Пређи на садржај

Пређи на садржај

10. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Зашто треба да се крстиш?

Зашто треба да се крстиш?

Нека се свако од вас крсти (ДЕЛА 2:38)

ПЕСМА 34 Будимо беспрекорни

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1-2. Каква атмосфера влада приликом крштења и шта ћемо размотрити у овом чланку?

 ДА ЛИ си некада посматрао оне који треба да се крсте? Док одговарају на два питања за крштење, у њиховом гласу можеш чути да су потпуно сигурни у то да су донели добру одлуку. Чланови њихове породице и пријатељи су поносни на њих. Када након крштења изроне из воде, чује се аплауз, а на њиховим лицима можеш видети колико су радосни. У просеку сваке седмице на хиљаде посвете свој живот Јехови и крсте се као његови Сведоци.

2 А како је с тобом? Ако размишљаш о томе да се крстиш, ти си у овом злом свету веома посебан јер тражиш Јехову (Пс. 14:1, 2). Овај чланак је написан за тебе, било да си млад било да си стар. Али он ће значити и нама који смо већ крштени јер ће ојачати нашу жељу да заувек служимо Јехови. Постоје многи разлози да му будемо одани. Хајде да заједно размотримо три таква разлога.

ВОЛИШ ИСТИНУ И ПРАВЕДНОСТ

Сатана већ хиљадама година клевеће Јеховино име (Видети 3. и 4. одломак)

3. Зашто Јеховине слуге воле истину и праведност? (Псалам 119:128, 163).

3 Јехова је заповедио свом народу да воли истину (Зах. 8:19). Исус је подстакао своје следбенике да теже за праведношћу (Мат. 5:6). То значи да треба да имамо снажну жељу да чинимо оно што је исправно, добро и чисто у Божјим очима. Да ли волиш истину и праведност? Нема сумње у то. Мрзиш лаж и све што је погрешно и зло. (Прочитати Псалам 119:128, 163.) Човек који лаже поступа попут Сатане, владара овог света (Јов. 8:44; 12:31). Између осталог, Сатанин циљ је да оклевета свето име нашег Бога Јехове. Он шири лажи о њему још од побуне у Едену. Приказао је Јехову као себичног и непоштеног владара који ускраћује људима нешто добро (Пост. 3:1, 4, 5). Сатанине лажи о Јехови и даље трују умове и срца људи. Када неко не воли истину, Сатана га може навести да ради свакакве неправедне и зле ствари (Римљ. 1:25-31).

4. Како је Јехова доказао да је Бог истине? (Видети и слику.)

4 Јехова је Бог истине и великодушно поучава истини оне који га воле (Пс. 31:5). На тај начин им помаже да се ослободе Сатаниних лажи. Јехова своје слуге учи и да буду поштени и праведни. То им помаже да имају више самопоштовања и унутрашњи мир (Посл. 13:5, 6). Да ли си и ти то осетио док си проучавао Библију? Научио си да Јехова најбоље зна шта је добро за све људе, па и за тебе (Пс. 77:13). Зато желиш да чиниш оно што он сматра исправним (Мат. 6:33). Желиш да браниш истину и да оповргнеш клевете о њему. Како то можеш чинити?

5. Како можеш заступати истину и праведност?

5 Својим начином живота можеш показати да одбацујеш Сатанине лажи и држиш се истине. Исто тако, можеш показати да желиш да Јехова буде твој Владар, као и да желиш да радиш оно што је исправно у његовим очима. Како то можеш учинити? У молитви предај свој живот Јехови, а затим то предање јавно обзнани крштењем. Љубав према ономе што је истинито и исправно снажан је мотив за крштење.

ТИ ВОЛИШ ИСУСА ХРИСТА

6. Које разлоге да волимо Исуса Христа налазимо у Псалму 45:4?

6 Због чега волиш Исуса Христа? У Псалму 45:4 се налазе неки снажни разлози за то. (Прочитати.) Исус заступа истину, понизност и праведност. Ако волиш истину и праведност, сасвим је разумљиво што волиш и Исуса Христа. Размисли о томе с колико храбрости је он бранио истину и правду (Јов. 18:37). Међутим, како нас Исус поучава да будемо понизни?

7. Док размишљаш о Исусовој понизности, шта оставља посебан утисак на тебе?

7 Исус нас поучава понизности својим примером. Рецимо, он славу никада не приписује себи већ свом Оцу (Мар. 10:17, 18; Јов. 5:19). Како Исусова понизност утиче на тебе? Сигурно те покреће да га волиш и следиш. Зашто је он понизан? Зато што воли свог Оца који је понизан и угледа се на њега (Пс. 18:35; Јевр. 1:3). Када видиш како Исус савршено одражава Јеховине особине сигурно га још више волиш.

8. Зашто смо срећни што је Исус наш Краљ?

8 Срећни смо што је Исус наш Краљ, јер је он најбољи владар. Јехова га је обучавао и поставио на тај положај (Ис. 50:4, 5). Размисли о Исусовој самопожртвованости и љубави (Јов. 13:1). Као твој Краљ, он у потпуности заслужује твоју љубав. Рекао је да они који га стварно воле – они које назива својим пријатељима – показују љубав тако што су послушни његовим заповестима (Јов. 14:15; 15:14, 15). Каква је само част бити пријатељ Јеховиног Сина!

9. По чему је крштење Исусових следбеника слично његовом крштењу?

9 Између осталог, Исус је заповедио да се његови следбеници крштавају (Мат. 28:19, 20). Он им је пружио пример. Његово крштење се донекле разликује од крштења његових следбеника. (Видети оквир „ По чему се Исусово крштење разликује од крштења његових следбеника“.) Али постоје и сличности. Када се крстио, Исус је показао да је спреман да поступа по вољи свог Оца (Јевр. 10:7). Његови следбеници својим крштењем јавно потврђују да су се предали Јехови Богу. Попут Исусовог, и њихово крштење је доказ да ће они надаље живети по Божјој вољи, а не по својој. На тај начин поступају по узору на свог учитеља.

10. Зашто волиш Исуса и на шта та љубав треба да те подстакне?

10 Ти верујеш да је Исус Јеховин јединорођени Син и срећан си што је постављен за нашег Краља. Знаш да је понизан и да се у потпуности угледа на свог Оца. Сазнао си и да је хранио гладне, тешио потиштене и чак лечио болесне (Мат. 14:14-21). Видиш како данас води своју скупштину (Мат. 23:10). Знаш и да ће као Краљ Божјег Краљевства учинити много више у будућности. Како можеш показати да га волиш? Тако што ћеш следити његов пример (Јов. 14:21). Можеш почети од тога што ћеш попут њега посветити свој живот Јехови и крстити се.

ТИ ВОЛИШ ЈЕХОВУ БОГА

11. Шта је најважнији разлог за крштење?

11 Који је најважнији разлог за крштење? Када су га питали која је највећа Божја заповест, Исус је рекао: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем, свом својом душом, свим својим умом и свом својом снагом“ (Мар. 12:30). Да ли ове речи описују то што ти осећаш према Богу?

Јехова ти је дао све добре ствари у којима уживаш сада и у којима ћеш уживати у будућности (Видети 12. и 13. одломак)

12. Зашто волиш Јехову? (Видети и слику.)

12 Постоји много разлога да волиш Јехову. Примера ради, сазнао си да је он „извор живота“ и да нам даје „сваки добар дар и сваки савршен поклон“ (Пс. 36:9; Јак. 1:17). Све лепе ствари у којима уживаш долазе од нашег великодушног Бога, који нас пуно воли.

13. Због чега је откупнина тако посебан дар?

13 Откупнина је предиван дар који смо добили од Јехове. Због чега то можемо рећи? Размисли о блиској вези која постоји између Јехове и његовог Сина. Исус је рекао: „Отац ме воли“ и „волим Оца“ (Јов. 10:17; 14:31). Током милијарди година које су провели заједно, та веза међу њима била је све јача (Посл. 8:22, 23, 30). За Јехову је сигурно било веома болно што је допустио да његов Син пати и умре. Он толико воли људе – укључујући и тебе – да је био спреман да свог вољеног Сина да као жртву да би теби и другима омогућио вечни живот (Јов. 3:16; Гал. 2:20). То је несумњиво највећи разлог да волимо Бога.

14. Који је најбољи животни циљ који можеш поставити?

14 Твоја љубав према Јехови је све више расла док си учио о њему. Сигурно желиш да будеш близак с њим, како сада тако и у будућности. То није недостижан циљ. Јехова те подстиче да радујеш његово срце (Посл. 23:15, 16). То можеш чинити не само речима већ и делима. Из твог начина живота видеће се да га заиста волиш (1. Јов. 5:3). Служење Јехови је најбољи животни циљ који можеш поставити.

15. Како можеш показати да волиш Јехову?

15 Како можеш показати да волиш Јехову? Као прво, у посебној молитви предај му свој живот (Пс. 40:8). Након тога, крштењем то обзнани и другима. Као што смо већ споменули, крштење је веома радостан и важан догађај у твом животу. Тада почињеш да живиш за Јехову, а не за себе (Римљ. 14:8; 1. Петр. 4:1, 2). То делује као велика одлука и стварно је тако. Али како ти она отвара врата ка најбољем начину живота?

16. Према Псалму 41:12, како ће Јехова наградити оне који му посвете свој живот?

16 Не постоји нико дарежљивији од Јехове. Без обзира на то шта ти даш њему, он ће теби увек дати много више (Мар. 10:29, 30). Ако одлучиш да му служиш, имаћеш занимљив, испуњен и срећан живот, чак и у овом злом свету. А то је тек почетак. Путовање које почиње твојим крштењем не мора да се заврши. Свом вољеном Оцу можеш служити заувек. Љубав која вас повезује биће све јача. Попут њега, и ти ћеш вечно живети. (Прочитати Псалам 41:12.)

17. Шта можеш дати Јехови што он већ не поседује?

17 Када предаш свој живот Богу и крстиш се, имаш јединствену прилику да му даш нешто веома драгоцено. Он ти је дао све у чему уживаш, сваки радостан тренутак. Заузврат, ти можеш дати ономе ко поседује небо и земљу нешто што он нема – своју службу коју ћеш обављати од срца и одано (Јов 1:8; 41:11; Посл. 27:11). Не постоји бољи начин живота. Без сумње, љубав према Јехови је најбољи разлог за крштење.

ДА ЛИ СИ СПРЕМАН ДА СЕ КРСТИШ?

18. О којим питањима би могао да размислиш?

18 Како би одговорио на питање: „Да ли ћеш се крстити?“ Само ти знаш одговор. Ако још ниси сигуран, могао би да се питаш: „Због чега оклевам да се крстим?“ (Дела 8:36). Сети се три разлога која смо осматрали у овом чланку. Као прво, ти волиш истину и праведност. Питај се: „Да ли чезнем за даном када ће сви говорити истину и радити оно што је исправно?“ Као друго, волиш Исуса Христа. Питај се: „Да ли желим да Божји Син буде мој Краљ и да у свему идем његовим стопама?“ Као треће и најважније, ти волиш Јехову. Питај се: „Да ли желим да обрадујем Јеховино срце тако што ћу му одано служити?“ Ако су твоји одговори на ова питања потврдни, има ли разлога да одлажеш крштење? (Дела 16:33).

19. Зашто не треба да оклеваш да се крстиш? Наведи пример (Јован 4:34).

19 Ако оклеваш да се крстиш, размисли о једном Исусовом поређењу. (Прочитати Јована 4:34.) Запази да је Исус поступање по Јеховиној вољи упоредио с храном. Зашто? Храна је добра за нас. Исус је знао да је све што Јехова тражи од нас за наше добро. Он не жели да учиниш ишта што би ти нашкодило. Да ли је Јеховина воља да се крстиш? Јесте (Дела 2:38). Зато можеш бити сигуран да ће ти послушност тој заповести донети само добро. Ако би те неко позвао на неки врхунски оброк, вероватно би без оклевања прихватио тај позив. Зашто би онда оклевао да се крстиш?

20. Шта ћемо осмотрити у следећем чланку?

20 Зашто неки оклевају да се крсте? Они можда кажу: „Још увек нисам спреман.“ Чињеница је да је одлука да се предаш Јехови и крстиш најважнија одлука коју ћеш икада донети. Да би дошао до тог циља, потребно је време, пажљиво размишљање и доста труда. Али ако заиста желиш да се крстиш, шта ће ти помоћи да се припремиш за то? Одговор на то питање ћемо осмотрити у следећем чланку.

ПЕСМА 28 Будимо Јеховини пријатељи

a Крштење је важан корак за свакога ко проучава Библију. Шта га може покренути да направи тај корак? Једном речју, љубав. Али љубав према коме и чему? У овом чланку ћемо добити одговор на то питање и видећемо шта нас очекује након крштења.