Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си пажљиво читао овогодишња издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

Какав пример нам Јехова оставља у поступању према женама?

Он је непристрастан и не сматра да жене мање вреде од мушкараца. Бог слуша жене и важно му је како се осећају и шта их брине. Такође, има поверења у њих да ће добро обавити задатке које им даје (w24.01, стр. 15-16).

Како разумемо Ефешанима 5:7, где пише: „Немојте имати ништа с њима“?

Апостол Павле нас је тиме упозорио да се не дружимо са онима који би нам отежали да се држимо Божјих мерила. То се односи и на комуникацију преко друштвених мрежа (w24.03, стр. 22-23).

Шта су измишљене приче којима не треба да се бавимо?

Чувајмо се непроверених прича од добронамерних пријатеља, нежељених мејлова од непознатих пошиљалаца, као и отпадника који крију ко су и претварају се да су заинтересовани за нашу поруку (w24.04, стр. 12).

Шта знамо а шта не знамо о томе како ће Јехова судити краљу Соломону, као и онима који су уништени у Содому и Гомори и у Потопу?

Ми не знамо да ли их је Јехова осудио на вечно уништење. Али знамо да он има најбољи увид и да је веома милосрдан (w24.05, стр. 3-4).

Шта нам говори то што је Бог назван Стеном? (Пон. зак. 32:4)

Код Јехове налазимо уточиште. Он је поуздан, јер увек испуњава оно што је обећао. Стабилан је и постојан, јер остаје оно што јесте и не одустаје од онога што је намерио (w24.06, стр. 26-28).

Како да се лакше уклопиш у нову скупштину?

Ослони се на Јехову, који ће помоћи теби исто као што је помагао и својим слугама у прошлости. Немој упоређивати нову скупштину са старом. Ангажуј се у новој скупштини и труди се да стекнеш нове пријатеље (w24.07, стр. 26-28).

Чему нас уче три поређења из 25. поглавља Матеја?

Поређење о овцама и јарцима нас учи да је важно бити веран Јехови и Исусу. Поређење о разборитим и неразумним девицама подвлачи да је важно будно чекати и бити спреман. А поређење о талантима истиче да треба бити марљив (w24.09, стр. 20-24).

Колико је било високо предворје Соломоновог храма?

У неким древним рукописима, у 2. Летописа 3:4 пише „120 лаката“, што би значило да је предворје било високо 53 метра. Али у неким поузданим изворима пише „20 лаката“, то јест 9 метара. С обзиром на дебљину зидова, ова друга варијанта је вероватнија (w24.10, стр. 31).

Шта значи да слуга помоћник треба да има само једну жену? (1. Тим. 3:12)

То значи да је ожењен једном женом и да је не вара. Осим тога, не треба да поклања непримерену пажњу другим женама (w24.11, стр. 19).

Како знамо да у Јовану 6:53 Исус није објаснио шта треба радити на Господовој вечери?

У Јовану 6:53 стоји да треба јести Исусово тело и пити његову крв. Исус је то рекао 32. године у Галилеји окупљеном народу који још није поверовао у њега. Господову вечеру је увео годину дана касније у Јерусалиму. Тада се обраћао онима који ће владати с њим на небу (w24.12, стр. 10-11).