Пређи на садржај

Пређи на садржај

Регионални конгрес 2012. у Нижњој Апши, у Украјини

Обилна жетва

Обилна жетва

ИСУС је прорекао да ће његови следбеници у времену краја учествовати у обилној жетви (Мат. 9:37; 24:14). Погледајмо како се то испуњава у Закарпатској области, у Украјини. На пример, у три града која се налазе веома близу један другог постоји 50 скупштина и у њима укупно има више од 5 400 објавитеља. * Замислимо само, у ова три града је сваки четврти становник Јеховин сведок!

Каква је служба на овом подручју? Један брат по имену Василе каже: „Људи овде веома поштују Библију, воле правду, имају стабилне породице и спремни су да помажу једни другима. Не слажу се увек с нашим веровањима, али нас пажљиво слушају када им читамо нешто из Библије.“

На оваквом подручју на ком има много објавитеља у односу на број становника, браћа и сестре се суочавају с неуобичајеним изазовима. На пример, једна скупштина има 134 објавитеља, а на свом подручју за проповедање има само 50 домаћинстава. Како су се браћа и сестре прилагодили томе?

Многи од њих су почели да проповедају у местима где је потребно више објавитеља. Брат по имену Јонаш, који има 90 година, каже: „На подручју наше скупштине, однос броја објавитеља и броја домаћинстава је 1 према 2. Све док ме је здравље служило, проповедао сам и у свом месту али и на недодељеном подручју удаљеном око 160 километара, где људи говоре мађарски.“ Објавитељи који су спремни да на овакав начин проповедају суочавају се и са одређеним потешкоћама. О томе Јонаш каже: „Устајао сам у четири ујутру да бих стигао на воз и проповедао до шест увече, када сам се возом враћао кући. Тако сам радио два до три пута седмично.“ Да ли је то било вредно труда? Он каже: „Уживао сам док сам тако проповедао и помогао сам једној породици да упозна истину.“

Наравно, не могу сви објавитељи из тих скупштина да путују на удаљена подручја. Али сва браћа и сестре, укључујући и старије, ревно проповедају на подручју своје скупштине. Какве резултате постижу? У ова три града, на Спомен-свечаности 2017. број присутних је био дупло већи од броја објавитеља. То је половина укупног становништва. Нема сумње да, где год да служимо, можемо бити „заокупљени Господовим делом“ (1. Кор. 15:58).

^ одл. 2 Ти градови су: Глибоки Потик, Середње Водјане и Нижња Апша.