Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли си спреман да наследиш земљу?

Да ли си спреман да наследиш земљу?

СВИ једва чекамо да се испуни Исусово обећање: „Срећни су кротки, јер ће наследити земљу“ (Мат. 5:5). Помазаници ће наследити земљу у том смислу што ће са Исусом владати као краљеви на небу (Откр. 5:10; 20:6). Већина правих хришћана се нада да ће наследити земљу тако што ће заувек живети на њој. Они ће бити савршени, срећни и живеће у миру. На путу до тог циља чекају их неки важни подухвати. На пример, претвараће земљу у рај, бринуће о ускрснулима и поучаваће их. Хајде да видимо како већ сада можемо показати да желимо да учествујемо у томе.

ДА ЛИ СИ СПРЕМАН ДА ПРЕТВАРАШ ЗЕМЉУ У РАЈ?

Јехова је првим људима дао заповест: „Напуните земљу и подложите је себи.“ Из тих речи се види да би с временом цела наша планета постала рај (Пост. 1:28). Иста заповест важи и за оне који ће заувек живети на земљи. Али еденски врт више не постоји и они неће имати део раја од ког ће кренути с послом. Од самог почетка мораће да уложе много труда да би рашчистили подручја која су сада упропашћена. То сигурно неће бити нимало лак подухват!

То нас подсећа на посао који је чекао Израелце кад су се вратили из изгнанства у Вавилону. Њихова домовина је била пуста 70 година. Али Исаија је прорекао да ће је они уз Јеховину помоћ обновити. Његово пророчанство је гласило: „Учиниће да његова пустиња буде као Еден и његова пуста равница као Јеховин врт“ (Ис. 51:3). Израелци су успели да обнове своју постојбину. Слично томе, они који наследе земљу успеће да је уз Јеховину помоћ претворе у рај. Како већ сада можеш показати да желиш да учествујеш у томе?

Између осталог, тако што се трудиш да твој дом и окружење буду чисти и уредни, без обзира на то да ли други људи воде рачуна о чистоћи или не. Осим тога, можеш учествовати у чишћењу и одржавању Дворане Краљевства и Конгресне дворане. Ако ти околности дозвољавају, могао би да се пријавиш и за пружање хуманитарне помоћи. На тај начин показујеш да си спреман да помажеш својој браћи и сестрама. Питај се: „Да ли бих могао да стекнем неку нову вештину која ће ми бити од користи ако будем достојан вечног живота на земљи?“

ДА ЛИ СИ СПРЕМАН ДА СЕ БРИНЕШ О УСКРСНУЛИМА?

Одмах након што је ускрснуо Јаирову ћерку, Исус је рекао да јој дају нешто да једе (Мар. 5:42, 43). Вероватно није било тешко нахранити ту дванаестогодишњу девојчицу. Али замисли само колико нас посла чека када се испуне Исусове речи: „Сви који су у гробовима [чуће] глас Божјег Сина и изаћи ће“ (Јов. 5:28, 29). Иако Библија не говори детаљно о томе, нема сумње да ће ускрснулима требати храна, одећа и кров над главом. Да ли на неки начин већ сада можеш показати да си спреман да им помогнеш? Размисли о следећим питањима.

Како већ данас можеш показати да си спреман да наследиш земљу?

Када покрајински надгледник долази у твоју скупштину, да ли се пријавиш да га угостиш на ручку? Када специјалне пуновремене слуге из Бетела добију задужење да служе на подручју или када покрајински надгледник заврши с путујућом службом, да ли им можеш помоћи да пронађу стан? Уколико се у твојој близини одржава регионални или посебан конгрес, да ли би могао да дочекујеш делегате или да обављаш неке друге послове пре или после конгреса?

ДА ЛИ СИ СПРЕМАН ДА ПОУЧАВАШ УСКРСНУЛЕ?

С обзиром на оно што стоји у Делима апостолским 24:15, очекујемо да ће ускрснути милијарде људи. Многи од њих нису имали прилику да пре своје смрти упознају Јехову. Та прилика ће им се пружити након што буду ускрснули. a Поучаваће их верне, дугогодишње Јеховине слуге (Ис. 11:9). Шарлот, која је проповедала у Европи, Јужној Америци и Африци, радује се томе. Она весело каже: „Надам се да ћу поучавати ускрснуле. Када читам о некоме ко је живео у прошлости, често помислим: ’Да је само познавао Јехову, живот би му био сасвим другачији.‘ Једва чекам да испричам ускрснулима шта су пропустили због тога.“

Чак ће и верне Божје слуге које су живеле пре него што је Исус био на земљи имати пуно тога да науче. Замисли само колико ћемо бити радосни када будемо причали Данилу како су се испунила пророчанства која је записао, али није разумео (Дан. 12:8). Замисли и како ће бити кад будемо рекли Рути и Нојемини да је Месија дошао из њихове породичне лозе. Уживаћемо док будемо поучавали људе широм планете, ослобођени од свих притисака и сметњи које нам ствара овај зли свет.

Како већ сада можеш показати да желиш да поучаваш ускрснуле? Између осталог, тако што ћеш се трудити да постанеш бољи учитељ и да редовно проповедаш (Мат. 24:14). Чак и ако због година или других околности не можеш много да учиниш у служби, своју жељу да поучаваш ускрснуле показаћеш тако што ћеш проповедати колико год можеш.

Размисли о овим важним питањима: Да ли свим срцем желиш да будеш међу онима који ће наследити земљу? Да ли се радујеш времену када ћеш претварати земљу у рај и када ћеш бринути о ускрснулима и поучавати их? Ако је твој одговор потврдан, већ сада можеш показати да си спреман за то. Користи сваку прилику да учествујеш у активностима сличним онима које нас чекају у новом свету!

a Видети чланак „Многи ће бити доведени до праведности“, у Стражарској кули од септембра 2022.