Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто је мудро да добро реагујемо на дисциплиновање?

Зашто је мудро да добро реагујемо на дисциплиновање?

Слушајте поуку [дисциплину] и постаните мудри (ПОСЛ. 8:32, 33)

ПЕСМЕ: 56, 89

1. (а) Како можемо стећи мудрост? (б) Како нам мудрост помаже?

ЈЕХОВА је извор мудрости и он је радо дели с другима. О томе у Јаковљевој 1:5 стоји: „Ако неком од вас недостаје мудрости, нека тражи од Бога, јер он великодушно даје свима.“ Један начин на који тражимо мудрост од њега јесте да добро реагујемо кад нас он дисциплинује. Тада постајемо мудрији и то нам помаже да не учинимо нешто погрешно и угрозимо своју духовност (Посл. 2:10-12). Поред тога, можемо се одржати „у Божјој љубави“ и надати се „вечном животу“ (Јуд. 21).

2. Када нам је лакше да иза дисциплиновања видимо Јеховину љубав?

2 Међутим, због наше грешности, васпитања и других разлога можда нам је тешко да добро реагујемо на дисциплиновање и да имамо исправан став према њему. Али када видимо колико добра оно доноси, онда нам је лакше да иза тога видимо Јеховину љубав. Зато нас он подстиче: „Сине мој, не одбацуј опомене Јеховине [...] јер кога Јехова воли, њега укорава“ (Посл. 3:11, 12). Зато немојмо никада сметнути с ума да нам Јехова увек жели само најбоље. (Прочитати Јеврејима 12:5-11.) Пошто зна све о нама, он нас увек дисциплинује на најбољи начин и у мери који су нама потребни. Осмотримо сада четири аспекта дисциплине: (1) самодисциплину, (2) родитељску дисциплину, (3) дисциплиновање у скупштини и (4) оно што је горе од било ког привременог бола услед дисциплиновања.

САМОДИСЦИПЛИНА ЈЕ ЗНАК МУДРОСТИ

3. На основу примера објасни зашто је потребно време да би дете постало самодисциплиновано.

3 Самодисциплина се дефинише као дисциплина у властитом понашању и размишљању у циљу побољшања. Ми се не рађамо самодисциплиновани, већ учимо да будемо такви. То је процес. Да то прикажемо: Када дете учи да вози бицикл, родитељ обично држи бицикл. Али како дете полако стиче равнотежу, родитељ га пажљиво повремено пушта. Када оно научи да држи равнотежу, родитељ га потпуно пушта. На сличан начин, потребно је време да дете постане самодисциплиновано и мудро, а у томе му помажу родитељи када га доследно и стрпљиво дисциплинују „на Јеховин начин“ (Еф. 6:4).

4, 5. (а) Зашто је самодисциплина важна у духовном напретку? (б) Зашто не треба да се превише обесхрабримо када паднемо?

4 Слично се може рећи и за оне који као одрасли упознају Јехову. Истина, они су можда већ у неком погледу самодисциплиновани. Међутим, у духовном смислу они су почетници. Али како облаче „нову личност“, они напредују и постају духовно зрелији (Еф. 4:23, 24). У том напретку, неопходна је самодисциплина јер ће им она помоћи да науче да се одричу „безбожности и светских жеља и да разборито, праведно и одано Богу“ живе у овом свету (Титу 2:12).

5 Међутим, сви људи су грешни (Проп. 7:20). Зато када нешто погрешимо то не мора да значи да смо потпуни промашај и да имамо озбиљан проблем са самодисциплином. У Пословицама 24:16 се о томе каже: „Ако праведник и седам пута падне, опет ће устати.“ Шта ће нам помоћи да устанемо? Не снажна воља, већ Божји дух. (Прочитати Филипљанима 4:13.) Тај дух нам помаже да показујемо самосавладавање, које је тесно повезано са самодисциплином.

6. Како се можемо побољшати у проучавању Библије? (Видети слику на почетку чланка.)

6 Да бисмо постали самодисциплиновани, веома су важни искрена молитва, проучавање Библије и дубоко размишљање. Али шта ако ти није лако да проучаваш Библију? Можда не волиш да седиш и учиш. Међутим, немој заборавити да Јехова може да ти помогне ако му то допустиш. На пример, може ти помоћи да развијеш жељу да проучаваш његову Реч (1. Петр. 2:2). Како? Прво му се моли да имаш потребну самодисциплину да би проучавао његову Реч. Затим поступај у складу са својим молитвама. На пример, можда можеш почети с краћим периодима за проучавање. С временом ће ти оно ићи лакше и више ћеш уживати. На тај начин ћеш увидети колико су предивни ти тихи тренуци у којима си заокупљен Јеховиним мислима (1. Тим. 4:15).

7. Како наведени пример показује да самодисциплина помаже у остварењу духовних циљева?

7 Самодисциплина нам такође помаже да остваримо духовне циљеве. На пример, један брат који има породицу запазио је да је његова ревност опала. Зато је поставио циљ да постане општи пионир. Да би то остварио, била му је потребна самодисциплина. На пример, у нашим часописима је читао чланке о тој теми и молио се у вези с тим. То је ојачало његову духовност. Такође је служио као помоћни пионир кад год је то могао. Како је све то утицало на њега? Упркос препрекама, остао је усредсређен на свој циљ и после неког времена постао је општи пионир.

РОДИТЕЉИ, ДИСЦИПЛИНУЈТЕ ДЕЦУ НА ЈЕХОВИН НАЧИН

Мала деца не разликују добро од зла и зато им је потребно васпитање (Видети 8. одломак)

8-10. (а) Како родитељи могу бити успешни у одгајању деце? (б) Шта можемо да научимо из Нојевог примера?

8 Родитељи имају посебну част да одгајају и васпитавају децу „на Јеховин начин“ и да им помажу „да усвоје његов начин размишљања“ (Еф. 6:4). То није нимало лако у данашњем свету (2. Тим. 3:1-5). Мала деца не могу да разликују добро од зла. Тачно је да имају савест, али она се мора обликовати, то јест дисциплиновати (Римљ. 2:14, 15). У једној библијској енциклопедији се каже да грчка реч преведена као „дисциплиновати“ може значити и „одгајати децу“.

9 Деца коју родитељи с љубављу дисциплинују осећају се сигурно. Поред тога, она уче да слобода има границе и да оно што раде има последице. Због тога је веома важно да родитељи траже Јеховино вођство. Идеје и методе у вези с одгајањем деце разликују се од културе до културе и из генерације у генерацију. Међутим, да би родитељи били успешни не треба да се ослањају на људско размишљање и искуство нити треба да нагађају како да васпитавају своју децу. Они имају Јеховину помоћ и зато је важно да се ослањају на њега.

10 Погледајмо то на примеру Ноја. Када му је Јехова рекао да сагради арку, Ноје се није могао ослонити на искуство, будући да никада раније није градио арку. Зато је морао потпуно да се ослони на Јехову и да уради све онако како му је он рекао (Пост. 6:22). Захваљујући томе, успео је да изгради арку и сачува своју породицу. Он је такође био и добар родитељ зато што се ослањао на Јеховину мудрост. Због тога је добро поучио своју децу и био им је добар пример, што није било нимало лако у то време (Пост. 6:5).

11. Зашто је важно да родитељи у васпитавању деце слушају Јехову?

11 Како се ви, родитељи, можете угледати на Ноја? Слушајте Јехову. Допустите да вас он преко своје Речи и организације поучава како да васпитавате децу. Због тога ће вам ваша деца касније сигурно бити захвална. Један брат је о томе рекао: „Захвалан сам својим родитељима за то како су ме одгајали. Увек су гледали да допру до мог срца. Они су у великој мери допринели мом духовном напретку.“ Међутим, упркос најбољим настојањима својих родитеља, нека деца напусте Јехову. Па ипак, родитељи који су дали све од себе да у њих усаде истину могу имати чисту савест. Такође се могу надати да ће се једног дана њихова деца вратити Јехови.

12, 13. Како из наведеног примера видимо колико је важна примена смерница у погледу искључења?

12 За неке родитеље је један од најтежих испита послушности искључење њихове деце. Погледајмо пример једне мајке, чија је искључена ћерка отишла од куће. Она каже: „Покушавала сам да заобиђем јасне смернице изнесене у нашим часописима како бих могла да проводим време са својом ћерком и унуком.“ Затим додаје: „Али мој муж ми је стрпљиво помагао да увидим да наше дете више није у нашим рукама и да не смемо да се мешамо.“

13 Када се њихова ћерка вратила у истину, њена мајка је рекла: „Сада ме сваки дан зове и шаље ми поруке. Такође дубоко поштује оца и мене зато што зна да смо били послушни Јехови. Сада имамо диван однос.“ Ако је и твоје дете искључено, хоћеш ли бити послушан следећем библијском подстреку: „Уздај се у Јехову свим срцем својим, а на свој разум немој се ослањати“? (Посл. 3:5, 6). Не заборави да нас Јехова дисциплинује јер је мудар и јер нас бескрајно воли. Немој никада сметнути с ума да је он дао свог Сина за све, укључујући и твоје дете. Он не жели да ико буде уништен. (Прочитати 2. Петрову 3:9.) Зато покажи да нимало не сумњаш у то како нас Јехова дисциплинује и следи његово вођство. Чини то чак и кад је болно. Немој радити ништа против онога што Јехова каже.

ДИСЦИПЛИНОВАЊЕ У СКУПШТИНИ

14. Како на нас делује Јеховина поука коју добијамо преко „верног настојника“?

14 Јехова је обећао да ће бринути о скупштини, штитити је и поучавати. Он то чини на бројне начине. Примера ради, он ју је поверио свом Сину, који је поставио „верног настојника“ да у право време обезбеђује духовну храну (Лука 12:42). Та разнолика храна пружа нам важну поуку, то јест дисциплину. Како? Сигурно смо доживели да нас неки говор или чланак у нашим часописима подстакне да преиспитамо своје понашање или размишљање. Сваки пут када извршимо потребне промене, можемо бити срећни јер смо допустили Јехови да нас обликује, то јест дисциплинује (Посл. 2:1-5).

15, 16. (а) Када ће служба коју врше старешине користити и нама? (б) Како можемо олакшати старешинама њихову службу?

15 Христ је такође „дао [...] људе на дар“, то јест старешине да брину о скупштинама (Еф. 4:8, 11-13). Када ће њихова служба користити и нама? Као прво, када се угледамо на њихову веру и њихов добар пример. Као друго, када слушамо савете које нам дају на темељу Библије. (Прочитати Јеврејима 13:7, 17.) Не заборавимо да нас старешине воле и да желе да растемо у духовном погледу. На пример, ако примете да почињемо да пропуштамо састанке и да наша ревност слаби, они ће нам несумњиво брзо понудити помоћ, слушати нас и пружити нам потребно охрабрење и савете из Библије. Да ли у тој помоћи видимо колико нас Јехова воли?

16 Не заборавимо да старешинама није лако да дају савете. Замислимо, на пример, колико је било тешко пророку Натану да разговара с Давидом када је тај краљ покушао да прикрије свој грех (2. Сам. 12:1-14). Или колико је храбрости требало апостолу Павлу да би пружио потребан савет Петру, једном од 12 апостола, због тога што је био пристрастан према Јудејцима? (Гал. 2:11-14). Стога, да ли можеш олакшати терет старешинама из своје скупштине тако што ћеш бити понизан, приступачан и захвалан? Гледај на њихову помоћ као на знак Божје љубави. То ће бити добро за тебе, а њима ће бити много драго.

17. Како су старешине помогле једној сестри?

17 Једној сестри је због онога што је доживела у прошлости било тешко да воли Јехову. „Када сам због своје прошлости и других проблема била на ивици у емоционалном погледу“, каже она, „знала сам да морам да разговарам са старешинама. Они ме нису осуђивали нити критиковали, већ су ме храбрили и јачали. После сваког скупштинског састанка, без обзира колико су били заузети, барем један од њих би ми пришао и питао ме како сам. Моја прошлост ме је спречавала да увидим да сам достојна Јеховине љубави. Међутим, он је преко скупштине и старешина безброј пута показао да ме воли. Молим га да ми помогне да га никада не изневерим.“

ШТА ЈЕ ГОРЕ ОД БОЛА УСЛЕД ДИСЦИПЛИНОВАЊА?

18, 19. (а) Шта је горе од било ког бола услед дисциплиновања? (б) Наведи неке примере.

18 Тачно је да дисциплиновање може бити болно, али постоји нешто што је још болније, а то су последице уколико негативно реагујемо (Јевр. 12:11). Осмотримо пример Каина и краља Седекије. Када је Каин почео да мрзи свог брата, Бог му је рекао: „Зашто си се разгневио и зашто ти је лице намрштено? Ако почнеш чинити добро, зар ми нећеш бити мио? Али ако не будеш чинио добро, грех вреба на вратима и мами те. А ти, хоћеш ли га надвладати?“ (Пост. 4:6, 7). Каин није послушао. Допустио је да га грех савлада и цео живот је сносио последице. Колику је патњу и бол само могао избећи да је послушао Бога када га је дисциплиновао! (Пост. 4:11, 12).

19 Погледајмо и пример Седекије. Он је био слабић и зао владар, тако да је народу у Јерусалиму за време његове владавине било веома тешко. Пророк Јеремија га је више пута саветовао да промени поступање, али тај краљ је то одбио и зато је морао да сноси тешке последице (Јер. 52:8-11). Јехова жели да нас поштеди беспотребне патње и зато нас дисциплинује. (Прочитати Исаију 48:17, 18.)

20. Каква будућност очекује оне који добро реагују када их Бог дисциплинује, а каква оне који реагују супротно?

20 У данашњем свету, многи не признају вредност дисциплине и самодисциплине и исмевају их. Али ускоро ће онима који имају такав став доћи крај (Посл. 1:24-31). Зато је неопходно да добро реагујемо када нас Бог дисциплинује и да не игноришемо следећи савет: „Прихвати опомене, не остављај их. Чувај их, јер су ти оне живот“ (Посл. 4:13).