знао за то и, као што се види из његових речи, претпостављао је да ће Јехова ускрснути Исуса да влада у Божјем Краљевству. Изгледа да се тај човек надао да ће Бог и њега ускрснути.

3. На шта је злочинац који се покајао вероватно помислио када је Исус споменуо рај? Објасни (Постанак 2:15).

3 Будући да је злочинац који се покајао био Јеврејин, било би логично закључити да је знао за Адама и Еву и рај који је Јехова створио за њих. Према томе, када је Исус споменуо рај, тај човек је вероватно помислио на предиван врт на земљи. (Прочитати Постанак 2:15.)

4. На шта треба да нас подстакне оно што је Исус рекао једном од злочинаца?

4 Оно што је Исус рекао злочинцу треба да нас подстакне да размишљамо о томе како ће изгледати живот у рају. Слику о томе можемо стећи на основу владавине краља Соломона, током које је народ живео у миру. Пошто је Исус „већи од Соломона“, можемо очекивати да ће он и његови сувладари претворити целу нашу планету у предиван рај (Мат. 12:42). Сасвим је разумљиво што „друге овце“ желе да живе у таквом свету. Зато треба да се труде да раде оно што Јехова очекује од њих, да би могле вечно да живе у рају (Јов. 10:16).

КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ЖИВОТ У РАЈУ?

5. Како замишљаш живот у рају?

5 Какав призор ти се јавља у мислима када помислиш на живот у рају? Можда замишљаш прелеп парк попут еденског врта (Пост. 2:7-9). Можда се сетиш пророчанства које је записао Михеј, да ће сваки Божји слуга седети „под својом лозом и под својом смоквом“ (Мих. 4:3, 4). Можда помислиш и на неке библијске стихове који говоре о томе да ће бити хране у изобиљу (Пс. 72:16; Ис. 65:21, 22). Дакле, можда видиш себе у прелепој башти, за столом пуним укусне хране. Замишљаш да је ваздух испуњен предивним мирисима биљака и цвећа. Врло вероватно замишљаш и чланове своје породице и пријатеље, укључујући и оне који су ускрснули, како седе заједно и смеју се. То није само сан. Нема сумње да ће тако и бити у новом свету. Поред тога, живот у рају ће укључивати и занимљив посао.

У рају ћемо имати важан задатак да поучавамо ускрснуле (Видети 6. одломак)

6. Шта ћемо радити у рају? (Видети слику.)

6 Јехова нас је створио да уживамо у раду (Проп. 2:24). Током Христове хиљадугодишње владавине, имаћемо пуне руке посла. Онима који преживе велику невољу, као и милионима ускрснулих, требаће одећа, храна и кров над главом. Да бисмо им обезбедили све то, много ћемо радити, али нам неће бити тешко. Попут Адама и Еве, имаћемо прилику да земљу претварамо у рај. Замисли само колико ће бити лепо када будемо поучавали милионе ускрснулих о Јехови и његовој намери! Радоваћемо се и томе да верним Божјим слугама које су живеле пре Христовог времена говоримо о ономе што се дешавало након њихове смрти.

7. У шта можемо бити уверени и зашто?

7 Можемо бити сигурни да ћемо у рају живети у миру, да ћемо имати све што нам је потребно и да ће све бити лепо организовано. Како то знамо? Јехова нам је већ дао неки наговештај тога како ће изгледати живот кад његов Син буде владао као Краљ над земљом. То можемо видети на основу онога што Библија каже о владавини краља Соломона.

ШТА НАМ СОЛОМОНОВА ВЛАДАВИНА ОТКРИВА О БУДУЋЕМ РАЈУ

8. Како су се речи из Псалма 37:10, 11, 29 испуниле у прошлости? (Видети „Питања читалаца“ у овом издању.)

8 Краљ Давид је под надахнућем писао о томе како ће изгледати живот у будућности, кад буде владао један мудар и веран краљ. (Прочитати Псалам 37:10, 11, 29.) Када у служби говоримо о будућем рају, ми често читамо Псалам 37:11. Имамо добар разлог што користимо тај стих, јер га је Исус цитирао у Проповеди на гори, чиме је указао на то да ће се те речи испунити у будућности (Мат. 5:5). Али Давидове речи су такође откриле какав ће бити живот у Израелу током Соломонове владавине. То је био период када је народ уживао у изобиљу мира и благостања у земљи „у којој тече мед и млеко“. Бог је рекао: „Ако будете живели по мојим одредбама, [...] даћу мир вашој земљи, тако да ћете ићи на спавање не страхујући ни од кога“ (Лев. 20:24; 26:3, 6). Ова обећања су се обистинила током Соломонове владавине (1. Лет. 22:9; 29:26-28). Јехова је још обећао да „злих више неће бити“ (Пс. 37:10). Дакле, речи из Псалма 37:10, 11, 29 су се испуниле у древно доба, а испуниће се и у будућности.

9. Шта је краљица Саве рекла о владавини краља Соломона?

9 Вести о миру и изобиљу у ком Израелци живе под Соломоновом владавином стигле су и до краљице Саве. Она је допутовала издалека у Јерусалим како би се лично уверила да је оно што је чула истина (1. Краљ. 10:1). Након што је видела Соломоново краљевство, рекла му је: „Ни пола ми није било речено [...] Благо твојим људима и благо твојим слугама које су стално пред тобом и слушају твоју мудрост!“ (1. Краљ. 10:6-8). Али живот под Соломоновом влашћу био је само пример тога шта ће Јехова учинити за људе кад његов Син Исус буде владао као Краљ.

10. У ком смислу је Исус узвишенији од Соломона?

10 Исус је у сваком погледу узвишенији од Соломона. Соломон је био несавршен човек и направио је озбиљне грешке које су Божјем народу нанеле велике невоље. С друге стране, Исус је савршен владар који никад не греши (Лука 1:32; Јевр. 4:14, 15). Он је остао веран Богу и у најтежим кушњама које је Сатана проузроковао. Христ је доказао да никада неће починити грех нити учинити ишта чиме би нашкодио својим верним поданицима. Поносни смо што је он наш Краљ.

11. Ко су Исусови сувладари?

11 Исус ће заједно са 144 000 својих сувладара бринути за човечанство и испунити Јеховину намеру за земљу (Откр. 14:1-3). Исусови сувладари су прошли кроз многе потешкоће и искусили многе невоље док су живели на земљи. Зато ће бити саосећајни и моћи ће да нас разумеју. Шта ће они радити док буду владали са Исусом?

КОЈА ЈЕ УЛОГА ПОМАЗАНИКА?

12. Који задатак ће Јехова поверити Исусовим сувладарима?

12 Исуса и његове сувладаре чека неупоредиво већи задатак од оног који је Соломон имао. Том краљу је била поверена брига о милионима људи у само једној земљи. Међутим, они који буду владали у Божјем Краљевству бринуће о милијардама људи широм планете. Јехова је заиста указао велику част Исусовим сувладарима!

13. Коју посебну улогу ће имати Исусови сувладари?

13 Попут Исуса, 144 000 ће служити као краљеви и свештеници (Откр. 5:10). Док је Мојсијев закон био на снази, првенствено су свештеници имали одговорност да брину о физичком и духовном здрављу Божјег народа. Пошто је закон био само „сенка будућих благослова“, логично је закључити да ће Исусови сувладари бринути о физичким и духовним потребама Божјег народа (Јевр. 10:1). Остаје да се види како ће ти краљеви и свештеници комуницирати с поданицима Краљевства на земљи. Како год да Јехова то организује, можемо бити сигурни у то да они који буду живели у рају на земљи неће бити препуштени сами себи (Откр. 21:3, 4).

ШТА ДРУГЕ ОВЦЕ ТРЕБА ДА РАДЕ ДА БИ ЖИВЕЛЕ У РАЈУ?

14. Како су „друге овце“ и „мало стадо“ повезани?

14 Исус је оне који ће владати с њим назвао „мало стадо“ (Лука 12:32). Али он је говорио и о другој групи, коју је назвао „друге овце“. Ове две групе чине једно стадо (Јов. 10:16). Оне већ сарађују и то ће се наставити и када земља буде претворена у рај. Наравно, до тада ће они који сачињавају „мало стадо“ већ бити на небу, а „друге овце“ ће имати прилику да заувек живе у рају на земљи. Али постоји нешто што „друге овце“ морају да раде да би се та њихова нада остварила.

Већ сада се можемо припремити за живот у будућем рају (Видети 15. одломак) b

15. (а) Како „друге овце“ пружају подршку Христовој браћи? (б) Како се можемо угледати на брата у апотеци? (Видети слику.)

15 Злочинац који се покајао умро је пре него што је имао прилику да покаже колико је захвалан за оно што је Христ урадио за њега. С друге стране, ми који припадамо „другим овцама“ имамо пуно прилика да покажемо шта осећамо према Исусу. На пример, своју љубав према њему показујемо тако што чинимо добро његовој помазаној браћи. Исус је рекао да ће на основу опхођења према њима просудити ко су овце (Мат. 25:31-40). Христовој браћи пружамо подршку тако што раме уз раме с њима проповедамо и стварамо ученике (Мат. 28:18-20). Да бисмо у томе успели, ми се трудимо да што боље користимо алатке за проучавање Библије које нам они обезбеђују, попут књиге Буди срећан заувек! Ако тренутно ни са ким не проучаваш Библију, могао би да поставиш себи циљ да што већем броју људи понудиш библијски курс.

16. Шта већ сада можемо да радимо да бисмо се припремили за живот у рају?

16 Не морамо чекати да дође нови свет да бисмо били људи какве Јехова жели у рају на земљи. Већ сада се можемо трудити да увек говоримо истину и да будемо поштени и умерени у свему. Осим тога, можемо јачати оданост Јехови, свом брачном другу и браћи и сестрама. Што се више трудимо да се држимо Божјих мерила већ сада, док живимо у овом злом свету, то ће нам бити лакше да живимо по њима у рају. Осим тога, можемо развијати вештине и особине које ће нам бити корисне у новом свету. (Видети чланак „Да ли си спреман да наследиш земљу?“, у овом издању.)

17. Зашто не треба да будемо сломљени због греха које смо починили у прошлости? Објасни.

17 Поред тога, треба да одбацимо осећај кривице који можда имамо због озбиљних греха из прошлости. Наравно, никада нећемо на откупну жртву гледати као на изговор да „намерно грешимо“ (Јевр. 10:26-31). Али ако смо се искрено покајали за своје грехе, потражили Јеховину помоћ и исправили оно што је било потребно, можемо бити сигурни да нам је он великодушно опростио (Ис. 55:7; Дела 3:19). Сети се да је Исус рекао фарисејима: „Нисам дошао да на покајање позовем праведнике, него грешнике“ (Мат. 9:13). Откупна жртва је довољно јака да покрије све наше грехе.

ПРЕД ТОБОМ ЈЕ ВЕЧНИ ЖИВОТ У РАЈУ

18. О чему би волео да разговараш са злочинцем који је био на стубу поред Исуса?

18 Можеш ли да замислиш како у рају разговараш са злочинцем који је био на стубу поред Исуса? Нема сумње да бисте и ти и он рекли колико сте захвални за откупну жртву. Можда би га замолио да ти исприча нешто више о ономе што се догађало током последњих сати Исусовог живота на земљи и како се осећао када му је Исус рекао да ће бити с њим у рају. С друге стране, он би тебе можда питао како је било живети у последњим данима Сатаниног света. Заиста ће бити велика част проучавати Божју Реч с људима попут њега! (Еф. 4:22-24).

Током Хиљадугодишње владавине, брат је срећан што може да се посвети развијању талента који је увек желео да има (Видети 19. одломак)

19. Зашто можемо бити сигурни да живот у рају неће бити досадан? (Видети слику на насловној страни.)

19 У рају нам никад неће бити досадно. Стално ћемо упознавати занимљиве људе и имаћемо много тога да радимо. Што је најбоље, сваког дана ћемо све боље упознавати нашег небеског Оца и уживати у ономе што нам он пружа. Никада нећемо престати да учимо о њему и ономе што је створио. Што дуже будемо живели, то ће бити јача наша љубав према њему. Веома смо захвални Јехови и Исусу што су нам пружили прилику да вечно живимо у рају!

ПЕСМА 22 Краљевство је спремно

a Да ли често размишљаш о животу у рају? То позитивно утиче на нас. Што више размишљамо о томе шта је Јехова припремио за нас, то ћемо с већим одушевљењем говорити другима о новом свету. Овај чланак ће нам помоћи да ојачамо своју веру у Исусово обећање о будућем рају.

b ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Брат који се нада да ће једног дана поучавати ускрснуле већ сада поучава друге.