Пређи на садржај

Пређи на садржај

10. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 13 Христ, наш Узор

Следи Исуса и након крштења

Следи Исуса и након крштења

Ако неко хоће да иде за мном, нека се одрекне себе, нека узме свој мученички стуб и носи га сваки дан и нека иде за мном (ЛУКА 9:23)

СРЖ

Овај чланак ће подстаћи све нас да размишљамо о томе како предање Јехови утиче на наш живот. Посебно ће помоћи онима који су се недавно крстили да остану верни Јехови.

1-2. Како нам се живот променио откако смо се крстили?

 СРЕЋНИ смо што смо се крстили и постали део Јеховине породице. Стварно је велика част бити близак са Јеховом. Слажемо се са речима псалмисте Давида који је написао: „Срећан је човек кога ти [Јехова] одабереш и даш му да ти приступи, да борави у двориштима твог храма“ (Пс. 65:4).

2 Јехова не пушта свакога у дворишта свог храма. Као што је било речи у претходном чланку, он се приближава онима који су показали да желе да буду блиски с њим (Јак. 4:8). Када предаш живот Јехови и крстиш се, ти се с њим зближаваш на један посебан начин. Можеш бити сигуран да ће он „излити на [тебе] благослов, тако да [ти] ништа неће недостајати“ (Мал. 3:10; Јер. 17:7, 8).

3. Коју важну одговорност имају предани и крштени хришћани? (Проповедник 5:4, 5).

3 Наравно, крштење је тек почетак. Након њега, даваћеш све од себе да увек живиш у складу са својим заветом Јехови, чак и када наиђу кушње и испити вере. (Прочитати Проповедника 5:4, 5.) Будући да си Исусов ученик, тесно ћеш следити његов пример и држаћеш се његових заповести (Мат. 28:19, 20; 1. Петр. 2:21). Овај чланак ће ти помоћи управо у томе.

СЛЕДИ ИСУСА УПРКОС ТЕШКОЋАМА И ИСКУШЕЊИМА

4. У ком смислу Исусови ученици носе „мученички стуб“? (Лука 9:23).

4 Након крштења, твој живот неће бити безбрижан. Заправо, Исус је рекао да ће његови ученици сваког дана носити „мученички стуб“. (Прочитати Луку 9:23.) Да ли је тиме хтео да каже да ће његови следбеници стално доживљавати неке патње? То није смисао његових речи. Он је само желео да истакне да ће поред добрих ствари које доживљавају наилазити на проблеме. Неки од њих ће бити веома тешки и задаваће им бол (2. Тим. 3:12).

5. Које је благослове Исус обећао онима који су спремни да се одрекну нечега како би били његови следбеници?

5 Можда си се већ суочио с противљењем породице или си се одрекао неких материјалних удобности да би ти Краљевство било на првом месту у животу (Мат. 6:33). Ако је тако, можеш бити сигуран да Јехова види све што чиниш за њега (Јевр. 6:10). Вероватно си се већ уверио у то колико су истините Исусове речи: „Нема никога ко је оставио кућу или браћу или сестре или мајку или оца или децу или њиве ради мене и ради добре вести, а да неће сада, у овом времену, добити стоструко: и куће и браћу и сестре и мајке и децу и њиве, с прогонствима, а у поретку који долази вечни живот“ (Мар. 10:29, 30). Благослови које добијаш неупоредиво су већи од свега чега си се одрекао (Пс. 37:4).

6. Зашто ћеш и након крштења морати да се бориш са жељама тела?

6 Након крштења ћеш и даље морати да се бориш са жељама тела (1. Јов. 2:16). То је тако јер ћеш и даље бити грешан Адамов потомак. Можда ћеш се понекад осећати попут апостола Павла, који је написао: „Мој унутрашњи човек заиста ужива у Божјем закону, али у свом телу видим други закон који ратује против закона мог ума и заробљава ме законом греха који је у мом телу“ (Римљ. 7:22, 23). Можда ћеш се обесхрабрити што су лоше жеље још увек ту. Међутим, размишљање о обећању које си дао Јехови када си му предао живот улиће ти снагу у борби против искушења. Чињеница је да ће ти тај завет помоћи да се лакше бориш са искушењима. У ком смислу?

7. Како ће ти предање Јехови помоћи да му и даље верно служиш?

7 Када си предао живот Јехови, одрекао си се себе. То значи да си одбацио све жеље и циљеве који су у супротности с Јеховином вољом (Мат. 16:24). Према томе, када ти вера буде на испиту, нећеш бити у недоумици шта да урадиш. Већ си одлучио да за тебе не постоји ниједна друга опција осим да будеш веран Јехови. Чврсто си решио да радиш оно што њега радује. У том погледу ћеш бити попут Јова. Чак и у неописиво тешким околностима, он је одлучно рекао: „Нећу се одрећи своје оданости Богу!“ (Јов 27:5).

8. Како нам размишљање о завету који смо дали Јехови помаже да се одупремо искушењима?

8 Размишљање о завету који си дао Јехови даће ти снагу да се одупреш сваком искушењу. Примера ради, да ли би почео да флертујеш с нечијим брачним другом? Сигурно да не би! Ти си већ чврсто решио да нећеш урадити тако нешто. На тај начин ћеш поштедети себе борбе са непримереним осећањима након што она узму маха. Нећеш ни крочити „на стазу покварених људи“ (Посл. 4:14, 15).

9. Како нам размишљање о завету који смо дали Јехови помаже да нам духовне активности увек буду на првом месту?

9 Шта ако ти буде понуђен посао због ког не би могао редовно да идеш на састанке? Нећеш бити у дилеми. Већ одавно си донео одлуку да нећеш прихватати такве послове. Ти знаш до чега би то довело и зато нећеш ни покушавати да провериш да ли би то ипак функционисало. Помисао на Исусову одлучност да угоди свом Оцу даће ти снагу да и ти брзо и одлучно одбијеш све што се не би допало Богу, коме си предао живот (Мат. 4:10; Јов. 8:29).

10. Како ће ти Јехова помагати да и након крштења следиш Исуса?

10 Проблеми и искушења на која наилазиш пружају ти прилику да покажеш да си решен да и даље следиш Исуса. Док то чиниш, можеш бити сигуран да ће ти Јехова помагати. У Библији пише: „Бог је веран и неће дозволити да будете искушани више него што можете поднети, него ће, кад дође искушење, створити излаз да бисте могли издржати“ (1. Кор. 10:13).

КАКО ДА И ДАЉЕ СЛЕДИШ ИСУСА

11. Шта је важно да бисмо и даље следили Исуса? (Видети и слику.)

11 Исус је целим срцем служио Јехови и остао је близак с њим јер му се често молио (Лука 6:12). Један од најбољих начина да и након крштења следимо Исуса јесте да радимо оно што ће нас зближавати с Јеховом. Библија каже: „Колико год да смо већ напредовали, напредујмо и даље, идући тим истим путем“ (Фил. 3:16). С времена на време, чућеш занимљиве приче браће и сестара који су нешто предузели да би више служили Јехови. Можда су похађали Школу за објавитеље Краљевства или су отишли негде где је потребна помоћ у проповедању. Ако и ти можеш да поставиш такав циљ, немој оклевати. Јеховине слуге су радосне када могу да пруже више у служби (Дела 16:9). Али шта ако не можеш? Немој се осећати мање вредним у односу на оне који могу. У хришћанској трци важна је истрајност (Мат. 10:22). Немој потценити оно што можеш урадити у складу са својим могућностима. Не заборави да је Јехова радостан кад види да чиниш све што можеш за њега (Пс. 26:1).

Након крштења постављај циљеве који ће те зближити с Јеховом (Видети 11. одломак)


12-13. Шта би могао да урадиш ако приметиш да твоја ревност слаби? (1. Коринћанима 9:16, 17; видети и оквир „ Остани у трци“.)

12 Шта ако приметиш да се више не молиш од срца или да не уживаш у служби као раније? Шта ако ти читање Библије више не причињава толико задовољство? Ако након крштења запазиш да ти се тако нешто дешава, немој закључити да си изгубио Јеховин дух. Пошто смо несавршени, наша осећања се с времена на време могу променити. Ако приметиш да твоја ревност слаби, размишљај о апостолу Павлу. Иако се трудио да иде Исусовим стопама, био је свестан тога да понекад неће имати жељу да ради оно што треба. (Прочитати 1. Коринћанима 9:16, 17.) Рекао је: „Чак и ако то чиним преко воље, ипак је то мој задатак, који ми је поверен.“ Другим речима, Павле је био решен да изврши своју службу како год да се осећа.

13 По узору на њега, немој дозволити да твоја несавршена осећања утичу на одлуке које доносиш. Буди решен да радиш оно што је исправно чак и онда када немаш жељу да то чиниш. Твоји поступци ће с временом позитивно утицати на твоја осећања. У сваком случају, ако и даље редовно проучаваш, молиш се, идеш на састанке и у службу, наставићеш да следиш Исуса. Осим тога, твоја истрајност ће бити велико охрабрење за браћу и сестре (1. Сол. 5:11).

„ИСПИТУЈТЕ [. . .] ПРОВЕРАВАЈТЕ“

14. О чему би било добро да с времена на време размишљамо и зашто? (2. Коринћанима 13:5).

14 Добро је и да се после крштења редовно преиспитујеш. (Прочитати 2. Коринћанима 13:5.) С времена на време размисли о томе како живиш и какве су ти навике што се тиче молитве, читања и проучавања Библије, присуствовања састанцима и учествовања у служби. Потруди се да све то радиш још квалитетније. Примера ради, питај се: „Да ли умем да објасним основна библијска учења? Шта да радим да бих још више уживао у служби проповедања? Колико су моје молитве конкретне и да ли се из њих види да се потпуно ослањам на Јехову? Да ли редовно идем на наше састанке? Како се на њима могу боље концентрисати и побољшати се у коментарисању?“

15-16. Шта си из онога што се десило Роберту научио о одупирању искушењима?

15 Преиспитивање ће ти помоћи и да препознаш своје слабости. Наш брат Роберт испричао је нешто из чега се види колико је то важно. „Када сам имао око 20 година, колегиница с посла ме је позвала да дођем код ње. Рекла ми је да ћемо бити сами и да ће нам бити лепо. Најпре сам тражио изговоре, али на крају сам је одбио и објаснио због чега.“ Роберт се одупро искушењу и то је похвално. Међутим, када се касније осврнуо на тај догађај, схватио је да је могао боље да поступи. Он признаје: „Нисам одбио њен позив тако одлучно и тако брзо као што је Јосиф одбио Петефријеву жену (Пост. 39:7-9). У ствари, изненадио сам се када сам видео колико ми је било тешко да је одбијем. Тада сам схватио да треба да ојачам своје пријатељство с Јеховом.“

16 Вероватно ће и теби значити да се преиспиташ као Роберт. Када одолиш искушењу, питај се: „Колико дуго ми је требало да кажем не?“ Ако видиш да у нечему треба да се побољшаш, немој себе осуђивати због тога. Добро је што си постао свестан те слабости. Моли се у вези с тим и уради нешто како би био још одлучнији да живиш по Јеховиним моралним мерилима (Пс. 139:23, 24).

17. Шта је Роберт постигао тиме што је остао веран Јехови?

17 Али ту није крај Робертовој причи. Он каже: „Након што сам је одбио, колегиница ми је рекла: ’Прошао си тест!‘ Питао сам је како то мисли. Рекла ми је да јој је друг, који је некада био Јеховин сведок, рекао да сви млади Сведоци живе двоструким животом и да би оберучке прихватили сваку прилику да ураде нешто погрешно. Рекла му је да ће проверити то на мени. Колико ми је само лакнуло што сам поступио исправно и прославио Јеховино име!“

18. Шта си решен да радиш и након крштења? (Видети и оквир „ Чланци који ће ти значити“.)

18 Кад се предаш Јехови и крстиш се, показујеш да желиш да светиш његово име без обзира на то шта би могло да се деси. Можеш бити сигуран да је Јехова свестан тога с каквим проблемима се бориш и каквим искушењима се одупиреш. Он ће благословити твој труд да му останеш веран. Буди сигуран да ће ти помоћу светог духа давати снагу да успеш у томе (Лука 11:11-13). Уз Јеховину помоћ, наставићеш да следиш Исуса и након крштења.

КАКО БИ ОДГОВОРИО?

  • У ком смислу хришћани сваког дана носе свој „мученички стуб“?

  • Како ћеш успети да следиш Исуса и након крштења?

  • Како ће ти размишљање о завету који си дао кад си се предао Јехови помоћи да му верно служиш?

ПЕСМА 89 Послушност води до среће