Пређи на садржај

Пређи на садржај

19. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

„Краљ севера“ у време краја

„Краљ севера“ у време краја

У време краја краљ југа сукобљаваће се с краљем севера (ДАН. 11:40)

ПЕСМА 150 Бог је наш Избавитељ

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Шта нам библијска пророчанства откривају?

ШТА Јеховином народу предстоји у блиској будућности? Не морамо да нагађамо. Захваљујући библијским пророчанствима можемо завирити у будућност и сазнати који важни догађаји очекују све нас. Једно пророчанство нам посебно омогућава да видимо шта ће урадити неке од најутицајнијих политичких сила. Оно се налази у 11. поглављу књиге пророка Данила и прати сукоб два краља – краља севера и краља југа. Већи део тог пророчанства се испунио и зато можемо бити сигурни да ће се испунити и остатак.

2. Према Постанку 3:15 и Откривењу 11:7 и 12:17, шта треба да имамо на уму док проучавамо Данилово пророчанство?

2 Да бисмо разумели пророчанство забележено у 11. поглављу Данилове књиге, треба да имамо на уму да оно говори само о политичким силама и владарима који су директно утицали на Божји народ. С обзиром на то да Божје слуге чине само мали део светског становништва, зашто су на мети моћних власти? Зато што је Сатани и његовом свету најважнији циљ да униште оне који служе Јехови и Исусу. (Прочитати Постанак 3:15 и Откривење 11:7; 12:17.) Осим тога, пророчанство које је забележио Данило мора бити у складу с другим пророчанствима у Божјој Речи. Данилово пророчанство ћемо исправно разумети само ако га упоредимо са осталим деловима Библије.

3. О чему ће бити речи у овом и следећем чланку?

3 Имајући у виду све што је претходно речено, сада ћемо размотрити Данила 11:25-39. Видећемо ко су били краљ севера и краљ југа од 1870. до 1991. и зашто су неопходне измене у нашем разумевању једног дела тог пророчанства. У следећем чланку ћемо размотрити Данила 11:40–12:1 и боље ћемо разумети шта то пророчанство открива о периоду од 1991. до Армагедона. Док проучаваш ова два чланка, биће ти од користи оквир „Супарнички краљеви у време краја“. Али најпре ћемо видети како да препознамо два краља из овог пророчанства.

КО СУ КРАЉ СЕВЕРА И КРАЉ ЈУГА

4. Које три ствари треба да узмемо у обзир да бисмо препознали краља севера и краља југа?

4 Изрази „краљ севера“ и „краљ југа“ првобитно су се односили на политичке силе које су се налазиле северно и јужно од израелске земље. Зашто то можемо рећи? Запази шта је анђео рекао Данилу: „Дошао сам да разабереш шта ће задесити твој народ“ (Дан. 10:14). До Педесетнице 33. н. е., Божји народ су били Израелци. Али од тада је било очигледно да је Јехова изабрао Исусове верне ученике за свој народ. Зато се већи део пророчанства из 11. поглавља Данила односи на Христове следбенике, а не на Израелце (Дела 2:1-4; Римљ. 9:6-8; Гал. 6:15, 16). Током историје, различите политичке силе су преузимале улогу краља севера, односно краља југа. Али сви ти владари су имали нешто заједничко. Као прво, знатно су утицали на Божји народ, на пример тако што су га прогонили. Као друго, својим поступцима према Божјем народу показали су да мрзе правог Бога Јехову. И као треће, међусобно су се надметали за превласт.

5. Зашто можемо рећи да од другог века до краја 19. века нису постојали краљ севера и краљ југа?

5 У другом веку нове ере, у хришћанској скупштини се незадрживо проширио утицај лажних хришћана, који су прихватили паганска учења и сакривали истину из Божје Речи. Од тада па све до краја 19. века, на земљи није постојао народ који је организовано служио Богу. Пошто су се лажни хришћани проширили попут корова, било је тешко препознати ко су прави хришћани (Мат. 13:36-43). Зашто је та чињеница важна? Она показује да се оно што знамо о краљу севера и краљу југа не може односити на владаре и краљевства који су владали од другог века до друге половине 19. века. У том периоду није постојао Божји народ који би могли да нападну. * Међутим, могло се очекивати да ће се краљ севера и краљ југа поново појавити крајем 19. века. На основу чега?

6. Када се поново појавио Божји народ? Објасни.

6 Од 1870, поново је постојала група која је организовано служила Богу. Те године су Чарлс Расел и његови сарадници основали групу за проучавање Библије. Они су имали улогу гласника за ког је проречено да ће „рашчистити пут“ пре него што Месијанско Краљевство буде успостављено (Мал. 3:1). Поново је било очигледно ко је Божји народ! Да ли су у то време постојале владавине које би могле значајно утицати на Божје слуге? Осмотримо неке чињенице.

КО ЈЕ КРАЉ ЈУГА?

7. Ко је био краљ југа током већег дела Првог светског рата?

7 До 1870, Велика Британија је постала највећа светска сила, с најмоћнијом војском на свету. У Даниловом пророчанству, представљена је као мали рог који је поразио три друга рога – Француску, Шпанију и Холандију (Дан. 7:7, 8). Велика Британија је била краљ југа током већег дела Првог светског рата. У том периоду, Сједињене Америчке Државе су постале водећа економска сила и све више су сарађивале с Великом Британијом.

8. Ко је краљ југа током последњих дана?

8 За време Првог светског рата, Сједињене Државе и Велика Британија су формирале чврст војни савез. Тада је настала англоамеричка светска сила. Као што је Данило прорекао, овај краљ располаже „изузетно великом и моћном војском“ (Дан. 11:25). Све време током последњих дана, англоамеричка светска сила је краљ југа. * Али ко је краљ севера?

КРАЉ СЕВЕРА СЕ ПОНОВО ПОЈАВЉУЈЕ

9. Када се поново појавио краљ севера и како су се испуниле речи из Данила 11:25?

9 Краљ севера се поново појавио 1871, годину дана након што су Расел и његови сарадници основали групу за проучавање Библије. Те године је Ото фон Бизмарк ујединио немачке државе и тако је настало моћно Немачко царство. Пруски краљ Вилхелм I постао је први цар и поставио је Бизмарка за првог канцелара. * У наредним деценијама, Немачка је постала колонијална сила, под чијом влашћу су биле неке земље у Африци и Тихом океану. Она је покушала да од Велике Британије преузме водећу улогу на светској сцени. (Прочитати Данила 11:25.) Немачко царство је створило моћну војску и постало је друга поморска сила на свету. Ту војну силу користило је против својих непријатеља у Првом светском рату.

10. Како се испунило пророчанство из Данила 11:25б, 26?

10 Данило је такође прорекао шта ће се догодити с Немачким царством и његовом војском. Пророчанство каже да краљ севера „неће опстати“. Због чега? „Јер ће се против њега смишљати сплетке. И они који једу за његовим столом довешће га до пропасти“ (Дан. 11:25б, 26а). У Данилово време, за краљевим столом јели су званичници који су служили „пред краљем“ (Дан. 1:5). О коме се говори у овом пророчанству? О утицајним људима у немачкој влади, генералима и војним саветницима који су били блиски цару. Сви они су допринели паду монархије, то јест промени државног уређења. * Пророчанство није описало само пад тог царства него и исход сукоба с краљем југа. За краља севера је проречено: „Његова војска биће збрисана и многи ће пасти побијени“ (Дан. 11:26б). Управо то се и десило – немачка војска је у Првом светском рату била поражена и многи су страдали. Ниједан рат до тада није однео толико жртава.

11. Према Данилу 11:27-30, шта су краљ севера и краљ југа радили?

11 У Данилу 11:27, 28 описано је оно што ће се дешавати пре Првог светског рата. Ту пише да ће краљ севера и краљ југа „за једним [...] столом говорити лаж“. Такође пише да ће краљ севера накупити велико благо. И то се испунило. Немачка и Велика Британија су једна другој говориле да желе мир, али када је 1914. избио рат, показало се да су то биле лажи. У деценијама пре 1914, Немачка је економски напредовала и по богатству је била друга земља у свету. Затим, као што је проречено у Данилу 11:29 и првом делу 30. стиха, Немачка је заратила с краљем југа и била је поражена.

КРАЉЕВИ НАПАДАЈУ БОЖЈИ НАРОД

12. Шта су краљ севера и краљ југа радили током Првог светског рата?

12 Од 1914, све више је расло међусобно непријатељство два краља, а исто тако и њихова мржња према Божјем народу. На пример, у Првом светском рату су и немачка и британска власт прогониле Божје слуге које су одбијале да се боре у рату. А америчка влада је ухапсила и затворила браћу која су имала одговорне положаје у организацији, чиме се испунило пророчанство из Откривења 11:7-10.

13. Шта је краљ севера радио од 1933. и током Другог светског рата?

13 Краљ севера је немилосрдно прогонио Божји народ од 1933, а нарочито током Другог светског рата. Кад су нацисти дошли на власт у Немачкој, Хитлер и његове присталице забранили су активности Јеховиних сведока. Противници су побили око 1 500 Јеховиних слугу, а још хиљаде су послали у концентрационе логоре. Данило је прорекао и те догађаје. Када је краљ севера ускратио Божјим слугама слободу да јавно хвале Јеховино име, испунило се пророчанство које за тог краља каже: „Оскрнавиће светилиште [...] и укинуће свакидашњу жртву“ (Дан. 11:30б, 31а). Хитлер се чак заклео да ће истребити Божји народ у Немачкој.

ПОЈАВЉУЈЕ СЕ НОВИ КРАЉ СЕВЕРА

14. Ко је постао краљ севера након Другог светског рата? Објасни.

14 Након Другог светског рата, велике територије које су некада припадале Немачкој дошле су под власт комунистичке владе Совјетског Савеза, који је постао краљ севера. Попут тоталитарног нацистичког режима, Совјетски Савез је жестоко прогонио све којима је оданост Богу била важнија од апсолутне послушности држави.

15. Шта је краљ севера радио након Другог светског рата?

15 Убрзо након Другог светског рата, нови краљ севера, Совјетски Савез и његови савезници, покренуо је напад на Божји народ. У складу с пророчанством из Откривења 12:15-17, овај краљ је забранио Јеховиним сведоцима да проповедају и на хиљаде њих је послао у изгнанство. Та „река“ прогонства током последњих дана била је неуспешан покушај краља севера да заустави Божји народ. *

16. Како је Совјетски Савез испунио пророчанство из Данила 11:37-39?

16 Прочитати Данила 11:37-39. Као што показује ово пророчанство, краљ севера није марио за „Бога својих очева“. У ком смислу? Совјетски Савез је настојао да ослаби утицај традиционалних верских организација како би искоренио религију. Зато је совјетска влада још 1918. донела закон који је положио темељ за пропагирање атеизма у школама. Како је краљ севера славио „бога тврђава“? Да би учврстио свој положај, Совјетски Савез је улагао огромне суме новца у своју војску и производњу велике количине нуклеарног оружја. С временом су и краљ севера и краљ југа нагомилали довољно оружја да побију милијарде људи!

ЗАЈЕДНИЧКИ ПОДУХВАТ

17. Шта је „гадост која пустоши“?

17 Упркос међусобном непријатељству, краљ севера је пружио подршку краљу југа у једном значајном подухвату. Заједно су поставили „гадост која пустоши“ (Дан. 11:31). Та „гадост“ су Уједињене нације.

18. Зашто су Уједињене нације назване „гадост која пустоши“?

18 Организација Уједињених нација је описана као „гадост“ зато што тврди да може остварити светски мир – нешто што једино Божје Краљевство може постићи. Та гадост „пустоши“ у том смислу што ће Уједињене нације имати кључну улогу у уништењу лажне религије. (Видети оквир „Супарнички краљеви у време краја“.)

ЗАШТО ЈЕ ИСТОРИЈА ВАЖНА?

19-20. (а) Зашто су важне информације из овог чланка? (б) На које питање ћемо добити одговор у следећем чланку?

19 Важно је да знамо све што смо до сада размотрили јер то пружа доказ да се од 1870. до 1991. испунио део Даниловог пророчанства о краљу севера и краљу југа. Зато можемо бити уверени да ће се испунити и преостали део тог пророчанства.

20 Совјетски Савез се распао 1991. Ко је данас краљ севера? Одговор на то питање ћемо добити у следећем чланку.

ПЕСМА 128 Истрајмо до краја

^ одл. 5 Сведоци смо да се Данилово пророчанство о „краљу севера“ и „краљу југа“ испуњава и у наше време. Зашто то можемо рећи? Зашто је важно да добро разумемо ово пророчанство?

^ одл. 5 Према томе, нема основа да римског цара Аурелијана (270–275) сматрамо „краљем севера“ нити да краљицу Зенобију (267–272) сматрамо „краљем југа“. Ово је измена у односу на оно што пише у 13. и 14. поглављу књиге Обрати пажњу на Данилово пророчанство!

^ одл. 9 Цар Вилхелм II је 1890. приморао Бизмарка да поднесе оставку.

^ одл. 10 Они су на више начина допринели паду царства. На пример, ускратили су подршку цару, одавали поверљиве информације о губицима у рату и присилили цара да се одрекне круне.

^ одл. 15 Као што стоји у Данилу 11:34, краљ севера ће у неким периодима престати да прогони хришћане. Примера ради, то се десило након распада Совјетског Савеза 1991.