Пређи на садржај

Пређи на садржај

ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 22

Како квалитетније проучавати?

Како квалитетније проучавати?

Просудите шта је најважније (ФИЛ. 1:10)

ПЕСМА 35 Просудимо шта је најважније

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Зашто је некима тешко да проучавају?

У ДАНАШЊЕ време није лако зарадити за живот. Многа наша браћа морају доста да раде како би подмирили основне потребе своје породице. Безброј других сваког дана проводи по неколико сати у путу до посла и назад. Многи раде тешке физичке послове. На крају дана, та вредна браћа и сестре су сасвим исцрпљени. Једноставно немају снаге за проучавање.

2. Када ти налазиш време за проучавање?

2 Међутим, чињеница је да морамо наћи времена за проучавање, и то право проучавање Божје Речи и наших публикација. Наше пријатељство с Јеховом и вечни живот зависе од тога! (1. Тим. 4:15, 16). Неки свако јутро рано устају и проучавају док је у кући још тишина и док су одморни. Други пак на крају дана проналазе неколико тренутака када могу на миру нешто прочитати и размишљати о томе.

3-4. До каквих је промена дошло и зашто?

3 Вероватно ћеш се сложити с тим да је важно наћи време за проучавање. Али шта треба да проучавамо? „Има толико тога за читање“, можда ћеш рећи. „Не могу све да испратим.“ Неки успевају да прочитају и погледају све што се објављује, али много је више оних којима то не полази за руком. Водеће тело је свесно тога. Зато је недавно одлучено да се смањи број издања и у штампаном и у дигиталном формату.

4 На пример, Годишњак Јеховиних сведока више не излази, будући да се многа лепа искуства објављују на нашем веб-сајту jw.org® и у месечним емисијама на нашој телевизији. Стражарска кула и Пробудите се! намењени јавности сада имају по три издања годишње. Ове промене нису уведене због тога да бисмо имали више времена за неке друге активности. Њихова сврха је да посветимо више пажње ономе што је „најважније“ (Фил. 1:10). Погледајмо сада како можемо поставити приоритете и како наше проучавање може бити још квалитетније.

ПОСТАВИ ПРИОРИТЕТЕ

5-6. Које публикације треба да темељно проучавамо?

5 Шта све спада у наше приоритете када је реч о проучавању? Сигурно би требало да сваког дана посветимо нешто времена проучавању Божје Речи. Из тог разлога је сада количина градива предвиђена за седмично читање Библије смањена. То нам оставља више времена да размишљамо о ономе што смо прочитали и да то додатно истражимо. Наш циљ не треба да буде да само пређемо неки материјал, већ да допустимо да оно што прочитамо из Библије допре до нашег срца и да нас приближи Јехови (Пс. 19:14).

6 Шта би још требало темељно проучавати? Наравно, требало би да се припремимо за Разматрање Стражарске куле и Скупштинско разматрање Библије, као и за састанак који се одржава радним даном. Било би добро и да прочитамо сва издања Стражарске куле и Пробудите се!

7. Да ли треба да се обесхрабримо ако не можемо испратити све што се објављује на нашем веб-сајту и на нашој телевизији?

7 „Па добро“, можда ћеш рећи, „али шта је са свим чланцима и филмовима који излазе на нашем веб-сајту, jw.org, и на нашој телевизији, JW Broadcasting? Стварно има много тога!“ Погледајмо један пример: На шведском столу у ресторану има много укусне хране. Гости ресторана никада неће пробати све што се нуди. Изабраће само неколико јела. Слично томе, немој бити обесхрабрен ако не успеваш да испратиш све оно што излази у електронском облику. Читај и гледај оно што можеш. Погледајмо сада шта се подразумева под проучавањем и како оно може бити још квалитетније.

ПРОУЧАВАЊЕ ЈЕ ОЗБИЉАН ПОСАО!

8. Шта треба да урадимо када проучавамо Стражарску кулу и зашто је то добро?

8 Проучавати значи читати неко градиво неподељене пажње и са јасно одређеним циљем. То не значи да само прелетимо преко градива и подвучемо одговоре. На пример, када се припремаш за Разматрање Стражарске куле, прво погледај кратак преглед на почетку чланка. Затим погледај наслов чланка, поднаслове и питања за понављање. Онда натенане прочитај цео чланак. Обрати пажњу на главну реченицу у одломку, која се обично налази на почетку тог одломка. Она открива о чему ће тај одломак говорити. Док читаш чланак размишљај о томе како је сваки одломак повезан са поднасловом и са главном темом. Подвуци непознате речи и обележи мисли које би желео да додатно истражиш.

9. (а) Зашто док проучавамо Стражарску кулу треба да посебно обратимо пажњу на библијске стихове и како то можемо радити? (б) Према речима из Исуса Навина 1:8, шта треба да радимо кад прочитамо неки библијски стих?

9 Разматрање Стражарске куле нам помаже да разумемо Библију. Обрати пажњу на стихове, нарочито на оне који ће се читати на састанку. Посебно обрати пажњу како кључне речи или изрази из стихова истичу главну мисао у одломку. Осим тога, издвој мало времена да размислиш о стиховима које си прочитао и да видиш како би могао да их примениш у свом животу. (Прочитати Исуса Навина 1:8.)

Родитељи, научите своју децу да проучавају (Видети 10. одломак) *

10. Према Јеврејима 5:14, зашто родитељи треба да током породичног проучавања науче своју децу како се проучава и додатно истражује?

10 Сасвим разумљиво, родитељи желе да њихова деца уживају током породичног проучавања. Иако родитељи увек треба да имају конкретан план за породично проучавање, нема потребе да сваке седмице организују неке посебне и узбудљиве заједничке пројекте. Понекад током породичног проучавања могу погледати месечну емисију на нашој телевизији или радити на неком посебном пројекту, као што је рецимо израда макете Нојеве арке. Међутим, веома је важно да науче децу како да проучавају. Деца треба да науче како да се припремају за скупштинске састанке или како да истраже неки проблем или неко питање које се појавило у школи. (Прочитати Јеврејима 5:14.) Ако код куће стекну навику да проучавају Библију, биће им лакше да прате оно што се износи на састанцима и већим скуповима, где неће увек бити неких филмова. Наравно, родитељи ће у зависности од узраста и интересовања своје деце одредити колико ће трајати породично проучавање.

11. Зашто треба да особу с којом проучавамо научимо да сама истражује?

11 Особе с којима проучавамо Библију такође треба да науче да проучавају. На самом почетку смо срећни ако током припреме за библијски курс или скупштински састанак подвуку одговоре. Али треба да их научимо како да сами истражују и темељно проучавају. Тако ће, кад искрсну неки проблеми, знати како и где да сами пронађу савете, а не да одмах питају неког другог.

ПРОУЧАВАЈ С ЦИЉЕМ

12. Које циљеве бисмо себи могли поставити док проучавамо?

12 Ако ниси од оних који воле да проучавају, можда мислиш да никада нећеш уживати у томе. Али то је ипак могуће. У почетку не мораш дуго да проучаваш, али постепено продужавај време које томе посвећујеш. Постави себи неки циљ. Наравно, наш крајњи циљ је да се што више приближимо Јехови. Неки од мањих циљева које бисмо могли имати јесте да пронађемо одговор на питање које нам је неко поставио или да истражимо шта наше публикације кажу о проблему с којим се суочавамо.

13. (а) Објасни шта би једна млада особа могла урадити да би одбранила своја веровања у школи. (б) Како можеш применити савет из Колошанима 4:6?

13 На пример, ако си млад и још увек идеш у школу, можда твоји другови из разреда верују у теорију о еволуцији. Можда би желео да заступаш библијско учење, али сматраш да ниси дорастао томе. Ето теме за истраживање! При томе би могао имати два циља: (1) да учврстиш своју веру у то да је Бог све створио и (2) да научиш како да чврсто заступаш своја веровања (Римљ. 1:20; 1. Петр. 3:15). Најпре би могао да се питаш: „Које аргументе у прилог еволуцији они износе?“ Затим у нашим публикацијама истражи ту тему. Можда ти неће бити тако тешко да одбраниш своја веровања. Већина људи верује у еволуцију само зато што им је неко рекао да је то истина. Ако пронађеш само једну или две ствари које им можеш навести, можда ћеш помоћи некоме ко искрено трага за одговорима. (Прочитати Колошанима 4:6.)

РАЗВИЈАЈ ЖЕЉУ ЗА УЧЕЊЕМ

14-16. (а) Како се можемо боље упознати са неком библијском књигом? (б) Користећи наведене стихове, објасни како би могао стећи јаснију слику о књизи коју је написао Амос. (Видети и оквир „ Оживи библијске личности у својим мислима“.)

14 Претпоставимо да на следећем састанку треба да говоримо о књизи коју је написао неки од такозваних малих пророка, о коме не знаш баш много. Први корак је да развијеш жељу да сазнаш нешто више о ономе што је писао. Како то можеш урадити?

15 Као прво, запитај се: „Шта знам о том писцу? Ко је он био, где је живео и чиме се бавио?“ На основу тих информација можеш разумети његов избор речи или зашто је користио нека поређења. Док у Библији читаш његову књигу, обрати пажњу на изразе који откривају нешто о његовој личности.

16 Као друго, било би добро да сазнаш када је та књига написана. То лако можеш проверити у „Табели књига Светог писма“ на крају превода Нови свет. Осим тога, можеш погледати табелу пророка и краљева у брошурици „Истражујмо Божју Реч“. Ако је реч о пророчанској књизи, било би занимљиво знати какви су услови владали у то време. На које лоше ставове или обичаје је тај пророк упозоравао? Ко су били његови савременици? Да би стекао комплетну слику, можда ћеш морати да информације потражиш на више места. На пример, да би у потпуности разумео шта се дешавало у време пророка Амоса, било би добро да прочиташ неке стихове из 2. о Краљевима и 2. Летописа, на које нас упућују унакрсне референце за Амоса 1:1. Осим тога, могао би прочитати и књигу коју је написао Осија, који је можда живео у исто време кад и Амос. Све те информације ће ти помоћи да стекнеш јасну слику у каквом је времену Амос живео (2. Краљ. 14:25-28; 2. Лет. 26:1-15; Ос. 1:1-11; Ам. 1:1).

ОБРАТИ ПАЖЊУ НА ДЕТАЉЕ

17-18. Наведи пример, из ових одломака или по твом избору, који показује колико обраћање пажње на наизглед мале детаље чини проучавање занимљивим.

17 Добро је да читамо Библију са жељом да научимо нешто ново. На пример, претпоставимо да читаш 12. поглавље Захаријиног пророчанства, које говори о смрти Месије (Зах. 12:10). У 12. стиху ћеш прочитати да ће „породица Натановог дома“ жалити због смрти Месије. Немој брзо прећи преко тог детаља, него застани и запитај се: „Каква је веза између Натановог дома и Месије? Могу ли о томе сазнати нешто више?“ А онда се прихвати малог „детективског“ посла. Унакрсна референца нас води до 2. Самуилове 5:14, где сазнајемо да је Натан био један од синова краља Давида. Друга унакрсна референца нас води до Луке 3:31, где сазнајемо да је Исус преко Марије био директан Натанов потомак. (Видети Стражарску кулу од августа 2017, страна 32.) Одједном све постаје врло занимљиво! Знаш да је за Исуса било проречено да ће бити Давидов потомак (Мат. 22:42). Али Давид је имао више од 20 синова. Стварно је невероватно што је Захарија указао на то да ће нарочито Натанов дом имати разлог да жали због Исусове смрти.

18 Погледајмо још један пример. У првом поглављу Лукиног јеванђеља можемо прочитати шта је анђео Гаврило рекао Марији када јој је најавио да ће родити сина: „Он ће бити велик и зваће се Син Свевишњега. Јехова Бог даће му престо Давида, његовог оца, и он ће владати као краљ над Јаковљевим домом заувек“ (Лука 1:32, 33). Обично бисмо се усредсредили на оно што је Гаврило прво рекао, наиме да ће Исус бити назван Сином Свевишњега. Али Гаврило је такође прорекао да ће Исус „владати као краљ“. Зато се можда питамо шта је Марија мислила о тим речима. Да ли је можда помислила да ће Исус бити краљ у Израелу уместо Ирода, или неког од његових наследника? Ако би Исус постао краљ, онда би Марија била краљица-мајка и њена породица би живела у краљевској палати. Али у Библији нема никаквог наговештаја да је Марија тако нешто помислила, нити се каже да је икада тражила неки повлашћен положај у Краљевству, као што су то учинила двојица Исусових ученика (Мат. 20:20-23). Овај детаљ нас још више уверава у то да је Марија била једна изузетно понизна жена.

19-20. Према Јаковљевој 1:22-25 и 4:8, које циљеве имамо док проучавамо?

19 Немојмо заборавити да је крајњи циљ проучавања Божје Речи и наших публикација да се што више приближимо Јехови. Исто тако, желимо да јасније видимо какви смо у срцу и шта код себе треба да мењамо да бисмо угодили Богу. (Прочитати Јаковљеву 1:22-25; 4:8.) Зато сваки пут пре него што почнемо да проучавамо треба да се молимо Јехови да нам да свој дух. Треба да га молимо да нам помогне да што боље схватимо то што проучавамо и да себе сагледамо у правом светлу.

20 Сви се потрудимо да будемо попут верног Божјег слуге ког је псалмиста описао следећим речима: „[Он] ужива у закону Јеховином, и дан и ноћ пажљиво чита закон његов [...] Све што ради биће успешно“ (Пс. 1:2, 3).

ПЕСМА 88 Дај да упознам путеве твоје

^ одл. 5 Јехова нам великодушно даје обиље материјала који можемо гледати, читати и проучавати. Овај чланак ће нам помоћи како да одредимо шта да проучавамо. У њему ћемо наћи и неке практичне предлоге како да наше проучавање буде још квалитетније.

^ одл. 61 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Родитељи показују својој деци како да се припреме за Разматрање Стражарске куле.

^ одл. 63 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Брат тражи информације о библијској књизи коју је написао Амос. Слика у позадини приказује како брат замишља оно што чита у Библији и дубоко размишља о томе.