Пређи на садржај

Пређи на садржај

Родитељи, да ли помажете својој деци да напредују до крштења?

Родитељи, да ли помажете својој деци да напредују до крштења?

Зашто оклеваш? Устани, крсти се (ДЕЛА 22:16)

ПЕСМЕ: 51, 135

1. У шта родитељи желе да буду сигурни пре него што се њихово дете крсти?

„МЕСЕЦИМА сам говорила тати и мами да желим да се крстим, а и они су често разговарали са мном о томе. Желели су да буду сигурни да знам колико је озбиљна моја одлука. Онда је дошао [...] тај значајан догађај у мом животу, 31. децембар 1934.“ Овим речима је Блосом Брант описала како су њени родитељи реаговали када је рекла да жели да се крсти. И данас је родитељима веома стало до тога да њихова деца доносе мудре одлуке. Међутим, ако се с крштењем одуговлачи, то детету може створити проблеме у духовном погледу (Јак. 4:17). С друге стране, родитељи желе да буду сигурни да је њихово дете спремно да буде Христов ученик пре него што се крсти.

2. (а) Који су проблем уочили неки покрајински надгледници? (б) О чему ће бити речи у овом чланку?

2 Неки покрајински надгледници су приметили да се многи млади узраста од око 20 година још увек нису крстили, иако су одмалена поучавани библијској истини. Већина њих долази на састанке, учествује у служби проповедања, а чак и себе сматра Јеховиним сведоком. Међутим, из неког разлога они оклевају да се предају Јехови и крсте. У неким случајевима је то због тога што им родитељи говоре да још мало сачекају. У овом чланку ће бити речи о четири разлога због којих родитељи можда не подстичу своју децу да се крсте.

„ДА ЛИ ЈЕ МОЈЕ ДЕТЕ ДОВОЉНО ЗРЕЛО?“

3. Шта су се родитељи сестре Блосом питали?

3 Сасвим је на месту што су се родитељи сестре Блосом питали да ли је она довољно зрела да разуме шта крштење значи и колико је то озбиљан корак. Али како родитељи могу проценити да ли је њихово дете спремно да се преда Јехови?

4. Како родитељима може помоћи дубље разумевање заповести из Матеја 28:19, 20?

4 Прочитати Матеја 28:19, 20. Као што смо видели у претходном чланку, у Библији не пише с колико година неко треба да се крсти. Међутим, добро је да родитељи размисле о томе шта подразумева стварање ученика. Заповест „стварајте ученике“, записана у Матеју 28:19, на изворном, грчком језику носи мисао о поучавању с циљем да особа постане Христов ученик. Да би неко постао Христов ученик мора да се упозна с његовим учењима, да их разуме и да жели да их се држи. Дакле, док поучавају своје дете, родитељи треба да имају циљ да се оно крсти и постане Христов ученик. С тим треба да почну док је дете још беба. Истина, беба не може да разуме значење крштења и зато не треба да се крсти. Али не треба сметнути с ума ни то да чак и мала деца могу разумети и заволети библијску истину.

5, 6. (а) Шта можемо закључити о Тимотејевом крштењу на основу онога што Библија каже о њему? (б) Како родитељи могу помоћи својој деци?

5 Осмотримо један пример из првог века. Тимотеј је још као млад прихватио истину. Апостол Павле је за њега рекао да „од раног детињства“ познаје свете списе. Тимотејев отац није служио Јехови, док његова мајка и бака јесу. Оне су му помогле да заволи Божју Реч и зато је могао да развије снажну веру (2. Тим. 1:5; 3:14, 15). Кад је имао око 20 година, он је већ био крштен хришћанин, довољно зрео да би му се повериле додатне одговорности у скупштини (Дела 16:1-3).

6 Наравно, свако дете је прича за себе. Не сазревају сви истом брзином. Неки прилично рано сазру у менталном и емоционалном погледу и раније изразе жељу да се крсте. Другима је потребно мало више времена да би били спремни за крштење. Зато је важно да родитељи не врше притисак на дете да се крсти. Много је боље да му помажу да напредује у складу са својим способностима. Када дете поступа мудро, то их сигурно много радује. (Прочитати Пословице 27:11.) Никада не треба да изгубе из вида да је њихов циљ да оно постане Христов ученик. Зато је добро да размисле о следећем питању: „Да ли моје дете има довољно знања да би могло да се преда Јехови и да се крсти?“

„ДА ЛИ МОЈЕ ДЕТЕ ИМА ДОВОЉНО ЗНАЊА?“

7. Да ли је потребно да неко зна све пре него што се крсти?

7 Док поучавају своје дете, родитељи желе да оно добро упозна истину како би могло да се преда Јехови. Али није потребно да оно зна сваки детаљ о сваком библијском учењу пре него што се преда Јехови и крсти. Сваки хришћанин, чак и након крштења, треба да настави да стиче знање о библијској истини. (Прочитати Колошанима 1:9, 10.)

8, 9. Шта учимо од затворског чувара у Филипима?

8 Колико онда знања неко треба да има пре крштења? Да бисмо добили одговор на ово питање, осмотримо један пример из првог века (Дела 16:25-33). Током свог другог мисионарског путовања, Павле је око 50. н. е. посетио Филипе. Тамо су он и његов сарадник Сила били лажно оптужени и бачени у затвор. Током ноћи се догодио снажан земљотрес, услед ког су се уздрмали темељи затвора, а сва врата се отворила. Затворски чувар се уплашио да су затвореници побегли и хтео је да се убије. Али Павле га је спречио у томе, након чега су он и Сила имали прилику да том чувару и његовој породици дају добро сведочанство о Исусу. Тај чувар и његова породица поверовали су у оно што су сазнали и разумели су колико је важно бити послушан Исусу. Зато су се одмах крстили.

9 Могуће је да је овај затворски чувар био ратни ветеран римске војске и да није познавао свете списе. Да би постао хришћанин, морао је да стекне знање о основним библијским учењима, да разуме шта Јехова очекује од својих слугу и да жели да се држи Исусових учења. Оно што је сазнао за релативно кратко време, навело га је да се крсти. Наравно, након крштења је требало да настави да проширује своје знање. Имајући овај пример на уму, шта ви, родитељи, можете урадити ако ваше дете изрази жељу да се крсти јер воли Јехову и жели да му служи? Можете му рећи да о томе поразговара и са старешинама, а они ће проценити да ли је спремно да се крсти. * Као и сви други крштени хришћани, и оно ће наставити да учи о Јехови целог свог живота, у сву вечност (Римљ. 11:33, 34).

„КОЈЕ ОБРАЗОВАЊЕ ЈЕ НАЈБОЉЕ ЗА МОЈЕ ДЕТЕ?“

10, 11. (а) Шта неки родитељи мисле? (б) Шта је најбоља заштита за дете?

10 Можда као родитељи мислимо да је за наше дете најбоље да најпре стекне добро образовање и нађе добар посао, па тек онда да се крсти. Вероватно имамо најбоље намере, али треба да узмемо у обзир и следећа питања: „Да ли ће моје дете на тај начин заиста остварити прави успех у животу? Да ли је овакво размишљање у складу с оним што учимо из Библије? Чему Јехова жели да тежимо у животу?“ (Прочитати Проповедника 12:1.)

11 Задржимо на уму да нас овај свет не подстиче да узимамо у обзир Јеховину вољу и његово размишљање (Јак. 4:7, 8; 1. Јов. 2:15-17; 5:19). Ми смо стално изложени злом утицају Сатане, његовог света и светског начина размишљања. С обзиром на то, како можемо заштитити своје дете? Једина права заштита је да му помогнемо да развије близак однос с Јеховом. Међутим, уколико стављамо превелик нагласак на образовање и посао, наше дете ће вероватно мислити да је то важније од односа с Јеховом, а такав став је веома опасан. Да ли бисмо заиста волели да овај свет утиче на то какво ће мишљење о успеху имати наше дете? Немојмо заборавити да је кључ за праву срећу и успех близак однос с Јеховом. (Прочитати Псалам 1:2, 3.)

„ШТА АКО МОЈЕ ДЕТЕ ПОЧИНИ ГРЕХ?“

12. Због чега неки родитељи мисле да је боље да њихово дете сачека с крштењем?

12 Једна мајка је рекла због чега није желела да се њена ћерка крсти: „Стид ме је да кажем, али то је било због страха од искључења.“ Попут ње, и неки други родитељи сматрају да је боље да њихово дете сачека с крштењем док не буде довољно зрело да не би правило грешке својствене младости (Пост. 8:21; Посл. 22:15). Можда мисле: „Ако се моје дете не крсти, оно не може бити искључено.“ Али зашто је овакво размишљање погрешно? (Јак. 1:22).

13. Да ли то што неко није крштен значи да није одговоран пред Јеховом?

13 Наравно, родитељи желе да буду сигурни у то да је њихово дете довољно зрело да би се предало Јехови. Међутим, било би погрешно закључити да оно није одговорно пред њим све док се не крсти. Свако је пред Јеховом одговоран за своје поступке, без обзира на то да ли је крштен или не. Дакле, чим дете разуме шта је исправно, а шта погрешно у Јеховиним очима, оно је одговорно пред њим. (Прочитати Јаковљеву 4:17.) Зато, родитељи, немојте спречавати своје дете да се крсти, већ му од малих ногу помажите да усвоји Јеховина узвишена мерила о моралу и пружите му добар пример (Лука 6:40). Љубав према Јехови ће га сачувати од тога да не направи озбиљан грех, будући да ће га она мотивисати да иде Јеховиним праведним путем (Ис. 35:8).

КАКО ДРУГИ МОГУ ПОМОЋИ?

14. Како старешине могу пружити подршку родитељима?

14 Старешине могу пружити подршку родитељима тако што ће похвално говорити о духовним циљевима. Једна сестра се присећа да је, када је имала само шест година, с њом разговарао брат Чарлс Расел. Она каже: „Издвојио је 15 минута да би са мном разговарао о мојим духовним циљевима.“ Како је то утицало на њу? Касније је постала пионир и ревно је истрајавала у тој служби више од 70 година. Овај пример показује да праве речи могу снажно утицати на нечији живот (Посл. 25:11). Шта би старешине још могле учинити? На пример, могле би позвати родитеље и њихову децу да помогну око неких послова у Дворани Краљевства. Том приликом, деци могу дати да ураде нешто што је у складу с њиховим узрастом и способностима.

15. Како свако од нас може помоћи родитељима?

15 Како свако од нас може помоћи родитељима? Тако што посвећује одговарајућу пажњу њиховој деци. Запажајмо и мале кораке које млади праве у свом духовном напретку. На пример, да ли је нека млада особа дала леп коментар? Да ли је имала ученички задатак на састанку? Да ли је одолела неком искушењу? Да ли је храбро сведочила својим друговима у школи? Чим приметимо нешто добро код младих, одмах их похвалимо. Такође можемо поставити себи циљ да пре или после састанка разговарамо с неком младом особом. Ово су само неки начини на које младима можемо показати да нам је стало до њих. Тада ће они осећати да су део Божјег народа (Пс. 35:18).

РОДИТЕЉИ, ЗАДРЖИТЕ НА УМУ СВОЈ ЦИЉ

16, 17. (а) Зашто је важно да се дете крсти? (б) Шта родитељима може донети много радости? (Видети слику на почетку чланка.)

16 Јехова је родитељима указао једну посебну част тиме што им је поверио одговорност да своју децу поучавају да га воле (Пс. 127:3; Еф. 6:4). У древном Израелу су деца од самог рођења била предана Јехови. Али то није случај с нашом децом. То што ми волимо Јехову и истину не значи да ће то и наша деца волети. Од самог њиховог рођења имамо циљ да она постану Христови ученици и зато их поучавамо да се предају Јехови и крсте. Постоји ли ишта важније од тога? На крају крајева, предање, крштење и верна служба Јехови омогућиће нам да добијемо спасење кад ускоро дође велика невоља (Мат. 24:13).

Родитељи треба да имају циљ да њихово дете постане Христов ученик (Видети 16. и 17. одломак)

17 Када је Блосом Брант изразила жељу да се крсти, њени родитељи су желели да буду сигурни да је она спремна за тај најважнији корак у њеном животу. Након што су се уверили да јесте, подржали су је. Она каже шта је њен отац урадио ноћ пре њеног крштења: „Сви смо клекнули и он се помолио. Рекао је Јехови да је тако срећан што је његова мала девојчица донела одлуку да свој живот преда њему.“ Више од 60 година касније, сестра Блосом је рекла: „Никада нећу заборавити ту ноћ!“ Родитељи, и ви можете осетити праву радост када се ваше дете преда Јехови и крсти.

^ одл. 9 Родитељи могу заједно с децом осмотрити информације које се налазе у књизи Млади питају — практични одговори на њихова питања, 2. том, стр. 304-310. Видети и „Рубрику питања“ из Наше службе за Краљевство од априла 2011, стр. 2.