Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова нас води док идемо путем живота

Јехова нас води док идемо путем живота

„То је пут, идите њим“ (ИС. 30:21)

ПЕСМЕ: 65, 48

1, 2. (а) Које упозорење је спасло многе животе? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Шта Јехова чини за свој народ?

„СТАНИ, ГЛЕДАЈ, СЛУШАЈ.“ Те речи су спасле многе животе. Пре више од 100 година, на пружним прелазима широм Северне Америке стајали су знакови с тим текстом. Чему су они служили? Упозоравали су возаче који су прелазили пругу да пазе како их не би ударио воз. Они који су обраћали пажњу на то упозорење сачували су живот.

2 Јехова за нас чини нешто много више. Поред тога што нас упозорава на многе опасности, он нас и усмерава на пут који води у вечни живот. Он је попут брижног пастира који усмерава своје стадо како не би скренуло на опасне стазе. (Прочитати Исаију 30:20, 21.)

ЈЕХОВА ЈЕ УВЕК ПРУЖАО УПУТСТВА СВОЈИМ СЛУГАМА

3. Како је човечанство доспело на пут који води у смрт?

3 Јехова је од самог почетка пружао конкретна упутства људима. На пример, Адаму и Еви је у еденском врту дао јасне смернице којих је требало да се држе (Пост. 2:15-17). Да су то урадили, заувек би срећно живели и били би поштеђени страшних последица. Не би морали да се муче целог живота и да на крају умру без икакве наде. Међутим, они нису послушали Бога. Ева је послушала савет који је наизглед долазио од једне обичне животиње, а Адам је послушао Еву. Обоје су окренули леђа свом Оцу. Због тога је цело човечанство доспело на пут који води у смрт.

4. (а) Зашто су након Потопа била потребна нова упутства? (б) Како се Божје гледиште о животу види из забране коју је он увео?

4 У Нојево време, Бог је људима дао смернице како да преживе Потоп. Након Потопа је увео једну забрану која је била потребна због нових околности. Пошто је дозволио људима да једу животињско месо, морао је да им да и једно ново упутство: „Не смете јести месо с његовом душом, то јест с његовом крвљу“ (Пост. 9:1-4). Из ове забране се јасно види како Бог гледа на душу, то јест живот. Као Створитељ који нам је подарио живот, он има право да нам каже како треба да гледамо на њега. На пример, јасно је рекао да човек нема право да одузме живот другом човеку. Бог на живот и крв гледа као на нешто свето и сматра одговорним свакога ко прекрши законе који се тичу живота и крви (Пост. 9:5, 6).

5. Шта ћемо осмотрити у овом чланку и како нам то може користити?

5 Бог је и након Нојевог времена наставио да људима даје смернице. У овом чланку ћемо осмотрити неке примере. То ће нам помоћи да будемо још одлучнији у томе да слушамо Божја упутства и да останемо на путу који води у вечни живот.

НОВ НАРОД, НОВА УПУТСТВА

6. (а) Зашто је било неопходно да Бог Израелцима да Закон? (б) Зашто је требало да Израелци слушају Закон?

6 У Мојсијево време, Јехова је својим слугама дао смернице како да се понашају и како да му служе. Зашто је то било потребно? Поново због тога што су се околности промениле. Јаковљеви потомци су више од два века живели под египатском влашћу и били су окружени људима који су одавали част мртвима, обожавали идоле и чинили још много тога што Бог не одобрава. Када су ослобођени из Египта, била су им потребна нова упутства јер више нису били робови, већ слободан народ. Зато им је Јехова дао Закон по ком је требало да живе. У неким енциклопедијама се објашњава да је хебрејска реч која се преводи као „закон“ изведена из речи која значи „усмеравати, водити, пружати упутства“. Мојсијев закон је штитио Израелце од утицаја других народа, који су били неморални и обожавали су лажне богове. Када су Израелци слушали Бога, имали су његов благослов. Када га нису слушали, трпели су последице. (Прочитати Поновљене законе 28:1, 2, 15.)

7. (а) Из ког је још разлога Јехова дао Закон Израелцима? (б) Зашто се може рећи да је Закон био „старатељ“?

7 Закон је био потребан из још једног разлога. Припремао је Израелце за нешто што је било веома важно за остварење Божје воље — за долазак Месије, Исуса Христа. На који начин? Закон је помогао Израелцима да схвате да су несавршени. Такође им је помогао да увиде да им је потребна савршена жртва која ће покрити њихове грехе (Гал. 3:19; Јевр. 10:1-10). Осим што је припремао Израелце за Месијин долазак, Закон је штитио породичну лозу из које је он касније дошао. Такође је олакшао народу да препозна Месију. Зато се може рећи да је Закон служио као „старатељ“ који је „водио до Христа“ (Гал. 3:23, 24).

8. Како нам могу користити начела из Мојсијевог закона?

8 Како и нама данас може користити Закон који је Бог дао Израелцима? Иако нисмо под тим Законом, треба да „станемо, гледамо и слушамо“ начела на којима се он темељио. Она су корисна за наш живот и службу нашем светом Богу, Јехови. Он се побринуо да Закон буде записан у Библији управо зато да бисмо могли нешто да научимо из њега и да бисмо живели по начелима на којима се он темељио. Такође, он жели да будемо упознати са Законом да бисмо били захвални за узвишенија морална мерила којима нас је Исус поучио. Примера ради, Исус је рекао: „Чули сте да је било речено: ’Не учини прељубу.‘ А ја вам кажем: Свако ко пожудно гледа неку жену већ је учинио с њом прељубу у свом срцу.“ Дакле, не само што не смемо да починимо прељубу већ треба и да одбацимо неморалне мисли и жеље (Мат. 5:27, 28).

9. Зашто је било потребно да Бог пружи нова упутства?

9 Након што се Исус појавио као Месија, Јехова је дао нова упутства и открио више детаља о својој намери. Зашто је то било потребно? Зато што су се околности још једном промениле. Јехова је 33. н. е. одбацио Израелце и за свој народ изабрао хришћанску скупштину.

БОГ ДАЈЕ УПУТСТВА ДУХОВНОМ ИЗРАЕЛУ

10. Зашто су хришћани добили нова упутства и по чему се она разликују од закона датих Израелцима?

10 Нови народ ког су чинили припадници хришћанске скупштине назива се и духовни Израел. Јехова је с њима склопио нови савез и дао им нова упутства за то како да живе и како да му служе, а нека постојећа упутства је допунио или појаснио. Мојсијев закон је био дат једном народу — Израелцима. Међутим, духовни Израел се није састојао само од припадника једног народа, већ од људи различитог порекла. Заиста, „Бог није пристран, него из сваког народа прихвата оног ко га се боји и чини што је праведно“ (Дела 10:34, 35). Мојсијев закон, који је важио за Израелце у Обећаној земљи, састојао се од закона који су били уклесани на камену. С друге стране, „Христов закон“, који је дат духовном Израелу, темељи се на начелима која су урезана у срце. Он важи за све хришћане, где год да живе (Гал. 6:2).

11. На која два подручја живота треба да утиче „Христов закон“?

11 Смернице које Бог даје преко свог Сина веома су корисне за духовни Израел. Исус је, кратко пре него што је нови савез ступио на снагу, дао две важне заповести. Једна се односила на проповедање, а друга на то како хришћани треба да се опходе једни с другима. Те заповести су дате свим хришћанима и зато важе за све нас данас, било да се надамо животу на небу било животу на земљи.

12. Шта се променило када је реч о проповедању?

12 Осмотримо најпре шта се променило што се тиче проповедања. Раније би људи из других народа који су желели да служе Јехови долазили у Израел, где би били радо прихваћени (1. Краљ. 8:41-43). Али Исус је хришћанима дао заповест која се налази у Матеју 28:19, 20. (Прочитати.) Он је својим ученицима рекао да иду код људи из свих народа. На Педесетницу 33. н. е., Јехова је потврдио да жели да се добра вест проповеда по целом свету. Сто двадесет чланова тек основане хришћанске скупштине добили су свети дух и захваљујући томе су на разним језицима проповедали Јудејцима и прозелитима (Дела 2:4-11). Касније су почели да проповедају и Самарићанима, а 36. н. е. и нејеврејима. Било је јасно да је Јехова желео да хришћани проповедају свима.

13, 14. (а) Шта обухвата Исусова „нова заповест“? (б) Шта учимо из Исусовог примера?

13 Исус је такође дао „нову заповест“ о томе како треба да се опходимо према браћи и сестрама. (Прочитати Јована 13:34, 35.) Поред тога што треба да показујемо љубав према браћи у свакодневним ситуацијама, треба и да будемо спремни да дамо живот за њих. Под Мојсијевим законом се тако нешто није тражило од Божјих слугу (Мат. 22:39; 1. Јов. 3:16).

14 Исус је најбољи пример у показивању несебичне љубави. Он је своје ученике волео толико да је дао живот за њих. Очекивао је да и његови ученици буду спремни да дају живот једни за друге. Пошто то важи и за нас данас, треба да будемо спремни да због наше браће и сестара поднесемо неке тешкоће или чак да дамо живот за њих (1. Сол. 2:8).

СМЕРНИЦЕ ЗА НАШЕ ВРЕМЕ И ЗА БУДУЋНОСТ

15, 16. Зашто можемо рећи да су се околности Божјег народа промениле и како Бог данас пружа смернице?

15 Исус је поставио „верног и разборитог роба“ да би свом народу давао духовну храну у право време (Мат. 24:45-47). Путем те духовне хране, Божји народ добија и важне смернице за то како да поступа када се нађе у новим околностима. Зашто можемо рећи да су се данас околности промениле?

16 Живимо у „последњим данима“ и пред нама је невоља какве није било до сада (2. Тим. 3:1; Мар. 13:19). Поред тога, Сатана и демони су збачени с неба на земљу и наносе велику патњу човечанству (Откр. 12:9, 12). Такође имамо задатак да проповедамо широм света, и то већем броју људи и на више језика него икада раније.

17, 18. Како треба да реагујемо на упутства која добијамо од Бога?

17 Божја организација се побринула да имамо многе „алатке“ које можемо користити у служби проповедања. Да ли их користимо? На састанцима добијамо многа упутства за то како да то на најбољи начин чинимо. Да ли на та упутства гледамо као да долазе од Бога?

18 Да бисмо и даље имали Божји благослов, треба да обратимо пажњу на сва упутства која добијамо преко хришћанске скупштине. Ако смо већ данас послушни, биће нам лакше да слушамо смернице које ћемо добити током „велике невоље“ (Мат. 24:21). Када дође нови свет, у ком неће бити Сатаниног утицаја, биће нам потребне нове смернице за живот.

У рају на земљи, отвориће се нови свици са смерницама за живот у новом свету (Видети 19. и 20. одломак)

19, 20. Који ће се свици отворити у будућности и како ће то утицати на људе?

19 Када су Израелцима била потребна нова упутства, Бог им је дао Закон. Касније је хришћанска скупштина добила упутства преко „Христовог закона“. Слично томе, Библија каже да ћемо у новом свету добити нове смернице за живот преко свитака који ће се тада „отворити“. (Прочитати Откривење 20:12.) У тим свицима ће највероватније бити објашњено оно што ће Јехова тада очекивати од људи. Док буду проучавали те свитке, сви људи, укључујући и оне који буду ускрснули, сазнаће шта Бог очекује од њих и још боље ће разумети како он размишља. Поред онога што ће научити из нових свитака, још боље ће разумети Божју Реч. Захваљујући свему томе, сви који буду живели у рају на земљи опходиће се једни према другима с љубављу и поштовањем (Ис. 26:9). Под вођством Краља, Исуса Христа, спроводиће се изузетан програм поуке!

20 Сви који буду следили смернице које ће се налазити у свицима добиће вечни живот. Имена оних који остану верни Богу у завршној кушњи биће заувек записана у „свитку живота“. Зато, ако СТАНЕМО и размишљамо о Божјој Речи, ГЛЕДАМО како се то односи на нас и СЛУШАМО Божје смернице које данас добијамо, можемо се надати да ћемо преживети велику невољу. А онда ћемо заувек имати прилику да учимо о нашем дивном и мудром Богу, Јехови (Проп. 3:11; Римљ. 11:33).