Пређи на садржај

Пређи на садржај

9. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 75 „Ево мене, мене пошаљи“

Да ли си спреман да предаш свој живот Јехови?

Да ли си спреман да предаш свој живот Јехови?

Како да узвратим Јехови за све добро што је учинио за мене? (ПС. 116:12)

СРЖ

Овај чланак ти може помоћи да развијеш чврсто пријатељство с Јеховом, због чега ћеш желети да му предаш свој живот и да се крстиш.

1-2. Шта свако треба да уради пре крштења?

 ТОКОМ протеклих пет година, више од милион људи су се крстили као Јеховини сведоци. Многи од њих су, попут Тимотеја, били поучавани истини „од раног детињства“ (2. Тим. 3:14, 15). Други су истину упознали као одрасли, а неки у позним годинама. Пре извесног времена, једна жена која је проучавала Библију с Јеховиним сведоцима крстила се са 97 година!

2 Ако проучаваш Библију, било са својим родитељима било с неким другим, да ли размишљаш о крштењу? То је одличан циљ! Али пре него што се крстиш, мораш предати свој живот Јехови. У овом чланку ће бити речи о томе шта све предање Јехови обухвата. Видећеш и да нема разлога да оклеваш с предањем и крштењем ако си већ спреман на тај корак.

ШТА ЈЕ ПРЕДАЊЕ?

3. Шта значи бити предан Јехови? Наведи библијске примере.

3 У библијском смислу, предање подразумева да је неко одвојен за свету сврху. Израелци су као народ били предани Јехови. Али неки од њих су му били предани на посебан начин. Примера ради, Арон је на свом турбану носио „свети знак предања“ – сјајну плочицу од злата. То је био знак да је он изабран за посебну службу – да буде израелски првосвештеник (Лев. 8:9). И назиреји су били предани Јехови на посебан начин. Реч „назиреј“, која потиче од хебрејске речи назир, значи „посвећен“, „предан“. Назиреји су били дужни да живе у складу са ограничењима која су за њих била прописана Мојсијевим законом (Бр. 6:2-8).

4. (а) Шта се дешава када неко преда свој живот Јехови? (б) Шта значи одрећи се себе? (Видети и слику.)

4 Кад предаш свој живот Јехови, то значи да си одлучио да постанеш ученик Исуса Христа и да ће ти Божја воља бити на првом месту у животу. Шта је све укључено у то? Исус је рекао: „Ако неко хоће да иде за мном, нека се одрекне себе“ (Мат. 16:24). Грчки израз преведен са „нека се одрекне себе“ може се превести и као „мора себи рећи не“. Као предани Јеховин слуга, мораћеш да кажеш не свему ономе што није у складу с Божјом вољом (2. Кор. 5:14, 15). То значи да ћеш морати да кажеш не и „делима тела“, у шта спада и полни неморал (Гал. 5:19-21; 1. Кор. 6:18). Да ли ће ти та ограничења тешко пасти? Неће ако волиш Јехову и ако си уверен да су његови закони за твоје добро (Пс. 119:97; Ис. 48:17, 18). Брат Николас каже: „На Божја морална мерила можеш гледати као на затворске решетке, које те спречавају да радиш оно што желиш, или као на решетке кавеза с лавовима, које те штите од опасности.“

Да ли на Јеховина морална мерила гледаш као на затворске решетке, које те спречавају да радиш оно што желиш, или као на решетке кавеза с лавовима, које те штите од опасности? (Видети 4. одломак)


5. (а) Како неко предаје свој живот Јехови? (б) У чему се разликују предање и крштење? (Видети и слику.)

5 Како изгледа предање Јехови? У молитви му обећаваш да ћеш служити само њему и да ће ти његова воља бити најважнија у животу. Тако обећаваш Јехови да ћеш га увек волети „свим својим срцем, свом својом душом, свим својим умом и свом својом снагом“ (Мар. 12:30). Свој живот му предајеш насамо. За то зна само он. С друге стране, крштење се обавља у јавности и сви присутни могу видети да си већ предао живот Јехови. Предање је нешто свето и када даш Јехови тај завет, он очекује и да живиш у складу с њим (Проп. 5:4, 5).

Кад неко преда живот Јехови, обећава му у молитви да ће служити само њему и да ће му његова воља бити најважнија у животу (Видети 5. одломак)


ЗАШТО ТРЕБА ДА ПРЕДАШ ЖИВОТ ЈЕХОВИ?

6. Шта треба да буде мотив за предање Јехови?

6 Најважнији мотив да предаш живот Јехови јесте љубав према њему. Та љубав се не темељи само на ономе што осећамо према њему већ и на добром познавању његове воље. Заволео си га због онога што си научио о њему и свему што чини (Кол. 1:9). Док си проучавао Библију, уверио си се (1) да Јехова постоји, (2) да је Библија његова надахнута Реч и (3) да он остварује своју вољу путем своје организације.

7. Шта треба да радимо пре него што предамо живот Богу?

7 Они који предају живот Јехови треба да знају основна учења из Божје Речи и да живе у складу с њеним начелима. Они говоре другима о својој вери колико год могу (Мат. 28:19, 20). Заволели су Јехову и искрено желе да служе само њему. Да ли и ти то желиш? Ако целим срцем волиш Јехову, нећеш му се предати и крстити се само зато да би угодио својим родитељима или ономе с ким проучаваш Библију, нити зато што су то већ учинили твоји пријатељи.

8. Какве везе има захвалност са твојом одлуком да предаш живот Јехови? (Псалам 116:12-14).

8 Жеља да предаш живот Јехови долази сама по себи кад схватиш шта је све учинио за тебе. (Прочитати Псалам 116:12-14.) Библија с правом каже да „сваки добар дар и сваки савршен поклон“ долази од Јехове (Јак. 1:17). Његов највећи дар је жртва његовог Сина Исуса. Помисли само! Откупнина ти је омогућила да будеш Јеховин пријатељ. Он ти је дао наду да живиш вечно (1. Јов. 4:9, 10, 19). Предање Јехови је начин да му покажеш захвалност за највећи израз љубави, као и за све друго што ти даје (Пон. зак. 16:17; 2. Кор. 5:15). О тој захвалности се говори у књизи Буди срећан заувек!, у 46. лекцији, у 4. тачки. Ту се налази и троминутни видео Дајмо своје дарове Богу.

ДА ЛИ СИ СПРЕМАН ЗА ПРЕДАЊЕ И КРШТЕЊЕ?

9. Зашто нико не треба да осећа притисак да преда живот Јехови?

9 Можда сматраш да још ниси спреман за предање и крштење. Можда треба да још нешто промениш код себе да би ускладио живот с Јеховиним мерилима или ти је потребно више времена да би ојачао своју веру (Кол. 2:6, 7). Не напредују сви који проучавају истим темпом, нити су сви млади у истом узрасту спремни за предање и крштење. Немој се поредити с другима, већ види у чему још треба да се побољшаш, а затим ради на томе (Гал. 6:4, 5).

10. Шта можеш учинити ако закључиш да још ниси спреман за предање и крштење? (Видети и оквир „ Онима који одрастају у истини“.)

10 Чак и ако закључиш да још ниси спреман да предаш живот Јехови, нека ти то и даље буде циљ. Моли Јехову да ти помогне да код себе промениш све што је потребно (Фил. 2:13; 3:16). Можеш бити сигуран да ће он чути и услишити твоју молитву (1. Јов. 5:14).

ЗАШТО НЕКИ ОКЛЕВАЈУ

11. Како нам Јехова помаже да му останемо верни?

11 Неки оклевају иако су спремни за предање и крштење. Можда размишљају: „Шта ако након тога озбиљно згрешим и будем искључен?“ Ако се и ти тога плашиш, знај да ће ти Јехова дати све што ти треба да би живео достојно њега и тако му потпуно угодио (Кол. 1:10). Он ће ти дати и снагу да поступаш исправно. На сличан начин је већ помогао многима (1. Кор. 10:13). То је један од разлога што релативно мало њих буде искључено из хришћанске скупштине. Јехова помаже свом народу да му остане веран.

12. Шта ће нам помоћи да не починимо озбиљан грех?

12 Пошто смо несавршени, сви се понекад нађемо у искушењу да урадимо нешто погрешно (Јак. 1:14). Међутим, да ли ћеш подлећи искушењу је одлука – твоја одлука. Чињеница је да у крајњој линији од тебе зависи какав ћеш живот водити. Неки људи тврде да не можемо утицати на своја осећања и поступке, али то није тачно. Можеш научити да контролишеш погрешне жеље. Чак и ако ти се понекад јави таква жеља, не мораш јој удовољити. Да не би подлегао погрешним жељама, моли се сваког дана. Редовно проучавај Божју Реч. Буди на састанцима. Разговарај с другима о својој вери. Ако све то редовно радиш, имаћеш снаге да живиш у складу са својим заветом. И никад немој заборавити да ће ти Јехова помоћи у томе (Гал. 5:16).

13. У чему нам је Јосиф добар пример?

13 Биће ти лакше да живиш у складу са својим предањем Богу ако унапред решиш како ћеш се поставити када се суочиш са искушењем. Библија говори о многима који су то урадили, мада су и они били несавршени људи. На пример, Јосиф се ни на тренутак није премишљао иако је Петефријева жена непрестано покушавала да заведе. Библија каже да није хтео да буде са њом и да је рекао: „Како бих [. . .] могао да учиним тако велико зло и да згрешим Богу?“ (Пост. 39:8-10). Јосиф је очигледно знао како би поступио чак и пре него што је она покушала да га заведе. Зато му је било лакше да поступи исправно када се нашао у искушењу.

14. Како можемо научити да се одупремо искушењима?

14 Како можеш бити одлучан попут Јосифа? Можеш већ сада одлучити шта ћеш радити када се појави искушење. Научи да сместа кажеш не ономе што Јехова мрзи и да не размишљаш о томе (Пс. 97:10; 119:165). Тако нећеш довести себе у ситуацију да згрешиш. Знаћеш шта треба да радиш и бићеш потпуно сигуран у то шта је исправно.

15. По чему се види да неко ревно тражи Јехову? (Јеврејима 11:6).

15 Вероватно знаш да си пронашао истину и желиш да служиш Јехови свим срцем, али због нечега мислиш да још ниси спреман за предање и крштење. У том случају, можеш учинити исто што и краљ Давид. Можеш молити Јехову: „Проникни у мене, Боже, упознај моје срце. Испитај ме и види моје неспокојне мисли. Види има ли у мени ишта што ме вуче на погубан пут, и води ме вечним путем“ (Пс. 139:23, 24). Јехова награђује оне који га ревно траже. Он види да си и ти међу њима јер се трудиш да оствариш циљ да му предаш живот и да се крстиш. (Прочитати Јеврејима 11:6.)

ЈОШ ВИШЕ СЕ ЗБЛИЖИ С ЈЕХОВОМ

16-17. Како се они чији су родитељи у истини могу приближити Јехови? (Јован 6:44).

16 Исус је рекао да је сваког његовог ученика привукао Јехова. (Прочитати Јована 6:44.) То је изузетна мисао, зар не? Она се односи и на тебе. Јехова види нешто добро у свима које привуче себи. На те људе он гледа као на своје „драгоцено власништво“ (Пон. зак. 7:6). Према томе, и ти си му драгоцен.

17 Можда си млада особа чији су родитељи Сведоци. Можда имаш осећај да се такорећи шлепаш уз њих. Али у Библији се каже: „Приближите се Богу и он ће се приближити вама“ (Јак. 4:8; 1. Лет. 28:9). Када ти предузмеш нешто да би се приближио Јехови, и он се приближава теби. Јехова те не гледа само као део мноштва. Он привлачи себи свакога појединачно, што значи и свакога чији су родитељи у истини. Када таква особа предузме нешто да би се приближила Јехови, и он се приближава њој, као што смо видели у Јаковљевој 4:8. (Упоредити с 2. Солуњанима 2:13.)

18. О чему ће бити речи у следећем чланку? (Псалам 40:8).

18 Када предаш живот Јехови и крстиш се, ти поступаш по узору на Исуса. Он је био спреман да чини све што његов Отац жели. (Прочитати Псалам 40:8; Јевр. 10:7.) Из следећег чланка сазнаћеш шта ће ти помоћи да и након крштења верно служиш Богу.

КАКО БИ ОДГОВОРИО?

  • Шта значи предати живот Јехови?

  • У каквој су вези захвалност и предање Богу?

  • Шта ће ти помоћи да не починиш озбиљан грех?

ПЕСМА 38 Бог ће те ојачати