Пређи на садржај

Пређи на садржај

ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 21

Не дозволи да те заведе „мудрост овог света“

Не дозволи да те заведе „мудрост овог света“

Мудрост овог света је лудост пред Богом (1. КОР. 3:19)

ПЕСМА 98 Свето писмо је надахнуто од Бога

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Шта нам Божја Реч пружа?

НЕМА тог проблема с којим не можемо изаћи на крај захваљујући поуци коју нам пружа Јехова, наш Величанствени Учитељ (Ис. 30:20, 21). У његовој Речи се налази све што је човеку потребно да буде „сасвим способан и потпуно опремљен за свако добро дело“ (2. Тим. 3:17). Када живимо у складу са библијским учењима, постајемо мудрији од оних који кажу да треба живети по мудрости овог света (1. Кор. 3:19; Пс. 119:97-100).

2. О чему ће бити речи у овом чланку?

2 Као што ћемо видети, мудрост овог света нас подстиче да удовољавамо својим себичним жељама. Зато нам је можда тешко да не размишљамо и да не поступамо попут људи који су део света. Библија с добрим разлогом каже: „Пазите да вас неко не одмами филозофијом и празном преваром, што је засновано на људском предању“ (Кол. 2:8). У овом чланку ћемо говорити о томе како су људи прихватили две лажи које им је Сатана сервирао. Видећемо зашто је мудрост света заправо лудост и зашто је мудрост из Божје Речи далеко боља од свега што овај свет нуди.

ПРОМЕНЕ У ГЛЕДИШТУ О МОРАЛУ

3-4. Које су се промене што се тиче гледишта о моралу догодиле у Сједињеним Државама почетком 20. века?

3 Почетком 20. века у Сједињеним Државама је дошло до велике промене када је реч о моралним вредностима. Многи су раније сматрали да су полни односи резервисани само за оне који су у браку и то је била тема о којој се у јавности није говорило. Али таква мерила су се урушила, а превише попустљива гледишта постала су опште прихваћена.

4 Трећа деценија 20. века постала је позната као „бурне двадесете“ и била је обележена великим друштвеним променама. Према речима једне списатељице „у филмовима, представама, песмама, романима и рекламама било је све више алузија на секс“. Током те деценије, плесни стилови су постали све провокативнији, а модни стилови све слободнији. У Библији је управо то проречено, да ће у последњим данима људи у великој мери волети ужитке (2. Тим. 3:4).

Јеховини сведоци нису прихватили попустљива гледишта о моралу (Видети 5. одломак) *

5. Колико су се морална мерила у свету променила од 1960-их?

5 Током 1960-их све више парова је живело невенчано, а хомосексуалност и разводи постали су све учесталији. Многи видови забаве су на веома експлицитан начин истицали секс. Последње деценије су показале до каквих је горких последица водио слом моралних вредности. Један социолог је објаснио да је управо „напуштање моралних норми“ довело до катастрофалних последица. На пример, све је више разорених породица, самохраних родитеља, оних који имају емоционалне ожиљке, који су зависни од порнографије и слично. Велика учесталост полно преносивих болести, као што је сида, само је један од доказа да је мудрост овог света заправо лудост (2. Петр. 2:19).

6. Како гледиште овог света о моралу иде Сатани на руку?

6 Гледиште овог света о моралу иде Сатани на руку. Нема сумње да ужива у томе што људи злоупотребљавају тај Божји дар и не поштују светост брака (Еф. 2:2). Својим неморалним понашањем не само да обезвређују дар који је Јехова дао људима, наиме могућност да стварају потомство, већ ускраћују себи прилику да добију вечни живот (1. Кор. 6:9, 10).

БИБЛИЈСКО ГЛЕДИШТЕ О МОРАЛУ

7-8. Које уравнотежено гледиште о сексуалности пружа Библија?

7 Они који су прихватили мудрост овог света смеју се на помен библијских моралних мерила јер их сматрају застарелима. Неки се можда питају зашто нас је Бог створио са сексуалним жељама а онда тражи од нас да се уздржавамо. То питање се заснива на погрешном гледишту да људи морају задовољити све своје нагоне. Али Библија то не каже. Она каже да свако од нас може свесно контролисати своје пориве и тако сачувати своје достојанство (Кол. 3:5). Осим тога, Јехова је утемељио брачну заједницу у којој се могу задовољити нормалне сексуалне потребе (1. Кор. 7:8, 9). Муж и жена у оквиру брака могу уживати у полним односима без стрепњи и кајања које неморалан начин живота често доноси.

8 За разлику од мудрости овог света, Библија пружа уравнотежено гледиште о сексуалности. Она отворено каже да полни односи пружају задовољство (Посл. 5:18, 19). Међутим, она исто тако каже: „Свако од вас [треба да] зна да овлада својим телом у светости и части, а не у необузданој полној пожуди која је својствена народима који не познају Бога“ (1. Сол. 4:4, 5).

9. (а) Како су Јеховини сведоци почетком 20. века били подстакнути да поступају у складу са мудрошћу из Божје Речи? (б) Који мудар савет налазимо у 1. Јовановој 2:15, 16? (в) Према Римљанима 1:24-27, чему треба да се одупиремо?

9 Почетком 20. века, Јеховини сведоци нису били заведени празном преваром оних који су изгубили „сваки осећај за оно што је честито“ (Еф. 4:19). Они су се чврсто држали Јеховиних мерила. На пример, у Стражарској кули од 15. маја 1926. писало је да „мушкарац и жена треба да имају чисте мисли и да се честито понашају, нарочито према особама супротног пола“. Без обзира на то шта се дешава у свету око нас, ми поступамо у складу са ненадмашном мудрошћу из Божје Речи. (Прочитати 1. Јованову 2:15, 16.) Заиста смо захвални што имамо Божју Реч! Исто тако смо захвални Јехови што нам у право време пружа духовну храну захваљујући којој нисмо заведени мудрошћу овог света што се тиче моралних вредности. * (Прочитати Римљанима 1:24-27.)

ПРОМЕНЕ У ГЛЕДИШТУ О ЛИЧНОЈ ВРЕДНОСТИ

10-11. Шта је Библија прорекла за људе у последњим данима?

10 Библија је упозорила да ће у последњим данима људи бити себични, то јест самољубиви (2. Тим. 3:1, 2). Зато нисмо изненађени кад видимо како људи у свету себи дижу цену. Једна енциклопедија каже да је током 1970-их уследила „права поплава књига о самопомоћи“. Неке од њих су „саветовале својим читаоцима да прихвате себе таквима какви јесу и да на то буду поносни“. На пример, у једној од таквих књига је писало: „Волите себе јер сте најлепша, најзанимљивија и најважнија особа на свету.“ У тој књизи је још речено да „свако треба да се понаша у складу са оним што лично сматра исправним и што из своје културе сматра прихватљивим“.

11 Да ли ти то звучи познато? Сатана је сугерисао Еви да уради тако нешто. Рекао јој је да може „постати као Бог“ и знати „шта је добро, а шта зло“ (Пост. 3:5). Неки имају толико високо мишљење о себи да сматрају да нико, па чак ни Бог, нема право да им каже шта је добро, а шта није. Такав став посебно долази до изражаја када је на пример реч о томе како људи гледају на брак.

Прави хришћани потребе других стављају испред сопствених – нарочито потребе свог брачног друга (Видети 12. одломак) *

12. Какво гледиште о браку промовише овај свет?

12 Библија каже да муж и жена треба да поштују једно друго и да се држе брачног завета. Она подстиче брачне партнере да негују дубок осећај оданости једно према другом. У њој се каже: „Зато ће човек оставити свог оца и своју мајку и прионуће уз своју жену и они ће постати једно тело“ (Пост. 2:24). Али они на које утиче мудрост овог света имају потпуно другачије гледиште и сматрају да муж и жена треба да буду усмерени само на своје потребе. У једној књизи која говори о разводу каже се да су „речи ’док нас смрт не растави‘, које се традиционално изговарају на венчањима, неки заменили врло скромним обећањем ’докле год се волимо‘“. Такво површно гледиште довело је до безброј разорених породица и неизмерне патње. Нема сумње да је гледиште о браку које има овај свет заиста права лудост.

13. Зашто Јехова не воли поносне људе?

13 Библија каже: „Ко је поносан у срцу, одвратан је Јехови“ (Посл. 16:5). Зашто Јехова не воли поносне људе? Један од разлога је што они који имају превисоко мишљење о себи одражавају арогантан став какав има Сатана. Замисли само! Сатана је сматрао да Исус – онај преко кога је Бог све створио – треба да падне пред њим и да му се поклони (Мат. 4:8, 9; Кол. 1:15, 16). Понашање оних који сматрају себе толико важнима потврђује да је мудрост овог света пред Богом лудост.

БИБЛИЈСКО ГЛЕДИШТЕ О ЛИЧНОЈ ВРЕДНОСТИ

14. Како нам речи из Римљанима 12:3 помажу да имамо уравнотежено гледиште о себи?

14 Библија нам помаже да стекнемо уравнотежено гледиште о себи. Она не каже да је погрешно волети себе. Исус је рекао да волимо „ближњег као самог себе“, што указује на то да у разумној мери морамо посветити пажњу својим потребама (Мат. 19:19). Међутим, она нигде не каже да себе треба да сматрамо бољим од других. Напротив, она нас саветује да ништа не радимо „из частољубља нити из сујете“, него да понизно сматрамо „друге већима од себе“ (Фил. 2:3; прочитати Римљанима 12:3).

15. Зашто сматраш да је библијски савет о личној вредности користан?

15 Данас би многи који себе сматрају мудрима рекли да су библијски савети на ову тему у најмању руку смешни. Рекли би да смо рањиви и да ће нас други искоришћавати ако их сматрамо бољима од себе. Али шта проистиче из егоцентричности коју промовише Сатанин свет? Шта си приметио? Да ли су себични људи срећни? Да ли су њихове породице срећне? Имају ли искрене пријатеље? Да ли су блиски с Богом? Шта би на основу својих запажања рекао – да ли је боље поступати у складу са мудрошћу овог света или у складу са мудрошћу из Божје Речи?

16-17. За шта можемо бити захвални и зашто?

16 Људи који слушају савете оних које овај свет сматра мудрима јесу попут туристе који за правац пита некога ко ни сам не зна где се налази. Исус је за „мудре“ људе свог доба рекао: „Они су слепе вође. А кад слеп води слепог, обојица ће пасти у јаму“ (Мат. 15:14). Мудрост овог света пред Богом је заиста лудост.

Божје слуге се с радошћу присећају година које су провели служећи Јехови (Видети 17. одломак) *

17 Мудри савети из Библије увек су корисни „за поучавање, за укоравање, за поправљање, за васпитавање у праведности“ (2. Тим. 3:16). Колико смо само захвални Јехови што нас преко своје организације штити од мудрости овог света (Еф. 4:14). Духовна храна коју пружа даје нам снагу која нам је неопходна да бисмо се држали његових мерила. За нас је част што нам Јехова преко своје Речи пружа ненадмашну мудрост и поуздано вођство!

ПЕСМА 54 „То је пут“

^ одл. 5 Овај чланак ће нам помоћи да будемо још сигурнији у то да нам једино Јехова може дати поуздане савете. Видећемо какве трагичне последице доноси понашање у складу са мудрошћу овог света и колико је за нас добро да у животу примењујемо мудрост из Божје Речи.

^ одл. 9 Један такав пример може се наћи у књизи Млади питају – практични одговори на њихова питања, 1. том, поглавља 24-26 и 2. том, поглавља 4-5.

^ одл. 50 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Неки моменти из живота брачног пара Јеховиних сведока. Брат и сестра у служби проповедања крајем 1960-их.

^ одл. 52 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: 1980-их муж брине о својој жени док је болесна, а њихова ћерка то посматра.

^ одл. 54 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Данас се присећају срећних тренутака које су доживели служећи Јехови. Њихова ћерка са својом породицом дели њихову радост.