Пређи на садржај

Пређи на садржај

11. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Настави да облачиш „нову личност“ и након крштења

Настави да облачиш „нову личност“ и након крштења

Обуците нову личност (КОЛ. 3:10)

ПЕСМА 49 Обрадујмо Јеховино срце

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Шта првенствено обликује нашу личност?

 БЕЗ обзира на то да ли смо крштени тек неколико дана или више година, сви желимо да развијамо особине због којих ће нас Јехова волети. Да бисмо успели у томе, морамо пазити о чему размишљамо. То је важно јер нашу личност умногоме обликују наше мисли. Ако стално размишљамо о лошим стварима, то ће се негативно одразити на наше речи и поступке (Еф. 4:17-19). С друге стране, ако свој ум пунимо добрим стварима, наше речи и поступци биће угодни нашем небеском Оцу Јехови (Гал. 5:16).

2. Која питања ћемо размотрити у овом чланку?

2 Као што смо поменули у претходном чланку, не можемо спречити да нам нешто непримерено прође кроз ум. Али оно што можемо јесте да се не задржавамо на таквим мислима и да не дозволимо да оне утичу на наше поступке. Пре него што смо се крстили, престали смо да говоримо и радимо оно што Јехова мрзи. То је био први и најважнији корак у скидању старе личности. Следећи корак који Јехова очекује од нас јесте да обучемо „нову личност“ (Кол. 3:10). У овом чланку добићемо одговоре на питања: Шта је „нова личност“? Шта значи обући нову личност? Како да нашу нову личност „одржавамо у добром стању“?

ШТА ЈЕ „НОВА ЛИЧНОСТ“?

3. По чему ће се видети да је неко обукао нову личност? (Галатима 5:22, 23).

3 Човек који је обукао нову личност даје све од себе да размишља и поступа по узору на Јехову. Он дозвољава да свети дух утиче на његове мисли, осећања и поступке и зато испољава плодове светог духа. (Прочитати Галатима 5:22, 23.) Воли Јехову и његов народ (Мат. 22:36-39). Срећан је чак и кад трпи кушње (Јак. 1:2-4). Мирољубив је (Мат. 5:9). Стрпљив је и обзиран према другима (Кол. 3:12, 13). Радо чини добро свима (Лука 6:35). Из његових поступака се види да има јаку веру у свог небеског Оца (Јак. 2:18). Благ је и уме да се савлада кад га други провоцирају. А када је у искушењу да учини нешто лоше, уме да се контролише (1. Кор. 9:25, 27; Титу 3:2).

4. Зашто облачење нове личности подразумева развијање свих особина које су споменуте у Галатима 5:22, 23?

4 Облачење нове личности подразумева да развијамо особине које су поменуте у Галатима 5:22, 23, као и особине поменуте у другим библијским стиховима. * Треба да се трудимо да испољавамо све те особине и да не занемаримо ниједну од њих. Због чега? Зато што се оне међусобно преплићу и допуњују. На пример, ако стварно волимо своје ближње, бићемо стрпљиви и обзирни према њима. А истинска доброта подразумева благост и самосавладавање.

ШТА ЗНАЧИ ОБУЋИ НОВУ ЛИЧНОСТ?

Што се више трудимо да размишљамо попут Христа, све боље ћемо одражавати његове особине (Видети одломке 5, 8, 10, 12, 14)

5. Шта значи имати „Христов ум“? (1. Коринћанима 2:16).

5 Прочитати 1. Коринћанима 2:16. Да бисмо развили особине које карактеришу нову личност, треба да имамо „Христов ум“. Другим речима, треба да сазнамо како је Исус Христ размишљао и да се трудимо да и ми размишљамо попут њега. Исус је савршено испољавао плодове Божјег светог духа. Он је попут огледала верно одражавао Јеховине особине (Јевр. 1:3). Што се више трудимо да размишљамо попут Христа, биће нам лакше да поступамо попут њега и боље ћемо одражавати његове особине (Фил. 2:5).

6. Шта треба да задржимо на уму док се трудимо да обучемо нову личност?

6 Да ли је стварно могуће следити Христов пример? Можда кажемо: „Исус је савршен. Нема шансе да ја размишљам и поступам као он.“ Ако и ти мислиш тако, размисли о следећим чињеницама. Као прво, створен си да будеш попут Јехове и Исуса. Дакле, ако се трудиш да се угледаш на њих, до неке мере ћеш сигурно успети у томе (Пост. 1:26). Као друго, Божји свети дух је најмоћнија сила у свемиру. Захваљујући њему, можеш постићи оно што никада не би могао својом снагом. И као треће, Јехова не очекује од тебе да већ сада савршено испољаваш плодове светог духа. Наш небески Отац ће онима који се надају вечном животу на земљи дати 1 000 година да достигну савршенство (Откр. 20:1-3). Јехова од нас очекује да дајемо све од себе и да се ослањамо на његову помоћ.

7. Шта ћемо сада осмотрити?

7 У чему се конкретно можемо угледати на Исуса? Сада ћемо кратко анализирати четири особине које нам Божји дух помаже да развијамо. Видећемо како је Исус испољавао сваку од тих особина и како се ми можемо угледати на њега. Уз то ћемо осмотрити и нека питања да бисмо видели до које мере смо развили особине које карактеришу нову личност.

8. Како је Исус показивао љубав?

8 Дубока љубав према Јехови мотивисала је Исуса да се жртвује за њега и за нас (Јов. 14:31; 15:13). Колико воли људе видело се по његовом начину живота. Сваког дана је показивао љубав и саосећање, чак и када су му се неки противили. Његова љубав је највише долазила до изражаја када је поучавао људе о Божјем Краљевству (Лука 4:43, 44). Управо га је љубав према Богу и људима покренула да жртвује свој живот иако је знао да ће патити и да ће га грешни људи убити. Тако је свима нама омогућио да добијемо вечни живот.

9. Како бисмо могли показивати љубав по угледу на Исуса?

9 Ми смо предали живот Јехови и крстили смо се зато што га волимо. По угледу на Исуса, љубав према Јехови показаћемо начином на који се опходимо према људима. Апостол Јован је написао: „Ко не воли свог брата, кога види, не може волети Бога, кога не види“ (1. Јов. 4:20). Могли бисмо себи да поставимо следећа питања: „Да ли стварно волим људе? Да ли могу да саосећам с њима чак и када су груби према мени? Да ли ме љубав покреће да користим своје време и средства да бих помагао другима да упознају Јехову? Да ли сам спреман да то радим чак и када већина не цени мој труд или ми се противи? Да ли бих могао више времена да посветим стварању ученика?“ (Еф. 5:15, 16).

10. У ком смислу је Исус био миротворац?

10 Исус је био мирољубив. Када су се други лоше опходили према њему, није им враћао зло за зло. Али ишао је и корак даље. Умео је да сачува мир у напетим ситуацијама и подстицао је друге да решавају своје несугласице. На пример, поучавао их је да се помире с братом да би Јехова прихватио њихове жртве (Мат. 5:9, 23, 24). Увек изнова помагао је својим апостолима да схвате да не треба да се расправљају око тога ко је највећи међу њима (Лука 9:46-48; 22:24-27).

11. У којим ситуацијама бисмо могли бити миротворци?

11 Бити миротворац подразумева више од тога да само избегавамо конфликте. Потребно је да чинимо све што је до нас да бисмо били у миру с другима, као и да подстичемо браћу и сестре да решавају неспоразуме (Фил. 4:2, 3; Јак. 3:17, 18). Могли бисмо да се питамо: „Шта сам спреман да жртвујем да бих сачувао мир с другима? Када ме неки брат или сестра повреди, да ли гајим озлојеђеност? Да ли сам спреман да први приђем брату и помирим се с њим чак и када мислим да је он крив, или чекам да он направи први корак? Када је то на месту, да ли подстичем друге да реше размирице и да се помире?“

12. У којим ситуацијама је дошла до изражаја Исусова обзирност?

12 Исус је био обзиран (Мат. 11:28-30). Његова обзирност се огледала у томе што је био благ и спреман да попусти, чак и у неким непријатним ситуацијама. На пример, када га је једна Феничанка молила да излечи њено дете, најпре је одбио њену молбу. Али када је видео да има велику веру, излечио је њену ћерку (Мат. 15:22-28). Премда је био обзиран, Исус није био превише попустљив. Када је то било на месту, био је спреман да исправи оне које је волео. Једном приликом је Петар покушао да га одврати од тога да поступи по Јеховиној вољи. Исус га је зато прекорио пред другим ученицима (Мар. 8:32, 33). Није му била намера да понизи Петра, већ да га поучи, а уједно и да исправи погрешно размишљање других ученика. Петру сигурно није било свеједно, али много је научио из тога што га је Исус том приликом исправио.

13. Како обзирна особа поступа кад неко погреши?

13 То што је неко обзиран не значи да неће отворено рећи онима које воли где греше. Када неком треба да дамо савет, добро је да по угледу на Исуса то урадимо на темељу начела из Божје Речи. Важно је да притом будемо тактични. Имај поверења да та особа жели да чини оно што је исправно, да воли Јехову и да ће лепо реаговати на твој савет. Питај се: „Када приметим да неко кога волим ради нешто погрешно, да ли сам довољно храбар да му то кажем? Када неком треба да дам савет, да ли сам груб или обзиран? Из којих мотива дајем савет? Да ли зато што ме неко нервира или зато што му желим најбоље?“

14. У чему се видела Исусова доброта?

14 Исус не само што је знао шта је добро него је то и чинио. Он је волео свог Оца и увек је чинио праве ствари из исправних мотива. Колико је нешто што чинимо заиста добро видеће се по томе како други реагују на то. Добра особа увек тражи начине да помогне другима. Није довољно само да знамо шта је исправно, већ треба да имамо исправне мотиве и да урадимо праву ствар у правом тренутку. Међутим, неко би могао да се пита: „Да ли је могуће урадити праву ствар, али с погрешним мотивима?“ Могуће је. На пример, Исус је говорио о људима који су помагали сиромашнима, али су желели да и други знају за то. То јесу била добра дела, али нису била од велике вредности у Јеховиним очима (Мат. 6:1-4).

15. У чему се огледа истинска доброта?

15 Истинска доброта се огледа у томе да из најискренијих мотива чинимо добро другима. Могли бисмо да се питамо: „Да ли видим шта би требало да урадим, али све остане само на томе или се стварно потрудим да то и урадим? Какви су моји мотиви?“

КАКО ДА НОВУ ЛИЧНОСТ „ОДРЖАВАМО У ДОБРОМ СТАЊУ“?

16. Шта треба да радимо сваки дан и зашто?

16 Облачење нове личности не завршава се крштењем. Кад купимо нову одећу, ми се трудимо да она остане у што бољем стању. Исто важи и за нову личност. Један од начина на који је чувамо јесте да се сваког дана трудимо да испољавамо плодове Божјег духа. Зашто је то важно? Зато што Јехова увек делује путем свог духа, који је покретачка снага (Пост. 1:2). Дакле, свака особина која је плод Божјег духа треба да нас мотивише да нешто радимо. На пример, Јаков је написао да је „вера без дела мртва“ (Јак. 2:26). Исто се може рећи и за све остале особине које су плод Божјег духа. Сваки пут кад их испољавамо, ми доказујемо да тај дух делује у нама.

17. Како треба да реагујемо ако у некој ситуацији не испољимо плодове духа?

17 Чак и неки који су већ годинама крштени не успеју у свакој ситуацији да испоље плодове духа. Али важно је да не престану да се труде. Размисли о следећем примеру. Ако оштетиш своју омиљену одећу, да ли ћеш је без размишљања бацити? Највероватније ћеш најпре покушати да поправиш штету. И сигурно ћеш следећи пут бити пажљивији. Слично томе, ако у некој ситуацији ниси био обзиран, стрпљив или ниси показао љубав према некоме, немој се разочарати. Искрено извињење може поправити штету, то јест нарушене односе. Затим се потруди да следећи пут боље поступиш.

18. У шта можемо бити сигурни?

18 Исус Христ нам је оставио одличан пример. Што се више трудимо да размишљамо попут њега, биће нам лакше и да поступамо попут њега. А што више поступамо попут Исуса, биће све очигледније да смо обукли нову личност. У овом чланку смо осмотрили само четири особине које нам Божји дух помаже да развијамо. Можда би могао да издвојиш време да нешто више истражиш и о другим особинама и да размислиш како их у још већој мери можеш испољавати. Чланке који говоре о томе можеш наћи у Водичу кроз публикације Јеховиних сведока под темом „Хришћански живот“, у делу „Плод духа“. Ако урадиш свој део, можеш бити сигуран да ће ти Јехова помоћи да обучеш нову личност и да је одржаваш у добром стању.

ПЕСМА 127 Каква особа треба да будем?

^ одл. 5 Без обзира на нашу прошлост, ми можемо обући „нову личност“. Да бисмо у томе успели, неопходно је да и након крштења усклађујемо своје размишљање и поступке са Исусовим. У овом чланку навешћемо неколико примера из којих се види како је Исус размишљао и поступао. Видећемо и како се ми можемо угледати на њега.

^ одл. 4 У Галатима 5:22, 23 нису споменуте све особине које нам Божји дух помаже да развијемо. Више информација о томе може се наћи у рубрици „Питања читалаца“, у Стражарској кули од јуна 2020.