Пређи на садржај

Пређи на садржај

Води се Божјим мерилима о алкохолу

Води се Божјим мерилима о алкохолу

ЈЕХОВА нам је дао многе дарове и нема сумње да си му захвалан за њих, као и за то што ти је дао слободу да одлучујеш како ћеш их користити. Занимљиво је да се у Библији и вино убраја у дарове од Бога. У њој се каже: „Хлеб доноси радост и вино уноси весеље у живот“ (Проп. 10:19; Пс. 104:15). Међутим, вероватно си приметио да неки људи имају проблем са алкохолом. Осим тога, мишљења и мерила о алкохолу се разликују од земље до земље и од културе до културе. С обзиром на то, шта хришћанима може помоћи да доносе мудре одлуке када је реч о конзумирању алкохола?

Без обзира на то где живимо и из које културе потичемо, када доносимо одлуке, треба да се ослањамо на Божја морална мерила, а не на оно што људи око нас мисле. То ће се позитивно одразити на наш живот.

Вероватно си приметио да многи често и пуно пију. Неки пију јер им алкохол помаже да се опусте. Други на тај начин беже од проблема. У неким местима се сматра да само прави мушкарци могу много да попију.

За разлику од њих, ми се водимо мудрим начелима која нам је наш Створитељ с љубављу дао. Примера ради, он нас је упозорио на озбиљне последице претеривања у пићу. Вероватно си у Пословицама 23:29-35 прочитао сликовит опис пијаног човека и невоља у које он упада. a Данијел, који живи у Европи и служи као старешина, сећа се какав му је живот био пре него што је почео да служи Јехови. Он каже: „Претеривао сам с пићем, због чега сам доносио лоше одлуке и упадао у озбиљне проблеме, због којих и дан-данас имам емоционалне ожиљке.“

Како можемо доносити добре одлуке о алкохолу и избећи проблеме које опијање са собом носи? Морамо допустити Богу да утиче на наше размишљање и поступке.

Хајде да поближе осмотримо шта Библија каже о алкохолу, као и разлоге због којих неки пију.

БИБЛИЈСКА МЕРИЛА

Божја Реч не осуђује умерену употребу алкохолних пића. У ствари, она каже да пијење вина може причињавати задовољство. У њој читамо: „С радошћу једи хлеб и с весељем пиј вино“ (Проп. 9:7). Исус је у неким приликама пио вино, а пиле су га и друге Јеховине верне слуге (Мат. 26:27-29; Лука 7:34; 1. Тим. 5:23).

Међутим, Божја Реч прави јасну разлику између умереног конзумирања алкохола и опијања. У њој се отворено каже: „Не опијајте се вином“ (Еф. 5:18). Чак се указује на то да „пијанице [. . .] неће наследити Божје Краљевство“ (1. Кор. 6:10). Јехова снажно осуђује претеривање у пићу и пијанство. Зато не треба да се поводимо за оним што већина људи у нашој култури ради, већ да доносимо одлуке којима ћемо угодити Богу.

Неки мисле да могу да пију велике количине алкохола а да се не напију. Али то је веома опасно. Библија јасно каже да мушкарци (и жене) који „пију превише вина“ могу направити озбиљне грешке и нарушити своје пријатељство с Јеховом (Титу 2:3; Посл. 20:1). Исус је указао на то да би прекомерно пиће могло спречити некога да уђе у Божји нови свет (Лука 21:34-36). Шта нам онда може помоћи да избегнемо замке у које можемо упасти због конзумирања алкохола?

РАЗМИСЛИ О РАЗЛОЗИМА И НАВИКАМА

Опасно је дозволити да нам гледиште о алкохолу обликује култура из које потичемо. Мудро је да хришћани узму у обзир Јеховино гледиште о храни и пићу. У Библији налазимо подсетник: „Било да једете, било да пијете, било да чините нешто друго, све чините на Божју славу“ (1. Кор. 10:31). Размотримо сада нека питања и библијска начела.

Да ли пијем да бих се уклопио у друштво? У Изласку 23:2 пише: „Не поводи се за мноштвом.“ Јехова је тим речима упозорио Израелце да не поступају као околни народи који су починили лоше ствари. То упозорење важи и за нас данас. Ако допустимо да људи у нашој средини утичу на наше гледиште и одлуке о алкохолу, могли бисмо се удаљити од Јехове и почети да кршимо његова мерила (Римљ. 12:2).

Да ли пијем да бих показао колико сам јак? У неким културама је сасвим нормално да људи често и много пију (1. Петр. 4:3). Али запази на шта нас подстиче 1. Коринћанима 16:13: „Будите будни, непоколебљиви у вери, држите се мушки, будите јаки.“ Да ли алкохол заиста може учинити некога јаким? Сасвим супротно. Алкохол може лако отупити чула и нечију способност да трезвено размишља и доноси добре одлуке. Дакле, ако неко конзумира велике количине алкохола, он заправо показује да је слаб, а не јак. У Исаији 28:7 се за онога ко је застранио због алкохола каже да посрће и погрешно просуђује.

Права снага потиче од Јехове и подразумева да будемо трезвени и непоколебљиви у вери (Пс. 18:32). Такви ћемо бити ако смо на опрезу и одмах реагујемо када нешто прети да нам угрози пријатељство с Јеховом. Исус је показао такву снагу док је био на земљи и многи су га поштовали зато што је био храбар и одлучан да поступа исправно.

Да ли пијем да бих побегао од проблема? Псалмиста је под Божјим надахнућем написао: „Кад ме обузму неспокојне мисли, ти ме [Јехова] тешиш и уливаш ми мир“ (Пс. 94:19). Ако те муче проблеми, немој спас тражити у алкохолу, већ помоћ потражи од Јехове. То можеш учинити тако што му се често молиш. Осим тога, многи су увидели да им значи савет који могу добити од неког зрелог пријатеља у скупштини. Алкохол ти заправо може само отежати борбу с проблемима и ослабити одлучност да чиниш оно што је исправно (Ос. 4:11). Данијел, ког смо раније споменули, признаје: „Мучиле су ме бриге и осећај кривице. Почео сам да пијем како бих се изборио са својим проблемима, али они су се само умножили и због тога сам изгубио неке пријатеље и самопоштовање.“ Шта је помогло Данијелу? „Схватио сам да ми је потребан Јехова, а не алкохол. Уз његову помоћ сам успео да се суочим с проблемима и да их савладам“, каже он. Чињеница је да је Јехова увек ту за нас, да нам пружи помоћ, чак и када нам се чини да за нас нема наде (Фил. 4:6, 7; 1. Петр. 5:7).

Ако пијеш алкохол, зашто не би размислио о својим навикама и поставио себи следећа питања: „Да ли ми је члан породице или близак пријатељ рекао да га брине што пијем?“ То може значити да несвесно ствараш лошу навику. „Да ли пијем више него раније?“ То се може десити некоме ко није постао зависник, али је на добром путу да то постане. „Да ли ми је тешко да неколико дана или дуже не пијем?“ У том случају, пијење је можда постало укорењена навика или зависност и може бити потребна стручна помоћ да би се тај проблем решио.

Алкохол може створити многе проблеме и зато су неки хришћани одлучили да уопште не пију. Други не пију зато што им се не допада укус алкохола. У сваком случају, било би добро да туђу одлуку поштујеш и да је не коментаришеш.

Можда си схватио да је добро да самом себи поставиш неке границе. На пример, неки су поставили границу у вези с тим колико ће пити. Други су донели одлуку о томе колико ће често пити и можда то чине једном недељно или умерено уз неке оброке. Када је реч о врсти пића, неки су одлучили да умерено пију вино или пиво, али да не пију жестока пића, чак ни у коктелима. Кад једном поставиш јасну границу, лакше ти је да је се држиш. Зрео хришћанин који је донео такву одлуку и чврсто је се држи нема никаквог разлога да брине о томе шта ће други мислити о њему.

Треба да будемо обзирни и према другима. У Римљанима 14:21 стоји: „Најбоље је да се не једе месо и не пије вино и да се не чини ништа због чега би се брат могао спотаћи.“ Шта ти може помоћи да примениш овај савет? Љубав према браћи. Ако мислиш да би некоме могло засметати то што би попио пиће, љубав те може покренути да не инсистираш на својим правима. Тиме ћеш показати да поштујеш туђа осећања и да не гледаш своју корист, него корист других (1. Кор. 10:24).

Надаље, треба узети у обзир и законе земље у којој живимо. Као хришћани, ми смо им послушни. Неки од њих одређују која је доња старосна граница за конзумирање алкохола, док други забрањују вожњу или управљање одређеним машинама уколико је неко пио (Римљ. 13:1-5).

Јехова нам је дао многе предивне дарове, као и слободу да одлучимо како ћемо их користити. Међу њима је и право да изаберемо шта ћемо јести и пити. Својим одлукама покажимо да ценимо ту слободу и да желимо да угодимо нашем небеском Оцу.

a Према извештају aмеричког Центра за контролу и превенцију болести, у ризике претераног конзумирања алкохола, иако је то можда само једном, спадају убиство, самоубиство, сексуално насиље, насиље над партнером, упуштање у ризичне полне односе и побачај.