Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питања читалаца

Питања читалаца

Зашто је у публикацијама Јеховиних сведока апостол Павле приказан као проћелав или ћелав човек?

Нико са сигурношћу не може рећи како је Павле изгледао. Међутим, уметнички прикази апостола Павла у нашим публикацијама нису сасвим неосновани.

Иако не постоје археолошки докази о томе како је он тачно изгледао, ипак постоје неке назнаке у вези с тим. Зато је у енглеском издању Сионске стражарске куле још од 1. марта 1902. године писало: „Што се тиче тога како је апостол Павле изгледао [...] у Делима Павла и Текле [...] написаним око 150. године н. е., налазимо вероватно најбољи и најтачнији опис. Ту се каже да је Павле био ’низак, ћелав, кривоног, снажан, густих обрва и прилично дугог носа‘.“

У једној енциклопедији се за Дела Павла и Текле каже: „Могуће је да се у овом делу налазе неке тачне историјске чињенице“ (The Oxford Dictionary of the Christian Church, издање из 1997). Ово дело је било врло цењено првих неколико векова након што је написано. У прилог томе говори и чињеница да постоји чак 80 рукописа на грчком језику, као и многи преводи на друге језике. Дакле, илустрације у нашим публикацијама у складу су с неким древним описима апостола Павла.

Међутим, не смемо заборавити да су неке друге ствари много важније од тога како је овај апостол изгледао. Па ипак, и у његово време су се неки концентрисали на његов изглед и критички говорили да „делује незнатно“ и да су му речи „безвредне“ (2. Кор. 10:10). Али немојмо изгубити из вида да се њему с неба обратио лично Исус, након чега је Павле постао хришћанин. Надаље, узмимо у обзир да је био изабран да „носи [Исусово] име незнабошцима“ и да је у тој служби много тога постигао (Дела 9:3-5, 15; 22:6-8). Размислимо и о томе шта све можемо научити из посланица које је под Божјим надахнућем написао.

Павле се није хвалио својим успесима које је постигао пре него што је постао хришћанин, нити је говорио о свом изгледу (Дела 26:4, 5; Фил. 3:4-6). Он је понизно рекао: „Ја сам најмањи међу апостолима и нисам достојан да се назовем апостолом“ (1. Кор. 15:9). Касније је још написао: „Мени, најмањем од свих светих, указана је та незаслужена доброта, да другим народима објавим добру вест о Христовом неистраживом богатству“ (Еф. 3:8). Та порука коју је Павле објављивао много је важнија од тога како је он изгледао.