Пређи на садржај

Пређи на садржај

49. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Вечни живот није само сан

Вечни живот није само сан

Божји дар је вечни живот (РИМЉ. 6:23)

ПЕСМА 147 Обећање вечног живота

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1. Како на нас утиче размишљање о вечном животу који нам Јехова обећава?

 ЈЕХОВА обећава да ће они који су му послушни добити „вечни живот“ (Римљ. 6:23). Кад размишљамо о том обећању, још више волимо нашег небеског Оца. Замисли само: он нас толико воли да нам даје тај дар да бисмо заувек били с њим.

2. Како нам нада у вечни живот помаже?

2 Нада у вечни живот помаже нам да издржимо испите вере. Чак и када нам непријатељи прете смрћу, ми нећемо престати да служимо Јехови. Зашто смо тако непоколебљиви? Један разлог је то што знамо да ће нас Јехова, ако му останемо верни до краја живота, ускрснути и да ћемо имати прилику да живимо заувек (Јов. 5:28, 29; 1. Кор. 15:55-58; Јевр. 2:15). Због чега можемо бити сигурни да је вечни живот могућ? У наставку ћемо размотрити неке доказе.

ЈЕХОВА ЈЕ ВЕЧАН

3. Зашто можемо бити сигурни да Јехова може да нам да вечни живот? (Псалам 102:12, 24, 27).

3 Сигурни смо да Јехова може да нам да вечни живот зато што је он извор живота и зато што је вечан (Пс. 36:9). Погледајмо само неколико библијских стихова који доказују да је он одувек постојао и да ће увек постојати. У Псалму 90:2 се каже да је Јехова „одувек и заувек“. У 102. псалму стоји нешто слично. (Прочитати Псалам 102:12, 24, 27.) А пророк Авакум је о нашем небеском Оцу рекао: „Зар ти ниси одувек, Јехова? Боже мој, Свети Боже мој, ти не умиреш!“ (Авак. 1:12).

4. Објасни зашто не треба да будемо забринути ако не можемо да разумемо чињеницу да Јехова одувек постоји.

4 Да ли ти је тешко да разумеш да је Јехова вечан? (Ис. 40:28). Ако је тако, то није ништа необично. Елијуј је о Богу рекао: „Број његових година не може се докучити“ (Јов 36:26). Али не треба да закључимо да нешто није истина само зато што то не разумемо. Примера ради, да ли то што не разумемо у потпуности како светлост функционише значи да она не постоји? Наравно да не. Слично томе, ми можда никада нећемо моћи у потпуности да разумемо како је могуће да Јехова одувек постоји и да ће заувек постојати. Али то не значи да он није вечан. Истина о Створитељу није ограничена оним што ми можемо или не можемо да разумемо (Римљ. 11:33-36). Он је постојао пре него што је створено ишта у свемиру, укључујући изворе светлости попут нашег Сунца или звезда. Јехова нам је открио да је он „својом силом начинио земљу“ и да је постојао пре него што је „разапео [...] небо“ (Јер. 51:15; Дела 17:24). Шта нас још уверава у то да је вечни живот могућ?

СТВОРЕНИ СМО ДА ЖИВИМО ВЕЧНО

5. Коју могућност је први људски пар имао?

5 Јехова је сва жива бића, осим људи, створио са ограниченим животним веком. Људима је дао јединствену прилику да никад не умру. Међутим, упозорио је Адама: „С дрвета познавања добра и зла не смеш јести, јер оног дана кад будеш јео с њега, сигурно ћеш умрети“ (Пост. 2:17). Да су Адам и Ева послушали Јехову, никада не би умрли. Разумно је закључити да би им с временом Јехова дозволио да једу с дрвета живота. На тај начин би им пружио гаранцију да ће живети вечно b (Пост. 3:22).

6-7. (а) Шта нам још показује да су људи створени да живе вечно? (б) Шта би ти волео да радиш у новом свету? (Видети слике.)

6 Занимљиво је да су нека научна истраживања показала да наш мозак има способност да ускладишти много више информација него што их ми можемо сакупити током свог животног века. У једном чланку из 2010. писало је да наш мозак има капацитет од око 2,5 милиона гигабајта, што је иста количина информација као три милиона сати (преко 300 година) снимљеног ТВ програма (Scientific American Mind). Могуће је да наш мозак може да ускладишти и много више од тога. Било како било, то показује да је Јехова створио наш мозак тако да може да прими много више од онога што научимо за само 70 или 80 година (Пс. 90:10).

7 Такође, Јехова нас је створио са снажном жељом за животом. У Библији пише да је он „људима у срце усадио свест о вечности“ (Проп. 3:11). То је један од разлога зашто на смрт гледамо као на непријатеља (1. Кор. 15:26). Уколико се озбиљно разболимо, да ли се тек тако помиримо с тим и одустанемо од борбе? Наравно да не. Обично одемо код доктора и можда узмемо неки лек како бисмо се лакше изборили с болешћу. У ствари, ми у разумној мери радимо све што можемо како бисмо избегли смрт. А када умре неко кога волимо, без обзира на то да ли је био млад или стар, осећамо велику тугу и бол који трају дуго (Јов. 11:32, 33). Наш Створитељ нам сигурно не би дао жељу и могућност да живимо вечно уколико то није била његова намера за нас. Али постоје још неки разлози што верујемо у то да је вечни живот могућ. Хајде да осмотримо нешто што је Јехова радио у прошлости и што ради данас. Видећемо како све то доказује да он није променио своју првобитну намеру.

Пошто нас чека вечни живот, ми са уживањем размишљамо о свему што ћемо моћи да радимо у будућности (Видети 7. одломак) c

ЈЕХОВИНА НАМЕРА СЕ НИЈЕ ПРОМЕНИЛА

8. Шта из Исаије 55:11 сазнајемо о Јеховиној намери за нас?

8 Иако су Адам и Ева згрешили и тако своју децу осудили на смрт, Јехова није променио своју намеру. (Прочитати Исаију 55:11.) Он и даље жели да људи који су му одани живе вечно. То знамо на основу свега што је рекао и учинио како би испунио своју намеру.

9. Шта је Бог обећао? (Данило 12:2, 13).

9 Јехова је обећао да ће ускрснути мртве и да ће они моћи да живе вечно (Дела 24:15; Титу 1:1, 2). Верни Јов је био уверен у то да Јехова чезне да ускрсне оне који су умрли (Јов 14:14, 15). Пророк Данило је знао да ће људи бити ускрснути и да ће добити прилику да живе заувек (Пс. 37:29; прочитати Данила 12:2, 13). И Јудејци у Исусово време су знали да Јехова може дати „вечни живот“ својим верним слугама (Лука 10:25; 18:18). Исус је много пута говорио о овом обећању, а касније је и он сам ускрснуо (Мат. 19:29; 22:31, 32; Лука 18:30; Јов. 11:25).

У шта нас уверава ускрсење које је Илија извршио? (Видети 10. одломак)

10. У шта можемо бити сигурни на основу ускрсења из прошлости? (Видети слику.)

10 Пошто је Јехова Извор живота, он може да ускрсне умрле. Примера ради, дао је пророку Илији моћ да ускрсне сина удовице из Сарепте (1. Краљ. 17:21-23). Касније је, уз Божју помоћ, пророк Јелисеј вратио у живот сина једне Сунамке (2. Краљ. 4:18-20, 34-37). Ова и друга ускрсења доказују да Јехова има моћ да врати људе у живот. Док је Исус био на земљи, Јехова је и њему дао ту моћ (Јов. 11:23-25, 43, 44). Сада је Исус на небу и има сву „власт на небу и на земљи“. Према томе, он може да испуни обећање да ће „сви који су у гробовима“ бити ускрснути и имати прилику да живе вечно (Мат. 28:18; Јов. 5:25-29).

11. Како нам откупна жртва омогућава да живимо заувек?

11 Зашто је Јехова дозволио да његов вољени Син умре у мукама? Одговор на то питање налазимо у Исусовим речима: „Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко верује у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јов. 3:16). Тиме што је дао свог Сина као откупну жртву за наше грехе, Бог нам је омогућио да добијемо вечни живот (Мат. 20:28). Апостол Павле је објаснио овај важан део Божје намере када је написао: „Пошто је смрт дошла посредством човека, и ускрсење мртвих долази посредством човека. Јер као што у Адаму сви умиру, тако ће и у Христу сви оживети“ (1. Кор. 15:21, 22).

12. Како ће Јехова остварити своју намеру?

12 Исус је поучио своје следбенике да се моле да дође Божје Краљевство и да Божја воља буде на земљи (Мат. 6:9, 10). Божја намера обухвата и то да људи живе вечно на земљи. Да би то остварио, Јехова је поставио свог Сина за Краља Месијанског Краљевства. Он сакупља 144 000 људи који ће сарађивати са Исусом на остварењу његове намере (Откр. 5:9, 10).

13. Шта Јехова сада ради и шта се од нас очекује?

13 Јехова сада окупља „велико мноштво“ људи и поучава их да живе под влашћу његовог Краљевства (Откр. 7:9, 10; Јак. 2:8). Иако је данашњи свет подељен због мржње и рата, они који чине „велико мноштво“ труде се да уклоне сваки траг мржње из свог срца. Симболично говорећи, они су већ прековали своје мачеве у раонике (Мих. 4:3). Не учествују у ратовима, у којима многи страдају, већ помажу људима да пронађу „прави живот“ тако што их поучавају о Богу и његовој намери (1. Тим. 6:19). Чланови породице им се можда противе или имају финансијских проблема због тога што подупиру Божје Краљевство, али Јехова се брине да имају све што им је неопходно (Мат. 6:25, 30-33; Лука 18:29, 30). Све то нас уверава да Божје Краљевство већ влада и да ће с временом у потпуности испунити Јеховину намеру.

ЧЕКА НАС ПРЕЛЕПА БУДУЋНОСТ

14-15. Како ће се остварити Јеховино обећање да ће заувек уништити смрт?

14 Исус сада влада на небу као Краљ Божјег Краљевства и испуниће сва Јеховина обећања (2. Кор. 1:20). Он од 1914. покорава своје непријатеље (Пс. 110:1, 2). Ускоро ће са својим сувладарима остварити коначну победу над њима и уништити зле (Откр. 6:2).

15 Исус ће током своје Хиљадугодишње владавине ускрснути умрле и помоћи свима који су послушни Јехови да постану савршени. Након завршне кушње, они за које Јехова просуди да су праведни поседоваће „земљу и заувек ће живети на њој“ (Пс. 37:10, 11, 29). Посебно нас радује то што ће тада бити уништен „последњи непријатељ“, то јест смрт (1. Кор. 15:26).

16. Шта треба да буде наш главни мотив што служимо Јехови?

16 У овом чланку смо видели да се наша нада у вечни живот чврсто темељи на Божјој Речи. Она нам може помоћи да останемо верни Јехови током ових тешких последњих дана. Али ако желимо да му угодимо, наш главни мотив не треба да буде само жеља да живимо вечно. Ми смо одани Јехови и Исусу пре свега зато што их много волимо (2. Кор. 5:14, 15). Та љубав нас покреће да се угледамо на њих и да говоримо другима о својој нади (Римљ. 10:13-15). Учимо се да будемо несебични и великодушни јер такве људе Јехова жели за своје пријатеље у сву вечност (Јевр. 13:16).

17. Шта треба да радимо да бисмо добили вечни живот? (Матеј 7:13, 14).

17 Да ли ћемо бити међу онима који ће живети вечно? Јехова нам је пружио ту прилику. Ми треба да урадимо свој део тако што ћемо остати на путу који води у живот. (Прочитати Матеја 7:13, 14.) Како ће вечни живот изгледати? Одговор на то питање ћемо добити у следећем чланку.

ПЕСМА 141 Чудесни дар живота

a Да ли се радујеш вечном животу? Јехова је обећао да ћемо једног дана моћи да живимо вечно и да нећемо размишљати о смрти. Можемо бити потпуно уверени у то да ће он испунити своје обећање. У овом чланку ћемо размотрити само неке од доказа у прилог томе.

b Видети оквир „ Реч ’вечно‘ у Библији“.

c ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Брат који је зашао у године размишља о томе шта ће све моћи да ради кад буде живео вечно.