Пређи на садржај

Пређи на садржај

52. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Младе сестре, постаните зреле хришћанке

Младе сестре, постаните зреле хришћанке

Жене исто тако треба да буду умерене и верне у свему (1. ТИМ. 3:11)

ПЕСМА 133 Ми млади, служимо Јехови

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1. Шта морамо радити да бисмо постали зрели хришћани?

 НЕВЕРОВАТНО је како деца брзо расту и улазе у свет одраслих. Може деловати да се то дешава без неког великог труда, такорећи аутоматски. Међутим, то не важи и за хришћанску зрелост. Она не долази аутоматски (1. Кор. 13:11; Јевр. 6:1). b Такву зрелост можемо имати само ако смо блиски с Јеховом. Треба нам и његов свети дух да бисмо развили хришћанске особине, стекли разне вештине и припремили се за будуће одговорности (Посл. 1:5).

2. Шта учимо из Постанка 1:27 и о чему ће бити речи у овом чланку?

2 Јехова је створио мушкарца и жену. (Прочитати Постанак 1:27.) Међу њима постоје очигледне разлике у физичком смислу, али ту су и неке друге разлике. На пример, Јехова је мушкарцима и женама дао различите улоге, за које су им потребне неке особине и вештине (Пост. 2:18). У овом чланку ће бити речи о томе како младе сестре могу постати зреле хришћанке. У наредном чланку ће бити речи о младој браћи.

РАЗВИЈАЈ ХРИШЋАНСКЕ ОСОБИНЕ

Развијај хришћанске особине које су имале жене попут Ребеке, Јестире и Авигеје, и то ће ти помоћи да постанеш зрела хришћанка (Видети 3. и 4. одломак)

3-4. Где младе сестре могу пронаћи добре примере на које се могу угледати? (Видети и слику.)

3 Свето писмо говори о многим изузетним женама које су волеле Јехову и служиле му. (На сајту jw.org видети чланак „Жене у Светом писму – шта од њих можемо научити?“) Као што се каже у водећем цитату, оне су биле „умерене и верне у свему“. Сестре се могу угледати на њих, као и на зреле хришћанке у својој скупштини.

4 Младе сестре, да ли познајете зреле хришћанке на које се можете угледати? Размислите о њиховим добрим особинама и о томе како их и ви можете испољавати. У наставку ћемо говорити о три такве важне особине.

5. Зашто је понизност веома важна за зрелу хришћанку?

5 Понизност је веома важна особина за хришћанску зрелост. Ако је жена понизна, биће блиска с Јеховом и у добрим односима с другима (Јак. 4:6). На пример, жена која воли Јехову скромно ће прихватити начело поглаварства, које је успоставио њен небески Отац (1. Кор. 11:3). То начело се примењује како у скупштини тако и у породици. c

6. Шта о понизности младе сестре могу научити од Ребеке?

6 Размотри Ребекин пример. Она је била мудра и одлучна жена. У свакој ситуацији је умела да се постави и знала је шта треба да уради (Пост. 24:58; 27:5-17). Па ипак, она се с поштовањем опходила с другима и била је подложна (Пост. 24:17, 18, 65). Ако си понизна попут Ребеке и подржаваш оне којима је Јехова поверио одговорност да предводе, бићеш добар пример свима у својој породици и у скупштини.

7. Како младе сестре могу бити скромне попут Јестире?

7 Скромност је још једна одлика зрелих хришћана. Библија каже: „Мудрост је код скромних“ (Посл. 11:2). Јестира је била скромна, богобојазна жена. Њена скромност ју је штитила од тога да се не узохоли кад је постала краљица. Она је послушала савет свог старијег рођака Мардохеја (Јест. 2:10, 20, 22). И ти попут ње можеш показати да си скромна ако тражиш савете других и примењујеш их (Титу 2:3-5).

8. У складу с 1. Тимотеју 2:9, 10, како својим облачењем и изгледом сестра може показати да је скромна?

8 Јестирина скромност се видела на још једном пољу. Она је била „лепог стаса и лепог лица“, али није скретала превелику пажњу на себе (Јест. 2:7, 15). Шта хришћанке могу научити из Јестириног примера? Једна важна поука налази се у 1. Тимотеју 2:9, 10. (Прочитати.) Апостол Павле је рекао хришћанкама да се „пристојно одевају, показујући скромност и разборитост“. Грчке речи које је овде користио указују на то да својом одећом хришћанка треба да покаже поштовање и обзирност према осећањима и мишљењу људи око себе. Заиста ценимо наше зреле сестре што својим одевањем показују да су скромне.

9. Шта можемо научити из Авигејиног примера?

9 Разборитост је још једна особина коју све сестре треба да развијају да би биле зреле хришћанке. Шта је разборитост? То је добро просуђивање – способност да се разлучи шта је добро а шта лоше и затим да се поступа исправно. Размотри Авигејин пример. Њен муж је донео лошу одлуку која је могла имати озбиљне последице по све у његовом домаћинству. Авигеја је одмах нешто предузела. Њена разборитост је спасла многе животе (1. Сам. 25:14-23, 32-35). Та особина може помоћи и нама да знамо када је време да нешто кажемо а када да ћутимо. Она нам може помоћи и да покажемо другима да нам је стало до њих а да притом не задиремо у њихову приватност (1. Сол. 4:11).

СТЕЦИ КОРИСНЕ ВЕШТИНЕ

Колико ти значи то што знаш да добро читаш и пишеш? (Видети 11. одломак)

10-11. Како и теби и другима може помоћи то што знаш да добро читаш и пишеш? (Видети и слику.)

10 Добро је да хришћанка стекне разне вештине. Неке од њих које је стекла још у детињству користиће јој током целог живота. Размотри неколико примера.

11 Научи да добро читаш и пишеш. У неким културама се сматра да жене не морају да знају да читају и пишу. Међутим, те вештине су неопходне за све хришћане (1. Тим. 4:13). d Зато немој дозволити да те ишта спречи да научиш да добро читаш и пишеш. Како ће ти то користити? Може ти помоћи да пронађеш и задржиш посао. Биће ти лакше да проучаваш Божју Реч и да помажеш другима да се упознају с њом. Што је најважније, читање Божје Речи и размишљање о њој помоћи ће ти да се зближиш с Јеховом (Ис. Нав. 1:8; 1. Тим. 4:15).

12. Како ти Пословице 31:26 могу помоћи да добро комуницираш с другима?

12 Развијај вештине добре комуникације. Веома је важно да хришћани развијају те вештине. Исусов ученик Јаков нам је у том погледу дао добар савет, када је рекао: „Нека свако буде брз да слуша, а спор да говори“ (Јак. 1:19). Када пажљиво слушаш док неко говори, види се да си саосећајна и да ти је стало до те особе (1. Петр. 3:8). Ако не разумеш о чему говори и како се осећа, постављај умесна питања. Затим накратко размисли пре него што нешто кажеш (Посл. 15:28). Питај се: „Да ли је оно што ћу рећи тачно и охрабрујуће? Да ли ћу то рећи с поштовањем и љубазно?“ Учи од зрелих сестара које су добре у комуникацији. (Прочитати Пословице 31:26.) Обрати пажњу на то како разговарају с другима. Што боље савладаш ту вештину, бићеш у бољим односима са свима.

Жена која је научила да води домаћинство може снажно утицати на породицу и скупштину (Видети 13. одломак)

13. Како можеш научити да водиш домаћинство? (Видети и слику.)

13 Научи да водиш домаћинство. Многе жене носе домаћинство на својим плећима. Твоја мајка или нека друга способна сестра могу ти помоћи да стекнеш потребне вештине. Сестра Синди каже: „Међу највреднијим стварима којима ме је мама научила јесте то да марљивост доноси много задовољства. Научила сам да кувам, чистим, шијем и да се не разбацујем новцем кад идем у куповину. Све то ми много значи и омогућава ми да чиним више за Јехову. Мама ме је научила и да будем гостољубива, тако да сам упознала дивну браћу и сестре на које могу да се угледам“ (Посл. 31:15, 21, 22). Вредна, гостољубива жена која је научила да води домаћинство може снажно утицати на породицу и скупштину (Посл. 31:13, 17, 27; Дела 16:15).

14. Шта учиш од Кристал и шта треба да задржиш на уму?

14 Научи да се бринеш о себи. То је веома важно за све зреле хришћане (2. Сол. 3:7, 8). Сестра Кристал каже: „Родитељи су ме саветовали да у средњој школи стекнем вештине које ће ми требати касније у животу. Тата ме је подстицао да стекнем знање из области књиговодства, што ми је много користило.“ Поред стицања вештина које ће ти омогућити да нађеш посао, треба да научиш и да бараташ новцем да не би трошила више него што имаш (Посл. 31:16, 18). Ако си задовољна малим стварима и не купујеш више од онога што можеш себи приуштити, имаћеш више времена за службу Јехови (1. Тим. 6:8).

ПРИПРЕМИ СЕ ЗА ОНО ШТО ТЕ ЧЕКА У БУДУЋНОСТИ

15-16. Зашто су неудате сестре толико драгоцене? (Марко 10:29, 30).

15 Хришћанске особине и корисне вештине могу те припремити за оно што те чека у будућности. Шта би то могло бити?

16 Могла би одлучити да се неко време не удајеш. У складу са Исусовим речима, неке жене су одлучиле да се не удају, иако се на тако нешто не гледа са одобравањем у њиховој култури (Мат. 19:10-12). Неке су остале саме због одређених околности. Било како било, буди уверена да Јехова и Исус цене оне који нису у браку. Широм света, неудате сестре позитивно утичу на све у скупштини. Њихова љубав и искрена брига за друге подстиче их да многима постану духовне сестре и мајке (Прочитати Марка 10:29, 30; 1. Тим. 5:2).

17. Како се младе сестре могу већ сада припремити за пуновремену службу?

17 Могла би пуновремено служити Јехови. Сестре много доприносе проповедању добре вести (Пс. 68:11). Да ли можеш већ сада да планираш да ступиш у пуновремену службу? Могла би да будеш пионир, добровољац на градњи или да служиш у Бетелу. Моли се у вези са својим циљем. Разговарај са онима који су већ постигли сличан циљ и сазнај шта је потребно да испуниш услове. Затим направи реалан план. Ако оствариш свој циљ, пружиће ти се много прилика да срећно служиш Јехови.

Ако размишљаш о браку, треба да веома пажљиво бираш брачног друга (Видети 18. одломак)

18. Зашто сестра треба веома пажљиво да бира за кога ће се удати? (Видети и слику.)

18 Могла би одлучити да се удаш. Особине и вештине о којима смо говорили помоћи ће ти да постанеш добра супруга. Наравно, ако размишљаш о браку, треба да веома пажљиво бираш брачног друга. То је једна од најважнијих одлука у животу. Не заборави да ће човек за ког се удаш постати твој поглавар (Римљ. 7:2; Еф. 5:23, 33). Зато се питај: „Да ли је он зрео хришћанин? Да ли му је Јехова на првом месту? Да ли доноси мудре одлуке? Да ли му је тешко да призна да је погрешио? Да ли поштује жене? Да ли је способан да брине о мени у духовном, материјалном и емоционалном погледу? Како гледа на одговорности које има? На пример, која скупштинска задужења има и да ли их добро извршава?“ (Лука 16:10; 1. Тим. 5:8). Наравно, ако желиш да пронађеш доброг мужа, и ти треба да се припремиш да будеш добра жена.

19. Зашто је улога помоћнице достојанствена?

19 Библија каже да је добра жена помоћница свом мужу и да га допуњава (Пост. 2:18). Да ли то значи да је њена улога мање важна и вредна? Никако! То је заправо веома достојанствена улога. Библија често назива Јехову помоћником (Пс. 54:4; Јевр. 13:6). Жена је права помоћница свом мужу када га подупире и помаже му да спроведе одлуке за породицу. Будући да воли Јехову, она пред другима добро говори о свом мужу (Посл. 31:11, 12; 1. Тим. 3:11). И ти се можеш припремити за ту улогу ако јачаш љубав према Јехови и трудиш се да помажеш својим укућанима и суверницима у скупштини.

20. Колико је у породици важна улога мајке?

20 Могла би постати мајка. Ти и твој муж могли бисте имати децу (Пс. 127:3). Зато је добро размишљати унапред. Особине и вештине о којима смо у овом чланку говорили помоћи ће ти да постанеш добра супруга и мајка. Твоја љубав, доброта и стрпљење допринеће пријатној атмосфери у дому и твоја деца ће се осећати сигурно и вољено (Посл. 24:3).

Многе младе сестре су примењивале оно што су училе из Светог писма и захваљујући томе су постале зреле хришћанке (Видети 21. одломак)

21. Шта осећамо према нашим сестрама и зашто? (Видети слику с насловне стране.)

21 Сестре, много вас волимо због свега што чините за Јехову и његов народ (Јевр. 6:10). Ви се трудите да развијате хришћанске особине, стичете вештине којима ћете улепшати и свој живот и живот оних око вас, и такође добро се припремате за оно што би вас могло чекати у будућности. Јеховина организација вас много цени!

ПЕСМА 137 Богобојазне жене

a Драге младе сестре, ви сте драгоцене у скупштини. Можете постати зреле хришћанке тако што развијате лепе особине, стичете корисне вештине и припремате се за оно што вас чека у будућности. Тако ћете доживети многе благослове док служите Јехови.

b ОБЈАШЊЕЊЕ ИЗРАЗА: Неко ко је стекао хришћанску зрелост ослања се на Божји свети дух, а не на мудрост овог света. Он се угледа на Исуса, труди се да буде близак с Јеховом и испољава самопожртвовану љубав.

d Више информација о важности читања може се пронаћи на веб-сајту jw.org, у чланку „Зашто је за децу добро да читају? (1. део): Књига или телефон?