Пређи на садржај

Пређи на садржај

13. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Јехова ће те увек штитити

Јехова ће те увек штитити

Господ је веран и он ће вас ојачати и штитити од Злога (2. СОЛ. 3:3)

ПЕСМА 124 Будимо верни

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Зашто је Исус молио Јехову да заштити његове ученике?

ПОСЛЕДЊЕ ноћи свог живота на земљи, Исус је размишљао о свим потешкоћама с којима ће се његови ученици суочавати. Волео их је и зато је молио свог Оца да их заштити од Злога (Јов. 17:14, 15). Исус је знао да ће након његовог повратка на небо Сатана Ђаво и даље нападати свакога ко жели да служи Јехови. Зато ће Јеховином народу бити потребна заштита.

2. Зашто смо сигурни да ће Јехова услишити наше молитве?

2 Јехова је услишио свог Сина зато што га воли. Ако се истински трудимо да будемо послушни Јехови, он ће и нас волети и услишиће наше молитве за помоћ и заштиту. Јехова је брижан Отац и увек ће бринути о својој деци. Ако то не би чинио, нанео би срамоту свом имену.

3. Зашто нам је данас потребна Јеховина заштита?

3 Јеховина заштита нам је потребнија него икад. Сатана је збачен с неба и зато је „веома гневан“ (Откр. 12:12). Навео је неке људе да мисле да тиме што нас прогоне „служе Богу“ (Јов. 16:2). Други, који не верују у Бога, прогоне нас јер се наша мерила разликују од њихових. Шта год да је разлог, ми се не плашимо, јер у Божјој Речи пише: „Господ је веран и он ће вас ојачати и штитити од Злога“ (2. Сол. 3:3). Како нас Јехова штити? Погледајмо два начина.

ЈЕХОВА НАМ ПРУЖА РАТНУ ОПРЕМУ

4. Према Ефешанима 6:13-17, шта нам Јехова пружа да би нас заштитио?

4 Јехова нам пружа ратну опрему која нас може заштитити од Сатаниних напада. (Прочитати Ефешанима 6:13-17.) Она је квалитетна и ефикасна. Али штитиће нас само ако користимо сваки њен део, и то увек. Погледајмо сада шта представља сваки део те опреме.

5. Шта је појас истине и зашто морамо да га носимо?

5 Појас истине представља истину из Божје Речи, Библије. Зашто морамо да га носимо? Да би нас заштитио од Сатане, који је „отац лажи“ (Јов. 8:44). Он хиљадама година лаже и „заводи цео свет“ (Откр. 12:9). Али библијска истина нам помаже да не будемо заведени. Како ми носимо тај фигуративни појас? Тако што учимо о Јехови, служимо му „духом и истином“ и у свему поштено поступамо (Јов. 4:24; Еф. 4:25; Јевр. 13:18).

ПОЈАС Истина из Божје Речи

6. Шта је грудни оклоп праведности и зашто морамо да га носимо?

6 Грудни оклоп праведности представља Јеховина праведна мерила. Зашто морамо да га носимо? Као што је дослован оклоп штитио војниково срце, тако грудни оклоп праведности штити наше фигуративно срце од штетних утицаја овог света (Посл. 4:23). Јехова очекује да га волимо и да му служимо целим срцем (Мат. 22:36, 37). Сатана не жели да наше срце буде потпуно одано Јехови и зато покушава да нас наведе да заволимо неке ствари које Јехова мрзи (Јак. 4:4; 1. Јов. 2:15, 16). Ако у томе не успе, прибећи ће прогонству да би нас навео да прекршимо Јеховина праведна мерила.

ГРУДНИ ОКЛОП Јеховина праведна мерила

7. Како носимо грудни оклоп праведности?

7 Грудни оклоп праведности носимо тако што прихватамо Јеховина мерила о томе шта је добро а шта лоше и тако што живимо по њима (Пс. 97:10). Некима се чини да их Јеховина мерила превише ограничавају. Али ако бисмо престали да живимо по библијским начелима, били бисмо попут војника који усред битке скида свој грудни оклоп јер мисли да је претежак. То би било неразумно! Онима који воле Јехову његове заповести „нису тешке“, већ значе живот (1. Јов. 5:3).

8. Шта значи бити обувен у спремност да се проповеда добра вест?

8 Павле нас је подстакао да на ноге обујемо спремност да проповедамо добру вест мира. Другим речима, увек треба да будемо спремни да проповедамо добру вест о Краљевству. Кад с другима разговарамо о томе, јачамо и своју веру. Дивно је видети како Јеховине слуге широм света користе сваку прилику да проповедају – на послу, у школи, од куће до куће, на пословном подручју, док су у куповини, у посети рођацима који нису Сведоци, у разговору с познаницима, па чак и кад су привремено везани за кућу. Ако бисмо због страха престали да проповедамо, били бисмо попут војника који би усред битке изуо сандале. Због тога би се могао лако повредити и онда не би могао да се заштити од напада, нити да извршава наређења.

ОБУЋА Спремност да проповедамо добру вест

9. Зашто треба да носимо велики штит вере?

9 Велики штит вере представља нашу веру у Јехову. Ми смо уверени да ће Јехова испунити све што је обећао. Таква вера нам помаже да угасимо „све пламене стреле Злога“. Зашто треба да носимо овај велики штит? Зато што нас он штити да не будемо заведени отпадничким учењима или да се не обесхрабримо због заједљивих коментара о нама. Без вере не бисмо имали снаге да се одупремо притиску да прекршимо Јеховина мерила. С друге стране, сваки пут када останемо верни Јехови на послу или у школи, ми чврсто држимо свој штит (1. Петр. 3:15). Чврсто га држимо и онда када одбијемо боље плаћен посао који би нас спречавао да у потпуности служимо Јехови (Јевр. 13:5, 6). А и сваки пут када идемо у службу упркос противљењу, ми чврсто држимо свој штит (1. Сол. 2:2).

ШТИТ Вера у Јехову и његова обећања

10. Шта је кацига спасења и зашто морамо да је носимо?

10 Кацига спасења је нада коју нам Јехова пружа – нада да ће наградити оне који му верно служе и да ће их ускрснути ако умру (1. Сол. 5:8; 1. Тим. 4:10; Титу 1:1, 2). Као што дословна кацига штити војникову главу, тако и нада штити наше размишљање. На који начин? Помаже нам да се не заокупимо проблемима, већ да останемо усредсређени на Божја обећања. Како носимо ту кацигу? Тако што се трудимо да размишљамо попут Бога. На пример, своју наду не полажемо у несигурно богатство, него у њега (Пс. 26:2; 104:34; 1. Тим. 6:17).

КАЦИГА Нада у вечни живот

11. Шта је мач духа и зашто треба да га користимо?

11 Мач духа је Божја Реч, Библија. Тај мач има моћ да разоткрије сваку лаж и да ослободи људе од лажних учења и лоших навика (2. Кор. 10:4, 5; 2. Тим. 3:16, 17; Јевр. 4:12). Како учимо да се исправно служимо њиме? Путем личног проучавања и поуке коју добијамо преко Божје организације (2. Тим. 2:15). Поред ратне опреме, Јехова нам пружа још једну врсту заштите. О чему се ради?

МАЧ Божја Реч, Библија

НИСМО САМИ

12. Шта нам је још потребно и зашто?

12 Искусан војник зна да не може сам добити битку против огромне војске – потребна му је помоћ сабораца. Ни ми не можемо сами победити Сатану и његове слуге. Неопходна нам је подршка наше браће и сестара. Јехова нам је дао међународно братство, које је увек ту да нам помогне (1. Петр. 2:17).

13. Према Јеврејима 10:24, 25, како нам састанци користе?

13 Наши састанци представљају драгоцен извор подршке. (Прочитати Јеврејима 10:24, 25.) Кад клонемо духом – што се свима нама понекад деси – састанци нас могу окрепити. Значе нам коментари наше браће и сестара. Њихови прикази и говори помажу нам да и даље ревно служимо Јехови. Поред тога, уживамо у охрабрујућим разговорима пре и после састанака (1. Сол. 5:14). Такође, на састанцима имамо прилику да и ми учинимо нешто за друге, и то нас стварно радује. Надаље, састанци нам помажу да будемо бољи објавитељи и учитељи (Дела 20:35; Римљ. 1:11, 12). На пример, учимо како да вешто користимо основне публикације за службу проповедања. Зато је важно да се добро припремаш за састанке. Кад си на састанку, пажљиво слушај. Након састанка, примени оно што си научио. Ако будеш тако радио, бићеш „добар војник Христа Исуса“ (2. Тим. 2:3).

14. На чију још помоћ можемо рачунати?

14 Имамо подршку и милиона моћних анђела. Помисли шта само један анђео може да уради! (Ис. 37:36). Замисли тек шта огромна војска анђела може учинити. Ниједан човек или демон није дорастао Јеховиној моћној војсци. Јехова је свемоћан. Када је он уз нас, увек ћемо бити јачи од наших противника, колико год да их има (Суд. 6:16). Буди потпуно уверен у то! Имај то на уму ако се уплашиш због нечега што каже или уради твој колега, школски друг или рођак који не верује у Јехову. Не заборави, у овом рату ниси сам. Пошто си послушан Јехови, можеш рачунати на његову подршку.

ЈЕХОВА ЋЕ НАС И ДАЉЕ ШТИТИТИ

15. Према Исаији 54:15, 17, зашто нико неће зауставити наше проповедање?

15 Свет који је под Сатаниним утицајем мрзи нас из много разлога. Политички смо потпуно неутрални и не учествујемо у рату. Објављујемо Божје име, проповедамо да једино његово Краљевство може донети мир и живимо по његовим праведним мерилима. Разоткривамо да је Сатана, владар овог света, бескрупулозан лажов и убица (Јов. 8:44). Такође говоримо да ће овај свет ускоро бити уништен. Међутим, Сатана и његове слуге никада неће моћи да зауставе наше проповедање. Наставићемо да хвалимо Јехову на сваки могући начин! Колико год да је моћан, Сатана није успео да спречи да се вест о Краљевству прошири по целом свету. То не би било могуће без Јеховине заштите. (Прочитати Исаију 54:15, 17.)

16. Шта ће Јехова учинити за свој народ током велике невоље?

16 Шта можемо очекивати у будућности? Јехова ће нас на задивљујућ начин заштитити током велике невоље. Као прво, заштитиће своје верне слуге у време када буде подстакао светске владаре да униште Вавилон Велики, то јест све лажне религије (Откр. 17:16-18; 18:2, 4). Након тога, заштитиће свој народ када буде уништавао остатак Сатаниног света у Армагедону (Откр. 7:9, 10; 16:14, 16).

17. Зашто је добро да останемо блиски с Јеховом?

17 Ако останемо блиски с Јеховом, Сатана нам не може нанети трајну штету. Заправо, он ће бити заувек уништен (Римљ. 16:20). Зато обуци сву ратну опрему – и увек је носи! Не покушавај да се сам бориш. Пружи подршку својој браћи и сестрама. И увек буди послушан Јехови. Ако тако радиш, буди сигуран да ће те твој небески Отац ојачати и заштитити (Ис. 41:10).

ПЕСМА 149 Песма победе

^ одл. 5 У Библији налазимо обећање да ће нас Јехова јачати и штитити од свега што би могло нарушити наше пријатељство с њим. У овом чланку ћемо одговорити на следећа питања: Зашто нам је потребна Јеховина заштита? Како нас он штити? И шта ми морамо радити да би нам Јехова помогао?