Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто је крштење важно?

Зашто је крштење важно?

И вас сада спасава крштење (1. ПЕТР. 3:21)

ПЕСМЕ: 52, 41

1, 2. (а) О чему неки родитељи размишљају када њихово дете изрази жељу да се крсти? (б) Зашто се онима који ће се крстити поставља питање да ли су се предали Јехови? (Видети слику на почетку чланка.)

ЗАМИСЛИМО следећу сцену: Међу онима који желе да се крсте налази се и девојчица по имену Марија. Када говорник постави два питања, она заједно с другима јасно и гласно потврдно одговара на њих. Убрзо након тога се крштава.

2 Док је посматрају, њени родитељи су поносни на то што се предала Јехови и што ће се сада крстити. Па ипак, неко време пре тога, њену мајку су бринула следећа питања: „Да ли је Марија премлада да би се крстила? Да ли заиста разуме колико је озбиљан тај корак? Да ли треба још мало да сачека?“ Слична питања постављају и многи други родитељи када њихово дете изрази жељу да се крсти (Проп. 5:5). То је сасвим разумљиво, јер су предање Јехови и крштење најважнији кораци у животу неког ко жели да буде хришћанин. (Видети оквир „ Да ли си се предао Јехови?“)

3, 4. Које сличности постоје између градње арке и крштења?

3 Апостол Петар је крштење упоредио с градњом Нојеве арке када је рекао: „Оно што је тиме [арком] било предочено и вас сада спасава, наиме, крштење.“ (Прочитати 1. Петрову 3:20, 21.) Арка је била видљив доказ тога да је Ноје потпуно посвећен вршењу Божје воље. Он је верно радио оно што му је Јехова заповедио. Будући да је Ноје своју веру поткрепио видљивим делима, Јехова је током Потопа сачувао њега и његову породицу. У каквој је вези градња арке с крштењем?

4 Као прво, видели смо да је арка била видљив доказ Нојеве вере. Слично томе, и крштење је видљив доказ тога да се особа предала Јехови, будући да верује у Исусову жртву и ускрсење. Као друго, они који су се крстили, верно попут Ноја извршавају оно што им је Јехова заповедио. Као треће, баш као што је Јехова сачувао Ноја током Потопа, тако ће сачувати и своје крштене слуге када буде уништавао овај безбожни свет (Мар. 13:10; Откр. 7:9, 10). Због свега овога су предање Јехови и крштење веома важни. Они који непотребно одлажу крштење могли би изгубити прилику да живе вечно.

5. О чему ће бити речи у овом чланку?

5 С обзиром на то колико је крштење озбиљан корак, важно је да размислимо о следећа три питања: Шта Библија каже о крштењу? Које кораке особа треба да предузме пре крштења? Зашто је важно да увек имамо на уму важност крштења кад с неким проучавамо Библију?

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ О КРШТЕЊУ

6, 7. (а) Зашто је Јован крштавао друге? (б) Зашто се Исус крстио?

6 Прва особа за коју Библија каже да је крштавала друге био је Јован Крститељ (Мат. 3:1-6). Зашто је он то чинио? Зато што је било потребно да људи својим крштењем покажу да се кају за грехе које су починили против Мојсијевог закона. Али најважније крштење је имало сасвим друго значење. Било је то крштење Исуса, савршеног Божјег Сина (Мат. 3:13-17). Пошто он никада није погрешио, није му било потребно покајање (1. Петр. 2:22). Зашто се онда крстио? Тиме је показао да жели да свој живот посвети вршењу Божје воље (Јевр. 10:7).

7 За време његове службе, и његови ученици су крштавали друге (Јов. 3:22; 4:1, 2). Међутим, они су крштавали из истог разлога као и Јован. Али након Исусовог ускрсења, крштење је добило ново значење за његове следбенике.

8. Шта показује Исусова заповест из Матеја 28:19, 20?

8 Убрзо након што је ускрснуо, 33. н. е., Исус се појавио пред више од 500 људи. Међу њима је било мушкараца, жена, а можда чак и деце. Могуће је да је управо том приликом дао следећу заповест: „Идите и стварајте ученике од људи из свих народа, крстећи их у име Оца и Сина и светог духа, учећи их да се држе свега што сам вам заповедио“ (Мат. 28:19, 20; 1. Кор. 15:6). Дакле, ове Исусове речи показују да је крштење захтев за све оне који желе да буду његови ученици, то јест да носе његов „јарам“ (Мат. 11:29, 30). Међутим, пре него што се неко крсти, треба да прихвати чињеницу да Јехова користи Исуса како би извршио своју вољу. Једино тада крштење има Јеховино одобравање. У Библији налазимо многе доказе који потврђују да су Христови ученици у првом веку разумели колико је крштење важно. Они нису оклевали да предузму тај важан корак (Дела 2:41; 9:18; 16:14, 15, 32, 33).

ТРЕБА ЛИ ОДУГОВЛАЧИТИ С КРШТЕЊЕМ

9, 10. Шта о крштењу учимо од (а) етиопског дворанина? (б) апостола Павла?

9 Прочитати Дела апостолска 8:35, 36У овим стиховима се говори о етиопском дворанину који се преобратио на јудаизам. Када се једном приликом враћао из Јерусалима, где је био да се поклони Богу, пришао му је ученик Филип да би му „објавио добру вест о Исусу“. Како је то утицало на тог Етиопљанина? Пошто је разумео која је Исусова улога у извршавању Јеховине воље, желео је да стекне Јеховину наклоност и зато се одмах крстио.

10 Размислимо и о примеру апостола Павла. Он је раније био познат као Савле и припадао је јудејском народу, који је био предан Богу. Међутим, Јехова је тај народ одбацио због тога што му није био послушан. Али Савле је и даље сматрао да они служе Богу на исправан начин и зато је прогонио хришћане. Међутим, једног дана му се обратио ускрснули Исус. Након тога је Савле прихватио помоћ једног хришћанина по имену Ананија. Библија каже да је Савле затим „устао и крстио се“ (Дела 9:17, 18; Гал. 1:14). Вреди запазити да се он, чим је сазнао да Јехова користи Исуса да би извршио своју вољу, без одлагања крстио. (Прочитати Дела апостолска 22:12-16.)

11. (а) Због чега они који проучавају Библију одлучују да се крсте? (б) Како се осећамо када видимо да се неко крсти?

11 Слично је и данас с онима који проучавају Библију, било да су млади или стари. Зато што имају веру и захвални су за библијску истину, они желе да предају свој живот Богу и крсте се. Ми се веома радујемо када нека особа то учини. То нарочито важи за родитеље када се њихова деца одлуче на тај корак. Зато су говори за крштење на нашим покрајинским састанцима и конгресима посебни тренуци за све нас. Током 2017. службене године, више од 284 000 њих крстило се у знак предања Јехови (Дела 13:48). Они су очигледно разумели да свако ко жели да буде Христов ученик треба да се крсти. Али које кораке треба да предузме онај ко жели да се крсти?

12. Шта треба да раде они који желе да се крсте?

12 Они који желе да се крсте најпре треба да разумеју истину о Богу, ономе што ће он учинити за људе, као и ономе што је већ учинио како би спасао човечанство (1. Тим. 2:3-6). Након тога треба да развију веру која ће их подстаћи да ускладе свој живот с Јеховиним праведним мерилима и да престану да чине оно што Јехова мрзи (Дела 3:19). То је веома важно јер Јехова не прихвата предање оних који раде нешто због чега не би могли да уђу у Божје Краљевство (1. Кор. 6:9, 10). Али потребно је још нешто. Они који желе да предају свој живот Јехови треба редовно да посећују скупштинске састанке и учествују у служби проповедања. То се очекује од сваког ко жели да следи Христа (Дела 1:8). Тек након што неко предузме све ове кораке, може се предати Јехови у једној посебној молитви, а затим и крстити.

ЗАДРЖИМО НА УМУ ВАЖНОСТ КРШТЕЊА

Да ли особи с којом проучаваш помажеш да увиди колико је крштење важно? (Видети 13. одломак)

13. Због чега треба да имамо на уму колико је крштење важно?

13 Док помажемо својој деци или онима с којима проучавамо Библију да предузму ове неопходне кораке, важно је да имамо на уму да они треба да се крсте. Зато се нећемо устручавати да, када је то потребно, разговарамо с њима о томе колико је важно да се предају и крсте. Ми желимо да они напредују до крштења.

14. Зашто никога не треба да присиљавамо да се крсти?

14 Нико од нас не треба да приморава неког ко проучава Библију да се крсти, било да је у питању дете или одрасла особа. Јехова никога не присиљава да му служи (1. Јов. 4:8). Док с неким проучавамо, важно је да му помогнемо да развије близак однос с Јеховом. Ако је заиста захвалан за истину и жели да носи Христов јарам, желеће да се крсти (2. Кор. 5:14, 15).

15, 16. (а) Да ли су године важне уколико неко жели да се крсти? (б) Зашто је потребно да се неко крсти и као Јеховин сведок, иако се раније већ крстио у некој другој религији?

15 Још једна чињеница коју не треба да изгубимо из вида јесте да године нису важне кад неко жели да се крсти. Сви смо различити и свако напредује различитом брзином. Многи се крсте још као млади и служе Јехови целог живота. Други за истину сазнају у позним годинама и тада одлуче да се крсте. Неки од њих су чак имали преко 100 година!

16 Једна старија жена је питала сестру с којом је проучавала Библију да ли је заиста неопходно да се поново крсти, пошто се раније већ више пута крстила у оквиру других религија. Сестра је с њом осмотрила библијске стихове који дају одговор на то питање. Након тога, жена је разумела да је крштење неопходан корак и убрзо се, са скоро 80 година, крстила. Шта учимо из овог примера? Јехова прихвата наше крштење онда када разумемо шта је његова воља. Дакле, чак и ако смо се раније крстили у некој другој религији, потребно је да се крстимо и као Јеховини сведоци. (Прочитати Дела апостолска 19:3-5.)

17. О чему неко треба да размишља на дан свог крштења?

17 Када се неко крсти, то је један од најсрећнијих догађаја у његовом животу. Али то је такође прилика за дубоко размишљање. Бити хришћанин није лако. Зато је Исус и рекао да они који желе да га следе морају да узму његов „јарам“ и да „не живе више за себе, него за њега који је умро за њих и био ускрснут“ (2. Кор. 5:15; Мат. 16:24).

18. Шта ћемо осмотрити у следећем чланку?

18 Као што смо видели у овом чланку, крштење је веома озбиљан корак. Зато је Маријина мајка и размишљала о питањима које смо поменули у уводу овог чланка. Ако си родитељ, можда се и ти питаш: „Да ли је моје дете заиста спремно да се крсти? Да ли зна довољно о Јехови да би могло да му се преда? Да ли треба да стекне добро образовање и нађе добар посао пре него што се крсти? Шта ако након крштења почини озбиљан грех?“ У следећем чланку ћемо се позабавити овим питањима и видећемо како родитељи могу имати уравнотежено гледиште о крштењу.