Пређи на садржај

Пређи на садржај

11. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 129 Истрајаћемо све до краја

Можеш истрајати упркос разочарањима

Можеш истрајати упркос разочарањима

Истрајан си, трпео си много тога због мог имена (ОТКР. 2:3)

СРЖ

Можемо истрајати на хришћанском путу упркос разочарањима.

1. Шта све имамо захваљујући томе што смо део Јеховине организације?

 МНОГО нам значи што смо у овим хаотичним последњим данима део Јеховине организације. Усред разједињеног света, Јехова нам је дао једно сложно међународно братство (Пс. 133:1). Помаже нам да имамо стабилне породице (Еф. 5:33–6:1). Даје нам и мудрост која нам је преко потребна да бисмо сачували унутрашњи мир упркос проблемима.

2. Шта је важно да радимо и зашто?

2 Па ипак, неопходан је велики труд да бисмо и даље верно служили Јехови. Због чега је тако? Дешава се да неко каже или уради нешто што нас повреди. Осим тога, понекад нам је тешко да изађемо на крај са својим манама, нарочито ако увек изнова правимо исте грешке. Важно је да истрајемо у служењу Јехови (1) када нас брат или сестра повреди, (2) када нас брачни друг разочара и (3) када сами себе разочарамо. У овом чланку ћемо размотрити ове ситуације. Видећемо и шта можемо научити од неких библијских личности.

ИСТРАЈ И КАДА ТЕ СУВЕРНИК ПОВРЕДИ

3. Са чиме се као Јеховине слуге суочавамо?

3 Проблем. Неки наши суверници имају карактерну црту која нам смета. Може се десити да нас неко изневери или се понесе лоше према нама. Деси се и да браћа која предводе погреше. Због таквих ствари неки су посумњали да је ово Божја организација. Уместо да служе Богу „раме уз раме“ с браћом и сестрама, почели су да избегавају оне који су их повредили или су чак престали да долазе на састанке (Соф. 3:9). Да ли је то паметно? Погледајмо шта можемо научити од једног хришћанина који се нашао у сличној ситуацији.

4. С којим проблемима се апостол Павле суочио?

4 Библијски пример. Апостол Павле је био свестан тога да су његова браћа и сестре несавршени. Примера ради, у почетку су браћа у скупштини била неповерљива према њему (Дела 9:26). Касније су га неки оговарали како би му нарушили углед (2. Кор. 10:10). Павле је видео и како један брат који је имао велике одговорности доноси погрешну одлуку због које су се други могли поколебати у вери (Гал. 2:11, 12). Много га је разочарао и један од његових блиских сарадника, Марко (Дела 15:37, 38). У свакој од тих ситуација Павле је могао да се усредсреди на оно што му је засметало и да прекине контакт с том браћом. Али није, већ је задржао позитивно гледиште о суверницима и остао активан у служби. Шта му је помогло да истраје?

5. Зашто Павле није отписивао браћу и сестре? (Колошанима 3:13, 14; видети и слику).

5 Павле је волео браћу и сестре. Зато је успео да се усредсреди на њихове добре особине, а не на њихове мане. Љубав му је помогла да и сам поступа по савету који је дао Колошанима. (Прочитати Колошанима 3:13, 14.) На пример, погледајмо како се поставио према Марку. Иако га је он напустио на првом мисионарском путовању, Павле није остао љут на њега. Касније је у посланици Колошанима похвалио Марка рекавши да му је он драгоцен сарадник, који му је помагао и јачао га (Кол. 4:10, 11, фусн.). Док је био у затвору у Риму, Павле је чак тражио да Марко дође да му помогне (2. Тим. 4:11). Очигледно Павле није отписивао браћу. Шта учимо од њега?

Варнава и Павле су се посвађали због Марковог пропуста. Али Павле је успео да остави то иза себе и радо је сарађивао с Марком (Видети 5. одломак)


6-7. Шта ће нам помоћи да волимо браћу и сестре упркос њиховим манама? (1. Јованова 4:7).

6 Поука. Јехова жели да волимо браћу и сестре без обзира на све. (Прочитати 1. Јованову 4:7.) Ако нас неко повреди, добро је да пођемо од претпоставке да му то није била намера и да се труди да живи у складу с библијским начелима (Посл. 12:18). Бог воли своје верне слуге упркос њиховим манама и грешкама. Он нас не одбацује када погрешимо нити се стално љути на нас (Пс. 103:9). Нема сумње да је веома важно да и ми поступамо по узору на нашег Оца, који је спреман да опрости! (Еф. 4:32–5:1).

7 Имајмо на уму и то да што је ближи крај то блискији треба да будемо с браћом и сестрама. Врло је вероватно да ће прогонство бити све веће. Можда ћемо чак завршити у затвору због своје вере. Ако дође до тога, браћа и сестре ће нам бити потребнији него икада (Посл. 17:17). Погледајмо шта се десило Хосепу a, старешини у Шпанији. Он и још нека браћа су били у затвору због неутралности. Он каже: „У затвору се лако може десити да ти неки суверник иде на живце зато што сте стално сви заједно и немаш приватности. Морали смо да подносимо једни друге и опраштамо једни другима. То нам је помогло да будемо сложни и штитимо једни друге од осталих затвореника, који нису били Јеховини сведоци. Једном сам повредио руку и морао сам да носим гипс. Нисам могао скоро ништа да радим, па ми је један брат прао одећу и помагао ми. Осетио сам искрену братску љубав када ми је била најпотребнија.“ Стварно имамо јако добре разлоге да решавамо несугласице.

ИСТРАЈ И КАДА ТЕ БРАЧНИ ДРУГ РАЗОЧАРА

8. С каквим проблемима се суочавају брачни парови?

8 Проблем. Не постоји савршен брак. Библија отворено каже да ће они који ступе у брак имати „нове тешкоће у животу“ (1. Кор. 7:28). Због чега је тако? Брак је заједница двоје несавршених људи који имају различите особине и разликују се по ономе што воле односно не воле. Можда потичу из различитих култура или су им се породице много разликовале. Осим тога, с временом би једно код другог могли почети да запажају мане које нису приметили пре венчања. Због свега тога би могло доћи до трзавица. Уместо да прихвате свој део одговорности за проблеме и да их заједно решавају, могу почети да пребацују кривицу на брачног друга. Чак би могли помислити да ће бити срећнији ако се раздвоје или разведу. Али да ли је то решење проблема? b Хајде да видимо шта можемо научити од једне жене која је истрајно служила Јехови упркос томе што је живела у веома лошем браку.

9. Са чиме се Авигеја суочавала?

9 Библијски пример. Авигеја је била удата за Навала, за кога Библија каже да је био груб и зао (1. Сам. 25:3). Мора да је било јако тешко живети с таквим човеком. Да ли је било икаквог излаза? Таква прилика јој се указала када је Давид, будући краљ Израела, кренуо да убије Навала зато што је увредио њега и његове људе (1. Сам. 25:9-13). Авигеја је могла да побегне и пусти Давида да уради оно што је наумио. Али ипак није. Умешала се и преклињала Давида да поштеди Навала (1. Сам. 25:23-27). Зашто је то урадила?

10. Због чега је вероватно Авигеја остала у лошем браку?

10 Авигеја је волела Јехову и поштовала је његова мерила за брак. Нема сумње да јој је било познато шта је Бог рекао када је склопио први брак (Пост. 2:24). Авигеја је знала да је за Јехову брак нешто свето. Желела је да му угоди и због тога је чинила све што је било у њеној моћи да спасе своје домаћинство, укључујући и мужа. Брзо је нешто предузела како би спречила Давида да убије Навала. Чак је молила за опроштај иако ништа није скривила. Јехова је сигурно волео ту храбру, несебичну жену. Шта жене и мужеви могу научити од Авигеје?

11. (а) Шта Јехова очекује од оних који су у браку? (Ефешанима 5:33). (б) Шта си научио од Кармен? (Видети и слику.)

11 Поука. Јехова жели да муж и жена остану заједно чак и ако им је тешко да живе једно с другим. Много му је драго када види да се труде да реше проблеме и показују једно другом несебичну љубав и поштовање. (Прочитати Ефешанима 5:33.) Погледајмо један пример. Кармен је шест година била у браку када је почела да проучава с Јеховиним сведоцима. После неког времена се крстила. „Мом мужу се то није нимало свидело“, каже Кармен. „Био је љубоморан на Јехову. Вређао ме је и претио да ће ме оставити.“ Упркос свему томе, Кармен је остала с њим. Трудила се да њен муж осети да га она воли и поштује и то је трајало 50 година. „С годинама сам научила да будем разборитија и тактичнија када разговарам с мужем. Увек сам имала у мислима да је брак за Јехову свет и зато сам се трудила да радим све што је до мене да бих га сачувала. Нисам одустала од свог брака зато што волим Јехову.“ c Ако у твом браку дође до трзавица, уздај се у то да ће те Јехова подржати и помоћи ти да га сачуваш.

Шта учиш из тога што је Авигеја била спремна да учини све што може да би спасла свој брак? (Видети 11. одломак)


ИСТРАЈ И КАДА СЕ РАЗОЧАРАШ У СЕБЕ

12. Са чиме бисмо се могли борити ако починимо озбиљан грех?

12 Проблем. Могли бисмо се веома обесхрабрити ако се деси да починимо озбиљан грех. У Библији се каже да због својих греха можемо бити сломљени и скрхани (Пс. 51:17). Тако се осећао и Роберт. Он је постао слуга помоћник након што се годинама трудио да испуни услове за то. Али онда је починио озбиљан грех и схватио је да је изневерио Јехову. „Савест ме је страховито пекла“, каже он. „После тога, ужасно сам се осећао. Јецао сам и молио сам се Јехови. Сећам се да сам мислио да Јехова више неће хтети да слуша моје молитве. Зашто би? Изневерио сам га.“ Ако починимо грех, могли бисмо бити толико сломљени да почнемо да мислимо да нас је Јехова напустио (Пс. 38:4). Ако се осећаш тако, размисли о човеку који није одустао од служења Јехови упркос томе што је починио озбиљан грех.

13. Који је озбиљан грех починио апостол Петар и шта је претходило томе?

13 Библијски пример. У ноћи пре Исусовог погубљења, апостол Петар је направио низ грешака, што је водило до највеће грешке у његовом животу. Прво је дошло до изражаја његово претерано самопоуздање. Наиме, хвалио се да ће остати веран Исусу чак и ако га остали апостоли оставе (Мар. 14:27-29). Затим је у Гетсиманском врту увек изнова тонуо у сан уместо да бди (Мар. 14:32, 37-41). А када је руља ухватила Исуса, Петар га је напустио (Мар. 14:50). Што је најгоре, три пута је рекао да не познаје Исуса и чак се заклињао у то (Мар. 14:66-71). Како се осећао кад је схватио тежину свог греха? Потпуно сломљен под теретом кривице, горко је заплакао (Мар. 14:72). А замисли само како му је тек било када је неколико сати касније видео да је његов пријатељ убијен. Мора да се осећао ужасно!

14. Шта је помогло Петру да не одустане од служења Јехови? (Видети слику.)

14 Упркос свему, Петар је наставио да служи Јехови. Шта му је помогло у томе? Између осталог, није се изоловао од других, већ је отишао код своје духовне браће и нема сумње да су га они утешили (Лука 24:33). Надаље, Исус се након ускрсења појавио Петру, по свему судећи да га охрабри (Лука 24:34; 1. Кор. 15:5). У једној другој прилици, није прекоравао Петра због његових грешака, већ му је рекао да ће му поверити још веће одговорности (Јов. 21:15-17). Петар је био свестан тога да је озбиљно погрешио, али није се предао. Због чега? Био је уверен да његов Учитељ није дигао руке од њега. Осим тога, суверници су га и даље подржавали. Шта можемо научити из Петровог примера?

Као што се види из Јована 21:15-17, Исус није дигао руке од Петра, што је Петру дало снагу да не одустане (Видети 14. одломак)


15. У шта Јехова жели да будемо сигурни? (Псалам 86:5; Римљанима 8:38, 39; видети и слику).

15 Поука. Јехова жели да будемо уверени у то да нас воли и да је спреман да нам опрости. (Прочитати Псалам 86:5 и Римљанима 8:38, 39.) Нормално је и сасвим на месту да осећамо грижу савести када згрешимо. Али не смемо мислити да више нисмо достојни Јеховине љубави и да нам он неће опростити. У таквим ситуацијама одмах треба да тражимо помоћ. Роберт каже: „Поклекао сам јер сам мислио да могу да се одупрем искушењу без ичије помоћи.“ Схватио је да мора да разговара са старешинама. Он каже: „Разговор с њима уверио ме је у то да ме Јехова воли. Осетио сам да ме и они воле. Уверили су ме у то да ме Јехова није напустио.“ И ми можемо бити сигурни да нас Јехова много воли и да је спреман да нам опрости ако се покајемо за своје грехе, потражимо помоћ и искрено се трудимо да не понављамо грешке (1. Јов. 1:8, 9). Ако смо уверени у Божју љубав, никад нећемо одустати од хришћанског пута, чак ни ако паднемо.

У шта те уверава то што су старешине увек спремне да ти помогну? (Видети 15. одломак)


16. Због чега желиш да истрајеш у служењу Јехови?

16 Јехова много цени наш труд да му служимо током ових тешких последњих дана. Уз његову помоћ, можемо истрајати упркос разочарањима. И даље ћемо волети своју браћу и сестре и опраштати им чак и ако нас повреде. Трудићемо се да чинимо све што је у нашој моћи да бисмо решили проблеме који се могу појавити у браку. Тако ћемо показати дубину своје љубави према Богу и поштовање према уређењу које је он успоставио. Ако починимо грех, тражићемо Јеховину помоћ, прихватићемо његову љубав и опроштај и наставићемо да му верно служимо. Можемо бити сигурни да ће нас он богато благословити ако не посустанемо чинећи добро (Гал. 6:9).

ШТА ЋЕ НАМ ПОМОЋИ ДА ИСТРАЈНО СЛУЖИМО ЈЕХОВИ. . .

  • и када нас суверник повреди?

  • и када нас брачни друг разочара?

  • и када се разочарамо у себе?

ПЕСМА 139 Живот у новом свету

a Нека имена су промењена.

b Божја Реч не подстиче на раздвајање и у њој се отворено каже да раздвајање ни мужу ни жени не даје право да ступи у нови брак. Међутим, постоје озбиљне околности које би хришћанин могао сматрати оправданим разлогом за раздвајање. Видети Напомену 4, „Раздвајање брачних другова“, у књизи Буди срећан заувек!

c Још један пример може се наћи на веб-сајту jw.org, у видеу Немој да те завара привидан мир! – Дарел и Дебора Фрајзингер.