Пређи на садржај

Пређи на садржај

49. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 147 Обећање вечног живота

Како да добијемо вечни живот

Како да добијемо вечни живот

Свако ко прихвата Сина и верује у њега добиће вечни живот (ЈОВ. 6:40)

СРЖ

Које користи од откупне жртве Исуса Христа имају и помазаници и друге овце.

1. Шта многи мисле о вечном животу?

 МНОГИ воде рачуна о исхрани и редовно вежбају да би што дуже живели и да би остали здрави. Па ипак, не очекују да ће живети вечно. Сматрају да тако нешто није могуће нити би то волели с обзиром на проблеме које доноси старост. Међутим, Исус је говорио о томе да људи могу имати вечни живот, као што се види у Јовану 3:16 и 5:24.

2. Шта нам 6. поглавље Јеванђеља по Јовану говори о вечном животу? (Јован 6:39, 40).

2 Исус је једном приликом учинио чудо и са мало хлеба и рибе нахранио хиљаде људи. a То је било просто невероватно, али оно што је сутрадан рекао било је још невероватније. Мноштву које је дошло за њим у Капернаум, на галилејској страни мора, рекао је да може ускрснути оне који су умрли и дати им вечни живот. (Прочитати Јована 6:39, 40.) Помисли само на своје пријатеље и чланове породице који су преминули. Исусове речи указују на то да ће многи који су умрли бити ускрснути и да ће и они имати прилику да добију вечни живот. Међутим, као и тада, и данас је многима тешко да разумеју оно што је Исус у наставку рекао према 6. поглављу Јеванђеља по Јовану. Хајде да видимо о чему се ради.

3. Према Јовану 6:51, шта је Исус рекао о себи?

3 Након што је Исус чудом обезбедио храну мноштву људи, они су то повезали са маном, коју је Јехова давао њиховим прецима док су били у пустињи. Знали су да се у светим списима за ману каже да је „хлеб с неба“ (Пс. 105:40; Јов. 6:31). Зато је Исус споменуо нешто што су већ знали о мани да би их поучио нечем веома важном. Иако је мана била чудесан дар од Бога, они који су је јели на крају су ипак умрли (Јов. 6:49). За разлику од тога, Исус је за себе рекао да је „прави хлеб с неба“, „Божји хлеб“ и „хлеб живота“ (Јов. 6:32, 33, 35). Показао је да постоји значајна разлика између њега и мане када је рекао: „Ја сам живи хлеб, који је сишао с неба. Ако неко једе од тог хлеба, живеће вечно.“ (Прочитати Јована 6:51.) Људи су били збуњени. Чудили су се како је могао рећи да је он „хлеб“ с неба и да је тај хлеб бољи од мане, коју је Јехова давао њиховим прецима. Исус им је затим рекао: „Тај хлеб је моје тело.“ Шта је тиме мислио? Важно је да знамо одговор на то питање зато што он показује како и ми и наши вољени можемо имати вечни живот. Хајде да видимо шта значе те Исусове речи.

ЖИВИ ХЛЕБ И ЊЕГОВО ТЕЛО

4. Шта је неке запрепастило?

4 Неки су били запрепашћени кад су чули да је Исус рекао да ће дати своје тело „да би свет живео“. Да ли су помислили да дословно треба да једу његово тело, што би у ствари био канибализам? (Јов. 6:52). А онда им је Исус рекао нешто што их је још више запрепастило: „Ако не једете тело Сина човечјег и не пијете његову крв, немате живота у себи“ (Јов. 6:53).

5. На основу чега знамо да Исус није мислио да људи стварно треба да пију његову крв?

5 Бог је у Нојево време забранио људима да у исхрани користе крв (Пост. 9:3, 4). Ту забрану је поновио и када је Израелцима дао Закон. Свако ко би јео крв, морао би „да се погуби“ (Лев. 7:27). Исус је подржао тај закон (Мат. 5:17-19). Зато је незамисливо да би рекао да дословно треба јести његово тело и пити његову крв. Он је овим упечатљивим речима у ствари поучио људе како да добију живот – и то „вечни живот“ (Јов. 6:54).

6. Како треба разумети Исусове речи да треба јести његово тело и пити његову крв?

6 Исус је том приликом очигледно говорио у пренесеном значењу, као и када је рекао Самарићанки: „Ко буде пио воду коју ћу му ја дати, никада неће ожеднети, него ће она постати у њему извор воде која доноси вечни живот“ (Јов. 4:7, 14). b Исус није рекао Самарићанки да ће добити вечни живот ако буде пила неку посебну воду. Исто тако, ни мноштву у Капернауму није рекао да ће живети вечно ако буду дословно јели његово тело и пили његову крв.

СЛИЧНЕ РЕЧИ СА ДРУГАЧИЈИМ ЗНАЧЕЊЕМ

7. Шта неки кажу о Исусовим речима забележеним у Јовану 6:53?

7 Неки сматрају да је у Јовану 6:53 Исус у ствари објаснио шта људи треба да раде на Господовој вечери будући да је том приликом рекао нешто слично (Мат. 26:26-28). Они кажу да свако ко дође на Господову вечеру треба да узме хлеб и вино, који се проносе међу присутнима. Да ли је то тачно? Важно је да то знамо јер нам се на тој свечаности сваке године придружују милиони људи широм света. Сада ћемо навести неколико разлика између онога што је Исус рекао у Јовану 6:53 и онога што је рекао на Господовој вечери.

8. Које су неке разлике између две споменуте ситуације? (Видети и слике.)

8 Хајде да погледамо прве две разлике. Као прво, када и где је Исус рекао оно што је забележено у Јовану 6:53-56? Он се обратио народу у Галилеји 32. године. Било је то отприлике годину дана пре него што је успоставио Господову вечеру у Јерусалиму. Као друго, коме се он овде обраћао? Већина људи којима се обраћао у Галилеји мислила је само на своје физичке потребе, док их духовне ствари нису толико занимале (Јов. 6:26). Чим је почео да прича нешто што нису разумели, више нису веровали у њега. Чак су и неки од његових ученика престали да га следе (Јов. 6:14, 36, 42, 60, 64, 66). Када је око годину дана касније, 33. године, увео Господову вечеру, било је потпуно другачије. Тада су једанаесторица верних апостола била са њим иако нису потпуно разумела све што им је говорио. За разлику од већине оних у Галилеји, верни апостоли су били сигурни да је он Божји Син, који је дошао с неба (Мат. 16:16). Он их је похвалио речима: „Ви сте били уз мене у мојим кушњама“ (Лука 22:28). Већ и ове две разлике побијају тврдњу да је Исус у Јовану 6:53 објаснио шта треба радити на Господовој вечери. А има и још неких доказа.

У 6. поглављу Јована говори се о ономе што је Исус рекао мноштву људи у Галилеји (лево). Годину дана касније обратио се једанаесторици верних апостола у Јерусалиму (десно) (Видети 8. одломак)


ИСУСОВЕ РЕЧИ СЕ ТИЧУ И ТЕБЕ

9. На кога се односи оно што је Исус рекао током Господове вечере?

9 Током Господове вечере, Исус је апостолима дао бесквасни хлеб и рекао им да он представља његово тело. Затим им је дао вино и рекао да оно представља „крв савеза“ (Мар. 14:22-25; Лука 22:20; 1. Кор. 11:24). То је важно да разумемо. Нови савез није склопљен са свим људима него са духовним Израелцима, који ће бити у Божјем Краљевству (Јевр. 8:6, 10; 9:15). Апостоли то тада нису разумели, али убрзо ће бити помазани светим духом и постати део новог савеза, захваљујући ком ће бити са Исусом на небу (Јов. 14:2, 3).

10. Која је још једна разлика између онога што је Исус рекао на Господовој вечери и онога што је рекао у Галилеји? (Видети и слику.)

10 Оно што је Исус рекао током Господове вечере односило се на „мало стадо“. Први чланови те мале групе били су његови верни апостоли, који су били с њим у тој соби (Лука 12:32). Они и остали који ће сачињавати ту групу треба да узимају симболе – хлеб и вино. Они су ти који ће бити са Исусом на небу. Дакле, то је још једна разлика између Господове вечере и онога што се раније десило у Галилеји. Оно што је Исус рекао на Господовој вечери односи се само на малу групу људи, док се оно што је рекао у Галилеји односи на све људе.

Хлеб и вино узима само једна мала група људи, али сви могу исказивати веру у Исуса и добити вечни живот (Видети 10. одломак)


11. На основу чега знамо да се Исус у Галилеји није обраћао неколицини изабраних?

11 Исус се 32. године у Галилеји првенствено обраћао људима који су од њега тражили хлеб. Међутим, он им је скренуо пажњу на нешто што је много важније од дословне хране, а то је могућност да добију вечни живот. Чак је рекао да они који су умрли могу бити ускрснути у последњи дан и живети вечно. Он се није обраћао неколицини изабраних, као што је то било касније током Господове вечере, већ је говорио о благословима које могу имати сви људи. Рекао је: „Ако неко једе од тог хлеба, живеће вечно. Тај хлеб је моје тело, које ћу дати да би свет живео“ (Јов. 6:51).

12. Шта је неопходно да би неко добио вечни живот?

12 Исус народу у Галилеји није рекао да ће те благослове добити сви који су икада живели или који ће се тек родити. Добиће их само они који једу тај хлеб, то јест живе у складу са оним у шта верују. Многи који се изјашњавају као хришћани мисле да ће бити спасени само зато што верују у Исуса и сматрају га својим спаситељем (Јов. 6:29). Али неки из народа у Галилеји који су испрва веровали у Исуса касније су га напустили. Због чега?

13. Шта значи бити прави Исусов ученик?

13 Већина оних које је Исус чудом нахранио следили су га док год им је давао оно што су хтели. Били су заинтересовани све док их је он чудом лечио, давао им храну и говорио оно што им је одговарало. Али Исус је показао да његови ученици треба да буду другачији. Он није дошао на земљу да испуњава људима жеље. Требало је да дођу к њему тако што би прихватили све чему их је поучавао и држали се тога у животу (Јов. 5:40; 6:44).

14. Шта морамо радити да бисмо имали користи од Исусовог тела и крви?

14 Исус је хтео да каже да ће жртвовати своје тело и крв за њих да би им омогућио да вечно живе. Морали су да верују у то да би добили вечни живот. Исто важи и за нас (Јов. 6:40). Дакле, оно што је Исус рекао у Јовану 6:53 значи да вечни живот можемо добити ако верујемо у откупну жртву. Та могућност стоји свима на располагању (Еф. 1:7).

15-16. Шта смо важно научили из 6. поглавља Јована?

15 Шесто поглавље Јована садржи вредне поуке за нас и наше вољене. У њему је јасно истакнуто колико Исус воли људе. Док је био у Галилеји, лечио је болесне, учио људе о Краљевству и хранио их, то јест давао им оно што им треба за живот (Лука 9:11; Јов. 6:2, 11, 12). Што је још важније, открио им је да је он „хлеб живота“ (Јов. 6:35, 48).

16 Они за које је рекао да су „друге овце“ не узимају хлеб и вино на Господовој вечери, која се одржава сваке године (Јов. 10:16). Па ипак, они једу „хлеб живота“ тако што показују веру у вредност његове откупне жртве (Јов. 6:53). С друге стране, они који узимају хлеб и вино тиме показују да су део новог савеза као будући владари у небеском Краљевству. Према томе, било да смо помазаници или друге овце, у 6. поглављу Јована има много поука за све нас. У њему се истиче да је неопходно да живимо у складу са вером у Исуса и да тако можемо добити вечни живот.

ПЕСМА 150 Бог је наш Избавитељ

a Оно што стоји у Јовану 6:5-35 размотрено је у претходном чланку.

b Вода коју је Исус овде споменуо представља све оно што је Јехова урадио и још увек ради да би људи могли добити вечни живот.