Пређи на садржај

Пређи на садржај

50. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 135 Јехова позива младе да буду мудри

Родитељи, помозите деци да ојачају веру

Родитељи, помозите деци да ојачају веру

Уверите се шта је Божја воља – шта је добро, угодно и савршено (РИМЉ. 12:2)

СРЖ

Како родитељи могу одржати добру комуникацију с децом и помоћи им да ојачају веру у Бога и Библију.

1-2. Како родитељи треба да реагују кад дете почне да поставља питања о нашим веровањима?

 НЕМА сумње да бити родитељ захтева пуно труда и времена. Родитељи који имају малу децу и труде се да им помогну да развију јаку веру за сваку су похвалу (Пон. зак. 6:6, 7). Међутим, како деца буду расла, вероватно ће постављати дубља питања о нашим веровањима и моралним вредностима заснованим на Библији.

2 Испрва ћете се можда забринути јер ћете помислити да су таква питања у духовном погледу корак назад, а не напред. Међутим, да би дете ојачало своја уверења, неопходно је да поставља питања (1. Кор. 13:11). Зато нема разлога за бригу. Када дете поставља питања, то су добре прилике да му помогнете да дубље размишља и тако ојача своју веру.

3. О чему ће бити речи у овом чланку?

3 У овом чланку ће бити речи о томе како родитељи могу помоћи својој деци (1) да развију снажну веру у Бога и Библију, (2) да се увере у то да су библијска морална мерила за њихово добро и (3) да заступају своја веровања пред другима. Такође ће бити речи о томе зашто је добро да деца постављају питања, као и о неким заједничким активностима у којима родитељи могу разговарати с децом о разлозима за веру у Бога и Библију.

ПОМОЗИТЕ ДЕТЕТУ ДА РАЗВИЈЕ СНАЖНУ ВЕРУ У БОГА И БИБЛИЈУ

4. О којим питањима би дете могло почети да размишља и зашто?

4 Родитељи су свесни тога да вера у Бога није нешто што се наслеђује. Нико се није родио с вером у Јехову, па тако ни ваше дете. Можда ће у једном тренутку почети да га копкају питања као што су: „Како да знам да Бог стварно постоји? Да ли могу веровати ономе што Библија каже?“ Није погрешно да дете поставља таква питања зато што нас и Библија подстиче на то да користимо свој разум и да све проверавамо (Римљ. 12:1; 1. Сол. 5:21). Како онда можете помоћи свом детету да ојача веру?

5. Како родитељи могу помоћи детету да се увери да је оно што пише у Библији истина? (Римљанима 12:2).

5 Подстакните дете да се само увери да је оно што Библија каже тачно. (Прочитати Римљанима 12:2.) Када дете почне да поставља питања, покажите му како може пронаћи одговоре на њих у Индексу публикација и Водичу кроз публикације Јеховиних сведока. У том водичу, под темом „Библија“ може погледати део „Надахнута од Бога“ како би пронашло доказе да Библија није само добра књига коју су писали људи, већ да је то Божја Реч (1. Сол. 2:13). На пример, могло би да истражи нешто више о древном асирском граду Ниниви. Раније су критичари тврдили да Нинива уопште није ни постојала. Али средином 19. века су ископане рушевине тог града и тиме се доказало да је Библија била у праву (Соф. 2:13-15). Више о томе како се уништењем Ниниве испунило једно библијско пророчанство може пронаћи у чланку „Да ли сте знали?“ у Стражарској кули од новембра 2021. Подстакните дете да упореди оно што стоји у нашим публикацијама са оним што стоји у неким енциклопедијама и другим поузданим изворима и то ће му помоћи да ојача веру у оно што Библија каже.

6. Како родитељи могу помоћи детету да пронађе доказе да је Библија тачна? Наведи пример. (Видети и слику.)

6 Помозите детету да пронађе доказе. Тражите прилике да са дететом започнете занимљиве разговоре о Библији и вери у Бога. То би могло бити током обиласка неког музеја, ботаничке баште или изложбе у некој подружници Јеховиних сведока. На пример, приликом обиласка неког музеја, било уживо било виртуелно, можете детету скренути пажњу на неки историјски догађај или експонат који ће му ојачати уверење у то да је Библија тачна. Да ли ваше дете зна да се Божје име појављује на 3 000 година старом камену који је познат као Моавски камен? Оригинал је изложен у Паризу, у музеју Лувр. Осим тога, реплика тог камена је део изложбе „Свето писмо и Божје име“ у нашем главном седишту у Ворвику. Тај камен открива да се моавски краљ Миса побунио против Израела, што је у складу са оним што је записано у Библији (2. Краљ. 3:4, 5). Када ваше дете својим очима види доказе да је Библија тачна и веродостојна, његова вера ће бити јача. (Упоредити с 2. Летописа 9:6.)

Можете ли подстаћи дете да дубље размишља тако што ћете му скренути пажњу на неке доказе који се могу наћи у музејима? (Видети 6. одломак)


7-8. (а) Шта учимо из прелепих образаца које видимо у природи? Наведи пример. (Видети и слику.) (б) Која питања детету могу помоћи да ојача веру у Бога?

7 Подстакните дете да размишља о свету природе. Док се шетате у природи или заједно радите у башти, скрените детету пажњу на неке занимљиве обрасце који се могу видети свуда око нас. Они су доказ да постоји један интелигентан Створитељ. На пример, научници већ много година проучавају спиралне облике. Биофизичар Никола Фамели објашњава да ако избројимо спиралне облике који се појављују у природи, доћи ћемо до броја из једног утврђеног низа бројева који се назива Фибоначијев низ. Спирални облици се могу видети на многим местима у природи. На пример, тог облика су неке галаксије, љуштура пужа наутилуса, лишће неких биљака и распоред семенки сунцокрета. a

8 Ваше дете ће с временом учити у школи о још неким обрасцима који се могу видети у природи. На пример, свака пахуљица следи један геометријски образац који се назива фрактал. Фрактални облици се могу видети и другде у природи. Али ко стоји иза тог прелепог дизајна? Ко је заслужан за то што је све у природи тако лепо уређено? Што више ваше дете буде размишљало о томе, већа је вероватноћа да ће развити снажну веру у то да је Бог све створио (Јевр. 3:4). У неком тренутку бисте га могли питати: „Ако нас је Бог створио, зар није логично да би нам дао и нека морална мерила да нас воде у животу?“ Затим можете истаћи колико су вредна начела која се налазе у Библији и како нам помажу да будемо срећни.

NASA, ESA, and the Hubble Heritage (STScl/AURA)-ESA/Hubble Collaboration

Ко стоји иза прелепих дизајна у свету природе? (Видети 7. и 8. одломак)


ПОМОЗИТЕ ДЕТЕТУ ДА СХВАТИ ВРЕДНОСТ БИБЛИЈСКИХ МЕРИЛА

9. Због чега би ваше дете могло почети да доводи у питање библијска морална мерила?

9 Можда ће се ваше дете понекад питати да ли се заиста исплати држати се библијских моралних мерила. Тада пробајте да разумете зашто тако размишља. Да ли се не слаже са оним што стоји у Библији или једноставно не зна како да пред другима одбрани те моралне вредности? Шта год да је у питању, док проучавате књигу Буди срећан заувек!, можете му помоћи да разуме да је за нас најбоље да се држимо онога што Јехова тражи од нас. b

10. Како можете помоћи детету да размишља о свом пријатељству с Јеховом?

10 Подстакните дете да цени пријатељство с Јеховом. Док проучавате Библију с дететом, користите питања и илустрације из књиге Буди срећан заувек! да бисте му помогли да изрази своје мишљење (Посл. 20:5). На пример, у 8. лекцији је Јехова упоређен са брижним пријатељем који нам скреће пажњу на опасности и помаже нам да се заштитимо. Након што размотрите 1. Јованову 5:3, можете га питати: „Пошто нам је Јехова тако добар пријатељ, како треба да гледамо на оно што тражи од нас?“ То је можда једноставно питање, али може помоћи вашем детету да на Божје законе гледа као на израз његове љубави (Ис. 48:17, 18).

11. Како можете помоћи детету да још више цени библијска начела? (Пословице 2:10, 11).

11 Разговарајте о томе зашто је за наше добро да примењујемо библијска начела. Док заједно читате Библију или дневни цитат, разговарајте о томе како библијска начела помажу вашој породици. На пример, у таквим приликама можете помоћи детету да разуме колико је важно бити вредан и увек говорити истину (Јевр. 13:18). Осим тога, можете му истаћи и то да нас библијска начела штите у емотивном и физичком погледу (Посл. 14:29, 30). Разговор о томе ће код детета вероватно пробудити још већу жељу да примењује та начела. (Прочитати Пословице 2:10, 11.)

12. Како Стив и његова супруга помажу свом сину да увиди вредност библијских начела?

12 Стив из Француске објашњава како он и његова жена помажу свом сину Итану, који је у тинејџерским годинама, да увиди да нам Јехова даје начела за живот зато што нас воли. „Свом сину постављамо питања попут: ’Зашто Јехова тражи од нас да живимо по овом начелу? Како се из тога види да нас он воли? Шта би се десило ако га се не бисмо придржавали?‘ “ Овакви разговори помажу Итану да свим срцем прихвати Јеховина мерила. Стив још каже: „Циљ нам је да Итан увиди да је мудрост која се налази у Библији далеко изнад људске мудрости.“

13. Наведи пример како родитељи могу помоћи детету да ствари сагледава у светлу библијских начела.

13 Помозите детету да научи да сагледава ствари у светлу библијских начела. Једна прилика за то је када дете треба да прочита неку лектиру. У тој књизи су можда главни ликови неморални или склони изливима гнева, а приказују се као добри узори. Можете подстаћи дете да размишља о поступцима тих ликова у светлу библијских начела (Посл. 22:24, 25; 1. Кор. 15:33; Фил. 4:8). То му може помоћи да пред наставником и школским друговима изнесе своја веровања кад се на часу буде разговарало о тој књизи.

ПОМОЗИТЕ ДЕТЕТУ ДА ЗАСТУПА СВОЈА ВЕРОВАЊА

14. Чега се многи млади плаше и зашто?

14 Млади понекад имају страх од тога да заступају своја уверења пред другима. На пример, кад уче о теорији еволуције, можда им је непријатно да кажу да они не верују у то. Због чега? Њихови наставници можда представљају еволуцију као непобитну чињеницу. Како можете помоћи вашем детету да стекне више сигурности док заступа своја уверења?

15. Шта младима може помоћи да буду још сигурнији да је оно у шта верују истина?

15 Помозите детету да стекне сигурност. Ваше дете не треба да се стиди тога што верује да постоји Створитељ (2. Тим. 1:8). Зашто? Чак и многи научници разумеју да живот није могао настати случајно. Они на темељу доказа увиђају да иза сложених животних облика мора стајати неко интелигентно биће. Зато ти научници не прихватају теорију еволуције иако је она део наставног програма у школама широм света. Осим тога, можете подстаћи своје дете да размишља о разлозима који су уверили многу браћу и сестре у то да постоји Створитељ и да тако ојача своју веру. c

16. Како родитељи могу помоћи детету да објасни зашто верује у Створитеља? (1. Петрова 3:15; видети и слику).

16 Помозите детету да научи како да објасни зашто верује у Створитеља. (Прочитати 1. Петрову 3:15.) Могли бисте заједно размотрити чланке са сајта jw.org из серије „Млади питају – стварање или еволуција?“ Нека у тим чланцима ваше дете пронађе објашњење за које сматра да би највише помогло другима да се увере у то да постоји Створитељ. Подсетите га да нема потребе да се расправља са школским друговима. Али ако је неко од њих отворен за конструктиван разговор, подстакните дете да се тада служи једноставном логиком. На пример, ако му неко каже: „Верујем само у оно што видим, а Бога никада нисам видео“, ваше дете би могло рећи: „Замисли да се шеташ кроз шуму далеко од града и да наиђеш на бунар. Шта би закључио? Ако један обичан бунар пружа доказ о томе да га је неко интелигентан направио, шта се тек може рећи за наш огроман свемир?“

Користи логику кад разговараш са школским друговима (Видети 16. и 17. одломак) d


17. Како родитељи могу подстаћи дете да тражи прилике да с другима прича о својој вери? Наведи пример.

17 Подстакните дете да тражи прилике да говори другима о својој вери (Римљ. 10:10). Може се рећи да је говорење другима о Библији слично свирању неког инструмента. У почетку ће неко свирати само једноставније мелодије, али ће с временом постати вештији. Слично томе, млада особа у почетку може на врло једноставан начин говорити другима о својим веровањима. На пример, могла би да пита школског друга: „Да ли си знао да инжењери често копирају оно што виде у природи? Показаћу ти један занимљив видео.“ Након што му покаже неки видео из серије Да ли је то неко осмислио?, могао би да му каже: „Ако научници добијају похвале за дизајн који ископирају из природе, коме припада заслуга за оригинал?“ Таква једноставна логика може покренути некога на размишљање и подстаћи га да пожели да сазна више.

НАСТАВИТЕ ДА ПОМАЖЕТЕ ДЕЦИ

18. Како родитељи могу помагати детету да ојача веру у Бога?

18 Живимо у свету у ком већина људи не верује у Јехову (2. Петр. 3:3). Зато док проучавате Библију са својим дететом, подстакните га да истражи теме које ће му помоћи да још више поштује Божју Реч и њена морална мерила. Указујте му на дивне ствари из природе и подстакните га да дубље размишља о њима како би ојачало своју веру. Помозите му да разуме невероватна библијска пророчанства која су се већ испунила. Што је најважније, молите се и са дететом и за њега. Ако све то будете радили, можете бити сигурни да ће Јехова наградити ваш труд да помогнете свом детету да ојача веру (2. Лет. 15:7).

ПЕСМА 133 Ми млади, служимо Јехови

a Више информација о томе може се наћи у видеу Задивљујућа дела стварања откривају Божју славу – Геометријски облици на сајту jw.org.

b Ако је ваше дете већ завршило библијски курс помоћу књиге Буди срећан заувек!, можете с њим поновити неке лекције из 3. и 4. дела у којима се говори о библијским моралним мерилима.

c Видети чланак „Зашто верујемо у Створитеља“ у Пробудите се! од септембра 2006. и брошуру Порекло живота – пет питања која заслужују одговор. Још неки примери могу се наћи у серији видеа Порекло живота на сајту jw.org.

d ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Млади Сведок показује видео из серије Да ли је то неко осмислио? другу кога занимају дронови.