Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си пажљиво читао овогодишња издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

Шта треба да радимо да бисмо променили свој начин размишљања? (Римљ. 12:2)

Није довољно обогатити свој живот с неколико добрих дела. Треба да разумемо шта је у нама и да свој живот што више ускладимо с Божјим мерилима (w23.01, стр. 8-9).

Како можемо бити разумни док пратимо збивања у свету?

Нас занима како су тренутни догађаји у свету повезани са испуњењем пророчанстава. Не треба ништа да претпостављамо, јер бисмо тиме нарушили јединство скупштине. Наши разговори треба да се темеље на ономе што је објавила Јеховина организација (1. Кор. 1:10; w23.02, стр. 16).

По чему се Исусово крштење разликује од крштења његових следбеника?

Исус је био рођен у народу који је био предан Богу и зато није морао да попут нас преда свој живот Јехови. Он је био савршен и безгрешан човек. Није морао да се покаје ни за какав грех (w23.03, стр. 5).

Како можемо и другима дати прилику да коментаришу на састанцима?

Ако су наши коментари кратки, и други ће моћи да коментаришу. Пазимо да не истакнемо све поуке. Тако ће и они имати шта да кажу (w23.04, стр. 23).

На шта се односи „Пут светости“ из Исаије 35:8?

Тај симболични пут се у прошлости односио на пут којим су се Јудејци враћали из Вавилона у своју домовину. Шта можемо рећи за савремено доба? Вековима пре 1919, на њему су такорећи извођени радови. Између осталог, радило се на превођењу и штампању Библије. Божји народ се налази на „Путу светости“, који води до многих благослова под владавином Божјег Краљевства (w23.05, стр. 15-19).

О које две фигуративне жене се говори у 9. поглављу Пословица?

У Пословицама се говори о „безумној жени“, чији позив води на пут смрти, као и о „правој мудрости“, која је приказана као жена чији позив води на пут разборитости и живота (Посл. 9:1, 6, 13, 18; w23.06, стр. 22-24).

Како је Јехова показао понизност и разумност у опхођењу с Лотом?

Јехова је рекао Лоту да из Содома побегне у брда. Лот га је молио да му допусти да побегне у Сигор и он му је то допустио (w23.07, стр. 21).

Шта жена може да учини ако њен муж гледа порнографију?

Мора имати на уму да није она крива за то. Треба да се усредсреди на своје пријатељство с Јеховом и да размишља о женама из Библије које су утеху тражиле од њега. Свом мужу може помагати да избегава искушавајуће ситуације (w23.08, стр. 14-17).

Како нам разборитост помаже да будемо благи када неко жели да се препире с нама око наших веровања?

На провокативна питања не треба да гледамо као на критику или напад већ треба да размислимо шта нам она откривају о саговорнику. Тако ћемо моћи благо да одговоримо (w23.09, стр. 17).

Како је Марија добила потребну снагу?

Када је сазнала да ће родити Месију, Марија је потражила помоћ. Њу су охрабрили Гаврило и Јелисавета, а нас могу ојачати наши суверници (w23.10, стр. 15).

Како Јехова може услишити наше молитве?

Он обећава да ће услишити наше молитве и да ће при томе имати у виду своју намеру (Јер. 29:12). На сличне молитве може одговорити на различите начине, али ће увек бити уз нас (w23.11, стр. 21-22).

У Римљанима 5:2 се говори о нади. Зашто се она опет спомиње у 4. стиху?

Када чује добру вест, неко може почети да се нада вечном животу у рају на земљи. Али када прође кроз разне невоље, истраје у њима и осети да има Божје признање, његова нада постаје јача и личније је доживљава (w23.12, стр. 12-13).