Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како можемо доприносити јединству?

Како можемо доприносити јединству?

„[Тело] коме су сви делови складно састављени и сложно раде [...] доприноси свом расту“ (ЕФ. 4:16)

ПЕСМЕ: 53, 107

1. Захваљујући чему су Божје слуге успешно обавиле многе задатке?

ЈЕХОВА и Исус сложно сарађују од самог почетка. Након што га је Јехова створио, Исус је сарађивао с њим „као вешт градитељ“ у стварању свих животних облика (Посл. 8:30). Касније су и Јеховине слуге на земљи међусобно сарађивале док су обављале разне задатке. На пример, Ноје и његова породица су заједно градили арку. Касније су Израелци сарађивали док су градили шатор састанка и такође док су га расклапали и преносили од места до места. Након што је изграђен храм, заједно су певали и свирали прелепу музику којом су хвалили Јехову. Ништа од тога не би могло да се постигне да Божје слуге нису међусобно сарађивале (Пост. 6:14-16, 22; Бр. 4:4-32; 1. Лет. 25:1-8).

2. (а) Како је Павле описао сарадњу хришћана у првом веку? (б) На које питање ћемо добити одговор у овом чланку?

2 Хришћани у првом веку су такође сарађивали једни с другима и сви заједно су следили Поглавара скупштине, Исуса Христа. Апостол Павле је рекао да су сви помазани хришћани имали различите дарове и различита задужења, али су ипак сви били уједињени као „једно тело“. (Прочитати 1. Коринћанима 12:4-6, 12.) А како је с нама данас? Како можемо сарађивати у служби проповедања, скупштини и породици?

САРАЂУЈМО У СЛУЖБИ ПРОПОВЕДАЊА

3. Шта је апостол Јован видео у једној визији?

3 Пред крај првог века, апостол Јован је у једној визији видео седам анђела са седам труба. Када је пети анђео затрубио, Јован је видео „звезду која је пала с неба на земљу“. Та „звезда“ је помоћу једног кључа отворила бездан. Из бездана се подигао густ дим, из ког су изашли скакавци. Нису нанели никакву штету растињу, него „људима који немају Божји печат на челима“ (Откр. 9:1-4). Јован је сигурно знао да скакавци могу нанети велику штету, као што је то било у Египту у Мојсијево време (Изл. 10:12-15). Скакавци које је Јован видео представљају помазане хришћане док објављују Јеховине снажне поруке осуде. Њима су се придружили милиони људи који се надају животу на земљи. Захваљујући њиховом заједничком проповедању, многи су напустили религије које Бог не одобрава и ослободили се Сатаниног утицаја.

4. Који задатак имају Јеховине слуге и како га могу успешно обавити?

4 Као Јеховине слуге, имамо велику одговорност да објавимо „добру вест“ широм света пре него што дође крај (Мат. 24:14; 28:19, 20). Морамо позвати свакога ко је „жедан“ да узме „воду живота бесплатно“ (Откр. 22:17). Како можемо успешно обавити тај задатак? Само ако смо као чланови скупштине „складно састављени“, то јест ако сарађујемо једни с другима (Еф. 4:16).

5, 6. Зашто можемо рећи да нас служба проповедања уједињује?

5 Да бисмо добру вест о Краљевству пренели што већем броју људи, потребно је да будемо добро организовани. Зато нам много значе смернице које добијамо преко скупштине, као на пример на састанцима за службу проповедања. Као организован народ, ми добру вест преносимо по целом свету и уручујемо на милионе библијских публикација. Понекад се организују и посебне акције. Ако спремно учествујемо у њима, онда смо уједињени с милионима браће и сестара широм света који исто то раде. Такође сарађујемо са анђелима, који помажу Божјем народу у проповедању (Откр. 14:6).

6 Сигурно се радујемо док у Годишњаку читамо о томе шта се све постиже широм света захваљујући проповедању. Размислимо и о томе колико смо уједињени с браћом и сестрама из целог света када делимо позивнице за регионалне, посебне и међународне конгресе. Такође, на тим великим скуповима сви слушамо исте библијске говоре и гледамо исте драме и приказе. Све то нас подстиче да служимо Јехови целим срцем. Такође смо уједињени са свом нашом браћом и сестрама када 14. нисана након заласка сунца обележавамо Христову смрт. То чинимо зато што смо захвални за оно што је Јехова урадио за нас и послушни Христовој заповести (1. Кор. 11:23-26). Поред тога, неколико седмица пре обележавања Христове смрти, сви се трудимо да позовемо што више људи на ову важну свечаност.

7. Шта постижемо нашим заједничким трудом?

7 Један скакавац не може направити велику штету. Као што он сам не може постићи много, тако и нико од нас не може сам проповедати свима. Али заједно успевамо да милионима људи говоримо о Јехови, а некима од њих и да помогнемо да му одају славу и част које му припадају. Међутим, то није једини начин на који доприносимо јединству Божјег народа.

САРАЂУЈМО У СКУПШТИНИ

8, 9. (а) Који је пример Павле користио да би показао да хришћани морају остати уједињени? (б) Како можемо допринети јединству скупштине?

8 Павле је у посланици Ефешанима објаснио како је скупштина организована и рекао да сви треба да „узрастемо“ до зрелости. (Прочитати Ефешанима 4:15, 16.) Шта ће нам помоћи у томе? Користећи пример људског тела, Павле је објаснио да сваки хришћанин може допринети јединству скупштине, чији је поглавар Исус Христ. Споменуо је да сваки зглоб у телу има своју сврху. Како сви ми, било да смо стари или млади, можемо допринети томе да наша скупштина буде уједињена и духовно јака?

9 Треба да поштујемо и слушамо старешине које је Исус поставио да предводе у скупштини (Јевр. 13:7, 17). Можда нам није увек лако да следимо смернице које нам дају. Међутим, можемо се молити Јехови да нам помогне у томе. Он ће нам дати свети дух, који ће нам помоћи да будемо послушни старешинама. Биће нам лакше да послушамо њихова упутства ако размишљамо о томе шта постижемо својом понизном сарадњом — доприносимо јединству скупштине, као и томе да у њој буде још више љубави.

10. Како слуге помоћници доприносе јединству скупштине? (Видети слику на почетку чланка.)

10 Слуге помоћници својим несебичним радом такође много доприносе јединству скупштине. Било да су млађи или старији, сви се они много труде. На пример, помажу старешинама тако што брину да увек буде довољно литературе за службу проповедања. Поред тога, учествују у редовном чишћењу и одржавању Дворане Краљевства. Такође изражавају добродошлицу новима који дођу на састанак. Ако сарађујемо са овом браћом, доприносимо томе да у скупштини све добро функционише. (Упоредити с Делима апостолским 6:3-6.)

11. Како млада браћа могу допринети јединству скупштине?

11 Многе старешине већ годинама верно испуњавају своја задужења у скупштини. Међутим, због поодмаклих година можда више не могу радити све што су раније могли. Млада браћа им могу много помоћи. Иако још увек немају искуства, моћи ће да преузму више задужења ако добију одговарајућу обуку. Лепо је видети што неке слуге помоћници с временом напредују, тако да могу да служе као старешине (1. Тим. 3:1, 10). А неке младе старешине су чак постале покрајински надгледници и сада служе браћи и сестрама у многим скупштинама. Веома смо захвални што су млада браћа спремна да служе другима. (Прочитати Псалам 110:3 и Проповедника 12:1.)

САРАЂУЈМО У ПОРОДИЦИ

12, 13. Шта помаже породици да буде уједињена?

12 Шта можемо урадити како би наша породица била уједињена? Многи су приметили колико им значи редовно породично проучавање. Када родитељи и деца у једној пријатној атмосфери заједно уче о Јехови, то им помаже да се зближе. Том приликом могу вежбати уводе за службу проповедања, што ће свима помоћи да буду добро припремљени за службу. Чланове породице посебно зближава разговор о Божјој Речи јер тада запажају колико сви воле Јехову и желе да му угоде.

Породично проучавање зближава младе и старе (Видети 12. и 15. одломак)

13 Сарадња између мужа и жене доноси част Јехови. Када му обоје верно служе, то их уједињује и доприноси срећи у браку. За срећан брак је битно и да показујемо свом брачном другу колико га волимо, као што су то чинили Аврахам и Сара, Исак и Ребека и Елкана и Ана (Пост. 26:8; 1. Сам. 1:5, 8; 1. Петр. 3:5, 6). Тако ћемо бити ближи свом брачном другу, као и нашем небеском Оцу. (Прочитати Проповедника 4:12.)

14. Ако твој брачни друг не служи Јехови, шта можеш учинити да би имао стабилан брак?

14 Хришћанин не треба да ступи у брак са особом која не служи Јехови (2. Кор. 6:14). Међутим, неки су већ били у браку када су упознали истину и њихов брачни друг није Јеховин сведок. Ипак, ако примењују библијске савете, и они могу имати стабилан брак. Треба да сарађују с брачним другом колико год могу, пазећи притом да не прекрше библијска начела. То није увек лако, али може довести до добрих резултата. С друге стране, нечији брачни друг је можда служио Јехови, али се с временом удаљио од скупштине. У таквој ситуацији је била једна наша сестра која се зове Мери. Њен муж Дејвид је пре око 25 година престао да долази на састанке. Мери је ипак настојала да буде добра супруга и да показује хришћанске особине. Такође је наставила да редовно иде на састанке и конгресе и да поучава њихово шесторо деце да служе Јехови. Када су деца одрасла и одселила се, било јој је јако тешко. У то време је Дејвид почео да чита часописе које му је она остављала. С временом је поново почео да долази на састанке. Њихов шестогодишњи унук му је обично чувао место у дворани. Ако Дејвид не би дошао, унук би му рекао: „Деко, данас си ми недостајао на састанку.“ Дејвид и Мери су срећни што сада поново заједно служе Јехови.

15. Како старији брачни парови могу помоћи млађима?

15 Сатана данас напада породице. Зато је важно да муж и жена који служе Јехови међусобно сарађују. Без обзира на то колико дуго си у браку, размишљај о томе како својим речима и поступцима можеш ојачати брак. Старији брачни парови могу у томе пружити добар пример млађима. С времена на време би могли позвати млађи брачни пар на породично проучавање. Млађи пар ће тако имати прилику да запази да је чак и након много година брака важно показивати љубав и сарађивати (Титу 2:3-7).

„ПОЂИМО НА ЈЕХОВИНУ ГОРУ“

16, 17. Чему се Божје слуге унапред радују?

16 Израелци су неколико пута годишње одлазили у Јерусалим на прославу празника. Заједно су се припремали за путовање, помагали су једни другима на путу и заједно су славили Јехову у храму. За све то је била потребна сарадња (Лука 2:41-44). Док се данас припремамо за живот у новом свету, и ми треба да будемо уједињени и да сарађујемо једни с другима. Шта мислиш, да ли би могао да се побољшаш у томе?

17 Људи у овом свету нису сложни и чак међусобно ратују, али ми као Јеховин народ живимо у миру и јединству. Пред нашим очима се испуњава оно што су прорекли Исаија и Михеј — Божје слуге заједно иду „на Јеховину гору“ (Ис. 2:2-4; прочитати Михеја 4:2-4). Јединство Јеховиног народа је нарочито очигледно у овим последњим данима. Једва чекамо време када ће сви људи бити уједињени и заједно служити Јехови!