Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како доносиш личне одлуке?

Како доносиш личне одлуке?

„Трудите [се] да разумете шта је Јеховина воља“ (ЕФ. 5:17)

ПЕСМЕ: 69, 57

1. Које су неке библијске заповести и зашто је за нас добро да их се држимо?

У СВОЈОЈ писаној Речи, Јехова је дао многе заповести. На пример, он осуђује полни неморал, идолопоклонство, крађу и пијанство (1. Кор. 6:9, 10). Поред тога, Божји Син, Исус Христ, дао је својим следбеницима следећу заповест: „Идите и стварајте ученике од људи из свих народа, крстећи их у име Оца и Сина и светог духа, учећи их да се држе свега што сам вам заповедио. И ја сам с вама у све дане до свршетка овог поретка“ (Мат. 28:19, 20). Божји закони и заповести представљају заштиту за нас. Будући да их се држимо, имамо више самопоштовања, боље здравље и бољи породични живот. Поред тога, захваљујући томе што слушамо Јеховине заповести, укључујући и заповест да проповедамо добру вест, имамо његову наклоност и благослов.

2, 3. (а) Зашто у Библији не можемо наћи заповести за сваку могућу ситуацију? (б) Која ћемо питања размотрити у овом чланку? (Видети слику на почетку чланка.)

2 Међутим, у Библији не можемо наћи заповест за сваку могућу ситуацију. Примера ради, у њој не можемо наћи конкретна правила када је реч о томе каква одећа је прикладна за Божје слуге. То говори у прилог Јеховиној мудрости. Како? У разним деловима света људи имају различита гледишта о томе шта је прихватљиво када је реч о одевању. Поред тога, модни трендови се с временом мењају. Када би се у Библији налазио неки списак правила о томе шта је прихватљиво што се тиче одевања, таква правила би данас била застарела. Зато у Божјој Речи нема много детаљних правила која би усмеравала Божје слуге када је реч о избору запослења, лечења и разоноде. Дакле, појединцима и поглаварима породица препуштено је да на тим подручјима доносе личне одлуке.

3 Да ли то значи да Јехови уопште није важно како ћемо поступити када треба да донесемо одлуке, од којих неке могу дубоко утицати на наш живот? Да ли ће он као наш небески Отац благонаклоно гледати на сваку нашу одлуку све док нисмо прекршили неку библијску заповест? Како можемо знати шта је угодно Јехови ако немамо неку конкретну заповест?

ДА ЛИ СУ ЛИЧНЕ ОДЛУКЕ ВАЖНЕ?

4, 5. Како наше одлуке могу утицати на нас и на друге?

4 Неки можда сматрају да личне одлуке нису толико важне. Међутим, да бисмо својим одлукама угодили Јехови, неопходно је да размотримо заповести и начела из његове писане Речи и да поступамо у складу с њима. Рецимо, да бисмо имали Божју наклоност, неопходно је да будемо послушни Божјој заповести која се тиче крви (Пост. 9:4; Дела 15:28, 29). Ако у молитви тражимо Божје вођство, моћи ћемо да донесемо одлуке које су у складу с библијским начелима и заповестима.

5 Неке наше одлуке могу утицати на нашу духовност. Свака наша одлука ће вероватно утицати на наше пријатељство с Јеховом, било позитивно било негативно. Добра одлука ће ојачати наше пријатељство с Богом, док ће га лоша одлука нарушити. Осим тога, лоша одлука може узнемирити нашу браћу и сестре, довести до тога да се они спотакну или чак може нарушити јединство хришћанске скупштине. Према томе, сасвим је јасно да су личне одлуке веома важне. (Прочитати Римљанима 14:19 и Галатима 6:7.)

6. Чиме треба да се водимо када доносимо одлуке?

6 Шта треба да урадимо када у Библији не можемо наћи конкретну заповест која се тиче одлуке коју треба да донесемо? Тада имамо личну одговорност да пажљиво размотримо све чињенице и донесемо одлуку на темељу онога што је угодно Јехови, а не само на основу онога што се нама допада. (Прочитати Псалам 37:5.)

ПОТРУДИМО СЕ ДА РАЗУМЕМО ШТА ЈЕ ЈЕХОВИНА ВОЉА

7. Шта треба да учинимо ако не можемо наћи библијску заповест која се односи на одлуку коју треба да донесемо?

7 Можда се питамо: „Како можемо знати Јеховино гледиште о нечему ако у вези с тим немамо конкретну библијску заповест?“ У Ефешанима 5:17 пише: „Трудите [се] да разумете шта је Јеховина воља.“ Али шта то конкретно значи? То значи да треба да се молимо Јехови и да прихватимо вођство његовог светог духа.

8. Како је Исус у једној ситуацији показао да разуме шта је Јеховина воља?

8 Погледајмо како је Исус разумео шта је воља његовог Оца. Исус је у два наврата, након што се помолио, учинио чудо и обезбедио храну за мноштво људи (Мат. 14:17-20; 15:34-37). С друге стране, он није претворио камење у хлеб када га је у пустињи Ђаво наговарао да тако утоли своју глад. (Прочитати Матеја 4:2-4.) Пошто је знао како његов Отац размишља, разумео је да не би било исправно да претвори камење у хлеб. Знао је да Бог не жели да он своју моћ употреби за личну корист. Одбивши да то учини, показао је да верује у то да ће му Јехова пружати вођство и све што му је потребно.

9, 10. Шта ће нам помоћи да доносимо добре одлуке? Наведи пример.

9 Ако желимо да попут Исуса доносимо добре одлуке, морамо се ослонити на Јехову. Неопходно је да поступамо у складу са следећим мудрим речима: „Уздај се у Јехову свим срцем својим, а на свој разум немој се ослањати. На свим путевима својим имај га на уму, и он ће исправити стазе твоје. Не мисли за себе да си мудар. Бој се Јехове и клони се зла“ (Посл. 3:5-7). Стицање знања о Јеховином начину размишљања путем проучавања Библије помоћи ће нам да разумемо шта он очекује од нас у одређеној ситуацији. Ако се будемо трудили да још боље разумемо како Јехова размишља, наше срце ће спремније прихватати његово вођство (Пс. 119:11, 12).

10 Размотримо један пример: Замислимо једну удату жену која је пошла у куповину. Допале су јој се једне ципеле, али су веома скупе. Она се зато пита: „Шта би мој муж рекао када бих потрошила толико новца?“ Вероватно зна шта би рекао иако он није крај ње. Зашто? Зато што је с временом веома добро упознала свог мужа и зна како он гледа на олако трошење новца. Слично томе, док све боље разумемо Јеховин начин размишљања и његова мерила, све нам је јасније и шта Јехова очекује од нас у разним ситуацијама.

КАКО МОЖЕМО УПОЗНАТИ ЈЕХОВИН НАЧИН РАЗМИШЉАЊА?

11. Шта се можемо питати док читамо или проучавамо Библију? (Видети оквир „ Кад проучаваш Библију, размишљај о следећем“.)

11 Да бисмо упознали Јеховин начин размишљања, неопходно је да нам лично проучавање Библије буде приоритет. Када читамо или проучавамо Божју Реч, можемо се питати: „Шта ми овај део Библије открива о Јехови, његовим праведним мерилима и његовом начину размишљања?“ Неопходно је да се угледамо на Давида, који је у једном псалму рекао: „Јехова, дај да упознам путеве твоје, научи ме стазама својим. Упути ме да ходим у истини твојој и поучи ме, јер си ти Бог спасења мога. У тебе се уздам цео дан“ (Пс. 25:4, 5). Док размишљамо о неким библијским стиховима, могли бисмо се питати на којим животним подручјима нам те информације могу користити. Могли бисмо себи поставити следећа питања: „Где то могу применити? У породици? На послу? У школи? У служби проповедања?“ Када утврдимо где можемо применити библијске савете, вероватно ћемо лакше разумети како да их спроведемо у дело.

12. Како нам наше публикације и састанци могу помоћи да још боље разумемо како Јехова гледа на одређене ствари?

12 Јеховин начин размишљања можемо упознати и ако обраћамо пажњу на оно чему нас поучава Јеховина организација. На пример, Индекс публикација и Водич кроз публикације Јеховиних сведока могу нам помоћи да разумемо какво је Јеховино гледиште о многим животним подручјима на којима треба да доносимо личне одлуке. Добро је и да пажљиво пратимо оно што се износи на нашим састанцима, као и да учествујемо на њима. Ако дубоко размишљамо о ономе што чујемо на њима, боље ћемо разумети како Јехова размишља и ускладићемо своје мисли с његовим. Уколико узимамо сву духовну храну коју нам Јехова пружа, сазнаћемо више о његовим мерилима и поступцима. Захваљујући томе, доносићемо одлуке које ће наш небески Отац моћи да благослови.

ДОНОСИМО ОДЛУКЕ У СКЛАДУ С ЈЕХОВИНОМ ВОЉОМ

13. Наведи пример који показује како нам то што познајемо Јеховин начин размишљања може помоћи да доносимо добре одлуке.

13 Размотримо један пример који показује како нам то што познајемо Јеховин начин размишљања може помоћи да доносимо добре одлуке. Можда желимо да започнемо с пионирском службом. Почели смо да поједностављујемо свој живот, али се у исто време питамо да ли ћемо бити истински срећни ако будемо скромније живели. Наравно, пошто у Библији не можемо наћи заповест да морамо бити пионири, могли бисмо једноставно наставити да верно служимо Јехови као објавитељи. Међутим, Исус је обећао својим ученицима да ће они који самопожртвовано служе Божјем Краљевству добити многе благослове. (Прочитати Луку 18:29, 30.) Осим тога, на основу онога што пише у Божјој Речи можемо разумети да је Јехови угодно када га хвалимо и радо чинимо све што можемо како бисмо вршили његову вољу (Пс. 119:108; 2. Кор. 9:7). Нема сумње да нам ове библијске мисли, као и молитва, могу помоћи да разумемо шта је Јеховина воља. Ако будемо дубоко размишљали о њима, донећемо одлуку која ће бити добра за нас и коју ће наш небески Отац благословити.

14. Како можемо разумети какво је Јеховино гледиште што се тиче нашег личног изгледа?

14 Погледајмо још једну ситуацију: Рецимо да нам се допада стил облачења који би можда узнемирио неку браћу и сестре у нашој скупштини. Наравно, не можемо навести неку библијску заповест која би изричито забрањивала ношење неке одеће. Али какво је Јеховино гледиште о томе? Апостол Павле је под Божјим надахнућем написао следећи савет: „Желим да се жене пристојно одевају и да при томе буду скромне и разборите, да се не украшавају плетењем косе и златом или бисерима или скупоценом одећом, него добрим делима, како и доликује женама које кажу да поштују Бога“ (1. Тим. 2:9, 10). Наравно, овај савет важи и за мушкарце. Будући да смо се предали Јехови, ми не размишљамо само о својим жељама, већ и о томе како би наше одевање могло утицати на друге. Скромност и љубав ће нас навести да узмемо у обзир гледиште своје браће и сестара како их не бисмо узнемирили или чак увредили (1. Кор. 10:23, 24; Фил. 3:17). Према томе, ако имамо на уму наведене библијске мисли, боље ћемо разумети Јеховино гледиште о томе и моћи ћемо да донесемо одлуке које ће му бити по вољи.

15, 16. (а) Шта би Јехова мислио о нама ако бисмо размишљали о неморалним стварима? (б) Како можемо утврдити шта је угодно Јехови што се тиче нашег избора разоноде? (в) Како треба доносити важне одлуке?

15 У Библији пише да је Јехови жао када људи чине оно што је зло и када размишљају о лошим стварима. (Прочитати Постанак 6:5, 6.) На основу тога можемо разумети да су сексуалне фантазије неисправне зато што могу водити до греха који Библија осуђује и зато што нису у складу с Јеховиним начином размишљања. Исусов ученик Јаков је написао: „Мудрост одозго је најпре чиста, затим мирољубива, разумна, спремна да послуша, пуна милосрђа и добрих плодова, непристрана, нелицемерна“ (Јак. 3:17). Ако то имамо на уму, чуваћемо се разоноде која у нама може распалити нечисте мисли и жеље. Уколико будемо разумели шта Јехова воли, а шта мрзи, лакше ћемо утврдити шта је прихватљиво када је реч о књигама, филмовима и игрицама. Нећемо морати да питамо друге шта треба да радимо.

16 У неким ситуацијама не постоји само једна исправна одлука која би била угодна Јехови. Међутим, када треба да донесемо неку важну одлуку, добро је да потражимо савет старешина и других зрелих суверника (Титу 2:3-5; Јак. 5:13-15). Наравно, не би било на месту питати друге за мишљење надајући се да ће они донети одлуку уместо нас. Сви ми морамо вежбати своју моћ запажања (Јевр. 5:14). Веома је важно да поступамо у складу с речима које је апостол Павле забележио под Божјим надахнућем: „Свако ће носити свој терет“ (Гал. 6:5).

17. Зашто је за нас добро да доносимо одлуке које су угодне Јехови?

17 Када доносимо одлуке које су у складу с Јеховиним начином размишљања, бићемо ближи Јехови (Јак. 4:8). Имаћемо његову наклоност и благослов, а то ће ојачати нашу веру у њега. Према томе, имамо добре разлоге да се држимо библијских заповести и начела зато што ћемо тако још боље разумети Божји начин размишљања. Наравно, увек ћемо имати нешто да научимо о Јехови (Јов 26:14). Али, уколико се трудимо, већ сада можемо стећи мудрост, знање и разборитост који ће нам помоћи да доносимо добре одлуке (Посл. 2:1-5). Замисли и планови несавршених људи дођу и прођу, али Јехова се никада не мења. Псалмиста је рекао: „Намера Јеховина довека остаје, замисли срца његовог из нараштаја у нараштај“ (Пс. 33:11). Нема сумње да ћемо доносити најбоље одлуке када су наше мисли и поступци у складу са размишљањем нашег бескрајно мудрог Бога, Јехове.