Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питања читалаца

Питања читалаца

Зашто је човек ког Библија назива „тај и тај“ рекао да би „упропастио“ своје наследство ако би се оженио Рутом? (Рута 4:1, фусн., 6)

У библијска времена, ако би ожењен мушкарац умро без деце, појавила би се нека питања: Шта ће бити с његовим имањем? Да ли ће његово породично име бити заувек заборављено? Одговори на та питања налазили су се у Мојсијевом закону.

Ако би неки човек умро без деце, земљу коју је поседовао наследио би његов брат или блиски рођак. Ако би осиромашио и морао да прода своју земљу, право откупа је опет имао брат или блиски рођак. Тако би земља остала у власништву породице (Лев. 25:23-28; Бр. 27:8-11).

Како је то омогућило да његово породично име не буде заборављено? То је било уређено деверским то јест левиратским браком, баш као у Рутином случају. Закон је прописивао да се брат умрлог ожени удовицом свог брата како би с њом добио сина који би наследио породично име умрлог, као и његову земљу. Тиме би се збринуле и потребе удовице (Пон. зак. 25:5-7; Мат. 22:23-28).

Погледајмо шта се десило Нојемини. Она је била удата за човека који се звао Елимелех. Када су њен муж и њена два сина умрли, остала је без хранитеља који би се бринуо о њој (Рута 1:1-5). Након што се вратила у Јуду, рекла је својој снахи Рути да замоли Елимелеховог блиског рођака Воза да откупи његову земљу (Рута 2:1, 19, 20; 3:1-4). Али Воз је знао да Елимелех има још ближег рођака, ког Библија назива „тај и тај“. С обзиром на то, требало је прво њега питати да ли жели да буде откупитељ (Рута 3:9, 12, 13).

Тај човек је у почетку желео да помогне (Рута 4:1-4). Знао је да мора да потроши новац како би купио земљу, али исто тако је био свестан да је Нојемина превише стара да добије дете, које би наследило Елимелехову земљу. Та земља би на тај начин постала део његовог наследства, тако да је то изгледало као добра инвестиција.

Али тај човек се предомислио кад је схватио да мора да се ожени Рутом. Рекао је: „Не могу да је откупим јер бих упропастио своје наследство“ (Рута 4:5, 6). Зашто се предомислио?

Ако би се тај или неки други човек оженио Рутом и ако би она родила сина, то дете би наследило Елимелехову земљу. Како би то упропастило наследство човека кога Библија назива „тај и тај“? Писмо не говори о томе, али постоји неколико могућности.

  • Као прво, новац који би потрошио за куповину био би протраћен зато што на крају Елимелехова земља не би припала њему, већ Рутином сину.

  • Као друго, он би морао да брине и о Рути и о Нојемини.

  • Као треће, уколико би Рута с тим човеком добила још деце, она би делила наследство с децом коју је он већ имао.

  • Као четврто, ако „тај и тај“ није имао своју децу, Рутин син би полагао право и на Елимелехову и на његову земљу. После смрти откупитеља, његова земља би припала детету које је носило Елимелехово, а не његово име. Да не би изгубио своје наследство, одбио је да помогне Нојемини и препустио је то право следећем човеку који је могао да буде откупитељ. То је био Воз. За разлику од њега, он је био спреман да преузме ту одговорност. Урадио је то да би сачувао породично „име умрломе на његовом наследству“ (Рута 4:10).

Очигледно је да „тај и тај“ то није желео јер му је било важније да сачува своје име и наследство. Био је себичан. Међутим, иако се толико трудио да сачува своје име, оно је одавно пало у заборав. Надаље, није добио ни посебну част која је указана Возу – да постане један од предака Месије, Исуса Христа. Колико је само „тај и тај“ изгубио зато што је био себичан и ускратио помоћ некоме коме је била потребна! (Мат. 1:5; Лука 3:23, 32).