Пређи на садржај

Пређи на садржај

13. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Служење Јехови доноси трајну срећу

Служење Јехови доноси трајну срећу

Јехова, Боже наш, достојан си да примиш славу, част и моћ (ОТКР. 4:11)

ПЕСМА 31 Ходимо с Богом

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. Због чега је Јехова задовољан оним што чинимо за њега?

 НА ШТА помислиш кад чујеш израз „одавати част Богу“? Можда замислиш понизног брата који клечи поред кревета док се усрдно моли Јехови. А можда помислиш на срећну породицу која ужива у проучавању Библије.

2 Оно што је заједничко у обе ситуације јесте да они одају част Јехови. Како Јехова гледа на оно што чине за њега? Он је задовољан тиме ако се труде да поступају у складу с његовом вољом и ако их на то покрећу љубав и поштовање према њему. Ми много волимо Јехову. Знамо да заслужује да му одајемо част и желимо да то радимо на најбољи могући начин.

3. Шта ћемо осматрати у овом чланку?

3 Из овог чланка сазнаћемо какву службу је Јехова прихватао у древно доба. Затим ћемо осмотрити осам видова свете службе у данашње време. Док то будемо чинили, можемо размишљати о томе како да се побољшамо у сваком од њих. Такође ћемо видети због чега служење Јехови у складу с његовом вољом доприноси томе да будемо срећнији.

КАКО СУ ЉУДИ У ДРЕВНО ДОБА ОДАВАЛИ ЧАСТ ЈЕХОВИ?

4. Како су Јеховине слуге у древно доба показивале да га поштују и воле?

4 Међу Божјим верним слугама у древно доба били су Авељ, Ноје, Аврахам и Јов. Како су они показали да поштују и воле Јехову? Тако што су му били послушни, веровали му и приносили жртве. Свето писмо не открива шта је све требало да чине у служби за Јехову. Али очигледно је да су се они свесрдно трудили да му угоде и он је био задовољан њиховом службом. Касније је Јехова преко Мојсија дао Аврахамовим потомцима Закон. У њему су се налазиле конкретне заповести о томе како треба да му служе.

5. До које промене је дошло након Исусове смрти и ускрсења?

5 Након Исусове смрти и ускрсења, Јехова од својих слугу више није очекивао да се држе Мојсијевог закона (Римљ. 10:4). За хришћане је важио нови закон – „Христов закон“ (Гал. 6:2). Послушност том закону подразумевала је да се угледају на Христа и да живе по његовим учењима, а не да памте многобројна правила и да их се придржавају. И данас хришћани дају све од себе да иду Исусовим стопама како би угодили Јехови и нашли окрепу (Мат. 11:29).

6. О чему би било добро да размишљамо док разматрамо овај чланак?

6 Док будемо разматрали сваки од различитих видова наше свете службе, размисли о следећим питањима: „Колико сам напредовао на овом пољу? Где бих могао да се побољшам?“ Вероватно си срећан због онога што си до сада урадио за Јехову. Али било би добро да уз молитву размислиш о томе да ли још негде можеш да се побољшаш.

КАКО ОДАЈЕМО ЧАСТ ЈЕХОВИ?

7. Како Јехова гледа на наше искрене молитве?

7 Ми одајемо част Јехови кад му се молимо. У Библији су наше молитве упоређене с пажљиво припремљеним ка̂дом, који је приношен у светом шатору, и касније у храму (Пс. 141:2). Мирис тог ка̂да био је угодан Богу. Слично томе, наше искрене молитве су му угодне, чак и ако користимо једноставне речи (Посл. 15:8; Пон. зак. 33:10). Можемо бити сигурни да је Јехови драго кад чује како му изражавамо своју љубав и захвалност. Он жели да му кажемо шта нас брине, чему се надамо и шта желимо. Било би добро да пре молитве размислиш о томе шта би могао да кажеш Јехови. На тај начин ћеш свом небеском Оцу принети најбољи „ка̂д“.

8. Када нам се пружа посебна прилика да хвалимо Бога?

8 Ми одајемо част Јехови када га хвалимо (Пс. 34:1). Јехову хвалимо када говоримо другима о његовим изузетним особинама и делима. Кад нам је срце пуно захвалности, речи хвале ће напросто извирати из њега. Ако одвајамо време да дубоко размишљамо о Јеховиној доброти – о свему што ради за нас – увек ћемо имати много разлога да га хвалимо. У служби проповедања пружа нам се одлична прилика да „приносимо Богу жртву хвале, то јест плод усана које објављују његово име“ (Јевр. 13:15). Као што смо видели, добро је да размислимо о томе шта ћемо рећи Јехови у молитви. Исто тако, добро је да размислимо о томе шта ћемо рећи људима којима проповедамо. Желимо да принесемо Јехови најбољу „жртву хвале“. Зато смо пуни одушевљења кад преносимо другима добру вест.

9. Како Божјем народу користе састанци? Испричај како теби користе.

9 Ми одајемо част Јехови кад присуствујемо састанцима. Древни Израелци су добили ову заповест: „Трипут годишње нека сви мушкарци из твог народа дођу пред Јехову, твог Бога, на место које он изабере“ (Пон. зак. 16:16). То је значило да треба да оставе своје куће и њиве без заштите. Али Јехова им је обећао: „Нико неће пожелети да ти отме земљу кад [...] будеш ишао пред Јехову, свог Бога“ (Изл. 34:24). Пошто су се потпуно уздали у Јехову, Израелци су ишли на све годишње празнике. То им је користило на много начина: још боље су разумели Божји закон, могли су да размишљају о томе колико је Јехова добар према њима и да се охрабре у друштву суверника (Пон. зак. 16:15). И нама на сличан начин користи то што чинимо све што можемо да бисмо присуствовали састанцима. А замисли само колико је Јехови драго кад припремимо кратке, промишљене коментаре.

10. Зашто је певање важан део наше службе Богу?

10 Ми одајемо част Јехови кад га хвалимо песмом (Пс. 28:7). Израелци су на певање гледали као на важан део своје службе Богу. Примера ради, краљ Давид је одредио да 288 Левита буду певачи у храму (1. Лет. 25:1, 6-8). Ми данас изражавамо своју љубав према Јехови кад му певамо песме хвале. То не значи да морамо да будемо посебно талентовани за певање. Размисли о следећем: Када говоримо, „сви често грешимо“, али то нас не спречава да дајемо коментаре на састанцима и да сведочимо људима у служби проповедања (Јак. 3:2). Можда мислимо да не певамо добро, али немојмо дозволити да нас то спречи да хвалимо Јехову песмом.

11. Према Псалму 48:13, зашто треба да планирамо време за проучавање Библије у кругу породице?

11 Ми одајемо част Јехови кад проучавамо његову Реч и поучавамо своју децу о њему. Израелци су на сабат имали прилику да се одморе од свакодневних активности и да јачају своје пријатељство с Јеховом (Изл. 31:16, 17). Тада су причали својој деци о Јехови и његовој доброти. И ми данас треба да планирамо време за читање и проучавање Божје Речи. То је саставни део наше свете службе Јехови и помаже нам да се још више зближимо с њим (Пс. 73:28). А када проучавамо у кругу породице, ми помажемо новој генерацији – својој деци – да развију чврсто, блиско пријатељство с нашим небеским Оцем. (Прочитати Псалам 48:13.)

12. Шта учимо из тога што је Јехова на изградњу светог шатора гледао као на „свети посао“?

12 Ми одајемо част Јехови кад учествујемо у изградњи и одржавању наших објеката. Библија каже да је изградња светог шатора и његовог прибора била „свети посао“ (Изл. 36:1, 4). Јехова исто тако гледа на изградњу Дворана Краљевства и других објеката наше организације. Нека браћа и сестре проводе много времена у тим активностима. Сигурно веома ценимо све што раде за Јехову и своју браћу! Поред тога, они учествују и у служби проповедања. Неки од њих чак желе да буду стални пионири. Ако испуњавају услове за то, старешине ће тим марљивим објавитељима одобрити да служе као пионири, чиме им пружају подршку да и даље учествују у изградњи наших објеката. Без обзира на то да ли имамо искуства у градњи, сви можемо допринети томе да наши објекти буду чисти и у добром стању.

13. Како треба да гледамо на давање добровољних прилога?

13 Ми одајемо част Јехови када дајемо добровољне прилоге. Израелцима је било речено да не долазе пред Јехову празних руку (Пон. зак. 16:16). Требало је да донесу неки дар у складу са својим могућностима. На тај начин би изразили захвалност за све што Јехова чини за њих. Како ми можемо показати да волимо Јехову и да ценимо оно што чини за нас? Један начин је да у складу са својим могућностима финансијски подупиремо своју скупштину и наше међународне активности. Апостол Павле је рекао: „Ако неко даје од срца, то је угодно Богу, јер он жели да дајемо оно што можемо, а не оно што не можемо“ (2. Кор. 8:4, 12). Јехова цени сваки наш прилог, без обзира на то колико је мали (Мар. 12:42-44; 2. Кор. 9:7).

14. Према Пословицама 19:17, како Јехова гледа на помоћ коју пружамо браћи и сестрама који су у тешким околностима?

14 Ми одајемо част Јехови кад помажемо суверницима који су у тешким околностима. Јехова је обећао да ће наградити Израелце који су великодушно помагали сиромашнима (Пон. зак. 15:7, 10). Према томе, кад год помажемо суверницима којима је то потребно, Јехова на то гледа као на дар њему лично. (Прочитати Пословице 19:17.) На пример, када је Павле био у затвору, Филипљани су му послали дар за који је он рекао да је попут „жртве коју Бог прихвата јер му је по вољи“ (Фил. 4:18). Размисли о својој скупштини и питај се: „Коме бих могао да помогнем?“ Јехова је срећан кад своје време, снагу, вештине и материјална средства користимо да бисмо помагали онима који су у невољи. Он на то гледа као на део наше свете службе (Јак. 1:27).

СРЕЋНИ СМО КАД СЛУЖИМО ЈЕХОВИ

15. Зашто нам није тешко да служимо Јехови?

15 Оно што чинимо у служби Јехови захтева време и снагу. Али нама то није тешко (1. Јов. 5:3). Због чега тако мислимо? Зато што служимо Јехови из љубави према њему. Замисли дете које жели да свом оцу поклони неки цртеж. Оно можда потроши сате цртајући га, али не жали због тога јер воли свог оца и срећно је што може да му нешто поклони. Слично томе, ми волимо Јехову и зато смо срећни што своје време и снагу користимо да бисмо му служили.

16. Према Јеврејима 6:10, како Јехова гледа на оно што чинимо за њега?

16 Брижни родитељи не очекују да од сваког детета добију исти поклон. Они су свесни тога да је свако дете различито и да има другачије способности. Слично томе, наш небески Отац разуме да не можемо сви исто да му пружимо. Можда можеш да урадиш више од већине оних које познајеш и волиш. А можда не можеш да урадиш толико као други, можда зато што си у поодмаклим годинама, слабог здравља или имаш породичне одговорности. Немој се обесхрабрити! (Гал. 6:4). Јехова неће заборавити твоја дела. Он ће бити задовољан твојом службом све док му дајеш најбоље и из исправних мотива. (Прочитати Јеврејима 6:10.) Јехова види чак и оно што би ти хтео да урадиш. Он жели да будеш срећан и задовољан оним што можеш да му пружиш.

17. (а) Шта бисмо могли да урадимо ако нам неки вид наше службе Богу тешко пада? (б) Како теби користе активности које су приказане у оквиру „ Како да будеш још срећнији“?

17 Шта ако схватимо да нам је тешко да радимо нешто од онога што смо управо осмотрили, као што је проучавање Библије или служба проповедања? Ако будемо чешће учествовали у тим активностима, вероватно ћемо више уживати у њима и оне ће нам више користити. Различите видове наше службе могли бисмо да упоредимо с вежбањем или са свирањем неког музичког инструмента. Ако то радимо само повремено, вероватно нећемо много напредовати. Али шта ће се десити ако одлучимо да то радимо сваког дана? У почетку би то могло да буде краће, можда само неколико минута, а онда бисмо постепено могли да продужавамо то време. Кад видимо да наш труд доноси добре резултате, вероватно ћемо се радовати тим активностима и више ћемо уживати у њима. Исто важи и за различите видове наше службе.

18. Како испуњавамо сврху свог постојања и шта нам то доноси?

18 Ми испуњавамо сврху свог постојања кад свим срцем служимо Јехови. Захваљујући томе, имамо срећан и испуњен живот и наду да ћемо у сву вечност служити Јехови (Посл. 10:22). Исто тако, имамо и унутрашњи мир зато што смо се уверили да је Јехова уз нас кад се суочимо с проблемима (Ис. 41:9, 10). Заиста имамо све разлоге да будемо срећни док служимо нашем дивном Оцу који је достојан да од свих својих створења прими „славу и част“ (Откр. 4:11).

ПЕСМА 24 Пођимо на Јеховину гору

^ одл. 5 Пошто је Јехова све створио, он заслужује да му одајемо част и служимо свим срцем. Он прихвата нашу службу све док смо послушни његовим заповестима и живимо у складу с његовим начелима. У овом чланку осмотрићемо осам видова наше свете службе. Сазнаћемо како бисмо могли да се побољшамо у сваком од њих и како они доприносе томе да будемо још срећнији.