Пређи на садржај

Пређи на садржај

53. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Млада браћо, постаните зрели хришћани

Млада браћо, постаните зрели хришћани

Браћо, не размишљајте као деца. Размишљајте као зрели људи (1. КОР. 14:20)

ПЕСМА 135 Јехова позива младе да буду мудри

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1. Како браћа могу бити успешна?

 АПОСТОЛ ПАВЛЕ је подстакао сувернике у Коринту: „Браћо, не размишљајте као деца [. . .] Размишљајте као зрели људи“ (1. Кор. 14:20). Добро је да сва браћа примењују тај савет. Да би били успешни, морају научити да у свим подручјима живота слушају Божје законе и примењују библијска начела (Лука 2:52). Зашто је толико важно да млада браћа постану зрели хришћани?

2-3. Зашто је важно да млада браћа постану зрели хришћани?

2 Браћа имају многе важне одговорности у породици и скупштини. Млада браћо, нема сумње да сте размишљали о одговорностима које бисте могли имати у будућности. Можда имате циљ да постанете пуновремене слуге, слуге помоћници и касније скупштинске старешине. Можда желите да се ожените и да имате децу (Еф. 6:4; 1. Тим. 3:1). Да бисте остварили те циљеве, потребна вам је хришћанска зрелост. b

3 Шта ће ти помоћи да постанеш зрео хришћанин? Мораш развити неке важне вештине. Како се онда можеш припремити за све што те чека у будућности и како у томе можеш бити успешан?

ПУТ ДО ХРИШЋАНСКЕ ЗРЕЛОСТИ

Да би постао зрео хришћанин, развијај изузетне особине које је Исус имао (Видети 4. одломак)

4. На кога се све можеш угледати? (Видети и слику.)

4 Изабери на кога ћеш се угледати. У Библији има мноштво примера на које се младићи могу угледати. Ти мушкарци из прошлости су волели Бога и на разне начине су бринули о његовом народу. Можеш се угледати и на зреле хришћане у својој породици и скупштини (Јевр. 13:7). А ту је и савршен пример Исуса Христа (1. Петр. 2:21). Док будеш пажљиво разматрао те примере, размишљај о њиховим изврсним особинама (Јевр. 12:1, 2). Затим одлучи у чему ћеш се угледати на те мушкарце.

5. Како можеш научити да добро просуђујеш и зашто је то важно? (Псалам 119:9).

5 Развијај и „чувај [. . .] способност просуђивања“ (Посл. 3:21). Човек који добро просуђује не реагује брзо, већ размисли пре него што нешто одлучи. Зато се труди да развијаш ту вештину. Зашто ти је она потребна? Овај свет је пун младића који се ослањају на своје размишљање и воде се емоцијама (Посл. 7:7; 29:11). Медији такође могу снажно утицати на тебе. Како онда можеш научити да добро просуђујеш? Почни тако што ћеш се упознати с неким библијским начелима и размишљати о томе зашто су она корисна. Затим користи та начела да би доносио одлуке које ће бити угодне Јехови. (Прочитати Псалам 119:9.) Ако развијеш ту важну вештину, начинићеш огроман корак ка хришћанској зрелости (Посл. 2:11, 12; Јевр. 5:14). Размисли о томе како ти добро просуђивање може користити на два поља: (1) у опхођењу са сестрама и (2) по питању личног изгледа.

6. Како ће способност просуђивања помоћи младом брату да поштује сестре?

6 Способност просуђивања ће ти помоћи да поштујеш жене. Сасвим је нормално и на месту да млади брат жели да се боље упозна с неком сестром. Међутим, младић који добро просуђује неће рећи, написати или урадити нешто чиме би створио утисак да му се нека сестра допада ако о њој не размишља озбиљно као о некоме с ким би могао ступити у брак (1. Тим. 5:1, 2). Ако је у вези са сестром, чуваће њен углед тако што никада неће бити сам са њом него ће имати одговарајућу пратњу (1. Кор. 6:18).

7. Како ће способност просуђивања помоћи младом брату да доноси добре одлуке у погледу облачења и целокупног изгледа?

7 Још нешто по чему се види да млада браћа добро просуђују јесте облачење и целокупан изглед. Иза модних трендова углавном стоје људи који не воле Јехову и живе неморално. Зато је одећа коју они дизајнирају веома уска или мушкарци у њој изгледају као жене. Када доноси одлуку о одевању, младић који жели да постане зрео хришћанин водиће се библијским начелима и угледаће се на добре примере у скупштини. Он може да се пита: „Да ли моја одећа показује да сам разборит и да поштујем друге? Да ли по начину мог одевања људи стварно могу да закључе да верно служим Богу?“ (1. Кор. 10:31-33; Титу 2:6). Младић који уме добро да просуђује стећи ће поштовање не само своје браће и сестара већ и свог небеског Оца.

8. Како млади брат може научити да буде поуздан?

8 Буди поуздан. Младић који је поуздан савесно обавља сва своја задужења (Лука 16:10). Исус нам је оставио савршен пример у том погледу. Он никада није био немаран и неодговоран, већ је радио све што му је Јехова поверио, чак и када то није било лако. Волео је људе – посебно своје ученике – и положио је свој живот за њих (Јов. 13:1). Попут Исуса, буди марљив на сваком задатку који добијеш. Ако ниси сигуран како да га обавиш, буди понизан и замоли зрелу браћу за помоћ. Никада се немој штедети (Римљ. 12:11). Ради оно што ти је поверено, и то „као Јехови, а не као људима“ (Кол. 3:23). Наравно, ниси савршен, тако да је добро да будеш скроман и да признаш када погрешиш (Посл. 11:2).

СТЕЦИ КОРИСНЕ ВЕШТИНЕ

9. Зашто млада браћа морају стећи неке корисне вештине?

9 Да би постао зрео хришћанин, требају ти неке корисне вештине. Оне ће ти помоћи да прихватиш одговорности у скупштини, да задржиш посао како би могао да се издржаваш и бринеш о својој породици, и да имаш добре међуљудске односе. Размотри неке од тих важних вештина.

И теби и скупштини ће користити ако научиш да добро читаш и пишеш (Видети 10. и 11. одломак)

10-11. Зашто је важно да млада браћа науче да добро читају и пишу? (Псалам 1:1-3; видети и слику.)

10 Научи да добро читаш и пишеш. Библија каже да срећан и успешан човек сваког дана чита Божју Реч и размишља о њој. (Прочитати Псалам 1:1-3.) Свакодневно читање Библије омогућава му да разуме како Јехова размишља, а то му помаже да буде разборит и да доноси добре одлуке (Посл. 1:3, 4). Скупштини су потребни управо такви мушкарци. Зашто?

11 Веома је добро када у скупштини постоје способни мушкарци који браћи и сестрама могу дати савет темељен на Библији (Титу 1:9). Ако си научио да добро читаш и пишеш, моћи ћеш да припремаш говоре и коментаре који ће другима користити и јачати им веру. Такође ћеш моћи да правиш добре белешке док проучаваш, као и на скупштинским и покрајинским састанцима и конгресима. Те белешке ће ти помоћи да јачаш своју веру и да храбриш браћу и сестре.

12. Шта ће ти помоћи да будеш добар у комуникацији с другима?

12 Развијај вештине добре комуникације. Хришћанин мора знати добро да комуницира с другима. То значи да треба да их слуша и да се труди да разуме како се осећају (Посл. 20:5). Треба да научи да препозна шта стоји иза нечијег тона гласа и израза лица, и да зна да чита говор тела. То није лако ако се не проводи време с људима. Ако стално користиш електронске уређаје за комуникацију с другима, на пример путем имејла и порука, биће ти теже да разговараш с њима. Зато се труди да пронађеш начине да разговараш с другима лицем у лице (2. Јов. 12).

Добро је да стекнеш вештину која ће ти помоћи да нађеш посао (Видети 13. одломак)

13. Шта још млада браћа морају научити? (1. Тимотеју 5:8; видети и слику.)

13 Научи да зарађујеш за живот. Зрео хришћанин мора бринути о себи и својој породици. (Прочитати 1. Тимотеју 5:8.) У неким земљама млада браћа уче посао од свог оца или неког рођака. У другим земљама младићи уче занат или стичу неку вештину у средњој школи. Било како било, добро је да стекнеш вештину која ће ти помоћи да нађеш посао (Дела 18:2, 3; 20:34; Еф. 4:28). Буди познат по томе што вредно радиш и не остављаш посао напола завршен. Тако ћеш имати веће шансе да нађеш и задржиш посао. Особине и вештине о којима смо говорили важне су и да би хришћанин могао да се припреми за оно што га чека у будућности. Размотри шта то може бити.

ПРИПРЕМИ СЕ ЗА ОНО ШТО ТЕ ЧЕКА У БУДУЋНОСТИ

14. Како се млада браћа могу припремити за пуновремену службу?

14 Пуновремена служба. Многи зрели хришћани су започели с пуновременом службом још у младости. Пионирска служба помаже младом брату да научи да сарађује с различитим људима. Помаже му и да мудро располаже новцем и да не троши више него што има (Фил. 4:11-13). Помоћна пионирска служба може бити одскочна даска за пуновремену службу. Многа млада браћа неко време служе као помоћни пионири, што им је добра припрема за сталну пионирску службу. Та врста службе отвара врата за друге видове пуновремене службе, као што су градња наших објеката и бетелска служба.

15-16. Како млада браћа могу испунити услове за слуге помоћнике и старешине?

15 Слуга помоћник или старешина. Хришћани треба да имају циљ да испуне услове да служе својој браћи и сестрама као скупштинске старешине. Библија каже да мушкарци који желе да служе као надгледници желе „хвале вредну службу“ (1. Тим. 3:1). Пре него што почне да служи као старешина, брат мора испунити услове за слугу помоћника. Слуге помоћници помажу старешинама на разне начине. И старешине и слуге помоћници понизно служе својој браћи и сестрама и ревно проповедају. Млада браћа могу испунити услове за слуге помоћнике и пре него што напуне 20 година. Способан слуга помоћник може бити наименован за старешину иако има тек нешто више од 20 година.

16 Како можеш испунити услове за ова задужења? Нема ту неког правила. Ипак, ти услови се темеље на Библији и на љубави према Јехови, твојој породици и скупштини (1. Тим. 3:1-13; Титу 1:6-9; 1. Тим. 5:2, 3). Труди се да добро разумеш зашто треба да испуниш сваки од тих услова. Моли се Јехови да ти помогне да их испуниш. c

Јехова жели да муж воли своју жену и децу и да брине о њиховим физичким, емоционалним и нарочито духовним потребама (Видети 17. одломак)

17. Како се млади брат може припремити за улогу мужа и главе породице? (Видети и слику.)

17 Супруг и глава породице. Исус је рекао да се неки зрели хришћани неће женити (Мат. 19:12). Међутим, ако одлучиш да се ожениш, мораћеш да преузмеш и улогу мужа и главе породице (1. Кор. 11:3). Јехова очекује од мужа да воли своју жену и да брине о њеним физичким, емоционалним и духовним потребама (Еф. 5:28, 29). Особине и вештине о којима је било речи у овом чланку, попут способности просуђивања, поштовања жена и поузданости, помоћи ће ти да будеш добар брачни друг. Тако ћеш моћи да испуниш своју улогу мужа и главе породице.

18. Како се млади брат може добро припремити за улогу оца?

18 Отац. Када се ожениш, могао би постати и отац. Од Јехове можеш много тога научити шта значи бити добар отац (Еф. 6:4). Он је свом Сину Исусу рекао да га воли и да је задовољан њиме (Мат. 3:17). Ако постанеш отац, често говори својој деци да их волиш. Похваљуј их за све добро што ураде. Очеви који се угледају на Јехову помажу својој деци да постану зрели хришћани. Већ сада се можеш припремити за ту улогу тако што с љубављу бринеш о члановима своје породице и скупштине, и тако што им говориш да их волиш и цениш (Јов. 15:9). То ће ти значити ако у будућности постанеш супруг и отац. А до тада, знај да те Јехова веома цени и да много значиш својој породици и скупштини.

ШТА ЋЕШ УЧИНИТИ?

Многи младићи који су поучавани истини применили су оно што су научили из Библије и захваљујући томе су постали зрели хришћани (Видети 19. и 20. одломак)

19-20. Шта ће младој браћи помоћи да постану зрели хришћани? (Видети слику на насловној страни.)

19 Млада браћо, неће се само од себе десити да постанете зрели хришћани. Треба да се угледате на добре примере, да развијате способност просуђивања, будете поуздани, стичете важне животне вештине и да се припремате за улоге које бисте могли имати у будућности.

20 Можда ти све то делује претешко, али ти то можеш. Сети се да је Јехова с тобом и да жели да ти помогне (Ис. 41:10, 13). Наравно, помоћи ће ти и твоја браћа и сестре у скупштини. Када постанеш зрео хришћанин, имаћеш испуњен живот и уживаћеш у њему. Млада браћо, много вас волимо! Желимо вам да вас Јехова богато награди за све што радите да бисте постали зрели хришћани (Посл. 22:4).

ПЕСМА 65 Напред!

a Хришћанској скупштини су потребни зрели мушкарци. У овом чланку ће бити речи о томе како млада браћа могу постати зрели хришћани.

b Видети „Објашњење израза“ из претходног чланка.

c Видети књигу Организовано извршавајмо Јеховину вољу, погл. 5-6.