Пређи на садржај

Пређи на садржај

11. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Како да се припремиш за крштење

Како да се припремиш за крштење

Шта ме спречава да се крстим? (ДЕЛА 8:36)

ПЕСМА 50 Моје предање Богу

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

Широм света, крштавају се и млади и стари (Видети 1. и 2. одломак)

1-2. Зашто не треба да се обесхрабриш ако још не испуњаваш услове за крштење? (Видети слику на насловној страни.)

 КРШТЕЊЕ је најбољи циљ који можеш поставити. Да ли си спреман да предузмеш тај корак? Ако сматраш да јеси и ако се старешине слажу, немој оклевати да то урадиш већ првом приликом. Након крштења те чека предиван и испуњен живот у Јеховиној служби.

2 С друге стране, можда ти је неко рекао да треба да радиш на још неким стварима да би се крстио или си можда то и сам схватио. Ако је тако, немој бити обесхрабрен. Без обзира на то да ли си млад или стар, ти можеш напредовати и остварити тај важан циљ.

„ШТА МЕ СПРЕЧАВА?“

3. Шта је етиопски дворанин питао Филипа и шта би неко могао да помисли? (Дела апостолска 8:36, 38).

3 Прочитати Дела апостолска 8:36, 38. Етиопски дворанин је питао Филипа: „Шта ме спречава да се крстим?“ Иако је тај човек желео да се крсти, да ли је био спреман за тај важан корак?

Етиопски дворанин је желео да још боље упозна Јехову (Видети 4. одломак)

4. Како је Етиопљанин показао да жели да сазна више о Јехови?

4 Етиопски дворанин је био „у Јерусалиму да се поклони Богу“ (Дела 8:27). Судећи по томе, он је био обраћеник на јудаизам, то јест прихватио је јеврејску веру. Нема сумње да је упознао Јехову читајући хебрејски део Светог писма. Али желео је да сазна више. Шта је он радио када га је Филип срео на путу? Пажљиво је читао књигу пророка Исаије (Дела 8:28). То су била дубока учења. Овај дворанин није био задовољан тиме да упозна само основна библијска учења, већ је желео да сазна више.

5. Како је на Етиопљанина утицало оно што је учио о Јехови?

5 Тај човек је био дворанин на високом положају у служби кандаке, етиопске краљице. Био је „задужен за целу њену ризницу“ (Дела 8:27). Дакле, вероватно је био веома заузет и имао је многе одговорности. Па ипак, издвајао је време за службу Јехови. Није био задовољан тиме што само зна истину већ је и примењивао оно што је учио. Зато је допутовао чак из Етиопије да се поклони Јехови у храму у Јерусалиму. За такав пут је било потребно много времена и новца, али он је желео да служи Јехови без обзира на жртве које је морао да поднесе.

6-7. Како је Етиопљанин јачао своју љубав према Јехови?

6 Тај Етиопљанин је од Филипа сазнао неке веома важне ствари, укључујући и то ко је обећани Месија (Дела 8:34, 35). Сигурно је био веома срећан када је разумео шта је Исус учинио за њега. Шта је он урадио након тога? Могао је и даље да буде уважени јеврејски прозелит и да ништа не мења. Међутим, његова љубав према Јехови и његовом Сину била је све већа. То га је покренуло да донесе важну одлуку да се крсти као следбеник Исуса Христа. Филип је видео да је тај човек спреман и зато га је крстио.

7 И ти се можеш припремити за крштење ако се угледаш на тог Етиопљанина. Тада ћеш с потпуним уверењем моћи да кажеш: „Шта ме спречава да се крстим?“ Хајде да видимо како и ти можеш чинити исто што и Етиопљанин. Он је учио, примењивао је оно што учи и тако је јачао своју љубав према Богу.

НАСТАВИ ДА УЧИШ

8. Према Јовану 17:3, шта треба да радимо?

8 Прочитати Јована 17:3 и фусноту. Да ли си због ових Исусових речи одлучио да проучаваш Библију? Тако је било с многима од нас. Али у тим речима уједно налазимо и подстицај да наставимо да учимо. Ми никада нећемо престати да упознајемо „јединог правог Бога“ (Проп. 3:11). У сву вечност ћемо учити о њему. Што га боље упознамо, бићемо блискији с њим (Пс. 73:28).

9. Шта треба да радимо након што упознамо основна библијска учења?

9 Кад почнемо да учимо о Јехови, сасвим је разумљиво што најпре сазнајемо неке основне ствари. У својој посланици Јеврејима апостол Павле их је назвао „основама“ и упоредио их је с млеком којим се хране бебе (Јевр. 5:12; 6:1). Али тиме није умањивао њихову вредност. Он је желео да подстакне све хришћане да наставе да проучавају Божју Реч како би продубили своје знање. Имаш ли жељу да сазнаш нешто о дубљим учењима из Библије? Да ли желиш да и даље напредујеш, да наставиш да учиш о Јехови и његовој намери?

10. Зашто је некима тешко да уче?

10 Руку на срце, многима од нас није лако да уче. Како је с тобом? Да ли си у школи овладао неким техникама читања и учења? Да ли си волео да учиш и да ли сматраш да си доста тога научио? Или си закључио да ти учење није јача страна? Ако је тако, ниси једини. Имај на уму да ти Јехова може помоћи. Он је савршен и не постоји бољи учитељ од њега.

11. По чему се види да је Јехова „Величанствени Учитељ“?

11 Јехова за себе каже да је „твој Величанствени Учитељ“ (Ис. 30:20, 21). Он је стрпљив, добар и пун разумевања. Увек запажа добро у онима које поучава (Пс. 130:3). Осим тога, никад не очекује од нас више него што можемо. Не заборави да је он створио наш мозак, који је предиван дар (Пс. 139:14). Наш Створитељ нам је усадио жељу за учењем. Он жели да учимо у сву вечност и да уживамо у томе. Зато је добро да већ сада развијаш жељу да што боље упознаш Библију (1. Петр. 2:2). Постављај циљеве које можеш да оствариш и редовно читај и проучавај Божју Реч (Ис. Нав. 1:8). Јехова ће ти помоћи у томе. С временом ће ти читање и учење о њему бити право задовољство.

12. Зашто треба да се што боље упознамо са Исусовим животом и службом?

12 Често размишљај о Исусовом животу и служби. Уколико желимо да служимо Јехови, неопходно је да у свему следимо Исусов пример, што је посебно важно у овим тешким временима (1. Петр. 2:21). Исус је отворено говорио о проблемима које ће имати његови ученици (Лука 14:27, 28). Па ипак, био је уверен да ће они остати верни Богу, баш као и он (Јов. 16:33). Док проучаваш о Исусовом животу, запажај детаље и нека ти буде циљ да се угледаш на њега у свему што радиш.

13. За шта треба да молимо Јехову и због чега?

13 Само по себи, знање није довољно. Његова главна сврха је да ти помогне да научиш више о Јехови и да развијеш љубав према њему и веру у њега (1. Кор. 8:1-3). Док проучаваш, моли Јехову да ти да више вере (Лука 17:5). Он великодушно одговара на такве молитве. Права вера, која се заснива на знању о Богу, помоћи ће ти да напредујеш ка свом циљу (Јак. 2:26).

ПРИМЕЊУЈ ОНО ШТО УЧИШ

Пре Потопа, Ноје и његова породица су поступали у складу са оним што су научили од Јехове (Видети 14. одломак)

14. Како је апостол Петар истакао колико је важно да примењујемо оно што учимо? (Видети и слику.)

14 Апостол Петар је нагласио колико је важно да Христови следбеници поступају у складу са оним што уче. Он се осврнуо на Нојево време. Јехова је рекао Ноју да ће путем Потопа уништити тадашњи зли свет. Сазнање да ће Потоп доћи само по себи није било довољно да би се Ноје и његова породица спасли. Запази да је Петар говорио о времену пре Потопа, када се „градила арка“ (1. Петр. 3:20). Очигледно је да су Ноје и његова породица примењивали оно што су научили од Бога тако што су градили арку, која је била огромних димензија (Јевр. 11:7). Петар је затим упоредио оно што је Ноје чинио с крштењем и написао је: „Тиме је било предочено крштење, које сада спасава и вас“ (1. Петр. 3:21). Ноје и његова породица су годинама улагали велики труд да би направили арку. Слично томе, и ти се мораш потрудити да би се припремио за крштење. Шта све треба да радиш да би остварио циљ да се крстиш?

15. Како показујемо да смо се истински покајали?

15 Једна од првих ствари коју морамо урадити јесте да се искрено покајемо за своје грехе (Дела 2:37, 38). Право покајање води до коренитих промена у животу. Да ли си одбацио оно што Јехова осуђује, као што је неморалан начин живота, пушење или погрдан говор? (1. Кор. 6:9, 10; 2. Кор. 7:1; Еф. 4:29). Ако то још ниси урадио, настави да се трудиш. Замоли Сведока који проучава с тобом или неког скупштинског старешину за помоћ и савет. Ако си млад и живиш с родитељима, замоли их да ти помогну да одбациш навике које би те могле спречавати да се крстиш.

16. Шта све обухвата наша служба Јехови?

16 Веома је важно и да редовно учествујемо у хришћанским активностима. У то спада и присуствовање састанцима и учествовање на њима (Јевр. 10:24, 25). Кад испуниш услове за проповедање, труди се да будеш редован у томе. Што више идеш у службу, више ћеш уживати у њој (2. Тим. 4:5). Ако си млад и ако живиш с породицом, питај се: „Да ли моји родитељи морају да ме подсећају да идем на састанке и у службу или сам то планирам?“ Ако све то радиш драге воље, показујеш да имаш веру, да волиш Јехову Бога и да си му захвалан за све што ти даје. То су твоји дарови, дела по којима се види да си му одан (2. Петр. 3:11; Јевр. 13:15). Бог много цени све што му дајемо од срца. (Упоредити с 2. Коринћанима 9:7.) Ми тако поступамо јер смо срећни када Јехови дајемо најбоље.

ЈАЧАЈ СВОЈУ ЉУБАВ ПРЕМА ЈЕХОВИ

17-18. Која важна особина ће ти помоћи да напредујеш ка крштењу и како? (Пословице 3:3-6).

17 На путу до крштења наилазићеш на препреке. Можда ће ти се неки људи подсмевати због твоје вере, а можда ће ти се и отворено противити (2. Тим. 3:12). Док се трудиш да се ослободиш неке лоше навике, можда ћеш повремено поклекнути и погрешити. Осим тога, могло би се десити да понекад будеш помало нестрпљив и незадовољан јер ти се чини да је твој циљ далеко. Шта ће ти помоћи да не одустанеш? Једна важна особина – љубав према Јехови.

18 Твоја љубав према Јехови је предивна особина – најбоља коју имаш. (Прочитати Пословице 3:3-6.) Та љубав ће ти помоћи да му постојано служиш упркос животним проблемима. Библија често говори о Јеховиној верној љубави према његовим слугама. То је снажна приврженост која никада не престаје (Пс. 100:5). Пошто си и ти створен по Божјој слици, можеш показивати такву љубав (Пост. 1:26). На који начин?

Сваког дана можеш изражавати своју захвалност Јехови (Видети 19. одломак) b

19. Како можеш продубити своју захвалност за све што Јехова чини за тебе? (Галатима 2:20).

19 Најпре развијај захвалност (1. Сол. 5:18). Сваког дана се питај: „Како је Јехова показао да ме воли?“ Затим му захвали за то у својим молитвама и спомени конкретне ствари које је учинио за тебе. Буди свестан да се у свему томе огледа Јеховина љубав према теби лично, што је и апостол Павле разумео. (Прочитати Галатима 2:20.) Питај се: „Да ли желим да му узвратим за сву љубав коју ми пружа?“ Љубав према Јехови помоћи ће ти да се одупреш искушењима и да останеш постојан упркос проблемима. Осим тога, трудићеш се да ту љубав свакодневно показујеш својим делима тако што му свим срцем служиш.

20. Шта мораш радити како би посветио свој живот Јехови и колико је важна та одлука?

20 С временом, љубав према Јехови ће те покренути да му упутиш једну посебну молитву. Свој живот ћеш посветити њему. Не заборави да ти предање отвара пут ка предивној будућности – у сву вечност ћеш бити у његовом окриљу. Када му посветиш свој живот, дајеш обећање да ћеш му служити и у добру и у злу. Тај завет никада нећеш морати да поновиш. Истина, када се предамо Јехови, ми доносимо једну важну одлуку. Међутим, размисли о следећем: У свом животу ћеш донети многе одлуке и неке од њих ће бити веома добре, али никада нећеш донети бољу одлуку од те да се предаш Јехови (Пс. 50:14). Сатана ће покушати да ослаби твоју љубав према Оцу, с надом да му нећеш остати веран. Немој никада дозволити Сатани да победи! (Јов 27:5). Снажна љубав према Јехови ће ти помоћи да живиш у складу са својим предањем и да се још више зближиш са својим небеским Оцем.

21. Зашто можемо рећи да крштење није крај, већ почетак?

21 Након што се предаш Јехови, разговарај са старешинама из своје скупштине о веома важном наредном кораку. Али увек имај на уму да крштење није крај, већ почетак. Оно ти омогућава да служиш Јехови у сву вечност. Зато сада јачај љубав према свом Оцу. Постављај циљеве како би твоја љубав из дана у дан била све јача. То ће те мотивисати да се крстиш. Дан твог крштења биће предиван, али то је тек почетак. Како време пролази, нека твоја љубав према Јехови и његовом Сину буде све јача!

ПЕСМА 135 Јехова позива младе да буду мудри

a Да бисмо били спремни за крштење, морамо имати исправан мотив. Такође, морамо чинити оно што је исправно. У овом чланку ћемо размотрити пример етиопског дворанина да бисмо разумели како се они који проучавају Библију могу припремити за крштење.

b ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Млада сестра се моли Јехови и каже му колико је захвална за све што чини за њу.