Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади, одуприте се Ђаволу

Млади, одуприте се Ђаволу

Обуците сву Божју ратну опрему да бисте могли да се одупрете Ђаволовим сплеткама (ЕФ. 6:11)

ПЕСМЕ: 79, 140

1, 2. (а) Захваљујући чему млади побеђују у борби против Сатане и демона? (Видети слику на почетку чланка.) (б) О чему ће бити речи у овом чланку?

АПОСТОЛ Павле је хришћане упоредио с војницима који се налазе у једном рату. Али то није рат против људи већ против Сатане и демона. Они су прекаљени ратници који иза себе имају хиљаде године искуства. Можда на први поглед изгледа да је та битка унапред изгубљена. Могу ли млади у Јеховиној организацији победити тако моћне непријатеље? Наравно да могу, и већ их побеђују! Како успевају у томе? Захваљујући снази коју им Јехова даје, али и томе што су добро опремљени за битку. Попут војника који су спремни за бој, они носе „сву Божју ратну опрему“. (Прочитати Ефешанима 6:10-12.)

2 Кад је Павле навео ово поређење, вероватно је имао на уму ратну опрему коју су римски војници носили у то време (Дела 28:16). У овом чланку ћемо поближе осмотрити ово изузетно поређење. Такође ћемо видети шта су неки млади рекли о томе зашто им је понекад тешко да носе сваки део духовне ратне опреме, али и колико им то користи.

Да ли носиш сву духовну ратну опрему?

„ОПАШИТЕ БЕДРА ИСТИНОМ“

3, 4. У ком смислу је истина из Божје Речи попут опасача који је носио римски војник?

3 Прочитати Ефешанима 6:14Опасач који је носио римски војник имао је металне плочице које су му штитиле бедра. Он је уједно олакшавао ношење тешког оклопа. Неки опасачи су имали и јаке копче за које су се могли прикачити мач и бодеж. Чврсто привезан опасач војнику је пружао сигурност у бици.

4 Слично томе, истина из Божје Речи нас штити од лажних учења (Јов. 8:31, 32; 1. Јов. 4:1). Што више волимо истину, то ће нам бити лакше да живимо у складу с Божјим мерилима, то јест да носимо „оклоп праведности“ (Пс. 111:7, 8; 1. Јов. 5:3). Поред тога, ако добро разумемо истину из Божје Речи, са чврстим уверењем ћемо је бранити пред другима (1. Петр. 3:15).

5. Зашто увек треба да говоримо истину?

5 Када чврсто пригрлимо библијску истину, тада ћемо живети у складу с њом и увек ћемо говорити истину. Зашто не смемо да лажемо? Зато што су лажи моћно оружје у Сатаниним рукама. Оне наносе штету и онима из чијих уста излазе и онима који верују у њих (Јов. 8:44). Иако смо несавршени, ми се трудимо да увек говоримо истину (Еф. 4:25). Међутим, то није увек лако. Осамнаестогодишња Абигејл каже: „Можда ти се чини да се не исплати увек говорити истину, нарочито онда када те лаж може извући из непријатне ситуације.“ Али шта њу мотивише да ипак говори истину? Она каже: „Кад говорим истину, имам чисту савест пред Јеховом. А моји родитељи и пријатељи знају да ми могу веровати.“ Викторија, која има 23 године, каже: „Можда ће ти други правити проблеме ако говориш истину и заступаш своја веровања. Али из таквих ситуација увек проистекне нешто добро — стичеш самопоуздање, јачаш своје пријатељство с Јеховом и задобијаш поштовање оних који те воле.“ Очигледно је колико је важно да нам бедра увек буду опасана истином.

Бедра опасана истином (Видети одломке 3-5)

„НА ГРУДИ СТАВИТЕ ОКЛОП ПРАВЕДНОСТИ“

6, 7. Зашто је праведност упоређена са оклопом?

6 Једна врста оклопа коју су носили римски војници у првом веку састојала се од хоризонтално поређаних металних плочица које су се делимично преклапале. Те плочице су биле благо закривљене како би оклоп прионуо уз тело војника. Помоћу металних копчи и кукица биле су причвршћене за кожне каишеве који су се налазили са унутрашње стране оклопа. Рамена су била прекривена уздужним металним плочицама, које су такође биле причвршћене за кожне каишеве. Такав оклоп је војнику донекле ограничавао покрете и требало је стално да проверава да ли су све плочице на свом месту. Али оклоп је штитио његово срце и друге виталне органе од оштрице мача и убода стреле.

7 Сасвим је прикладно што су Јеховина праведна мерила која штите наше симболично срце упоређена са оклопом (Посл. 4:23). Један војник никада не би заменио свој метални оклоп за неки други од лошијег материјала. Исто тако, ни ми никада не бисмо Јеховина праведна мерила заменили неким својим мерилима. Ми једноставно нисмо довољно мудри да заштитимо своје срце (Посл. 3:5, 6). Због тога стално морамо проверавати да ли „оклоп“ који нам је Јехова дао и даље штити наше срце.

8. Зашто је добро да се држимо Јеховиних мерила?

8 Да ли понекад имаш осећај да те Јеховина праведна мерила оптерећују или спутавају? Данијел, који има 21 годину, каже: „Професори и школски другови су ми се ругали због тога што се држим библијских мерила. Зато сам у једном периоду био прилично утучен и изгубио сам самопоуздање. Али с временом сам схватио колико је добро живети по Јеховиним мерилима. Неки моји ’другови‘ су почели да се дрогирају, а неки су напустили школу. Било је жалосно гледати у шта им се живот претвара. Јехова нас стварно штити.“ Медисон, која има 15 година, каже: „За мене је прави изазов да се држим Јеховиних мерила и да се не поведем за оним што моји вршњаци сматрају забавним.“ Како она успева да се избори с тим? „Стално подсећам себе на то да носим Јеховино име и да су искушења начин на који Сатана покушава да ме рани. Поносна сам на себе кад год добијем неку битку.“

Оклоп праведности (Видети одломке 6-8)

„ОБУЈТЕ НОГЕ СПРЕМНОШЋУ ДА ПРОПОВЕДАТЕ ДОБРУ ВЕСТ МИРА“

9-11. (а) Шта је симболична обућа коју хришћани носе? (б) Када ће нам бити лакше да другима говоримо о својој вери?

9 Прочитати Ефешанима 6:15Римски војник није могао да иде у битку без обуће. Сандале које је носио биле су сачињене од три слоја коже и зато су биле веома издржљиве. Али у исто време су биле и веома удобне, тако да је војник могао ићи сигурним кораком, без бојазни да ће се оклизнути.

10 Баш као што су захваљујући добрим сандалама римски војници сигурним кораком ишли у бој, тако и ми захваљујући симболичној обући ревно објављујемо „добру вест мира“ (Ис. 52:7; Римљ. 10:15). Па ипак, треба нам храбрости да бисмо сведочили кад нам се за то укаже прилика. Двадесетогодишњи Роберто каже: „Плашио сам се да сведочим школским друговима. У ствари, мислим да ме је био блам. Али није ми јасно зашто. Сада радо сведочим другима.“

11 Многи млади су приметили да им је лакше да говоре о својој вери када су добро припремљени. Како се ти можеш припремити да сведочиш? Џулија, која има 16 година, каже: „У школској торби увек имам литературу. Док моји другови говоре о томе у шта верују и шта мисле о неким стварима, пажљиво их слушам. Касније размишљам о томе шта бих могла да им кажем. Кад сам добро припремљена, тада могу да разговарам с њима баш о ономе што их занима.“ Макензи, која има 23 године, каже: „Ако си љубазан и ако пажљиво слушаш, сазнаћеш шта мучи твоје вршњаке. Гледам да увек будем у току с материјалом који излази за младе. Тада ми је лакше да на сајту jw.org друговима покажем баш оно што би им било занимљиво.“ Као што ови примери показују, када си добро припремљен, то је као да имаш удобну обућу.

Ноге обувене у спремност да се проповеда добра вест (Видети одломке 9-11)

„УЗМИТЕ ВЕЛИКИ ШТИТ ВЕРЕ“

12, 13. Које су неке Сатанине „горуће стреле“?

12 Прочитати Ефешанима 6:16Велики штит који је носио римски војник био је правоугаоног облика и покривао га је од рамена до колена. Он га је штитио од непријатељског мача, копља и стрела.

13 Неке „горуће стреле“ које Сатана одапиње ка нама јесу лажи о Јехови. Он жели да мислимо да Јехови није стало до нас и да нисмо вредни његове љубави. Деветнаестогодишња Ајда се бори са осећањем ниже вредности. Она каже: „Често сам имала осећај да је Јехова далеко од мене и да не жели да буде мој пријатељ.“ Шта јој је помогло да се избори с тим? „Састанци су за моју веру били попут енергетске бомбе“, каже она. „Раније сам само пасивно седела на састанцима и нисам коментарисала јер сам мислила да је другима небитно шта ја имам да кажем. Али сада се редовно припремам за састанке и трудим се да дам барем два-три коментара. Није ми лако, али се много боље осећам када нешто кажем. Браћа и сестре ми такође пружају праву подршку. Увек са састанка одлазим уверена да ме Јехова воли.“

14. Шта учимо из Ајдиног примера?

14 Штит који су имали римски војници био је тачно одређених димензија. Али као што се види из Ајдиног примера, наш „штит вере“ нема тачно одређене димензије. Може бити мањи или већи, зависно од тога да ли нам је вера јача или слабија. Избор је на нама (Мат. 14:31; 2. Сол. 1:3). Да би нам „штит вере“ пружио праву заштиту, морамо се трудити да он буде све већи.

Велики штит вере (Видети одломке 12-14)

„УЗМИТЕ И КАЦИГУ СПАСЕЊА“

15, 16. Зашто је нада упоређена с кацигом?

15 Прочитати Ефешанима 6:17Кацига коју је носио римски војник била је тако обликована да му заштити главу, врат и лице. Неке кациге су имале ручку, па су војници могли да их носе у руци.

16 Као што су војници имали кацигу која им је штитила главу, тако и ми имамо „наду у спасење“ која штити наш ум и способност просуђивања (1. Сол. 5:8; Посл. 3:21). Та нада нам помаже да будемо усредсређени на Божја обећања и да се не обесхрабримо под теретом проблема (Пс. 27:1, 14; Дела 24:15). Баш као што је кацига штитила војника само ако ју је носио на глави, а не у руци, тако ће и нас наша нада штитити само ако остане жива у нашим мислима.

17, 18. (а) Како би Сатана могао да нас наведе да скинемо своју кацигу? (б) Како ће се у нашем животу видети да нас Сатана није преварио?

17 Како би Сатана могао да нас наведе да скинемо своју кацигу? Сетимо се како је то покушао са Исусом. Сатана је знао да ће Исус једног дана владати над читавим човечанством. Али пре тога је требало да Исус прође кроз тешке кушње и да умре. Такође је требало да чека неко време док од Јехове не добије власт. Зато му је Сатана обећао да ће му дати сву власт над светом оног тренутка када му се поклони (Лука 4:5-7). Сатана исто тако зна да је Јехова и нама нешто обећао, наиме да ћемо у новом свету уживати у многим дивним стварима. Али док чекамо да се то оствари, вероватно ћемо се суочити с неким проблемима. Зато нам Сатана пружа прилику да већ сада имамо лагодан живот. Он би волео да нам материјалне ствари буду на првом месту и да пожелимо да имамо све, и то одмах. Тиме нас наводи да Краљевство ставимо у други план (Мат. 6:31-33).

18 Многи млади хришћани нису дозволили да их Сатана превари. На пример, 20-годишња Кијана каже: „Знам да само Божје Краљевство може решити све наше проблеме.“ Како то утиче на њено гледиште о животу и на њене одлуке? Она каже: „Нада у вечни живот помаже ми да неке циљеве у овом свету оставим по страни. Не трудим се да уновчим своје таленте нити да градим каријеру, већ да своје време и снагу трошим на постизање духовних циљева.“

Кацига спасења (Видети одломке 15-18)

УЗМИТЕ „МАЧ ДУХА“

19, 20. Како можемо још вештије користити Божју Реч?

19 Римски војници су за борбу прса у прса имали мач који је био дуг око 50 центиметара. Они су га вешто користили јер су вежбали сваког дана.

20 Павле је Божју Реч упоредио с мачем који нам је Јехова дао. Али ми морамо научити да тај мач вешто користимо да бисмо заступали своја веровања и да бисмо обликовали свој начин размишљања (2. Кор. 10:4, 5; 2. Тим. 2:15). Како то можемо постићи? Себастијан, који има 21 годину, каже: „Док читам Библију, обично запишем по један стих из сваког поглавља и правим листу својих омиљених стихова. То ми помаже да још боље разумем како Јехова размишља.“ Данијел, ког смо раније цитирали, каже: „Док читам Библију, тражим стихове које бих могао да користим у служби проповедања. Приметио сам да људи добро реагују када им са одушевљењем говорим о Библији и када осете да желим да им помогнем.“

Мач духа (Видети 19. и 20. одломак)

21. Зашто нема разлога да се плашимо Сатане и демона?

21 Примери младих које смо поменули у овом чланку показују да нема разлога да се плашимо Сатане и демона. Они јесу опасни непријатељи, али нису непобедиви и неће вечно постојати. Током Христове хиљадугодишње владавине, биће бачени у бездан и неће моћи да утичу на друге, а након тога ће бити уништени (Откр. 20:1-3, 7-10). Ми знамо ко је наш непријатељ, какве методе користи да би нас намамио у замку и какве су му намере. Уз Јеховину помоћ, можемо му се одупрети!