Пређи на садржај

Пређи на садржај

13. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 127 Каква особа треба да будем?

Увери своје срце у Јеховину наклоност

Увери своје срце у Јеховину наклоност

Ти си по мојој вољи (ЛУКА 3:22)

СРЖ

Како можемо одагнати сумње да је Јехова задовољан нама.

1. Које питање мучи неке верне Јеховине слуге?

 ВЕОМА је утешно знати да Јехова воли свој народ. У Библији пише да се он „радује свом народу“ (Пс. 149:4). Међутим, понекад се неки толико обесхрабре да се питају: „Да ли Јехова воли мене?“ Управо то су се понекад питале и многе верне Јеховине слуге из библијских времена (1. Сам. 1:6-10; Јов 29:2, 4; Пс. 51:11).

2. Кога Јехова сматра својим пријатељем?

2 Из Библије се види да несавршени људи могу стећи Јеховину наклоност и одобравање. На који начин? Морамо веровати у Исуса Христа и крстити се (Јов. 3:16). Тако свима показујемо да смо се покајали за своје грехе и обећали Јехови да ћемо поступати по његовој вољи (Дела 2:38; 3:19). Он је срећан када предузмемо те кораке да бисмо постали његови пријатељи. Све док дајемо све од себе да живимо у складу са својим предањем, можемо бити сигурни да смо Јехови драги и да нас он сматра својим блиским пријатељима (Пс. 25:14).

3. Шта ћемо сада размотрити?

3 Зашто неки понекад мисле да Бог није задовољан њима? Како Јехова показује да јесте задовољан нама? И како се можемо уверити у то?

ЗБОГ ЧЕГА НЕКИ МИСЛЕ ДА ЈЕХОВА НИЈЕ ЗАДОВОЉАН ЊИМА

4-5. У шта можемо бити сигурни чак и ако се осећамо безвредно?

4 Многи од нас се од детињства боре са ниским самопоштовањем (Пс. 88:15). Наш брат Адријан каже: „Одувек сам се осећао безвредно. Сећам се да сам се још као мали дечак молио да моја породица живи у рају, али мислио сам да ја нисам довољно добар да будем тамо.“ Тони, који није одрастао у породици Сведока, каже: „Родитељи ми никада нису рекли да ме воле нити да су поносни на мене. Имао сам осећај да ништа што радим није довољно добро.“

5 Ако се понекад боримо са осећањем безвредности, добро је да се сетимо да нас је Јехова привукао к себи (Јов. 6:44). Он у нама види добре особине које можда ми сами не видимо. Он зна какво је наше срце (1. Сам. 16:7; 2. Лет. 6:30). Према томе, када каже да смо му драгоцени, можемо бити потпуно сигурни у то (1. Јов. 3:19, 20).

6. Како се апостол Павле осећао због грехова које је починио у прошлости?

6 Пре него што су упознали истину, неки од нас су радили ствари због којих још увек осећају кривицу (1. Петр. 4:3). Неки се боре против грешних склоности иако већ годинама верно служе Јехови. Да ли и тебе срце осуђује због нечега? Ако је тако, утешиће те сазнање да су се и у прошлости верне Божје слуге бориле са сличним осећањима. Примера ради, апостолу Павлу је било много тешко када је размишљао о својим манама и грешкама (Римљ. 7:24). Наравно, он се покајао за своје грехе и крстио се. Па ипак, за себе је рекао да је „најмањи међу апостолима“ и да је највећи грешник (1. Кор. 15:9; 1. Тим. 1:15).

7. У шта можемо бити сигурни када размишљамо о гресима које смо починили?

7 Наш небески Отац је обећао да ће нам опростити грехе ако се кајемо (Пс. 86:5). Дакле, ако смо се искрено покајали за грехе које смо починили, можемо бити сигурни да нам је Јехова опростио (Кол. 2:13).

8-9. Како се можемо изборити са осећањем да ничим не можемо угодити Јехови?

8 Сви желимо да пружимо Јехови највише што можемо. Међутим, неки мисле да ништа што раде није довољно да би имали његову наклоност. Наша сестра Аманда каже: „Склона сам томе да мислим да давати Јехови најбоље значи стално давати све више. Често очекујем од себе више него што могу да пружим. Кад не успем, разочарам се у себе и мислим да сам разочарала и Јехову.“

9 Како се можемо изборити са осећањем да ничим не можемо угодити Јехови? Сети се да Јехова није крут и захтеван. Он никада не тражи од нас превише и цени све што радимо за њега. Важно је само да то буде од срца. То потврђују и многи библијски примери. Један од њих је Павле. Он је годинама давао све од себе, путовао је хиљадама километара и основао многе скупштине. Али онда су му се околности промениле и више није могао толико да проповеда. Да ли је због тога изгубио Божју наклоност? Никако. Наставио је да ради све што је могао и Јехова га је благословио (Дела 28:30, 31). Слично је и са нама. Можда нећемо увек бити у могућности да дајемо Јехови исто. Али њему је најважнији наш мотив. Хајде да видимо како Јехова показује да је задовољан нама.

КАКО ЈЕХОВА ПОКАЗУЈЕ ДА ЈЕ ЗАДОВОЉАН НАМА?

10. Како можемо „чути“ да нам Јехова каже да је задовољан нама? (Јован 16:27).

10 Путем Библије. Јехова увек тражи начине да својим слугама покаже да их воли и да је задовољан њима. У Библији се говори о две прилике када је Исуса назвао својим вољеним Сином, који је по његовој вољи (Мат. 3:17; 17:5). Да ли би и ти желео да чујеш како ти Јехова упућује такве речи? Он не разговара с нама с неба, али нам се обраћа путем страница Библије. На пример, када читамо оно што је Исус говорио у јеванђељима, то је као да чујемо Јеховин глас. (Прочитати Јована 16:27.) Исус је савршено одражавао особине свог Оца. Према томе, када читамо како је Исус својим несавршеним али верним следбеницима говорио да их воли, можемо замислити како Јехова те исте речи говори нама (Јов. 15:9, 15).

Јехова нам на много начина показује да је задовољан нама (Видети 10. одломак)


11. Како знамо да то што доживљавамо тешкоће не значи да смо изгубили Јеховину наклоност? (Јаковљева 1:12).

11 Путем онога што ради. Јехова нам радо помаже, на пример тако што нам даје оно што нам треба за живот. Понекад дозволи да нас снађу тешкоће, као у Јововом случају (Јов 1:8-11). Али то не значи да смо изгубили његову наклоност, већ су то прилике да покажемо колико га волимо и колико се уздамо у њега. (Прочитати Јаковљеву 1:12.) Тада ћемо осетити с колико љубави он брине о нама и како нам помаже да издржимо.

12. Шта си научио из онога што је доживео Дмитриј?

12 Погледајмо шта се десило Дмитрију, нашем брату из Азије. Он је остао без посла и месецима није могао да пронађе нови. Зато је одлучио да више иде у службу и тако покаже поуздање у Јехову. Али месеци су пролазили, а он и даље није успевао да нађе посао. Затим се толико разболео да није могао да устане из кревета. Почео је да мисли да је заказао као муж и отац и питао се да ли је изгубио Јеховину наклоност. А онда је једне вечери његова ћерка донела папир на ком је одштампала речи из Исаије 30:15, где пише: „Ако сачувате мир и поуздање, то ће бити ваша снага.“ Рекла му је: „Тата, кад год ти је тешко, размишљај о овом стиху.“ Дмитриј је схватио да захваљујући Јехови његова породица и даље има довољно хране, одећу и кров над главом. Он каже: „Било је важно да сачувам мир и наставим да се уздам у свог Бога.“ Ако и ти доживљаваш сличне проблеме, можеш бити сигуран да је Јехови стало до тебе и да ће ти помоћи да истрајеш.

Јехова нам на много начина показује да је задовољан нама (Видети 12. одломак) a


13. Како нас Јехова може уверити у своју наклоност?

13 Преко суверника. Јехова нам показује наклоност преко браће и сестара. На пример, он може подстаћи некога да нас у право време охрабри лепим речима. Једна сестра из Азије је то доживела када је била под великим стресом. Изгубила је посао и тешко се разболела. Онда је њен муж починио озбиљан грех и више није био старешина. „Нисам разумела зашто ми се то догађа“, рекла је. „Мислила сам да сам можда ја нешто погрешила и да сам наљутила Јехову.“ Наша сестра је преклињала Јехову да је увери да му је и даље стало до ње. Како је то урадио? Она каже: „Скупштинске старешине су разговарале са мном и увериле ме у Јеховину љубав.“ Касније се поново молила Јехови за помоћ. „Истог дана сам добила писмо од неке браће и сестара из наше скупштине. Док сам читала те утешне речи, осетила сам да ме је Јехова услишио.“ Као што овај пример показује, Јеховину наклоност често можемо осетити путем охрабрујућих речи наше браће и сестара (Пс. 10:17).

Јехова нам на много начина показује да је задовољан нама (Видети 13. одломак) b


14. На који нам још начин Јехова показује да му је стало до нас?

14 Јехова показује да му је стало до нас и када нам суверник да потребан савет. Примера ради, у првом веку, Јехова је надахнуо апостола Павла да напише 14 посланица скупштинама. У некима од њих, Павле је с љубављу али отворено указао браћи на неке грешке. Због чега је Јехова надахнуо Павла да у посланице укључи такве савете? Јехова је добар Отац и зато нас укорава „као отац сина који му је драг“ (Посл. 3:11, 12). Према томе, када нам неко да савет из Библије, то не значи да смо изгубили Јеховину наклоност, већ да му је стало до нас (Јевр. 12:6). Из чега још можемо закључити да имамо Јеховину наклоност?

ИЗ ЧЕГА ЈОШ ВИДИМО ДА ИМАМО ЈЕХОВИНУ НАКЛОНОСТ

15. Коме Јехова даје свети дух и зашто је то охрабрујуће за нас?

15 Јехова даје свети дух онима који су му по вољи (Мат. 12:18). Можемо се питати: „Да ли се у мом животу види да испољавам плодове Божјег духа?“ Да ли си код себе приметио да си стрпљивији с другима у односу на време пре него што си упознао Јехову? Заправо, што више испољаваш плодове светог духа, то ћеш бити сигурнији да имаш Јеховину наклоност. (Видети оквир „ Плодови духа су. . .“.)

По чему можеш видети да имаш Јеховину наклоност? (Видети 15. одломак)


16. Коме је Јехова поверио да проповеда добру вест и шта ти мислиш о томе? (1. Солуњанима 2:4).

16 Јехова је онима који су по његовој вољи поверио да проповедају добру вест. (Прочитати 1. Солуњанима 2:4.) Погледајмо колико је то значило сестри по имену Џослин. Једног јутра је била веома тужна. Она каже: „Имала сам осећај да немам ништа да пружим. Али служила сам као пионир и то је био мој дан за службу. Зато сам се помолила и кренула.“ Тог преподнева Џослин је упознала Мери, пријатну жену која је прихватила библијски курс. После неколико месеци, Мери је рекла да се молила Богу за помоћ када јој је Џослин покуцала на врата. Присећајући се тог искуства, Џослин каже: „Имала сам осећај као да ми Јехова говори: ’Ти си по мојој вољи.‘ “ Наравно, неће сви хтети да слушају поруку коју проповедамо. Али можемо бити сигурни да је Јехова задовољан када дајемо све од себе да преносимо добру вест другима.

По чему можеш видети да имаш Јеховину наклоност? (Видети 16. одломак) c


17. Шта си научио из онога што је Вики рекла о откупнини? (Псалам 5:12).

17 На темељу откупне жртве Јехова опрашта грехе онима који су му по вољи (1. Тим. 2:5, 6). Али шта ако наше срце и даље није уверено у то да нас Јехова воли, иако верујемо у откупнину и крстили смо се? У том случају, сети се да не можемо увек веровати својим осећањима, али да можемо веровати Јехови. Оне који верују у откупнину он сматра праведним и обећава да ће их благословити. (Прочитати Псалам 5:12; Римљ. 3:26.) Размишљање о откупнини помогло је Вики. Једног дана, након што је доста размишљала о том непроцењивом дару, схватила је да је Јехова већ дуго био стрпљив с њом, а да му је она заправо говорила: „Ти не можеш волети некога као што сам ја. Жртва твог Сина не може покрити моје грехе.“ Размишљајући о откупнини, Вики је почела да осећа да је Јехова воли. На исти начин, и ми можемо осетити његову љубав и наклоност.

По чему можеш видети да имаш Јеховину наклоност? (Видети 17. одломак)


18. У шта можемо бити сигурни ако волимо нашег небеског Оца?

18 И поред свесрдног труда да применимо оно што смо научили у овом чланку, можда ћемо се понекад обесхрабрити и питати се да ли је Јехова задовољан нама. Ако се то деси, сети се да његову наклоност имају они „који га воле“ (Јак. 1:12). Зато се и даље труди да јачаш своје пријатељство с њим и да запажаш на које начине ти показује да му је стало до тебе. Увек имај на уму да Јехова „није далеко ни од кога од нас“ (Дела 17:27).

КАКО БИ ОДГОВОРИО?

  • Зашто неки мисле да Јехова није задовољан њима?

  • На које начине Јехова показује да је задовољан нама?

  • Шта нас уверава да имамо Божју наклоност?

ПЕСМА 88 Дај да упознам путеве твоје

a ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Приказ стварног догађаја

b ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Приказ стварног догађаја

c ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Приказ стварног догађаја