Пређи на садржај

Пређи на садржај

14. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Старешине, следите пример апостола Павла

Старешине, следите пример апостола Павла

Угледајте се на мене (1. КОР. 11:1)

ПЕСМА 99 Велико мноштво браће

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. Зашто је апостол Павле добар пример за старешине?

 АПОСТОЛ ПАВЛЕ је волео своју браћу и сестре. Неуморно им је помагао (Дела 20:31). Зато су га браћа веома волела. Једном приликом, када су старешине из Ефеса сазнале да више неће видети Павла, „сви [су] много плакали“ (Дела 20:37). И наше вредне старешине воле браћу и сестре и не штеде се када је некоме од њих потребна помоћ (Фил. 2:16, 17). Међутим, понекад им није лако да испуне све своје одговорности. Шта им може помоћи у томе?

2 Старешинама ће значити ако размотре Павлов пример (1. Кор. 11:1). Он је био обичан човек. Као и сви ми, био је несавршен и није му увек било лако да чини оно што је исправно (Римљ. 7:18-20). Суочавао се и с различитим потешкоћама. Упркос свему, није престао да служи браћи нити је изгубио радост. Ако се угледају на Павла, старешине ће наставити да радосно обављају своју службу, чак и када им то није лако.

3. О чему ће бити речи у овом чланку?

3 У овом чланку биће речи о четири тешкоће с којима се старешине суочавају: (1) задржати равнотежу између службе проповедања и других одговорности, (2) пронаћи време за браћу и сестре, (3) изборити се са својим слабостима и (4) подносити несавршеност других. У наставку ћемо видети како се апостол Павле изборио са свим тим тешкоћама и како старешине могу следити његов пример.

ЗАДРЖАТИ РАВНОТЕЖУ ИЗМЕЂУ СЛУЖБЕ ПРОПОВЕДАЊА И ДРУГИХ ОДГОВОРНОСТИ

4. Зашто је старешинама понекад тешко да нађу више времена за службу проповедања?

4 Зашто је то понекад тешко. Поред службе проповедања, старешине имају и многе друге одговорности. Смењују се као председавајући на састанку радним даном и воде Скупштинско разматрање Библије, а имају и друге тачке на састанцима. Доста времена проведу и обучавајући слуге помоћнике и пружајући охрабрење и подршку браћи и сестрама (1. Петр. 5:2). Неки од њих раде на изградњи и одржавању Дворана Краљевства или других објеката. Међутим, најважнија одговорност старешина, као и свих објавитеља, јесте да проповедају добру вест (Мат. 28:19, 20).

5. Какав пример је Павле оставио када је у питању служба проповедања?

5 Павлов пример. Шта је Павлу помогло да буде добар проповедник? Увек је имао у виду шта је најважније, на шта је и нас подстакао у Филипљанима 1:10. Била му је поверена служба проповедања и она је деценијама била најважнија у његовом животу. Проповедао је „јавно и од куће до куће“ (Дела 20:20). Павле није ишао у службу само у одређено доба дана или само један дан у седмици. Користио је сваку прилику да проповеда. На пример, док је у Атини чекао своје сараднике, сведочио је истакнутим људима и неки од њих су лепо реаговали (Дела 17:16, 17, 34). Чак и док је био „у оковима“, проповедао је свима с којима је долазио у контакт (Фил. 1:13, 14; Дела 28:16-24).

6. Чему је Павле поучавао друге?

6 Павле је користио своје време најбоље што је могао. Често је позивао друге да проповедају с њим. На пример, на своје прво мисионарско путовање повео је Јована, који је познат и као Марко, а на друго Тимотеја (Дела 12:25; 16:1-4). Нема сумње да је Павле користио те прилике да их поучи како да организују скупштине, да брину о браћи и сестрама и да буду добри учитељи (1. Кор. 4:17).

Попут Павла, користи сваку прилику која ти се укаже да сведочиш (Видети 7. одломак) *

7. Како старешине могу применити Павлов савет из Ефешанима 6:14, 15?

7 Поука. Старешине које се угледају на Павла не проповедају само кад су у служби од врата до врата, већ користе сваку прилику за то. (Прочитати Ефешанима 6:14, 15.) На пример, кад им се укаже прилика док су у куповини или на послу, могу рећи нешто о својој вери. Док раде на изградњи наших објеката, могли би проповедати комшијама или добављачима. Попут Павла, старешине користе време у служби да би обучавали друге, укључујући и слуге помоћнике.

8. Шта старешине понекад морају да ураде?

8 Старешине не треба да се толико заокупе обавезама око скупштине или покрајине да им не остане времена за службу проповедања. Понекад ће морати да одбију нека додатна задужења да би могли да испуне све одговорности које већ имају. Након молитве и размишљања о томе, можда схвате да би, ако прихвате та задужења, занемарили важније ствари. Рецимо, не би успевали да сваке седмице имају породично проучавање и да иду у службу, или да помажу својој деци да учествују у њој. Некима је тешко да одбију додатна задужења, али могу бити сигурни да Јехова разуме њихову жељу да исправно поставе приоритете у животу.

ПРОНАЋИ ВРЕМЕ ЗА БРАЋУ И СЕСТРЕ

9. Зашто је старешинама понекад тешко да нађу времена за друге?

9 Зашто је то понекад тешко. Јеховин народ се суочава с многим кушњама. Током ових последњих дана, свима нам је потребно охрабрење, подршка и утеха. А понекад неко крене погрешним путем па му је потребан савет (1. Сол. 5:14). Наравно, старешине не могу уклонити све кушње с којима се Јеховин народ суочава. Па ипак, Јехова очекује од њих да ураде све што је у њиховој моћи да охрабре и заштите његове слуге. Како старешине које већ имају много посла могу пронаћи време да пруже браћи и сестрама оно што им је потребно?

Похвали и охрабри друге (Видети 10. и 12. одломак) *

10. Према речима из 1. Солуњанима 2:7, како се Павле бринуо за своју браћу и сестре?

10 Павлов пример. Павле је тражио прилике да похвали и охрабри своју браћу и сестре. Добро је да старешине следе његов пример и да с пуно љубави брину о свима у скупштини. (Прочитати 1. Солуњанима 2:7.) Павле је говорио својим суверницима да их воли и уверавао их је да их и Јехова воли (2. Кор. 2:4; Еф. 2:4, 5). Проводио је време с браћом и сматрао их је пријатељима. Имао је поверења у њих и отворено им је говорио о својим страховима и слабостима (2. Кор. 7:5; 1. Тим. 1:15). Али тиме није хтео да скреће пажњу на своје проблеме, већ је желео да помаже браћи.

11. Зашто је Павле саветовао браћу и сестре?

11 С времена на време било је потребно да Павле да савет браћи и сестрама. Али то није радио зато што је био љут на њих, већ зато што их је волео и желео је да их заштити од различитих опасности. Трудио се да савете даје тако да их други могу лако разумети и прихватити. На пример, у једној посланици дао је озбиљан савет Коринћанима. Након што је написао ту посланицу, послао је Тита у Коринт. Желео је да сазна како су реаговали на њу. Нема сумње да је био веома срећан када је сазнао да су послушали његов савет (2. Кор. 7:6, 7).

12. Шта све старешине чине да би јачали браћу и сестре?

12 Поука. По угледу на Павла, старешине проводе време с браћом и сестрама. На пример, дођу раније на састанак да би могли да разговарају с њима. Понекад је довољно само пар минута да би некога охрабрили и показали му да им је стало до њега (Римљ. 1:12; Еф. 5:16). Старешине следе Павлов пример и тако што користе Библију да би ојачали своју браћу и да би их уверили да их Бог воли. Они показују својим суверницима да их воле. Одвајају време за њих и запажају ствари за које би могли да их похвале. Своје савете темеље на Божјој Речи. Кад саветују браћу, они су директни, али благи јер не желе да их повреде него да их подстакну да примене савет (Гал. 6:1).

ИЗБОРИТИ СЕ СА СВОЈИМ СЛАБОСТИМА

13. Како би се старешине могле осећати због својих слабости?

13 Зашто је то понекад тешко. Старешине нису савршене. Као и сви други, и они греше (Римљ. 3:23). Понекад им је тешко да имају реално гледиште о својим слабостима. Неки се толико усредсреде на њих да се обесхрабре. Други лако налазе изговоре за своје грешке због чега не виде потребу да ишта мењају код себе.

14. Према Филипљанима 4:13, како је понизност помогла Павлу да има реално гледиште о својим слабостима?

14 Павлов пример. Павле је био понизан и зато је био свестан да не може сам да се избори са својим слабостима. Била му је потребна Божја помоћ. Раније је упорно и жестоко прогонио хришћане, али касније је схватио да је то било погрешно и био је спреман да промени своје ставове и понашање (1. Тим. 1:12-16). Уз Јеховину помоћ, постао је скроман и саосећајан старешина који је волео своју браћу. Био је и те како свестан својих грешака, али није се у мислима стално враћао на њих. Веровао је да ће му Јехова опростити (Римљ. 7:21-25). Није очекивао савршенство од себе, али трудио се да буде што бољи хришћанин и понизно се ослањао на Јеховину помоћ да би извршио своју службу (1. Кор. 9:27; прочитати Филипљанима 4:13).

Бори се да савладаш своје слабости (Видети 14. и 15. одломак) *

15. Шта ће старешинама помоћи да имају разумно гледиште о својим манама?

15 Поука. Јасно је да Јехова није наименовао старешине зато што су савршени. Па ипак, он очекује од њих да признају своје грешке и да се труде да буду што бољи хришћани (Еф. 4:23, 24). Старешина треба да се преиспитује у светлу Божје Речи и да затим код себе мења оно што је потребно. Јехова ће му помоћи у томе и он ће бити срећан и добар пастир (Јак. 1:25).

ПОДНОСИТИ НЕСАВРШЕНОСТ ДРУГИХ

16. Како би на старешине могле утицати мане других?

16 Зашто је то понекад тешко. Пошто блиско сарађују с другима у скупштини, старешине ће приметити њихове недостатке. Ако не би пазили, могли би због тога почети да се нервирају, да буду груби или критични према другима. Павле је упозорио хришћане да је управо то Сатанин циљ (2. Кор. 2:10, 11).

17. Шта је Павле мислио о браћи и сестрама?

17 Павлов пример. Павле је чврсто веровао у то да су браћа и сестре у суштини добри људи. Он је био свестан њихових мана јер су га неки њихови поступци повредили. Па ипак, знао је да то што је неко погрешио не значи да је лоша особа. Волео је своју браћу и усредсредио се на њихове добре особине. Веровао је да се они искрено труде да поступају исправно и да им је само потребна помоћ да савладају своје слабости.

18. Како се Павле опходио према Еводији и Синтихији и шта учимо из тога? (Филипљанима 4:1-3).

18 Размисли о томе како се Павле поставио према двема сестрама у скупштини у Филипима. (Прочитати Филипљанима 4:1-3.) По свему судећи, Еводија и Синтихија су дозволиле да личне размирице наруше њихово пријатељство. Павле их није критиковао нити их је осуђивао, него се усредсредио на њихове лепе особине. Те сестре су годинама верно служиле Јехови. Павле је знао да их Јехова воли. Веровао је и да оне воле Јехову и зато их је подстакао да реше размирице. То што је гледао добро у другима помогло му је да остане радостан и сачува пријатељство са свима у тој скупштини.

Избегавај да критикујеш друге (Видети 19. одломак) *

19. (а) Како старешине треба да гледају на браћу и сестре? (б) Шта учимо гледајући слику на којој је старешина који чисти Дворану Краљевства?

19 Поука. Добро је да старешине запажају лепе особине браће и сестара. Истина је да су сви у скупштини несавршени, али свако има особине вредне дивљења (Фил. 2:3). Наравно, с времена на време старешине ће морати да брату или сестри дају неки савет. Али попут Павла, они не гледају првенствено на грешке те особе него имају на уму да тај брат или сестра воли Јехову, да му истрајно служи и да жели да чини оно што је добро. Старешине које тако гледају на браћу и сестре доприносе томе да у скупштини влада топла атмосфера.

НАСТАВИ ДА СЛЕДИШ ПАВЛОВ ПРИМЕР

20. Шта ће помоћи старешинама да радосно обављају своја задужења?

20 Старешинама ће сигурно значити да и даље проучавају пример апостола Павла. Неке занимљиве информације налазе се у Индексу публикација, под главним насловом „Павле“ и одредницом „пример за старешине“. Док читаш материјал који је тамо наведен, могао би да се питаш: „Како ће ми Павлов пример помоћи да останем радостан док обављам задужења која имам као старешина?“

21. У шта старешине могу бити сигурне?

21 Старешине, имајте на уму да Јехова не очекује од вас да будете савршени, већ да му верно служите (1. Кор. 4:2). Јехова је ценио Павлов труд и верност. Можете бити сигурни да он цени и све што ви радите. Јехова никада неће заборавити „ваша дела и љубав коју сте показали према његовом имену, тиме што сте служили светима и што им и даље служите“ (Јевр. 6:10).

ПЕСМА 87 Састанци нас крепе

^ одл. 5 Веома смо захвални за све што старешине раде док брину за скупштину. У овом чланку биће речи о томе шта им понекад отежава да испуне своје одговорности. Навешћемо четири такве потешкоће. Видећемо и како им пример апостола Павла може помоћи да савладају те потешкоће и да радосно обављају своја задужења. Овај чланак ће нам помоћи да их још више ценимо и волимо, као и да им олакшамо терет одговорности.

^ одл. 61 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: На крају радног времена, брат сведочи свом колеги.

^ одл. 63 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Старешина посвећује време брату који је почео да се повлачи у себе.

^ одл. 65 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Брат саветује другог брата који је узнемирен због нечега.

^ одл. 67 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Брат који се пријавио за чишћење дворане одуговлачи, али старешина га не критикује због тога.