Пређи на садржај

Пређи на садржај

11. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Како ти Библија може дати снагу

Како ти Библија може дати снагу

Бог даје истрајност (РИМЉ. 15:5)

ПЕСМА 94 Захвалност за Божју Реч

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. С којим се све кушњама Јеховине слуге суочавају?

ДА ЛИ доживљаваш неку озбиљну кушњу? Можда те је повредио неко из скупштине (Јак. 3:2). Можда ти се на послу или у школи подсмевају зато што служиш Јехови (1. Петр. 4:3, 4). Можда породица покушава да те спречи да долазиш на састанке или да сведочиш другима (Мат. 10:35, 36). Можда си под толиким притиском да ти се чини да више немаш снаге да служиш Јехови. Али с чим год да се суочаваш, буди уверен да ће ти Јехова дати мудрост и снагу да истрајеш.

2. Према Римљанима 15:4, како нам читање Божје Речи може помоћи?

2 Јехова је у својој Речи детаљно описао како су се неки несавршени људи изборили с тешким кушњама. То је учинио да бисмо ми могли нешто научити од њих. Апостол Павле је управо то написао у Римљанима 15:4. (Прочитати.) Међутим, није довољно да само читамо Библију. Морамо дозволити да она утиче на наше размишљање и на наша осећања. Шта да урадиш кад ти је потребна помоћ да се избориш с неким проблемом? Можеш предузети следећа четири корака: (1помоли се, (2замисли догађај, (3дубоко размишљај и (4примени оно што си научио. Хајде да осмотримо сваки од ова четири корака. * Затим ћемо применити ту методу проучавања да бисмо извукли поуке из неких догађаја из живота краља Давида и апостола Павла.

1. ПОМОЛИ СЕ

Пре него што почнеш да читаш Библију, замоли Јехову да ти помогне да видиш шта можеш научити из онога што ћеш читати (Видети 3. одломак)

3. Шта треба да урадиш пре него што почнеш да читаш Библију и зашто?

3 (1Помоли се. Пре него што почнеш да читаш Библију, моли Јехову да ти помогне да видиш шта можеш научити из онога што ћеш читати. На пример, ако ти је потребна помоћ да решиш неки проблем, моли Јехову да ти помогне да у његовој Речи пронађеш начела која ће ти помоћи да донесеш исправну одлуку (Фил. 4:6, 7; Јак. 1:5).

2. ЗАМИСЛИ ДОГАЂАЈ

Пробај да замислиш да си ти на месту особе о којој читаш (Видети 4. одломак)

4. Шта ће ти помоћи да се уживиш у неки библијски догађај?

4 (2Замисли догађај. Јехова нам је дао задивљујућу способност да замислимо ствари и догађаје. Да би лакше оживео неки библијски догађај, пробај да замислиш да си ти на месту особе о којој читаш. Дочарај себи призор који је она видела и замисли да се осећаш исто као и она.

3. ДУБОКО РАЗМИШЉАЈ

Размишљај о ономе што читаш и како то можеш применити (Видети 5. одломак)

5. О чему треба да дубоко размишљаш и шта ће ти у томе помоћи?

5 (3Дубоко размишљај. Размишљај о ономе што читаш и како то можеш применити. То ће ти помоћи да повежеш информације и да боље разумеш оно што читаш. Ако само површно читамо Библију, то је као да гледамо делове слагалице који су расути на столу. Када дубоко размишљамо, ми такорећи склапамо делове слагалице да бисмо видели целу слику. Да би то постигао, покушај да одговориш на питања попут ових: Шта је та библијска личност урадила да би решила свој проблем? Како јој је Јехова помогао? Како ми то што сам сазнао може помоћи кад се нађем у кушњи?

4. ПРИМЕЊУЈ ОНО ШТО СИ НАУЧИО

Ако примењујеш оно што си научио, доносићеш боље одлуке, имаћеш већи мир и развићеш јачу веру (Видети 6. одломак)

6. Зашто морамо примењивати оно што учимо?

6 (4Примени оно што си научио. Исус је рекао да смо, ако не примењујемо оно што учимо, попут човека који гради кућу на песку. Он много ради, али нема никакве користи од тога. Зашто? Под налетом олује и бујице, та кућа ће се срушити (Мат. 7:24-27). Слично томе, ако се молимо, замишљамо догађаје и дубоко размишљамо, али не примењујемо оно што смо научили, наш труд ће бити узалудан. Када доживимо проблеме или прогонство, наша вера неће бити довољно јака. С друге стране, ако проучавамо и примењујемо оно што смо научили, доносићемо боље одлуке, имаћемо већи мир и развићемо јачу веру (Ис. 48:17, 18). Хајде да помоћу четири корака која смо управо осмотрили видимо шта можемо научити из једног догађаја из живота краља Давида.

ШТА МОЖЕШ НАУЧИТИ ОД КРАЉА ДАВИДА?

7. Који догађај ћемо сада осмотрити?

7 Да ли те је неки пријатељ или члан породице повредио? У том случају ће ти значити да осмотриш нешто што је доживео краљ Давид. Његов син Авесалом се окренуо против њега и покушао да му преотме престо (2. Сам. 15:5-14, 31; 18:6-14).

8. Шта треба да радиш пре читања Библије?

8 (1Помоли се. Пре него што прочиташ овај део из Библије, реци Јехови како на тебе утиче оно кроз шта пролазиш (Пс. 6:6-9). Реци му све што ти је на срцу. Затим га замоли да ти помогне да пронађеш начела која можеш применити у тој тешкој ситуацији.

9. Шта је Давид доживео од свог сина Авесалома?

9 (2Замисли догађај. Замисли шта се све дешавало и како је то утицало на краља Давида. Његов син Авесалом је годинама радио на томе да придобије наклоност народа (2. Сам. 15:7). Када је мислио да је дошао прави тренутак, Авесалом је послао своје људе по целом Израелу како би подстакли народ да га прихвати за владара. Чак је и Давидовог блиског пријатеља и саветника Ахитофела убедио да му се придружи у побуни. Авесалом је прогласио себе за краља и затим је покушао да зароби и убије Давида, који је у то време можда био озбиљно болестан (Пс. 41:1-9). Давид је сазнао за заверу и побегао из Јерусалима. На крају се Авесаломова војска сукобила с војском која је била одана Давиду. Побуњеници су поражени, а Авесалом је убијен.

10. Како је Давид могао да реагује на оно што је доживео?

10 Замисли како се Давид осећао док се све то дешавало. Волео је Авесалома и веровао је Ахитофелу. Међутим, и један и други су га изневерили. Много су га повредили и чак су покушали да га убију. Давид је могао да изгуби поверење у све остале пријатеље и да сумња да су и они стали на Авесаломову страну. Могао је да гледа само себе и да покуша да сам побегне из земље. Или је једноставно могао да падне у очај. Али није се десило ништа од тога. Давид је пребродио тај тежак период. Како је то успео?

11. Шта је Давид урадио када се нашао у тешкој ситуацији?

11 (3Дубоко размишљај. Која начела можеш пронаћи у овом библијском запису? У томе ће ти помоћи одговор на питање: Шта је Давид предузео како би решио овај проблем? Давид није паничио нити је доносио исхитрене, непромишљене одлуке. Није се ни толико уплашио да није знао шта да ради. Напротив, молио се Јехови за помоћ, а тражио је и помоћ својих пријатеља. Такође је брзо спровео у дело оно што је одлучио. Иако је доживео тежак ударац, Давид није постао неповерљив и огорчен. И даље је веровао Јехови и пријатељима.

12. Како је Јехова помогао Давиду?

12 Како је Јехова помогао Давиду? Ако мало више истражиш, видећеш да је Јехова дао Давиду снагу која му је била потребна да издржи ту кушњу (Пс. 3:1-8; увод). Јехова је благословио Давидове одлуке. Такође, подупро је његове верне пријатеље који су се борили да заштите свог краља.

13. Како можеш поступити попут Давида ако те неко дубоко повреди? (Матеј 18:15-17).

13 (4Примени оно што си научио. Питај се: „Како и ја могу бити попут Давида?“ Брзо предузми нешто да би решио свој проблем. У зависности од околности, могао би да предузмеш кораке које је Исус навео у 18. поглављу Јеванђеља по Матеју или да примениш начело које се налази у том савету. (Прочитати Матеја 18:15-17.) Међутим, не треба да доносиш исхитрене одлуке под налетом емоција. Треба да се молиш Јехови да ти помогне да будеш смирен и да поступаш мудро. Немој престати да верујеш својим пријатељима већ прихвати њихову помоћ (Посл. 17:17). Што је најважније, послушај савете које ти Јехова пружа путем своје Речи (Посл. 3:5, 6).

ШТА МОЖЕШ НАУЧИТИ ОД ПАВЛА?

14. У којим околностима би те могло охрабрити оно што је записано у 2. Тимотеју 1:12-16 и 4:6-11, 17-22?

14 Да ли ти се породица противи због тога што служиш Јехови? Да ли живиш у земљи у којој су наше активности доста ограничене или чак забрањене? У том случају би ти можда значило оно што је записано у 2. Тимотеју 1:12-16 и 4:6-11, 17-22. * Павле је то записао док је био у затвору.

15. За шта би могао да се молиш Јехови?

15 (1Помоли се. Пре него што прочиташ ове стихове, реци Јехови шта те мучи и како то утиче на тебе. Отворено му реци како се осећаш. Затим га замоли да, док читаш оно што је Павле доживео, пронађеш начела која можеш применити на своју ситуацију.

16. У каквој ситуацији се налазио Павле?

16 (2Замисли догађај. Замисли да си на Павлом месту. У затвору је у Риму, окован ланцима. И раније је био у затвору, али сада зна да ће бити погубљен. Неки његови сарадници су га напустили и физички је исцрпљен (2. Тим. 1:15).

17. Како је Павле могао да реагује на оно што је доживео?

17 Павле је могао да се враћа на прошлост и да размишља о томе да можда не би био ухапшен да није тако ревно проповедао. Могао је да постане огорчен на браћу из Азије која су га напустила или да изгуби поверење у остале пријатеље. Али није се десило ништа од тога. Зашто је и даље био уверен у то да ће пријатељи бити уз њега и да ће га Јехова наградити?

18. Како се Павле поставио у кушњи коју је доживео?

18 (3Дубоко размишљај. Питај се: „Шта је Павле предузео?“ Иако је знао да ће ускоро умрети, није изгубио из вида да је најважније да прослави Јехову. Осим тога, наставио је да размишља о томе како да охрабри друге. Често се молио Јехови (2. Тим. 1:3). Није стално размишљао о онима који су га напустили. Напротив, као што је и сам рекао, био је захвалан за помоћ и подршку верних пријатеља. Поред тога, Павле је проучавао Божју Реч (2. Тим. 3:16, 17; 4:13). И што је најважније, био је потпуно уверен у то да га Јехова и Исус воле, да га нису напустили и да ће га наградити за његову верну службу.

19. Како је Јехова помагао Павлу?

19 Јехова је унапред казао Павлу да ће бити прогоњен зато што је хришћанин (Дела 21:11-13). Како је Јехова помагао Павлу? Одговарао је на његове молитве и јачао га (2. Тим. 4:17). Јехова је уверио Павла да ће добити награду за коју се толико трудио. Такође је подстакао његове пријатеље да му помажу.

20. Према Римљанима 8:38, 39, шта је помогло Павлу и шта учимо из тога?

20 (4Примени оно што си научио. Питај се: „Како ја могу бити попут Павла?“ И ми можемо очекивати да ћемо бити прогоњени због своје вере (Мар. 10:29, 30). Да бисмо остали верни Јехови у тешким околностима, потребно је да му се молимо и да редовно проучавамо његову Реч. И морамо увек имати на уму да је најважније да прославимо Јехову. Можемо бити сигурни да нас Јехова никада неће напустити и да га ништа што други ураде не може спречити да нас воли. (Прочитати Римљанима 8:38, 39; Јевр. 13:5, 6.)

УЧИ И ОД ДРУГИХ ДРЕВНИХ БОЖЈИХ СЛУГУ

21. Шта је Аји и Хектору помогло да савладају препреке с којима су се суочили?

21 Библијски примери нам могу помоћи да добијемо снагу која нам је потребна да бисмо истрајали у било којим околностима. На пример, Аја, пионирка из Јапана, каже да јој је Јонин пример помогао да савлада страх од сведочења на јавним местима. Проучавајући Рутин пример, Хектор, чији родитељи не служе Јехови, пожелео је да боље упозна Јехову и да му служи.

22. Како можеш највише научити из библијских драма и из серије чланака „Примери вере“?

22 Где можеш сазнати више о библијским примерима који ће те ојачати? Неки библијски догађаји су добро истражени и верно приказани у нашим видео и аудио драмама и у серији чланака „Примери вере“ *. Пре него што их погледаш, послушаш или прочиташ, замоли Јехову да ти помогне да нађеш важне поуке које можеш применити. Замисли да се налазиш на месту тих библијских личности. Дубоко размишљај о томе шта су те верне Јеховине слуге радиле и како им је Јехова помогао да савладају тешкоће. Затим примени оно што си научио од њих. Захваљуј Јехови за све што чини за тебе. Такође покажи да си захвалан за ту помоћ тако што ћеш тражити прилике да ојачаш друге и да им помогнеш.

23. Према Исаији 41:10, 13, шта Јехова обећава да ће учинити за нас?

23 Живот у Сатанином свету може бити толико тежак да понекад не видимо излаз (2. Тим. 3:1). Али нема разлога за претерану бригу или страх. Јехова зна с каквим се проблемима суочавамо. Он обећава да ће нас подржати својом снажном десницом кад нам је потребна помоћ. (Прочитати Исаију 41:10, 13.) Будимо сигурни да ће нам он помоћи и да ће нам Библија дати снагу да савладамо било који проблем.

ПЕСМА 96 Божја Реч је благо

^ одл. 5 Библија јасно показује да Јехова воли своје слуге и да ће им помоћи да преброде сваку кушњу. Како можеш научити више из онога што прочиташ у Библији? У овом чланку ће бити осмотрена једна од метода за проучавање.

^ одл. 2 Овде је предложена само једна од више метода за проучавање. Још неки предлози могу се наћи у Водичу кроз публикације Јеховиних сведока, под темом „Библија“ и поднасловом „Читање и разумевање Библије“.

^ одл. 14 Ове стихове не треба читати током скупштинског Разматрања Стражарске куле.

^ одл. 22 Видети „Примери вере – библијске личности“ на веб-сајту jw.org. (Иди на БИБЛИЈСКА УЧЕЊА > ВЕРА У БОГА.)