Пређи на садржај

Пређи на садржај

48. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 97 Божја Реч је за нас попут хран

Шта можемо научити из Исусовог чуда са хлебом

Шта можемо научити из Исусовог чуда са хлебом

Ја сам хлеб живота. Ко год дође к мени, неће огладнети (ЈОВ. 6:35)

СРЖ

Поуке из 6. поглавља Јована, где је записано како је Исус умножио хлеб и рибу и нахранио мноштво људи.

1. Колико је хлеб био важан у библијска времена?

 ХЛЕБ је у библијска времена био основна животна намирница (Пост. 14:18; Лука 4:4). Био је толико уобичајен у исхрани да се у Библији под „хлебом“ понекад подразумева храна уопште (Мат. 6:11; Дела 20:7). Знамо да је Исус два пута чудом умножио хлеб (Мат. 16:9, 10). Једно од тих чуда је записано у 6. поглављу Јована. Док будемо разматрали то поглавље, истаћи ћемо и поуке за нас данас.

2. У којој ситуацији је храна требала хиљадама људи?

2 Исус је своје апостоле, након што су проповедали по градовима и селима, повео чамцем преко Галилејског мора на једно место да се мало одморе (Мар. 6:7, 30-32; Лука 9:10). Стигли су на једно пусто место на подручју Витсаиде. Међутим, убрзо су се око њих сјатиле хиљаде људи. Исус их није игнорисао. Посветио им је пажњу, поучавао их о Божјем Краљевству и излечио оне који су били болесни. Али пошто се дан већ ближио крају, ученици су се питали где ће сви ти људи наћи нешто за јело. Неки од њих су можда код себе имали нешто хране, али већина је морала да оде до неког села да је набави (Мат. 14:15; Јов. 6:4, 5). Шта ће Исус урадити?

ЧУДОМ УМНОЖЕН ХЛЕБ

3. Шта је Исус рекао апостолима да ураде? (Видети и слику на насловној страни.)

3 Исус је апостолима рекао: „Не треба да иду, ви им дајте да једу“ (Мат. 14:16). Али одакле им храна за око 5 000 мушкараца? Још ако томе додамо жене и децу, могло је бити и 15 000 гладних уста (Мат. 14:21). Андрија је рекао: „Овде је дечак који има пет јечмених хлебова и две мале рибе. Али шта је то за оволики народ?“ (Јов. 6:9). Јечмени хлеб је био сасвим уобичајен у исхрани, а мале рибе су вероватно биле усољене и осушене. То мало хране што је тај дечак имао ни из далека није било довољно за толики народ.

Исус је људима дао и дословну и духовну храну (Видети 3. одломак)


4. Шта учимо из Јована 6:11-13? (Видети и слике.)

4 Желећи да им укаже гостопримство, Исус је рекао људима да у групама поседају по трави (Мар. 6:39, 40; прочитати Јована 6:11-13). Затим је захвалио свом Оцу за хлеб и рибу. То је било пригодно јер је та храна заправо потицала од Јехове. То је добар подсетник за нас да се, попут Исуса, помолимо пре јела, било да смо сами било да око нас има људи. Исус је затим поделио храну и сви су јели и наситили се. Хране је и претекло и Исус није желео да се ишта баци. Зато је рекао да се остаци сакупе, могуће да би се касније појели. Тако нам је дао пример да мудро користимо оно што имамо. Ако си родитељ, могао би са децом да размотриш овај догађај и да истакнеш поуке о молитви, гостољубивости и великодушности.

Питај се: „Да ли се молим пре оброка, као што се и Исус молио? (Видети 4. одломак)


5. Шта су људи хтели да ураде и како се Исус поставио?

5 Народ је био одушевљен Исусовим начином поучавања и чудима која је чинио. Пошто су знали да је Мојсије обећао да ће им Бог послати једног великог пророка, можда су се питали да ли је Исус тај (Пон. зак. 18:15-18). Можда су помислили да би баш било добро да он буде на власти, вероватно и зато што би могао да обезбеди храну свим Израелцима. Зато су и хтели да га „на силу поставе за краља“ (Јов. 6:14, 15). Да им је Исус то дозволио, умешао би се у политичка питања Јудејаца, који су били под римском влашћу. Да ли је то урадио? Није. Исусов јасан став видео се по томе што је „отишао у гору“. Дакле, упркос томе што су вршили притисак на њега, није се мешао у политику. То је добар пример за нас.

6. По чему се види да желимо да се угледамо на Исуса? (Видети и слику.)

6 Јасно је да нико неће очекивати да чудом умножимо хлеб или излечимо болесне, као и да нас неће поставити за краља или председника државе. Али би нас могли подстицати да изађемо на изборе или пружимо подршку некоме за кога они сматрају да ће донети боље сутра. Код Исуса није било дилеме. Он је одбио да се меша у политику и касније је чак рекао: „Моје Краљевство није део овог света“ (Јов. 17:14; 18:36). Неопходно је да хришћани данас размишљају и поступају по угледу на Исуса. Ми подржавамо то Краљевство, проповедамо о њему и молимо се да оно дође (Мат. 6:10). Хајде да се вратимо на догађај када је Исус чудом умножио хлеб и да видимо шта још можемо научити из тога.

Исус се није мешао у политику, па то не треба да радимо ни ми (Видети 6. одломак)


„ШТА ЈЕ ЗНАЧИЛО ЧУДО С ХЛЕБОВИМА“

7. Шта је Исус урадио и како су апостоли реаговали? (Јован 6:16-20).

7 Када је Исус нахранио мноштво људи, послао је апостоле да се чамцем врате у Капернаум, а он се повукао у гору да би избегао људе који су хтели да га поставе за краља. (Прочитати Јована 6:16-20.) Док су апостоли пловили, настала је олуја и подигла велике таласе. Тада је Исус дошао до њих, ходајући по води. Онда је Петру рекао да крене по води ка њему (Мат. 14:22-31). Кад је Исус ушао у чамац, ветар се умирио. Ученици су задивљено рекли: „Ти си заиста Божји Син“ (Мат. 14:33). a Занимљиво је да су ученици то рекли када је Исус ходао по води, а не када је умножио хлеб. Марко додаје следећи детаљ: „Ученици су били задивљени. Наиме, још нису схватили шта је значило чудо с хлебовима. Њихово срце то још није могло разумети“ (Мар. 6:50-52). Изгледа да апостоли тада још нису били схватили да је Јехова дао Исусу много већу моћ од тога да умножи хлеб. Убрзо после тога, Исус је опет говорио о чуду са хлебом, из чега можемо још нешто научити.

8-9. Зашто је мноштво тражило Исуса? (Јован 6:26, 27).

8 Мноштво које је Исус нахранио занимало је само шта могу добити. Зашто то кажемо? Сутрадан су видели да су Исус и апостоли отишли. Укрцали су се на чамце који су пристигли из Тиберијаде и запутили су се у Капернаум да пронађу Исуса (Јов. 6:22-24). Да ли су желели да сазнају више о Краљевству? Нису. Првенствено су тражили Исуса да би им дао још хлеба. Како то знамо?

9 Запази шта се десило када је народ нашао Исуса близу Капернаума. Он им је отворено рекао да зна да су дошли код њега само да би им дао храну и да им је било довољно што су се наситили. Међутим, рекао им је да је то „храна која пропада“ и подстакао их да раде за храну која „доноси вечни живот“. (Прочитати Јована 6:26, 27.) Казао им је да такву храну за њих има његов Отац. Мора да је људима било баш чудно кад су чули да постоји храна која доноси вечни живот. Каква је то храна и како би је могли добити?

10. Шта је „дело које је Богу по вољи“?

10 Очигледно је да су ти Јудејци мислили да треба да ураде нешто да би добили такву храну. Можда су на уму имали оно што је било прописано Мојсијевим законом. Али Исус им је рекао: „Ово је дело које је Богу по вољи – да верујете у онога кога је он послао“ (Јов. 6:28, 29). Да би добили вечни живот, морали су да верују у онога кога је Бог послао. У суштини, Исус је већ раније говорио о томе (Јов. 3:16-18, 36). Касније ће им рећи још нешто о томе како могу добити вечни живот (Јов. 17:3).

11. На основу чега се види да је народ само желео да добије хлеб? (Псалам 78:24, 25).

11 Ти Јудејци нису прихватали оно што им је Исус говорио о том новом делу „које је Богу по вољи“. То се видело на основу њиховог питања: „Какав знак ћеш нам показати, да бисмо поверовали у тебе кад га видимо?“ (Јов. 6:30). Затим су споменули да су њихови преци у Мојсијево време добијали ману, која им је била основна храна, исто као и њима хлеб (Нем. 9:15; прочитати Псалам 78:24, 25). Очигледно је да су и даље мислили само на дословну храну. Чак нису ни питали Исуса да им објасни шта је то „прави хлеб с неба“, који им за разлику од мане може дати вечни живот (Јов. 6:32). Толико су били заокупљени оним што им треба у физичком погледу да су били потпуно незаинтересовани када је Исус покушавао да их поучи како да добију вечни живот. Шта из тога учимо?

ШТА ТРЕБА ДА НАМ БУДЕ НАЈВАЖНИЈЕ

12. Како је Исус истакао шта је најважније?

12 Ево једне важне поуке из 6. поглавља Јована. Најважније треба да нам буде да задовољимо своје духовне потребе. Присетимо се да је Исус то истакао када се одупро Сатаниним искушењима (Мат. 4:3, 4). А у Проповеди на гори је нагласио колико је важно да будемо свесни својих духовних потреба (Мат. 5:3). У складу с тим, можемо се питати: „Да ли се у мом животу види да су ми духовне потребе важније од мојих жеља?“

13. (а) Зашто је сасвим у реду уживати у храни? (б) На шта и ми треба да пазимо? (1. Коринћанима 10:6, 7, 11).

13 Није погрешно молити се за оно што нам треба и уживати у тим стварима (Лука 11:3). Библија каже да је за човека добро „да једе и пије и да ужива у свом раду“ и да „то долази из руке правог Бога“ (Проп. 2:24; 8:15; Јак. 1:17). Али ипак треба да пазимо да нам материјалне ствари не постану превише важне. То се види и из онога што је апостол Павле нагласио хришћанима. Он је навео неке догађаје из израелске историје, укључујући и оно што се десило код Синајске горе. Упозорио је хришћане да не пожеле да чине зло, „као што су [Израелци] желели“. (Прочитати 1. Коринћанима 10:6, 7, 11.) Јехова им је чудом давао храну, али пошто су жудели за другом храном, почели су да чине зло (Бр. 11:4-6, 31-34). Када су се клањали пред златним телетом, јели су, пили и проводили се (Изл. 32:4-6). Павле је о њима говорио јер је хтео да упозори хришћане који су живели непосредно пре уништења Јерусалима и храма 70. године. Ми живимо у времену краја и зато треба озбиљно да схватимо Павлов савет.

14. Шта Библија каже о храни у новом свету?

14 Када је Исус рекао да се молимо за хлеб „за овај дан“, рекао је да се молимо и за то да Божја воља буде „како на небу тако и на земљи“ (Мат. 6:9-11). Како замишљаш то време? Библија говори о томе да ће бити изврсне хране. Према Исаији 25:6-8, под владавином Јеховиног Краљевства биће обиље укусне хране. У Псалму 72:16 је проречено: „На земљи ће богато родити жито, биће га у изобиљу по горским врховима.“ Да ли би волео да од тог жита правиш омиљену врсту хлеба или да испробаш неке нове рецепте? Моћи ћеш и да уживаш у грожђу из свог винограда (Ис. 65:21, 22). Сваки човек на планети моћи ће да ужива у тим прелепим стварима.

15. Шта ће ускрснули имати прилику да сазнају? (Јован 6:35).

15 Прочитати Јована 6:35. Шта ће бити са онима које је Исус чудом нахранио хлебом и рибом? Можда ће неки који нису поверовали у њега ускрснути, па ћеш моћи да их упознаш (Јов. 5:28, 29). То ће им бити прилика да разумеју шта значе Исусове речи: „Ја сам хлеб живота. Ко год дође к мени, неће огладнети.“ Мораће да поверују у Исусову откупну жртву, у то да је дао живот за њих. У новом свету ће они који буду ускрснули и деца која би се могла родити имати прилику да сазнају истину о Јехови и његовој намери. Замисли само да учествујеш у том образовном програму! У томе ћеш уживати још више него у свој укусној храни у новом свету.

16. Шта ћемо разматрати у следећем чланку?

16 Размотрили смо део 6. поглавља Јована, али Исус је имао још много тога да каже о вечном животу. Ти Јудејци су дефинитивно имали шта да чују, а имамо и ми. У следећем чланку ћемо наставити са разматрањем 6. поглавља Јована.

ПЕСМА 20 Божји драгоцени Син

a Више детаља о овоме може се наћи у књигама Исус – пут, истина и живот, стр. 131, и Примери вере, стр. 185.